Type and press Enter.

Meni allaspäiväksi – joskus matkailija on väärässä paikassa

Tarkoitukseni oli tänään olla vuorovetten tuijottaja, pyhittää päivä sen katsomiseen, miten vesi tulee ja menee, paljastaa ja peittää merenpohjan, istua vain rannalla ja tuijottaa merta. Huonosti kävi. Ehdin nähdä rantaveden pakenevan ehkä pari metriä, kun tapatui jotain verrattain epämiellyttävää. Mies päätti mennä sukelluskurssille, ja minä jäin istumaan rannalle varpaat hiekassa. Paikalla kävi jo totuttuun tapaan miehiä, jotka myyvät kaikkea mahdollista, lähinnä retkiä tai muita bisneksiään. Juttelin kohteliaasti, kieltäydyin monisanaisesti, selittelin vuolaasti. Miehet toivottivat hyvät päivänjatkot ja kävelivät tiehensä. 

Afrikka 2649

Sitten tuli nuori mies koiran kanssa. Tuli sanomaan käsipäivää, kuten kaikki muutkin, muttei myynyt mitään. Sanoi jotain koiralleen ja lähtivät. Meni hetki, kun tajusin, että selkäni on märkä ja lämmin. Mies oli käskenyt koiransa pissata päälleni. Kun huusin miehen perään, hän jo ennen kuin pääsin kunnolla loppuun, vastasi, että “it’s just a dog”. En halua ensimmäisenä ajatella ihmisestä pahaa, mutta tämä teko oli tahallinen. Koiran voi opettaa kakkaamaan käskystä, miksei siis pissaamaankin, ja uroskoiralla kyllä pissaa riittää ruikkia kymmeniä kertoja päivässä. Vahinkoa olisi kai pyytänyt anteeksi? Enpä muista, milloin olisin tuntenut oloani niin nöyryytetyksi kuin istuessani siinä kusisessa mekossani. Meni ilo vuorovedestä, koko rannasta, vaikka valkoisine hiekkoineen ja turkooseine merineen se oli minusta aika täydellinen vielä hetkeä aikaisemmin. Niinpä nökötin päivän uima-altaalla, ensin omalla hotellilla, sitten naapurissa syvävesialtaalla seuraamassa miehen ensimmäistä sukellusta.

Afrikka 2648
Vielä kun kaikki oli loistavasti
Afrikka 2895
Kite boardingista on video blogin Facebook-sivulla. Linkki on jutun lopussa.

Onneksi on mukana kirjoja, onneksi nettiyhteys suurimman osan aikaa toimii, onneksi 30:n suojakerroin estää palamasta ja lakki saamasta auringonpistosta. Näillä pärjään vielä pari allaspäivää, sen minkä sukelluskurssi kestää. Ei tee yksin mieli enää rannalle. Minä, joka rakastan pitkiä rantakävelyjä, olen nyt pissattu pysymään poissa. Olisin myös halunnut pysyä ystävällisenä kaikille kaupustelijoille, mutta niin vain yksi huono kokemus sai yleistämään, vaikkei tietenkään saisi. Jokainen on nyt minulle potentiaalinen selkään pissattaja. Eipä vain luulisi tälläkään kylällä olevan yhtään varaa moiseen. Aika monella olisi nälkä ilman meitä päälle pissattavia. Niin merkittävä elinkeino turismi täällä on.

Toisaalta tämä kesä on ollut taas aika reippaan vauhdikas, joten ehkä on hyvä ottaa pari päivää ihan pole pole (swahiliksi relaamista, slowly, slowly, kuten paikalliset sen käänsivät).

Linkki Travelloverin Facebook-sivulle: www.facebook.com/travellovermaailmalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

 1. Taisit olla kyseisen henkilön mielestä väärän värinen ja vääräuskoinen – ja vieläpä suurrikollinen, kun olet ilman miesseuraa julkisella paikalla.

  Toivottavasti saat tuon epämiellyttävän muiston pyyhittyä pois – kaikessa merkityksessään – ja voit nauttia loppumatkastanne!

  1. Noita samoja syitä minäkin epäilen. Kamalan kurjaa vaan, että tuollaista tapahtuu. Kuten sanoin, tämäkin kylä elää turismista. Ei ihan parasta mainosta.

 2. Se koirankusettaja ei välttämättä elä turismista, eli hänelle lienee ihan sama…Kyllä noinkin pieneen yhteisöön mahtuu monenlaista elinkeinon harjoittajaa.

  Lähtökohdallisesti epäluuloinen kun olen, suhtaudun rantakaupustelijoihin ja oikeastaan kaikkiin puhuttelemaan pyrkiviin hyvin ynseästi. En halua kätellä ketään, en päästää liian lähelle ym. Syy on ihan turvallisuuskin, hitusen enemmän hengitystilaa välissä, niin pysyy omaisuus varmemmin itsellään. Ja en mä Euroopassakaan kättele kaupustelijaa, niin miksi sitten Afrikassa pitäisi…

  Koira ei kuulu muslimin suosikkeihin, joten mikäli mies olisi ollut puhtaasti uskonnollisesti loukkaantunut läsnäolostasi, hän tuskin olisi koiraa omistanut. Toisaalta yksinäinen nainen ja ranta ja muslimimaa on kyllä aina vähän huono yhdistelmä.

  Tuossa voi olla kyse niin monesta asiasta, ihan vaikka vaan kilpailevien kaupustelijoiden reviirijupinoista, tai kosto siitä, että olet hengaillut rannalla ja yrittäjät ei ole saaneet latiakaan…

  Loppu kevennyksenä: Monessa maassa missä paikalliset eivät meressä ui tai rannalla makaa, he tekevät sinne aamulla sellaisia ruskeita kiekuroita, jotka sitten nousuvesi vie merelle…Tarkkaile mihin aamusta astut 🙁

  Leppoisaa loman loppua. Ei sinnen sukellusalukselle olisi voinut lähteä mukaan vaikka snorklaamaan ?

  1. Tervettä varovaisuutta toki harrastan minäkin. Jos olen hotellin edustalla rannalla, ilman rahaa tai arvotavaroita, ei minua haittaa kätellä. Jos olisin bikineissä, tuntuisi oudolta, mutta vaatteet päällä se on minusta ihan ok.

   Intiassa niitä kikkareita tehtiin puskaan kaiken päivää ja käytiin sitten meressä pesemässä peffa. Täällä näyttää kylissä olevan vessatoimintaa. Loka-autot käyvät tyhjentämässä. Ranta toilehtimona -vaihtoehto toki on käynyt mielessä ja silmät olleet auki. 🙂

   En halua enää muistella pissattajaa. Niin kävi, syystä tai kolmannesta. Yksin en edelleenkään rannalle halua mennä. Aurinkotuoleja esimerkiksi hotellillamme on vain altaalla, mikä minusta on merkki siitä, ettei ihan vähissä vaatteissa haluta ihmisiä tuonne julkisille paikoille, mikä varsinkin väin ramadanin aikaan on minusta ihan hyvä.

 3. Rumat varpaat

  1. Kiitos kommentista. Sait varmasti jotain tyydytystä nimettömänä huutelusta.