Type and press Enter.

Matkalla ABC-Suomessa

Kuten eilen kerroin, pääsin tiistaina mukaan mielettömien kokemusten sekä kaikenlaisten rajojen ylittämisen matkalle: kaupunkilaistyttö maalle, ulkomaanmatkaaja tutustumaan kotimaahan. Jos kotimaanmatkaksi lasketaan vain sellaiset, joiden päämäärä ja tavoite ei ole tavata ystäviä, sukulaisia, tuttavia tai hoitaa työ- tai harrastusasioita, vaan määränpää on ihmisiä tai suoritetta tärkeämpää, en muistaakseni ole ennen ollut kotimaanmatkalla. Turkulaiselle Naantali ja helsinkiläiselle Porvoo ovat alle 50 kilometrin päässä, joten vakuutusyhtiökään ei laske matkoja matkoiksi. Alakoululaisen tanhukilpailumatkat Kajaaniin ja Rovaniemelle ovat vieneet pikkutytön kauas kotoa, ja nuoruuden sambaharrastus keikoille ympäri maata, mutta nyt lähdin vartavasten katsomaan, mitä Suomella, tässä tapauksessa Keski-Suomella, on antaa matkailijalle.

Paljon on annettavaa! Yhteen päivään meille mahdutettiin niin paljon kokemuksia ja elämyksiä, että sulatteluun menee kotvanen. Vaikka matka oli maksettu, mielipiteitäni ei ole ostettu. Hehkutan varauksetta, mutisen, jos on mutistavaa, mutta kun ei ole. Paitsi ehkä hinta. Matkailu Suomessa on verrattain kallista.

On sääli, miten ABC-asemat hallitsevat maantienvartta ja ihmisten taukovalintoja. Niissä kaikuvissa hehtaarihalleissa teollisen makuisen ruoan tankkaaminen ei ole varsinainen nautinto, mutta jos tietää paikkoja, voi päätyä keitaaseen. Pääsimme aamupalalle pieneen paratiisiin, Karoliinan kahvimyllyyn Joutsassa.

Karoliinan Kahvimylly


Kahvimyllyn kakut, viinerit, suolaiset piirakat ja muut herkut tehdään kaikki käsityönä paikan päällä. Omistaja on itse kondiittori, ja hänen ajatuksenaan on ollut luoda persoonallinen kahvila, johon tullessa voisi ajaella olevansa vaikka mummon olohuoneessa. Pääsalin piirongin päällä on kuva isoäidistä, Karoliinasta, jolta kahvila on saanut nimensäkin, sekä isoäidin kahvimylly. Tapeteissa kiemurtelevat kahvikupit. Yläkerran kokous- ja ryhmätilat ovat kuin mummolan vintiltä. Pihassa laiduntaa kaksi lammasta, yhden työntekijän karvapallot kesälaitumella. Tänne palaan takuulla, jos liikun seuduilla.

www.karoliinankahvimylly.fi


Kapeenkoski
 

Ensimmäinen aktiivilomailupaikkamme oli Kapeenkoski. Yritys tarjoaa majoituspalveluja, antoisia kalavesiä, ruokaa mahdollisimman läheltä ja erityisesti hydrospeediä, luultavasti ainoana Suomessa. Koska uimataitoni on rajallinen, jäin pois lajitestauksesta, mutta kun omistajan kanssa soutelimme koskessa kelkkailijoiden turvana, kuulin, että märkäpuvut ja liivit kannattelevat kyllä ja täysin uimataidottomiakin on osallistunut. Silloin harmitti! Niin mahtavalta kaikki näytti! Vain kosken kuohuissa aloin epäillä, olisiko sisuni sittenkään riittänyt.

Näin se etenee (ja jos itse innostut kokeilemaan, hinta on ainakin toistaiseksi vielä 40 euroa henkilöltä, kun ryhmässä mennään. Minusta varsin kohtuullista, koska kelkat ja varusteet ovat kalliita, ja mukana on aina opas.)

Matkaan lähdetään kick bikeilla. Ensin mennään pukemaan
varusteet, sitten potkutellaan kelkoille. Matkat eivät ole pitkät,
mutta sen verran kuitenkin jalat lämpenevät, että saadaan
ehkäistyä kramppeja, jotka kuulemma ovat oikeastaan ainoa
riski kelkkailussa. Jos kramppi tulee, kelkkailija nostetaan veneeseen,
eli yksin ei tarvitse jäädä kellumaan.

Märkäpukujen päälle kiskominen oli kuulemma hikistä
hommaa eikä sujunut ihan käden käänteessä. Odotellessa
oli aikaa kuivaharjoitella. Oikeaoppisessa kelkkailuasennossa
kyynärpäiden tulee olla kelkan sisällä. Yhtä kauhistunutta
ilmettä en muuten kelkkailijoilla nähnyt.

Kickarointia märkäpuvussa. Miltä
tämä näyttäisi räpylät jalassa?
Rantautuminen ja räpsät jalkaan.
Keltakypäräinen on opas.
Alkuun harjoittelua oppaan johdolla

 

Matkaan!
Leppoisaa menoa
 
Metsäkirkko. Vaikuttavaa. Tuskin ehtivät kelkkailijat maisemia ihailla.

Tyyni vesi alkoi vähitellen elää: ensimmäinen koski
 
Sieltä ne tulevat, kuin rivi kylpyankkoja
 
Viimeinen koski on selvästi kahta aiempaa eläväisempi.
 
Tämä oli kuulemma ihan paras paikka, se kosken rajuin.
 
Loppumatka polskuttelua tällaisissa maisemissa
 
Vanha mylly. Miten kaunis! 
 
Turvallisesti maan kamaralla
 
Varusteet ovat kunnossa. Omistaja sanoi etsivänsä tällä
hetkellä avoräpylöitä, jotka pystyisi pukemaan hanskat kädessä.
Hydrospeed ei nimittäin ole pelkkä kesälaji, vaan kuohuissa voi
keinua ympäri vuoden.
Pukisitko sinä tämän päällesi ja lähtisit kelkalla koskeen
 
Tällaisia romanttisia aittoja voi vuokrata Kapeenkoskella.


www.kapeenkoski.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.