Type and press Enter.

Mathildedal on täydellinen viikonloppukohde

Mathildedal

                                                                                                            Kaupallinen yhteistyö: PetriS Chocolate Room ja Mathildan Marina 

Mathildedal on alle 200 asukkaan pieni kylä Teijon kansallispuiston ja Itämeren välissä. Nykyään se on osa Saloa, eli eteläsuomalaiselle varsin lähellä, tulee mistä suunnasta tahansa. Se on ihan täydellinen paikka pienelle mää- tai me-lomalle. Vanhan ruukkikylän suloiset rakennukset on herätetty henkiin. Pienelle alueelle on kerääntynyt mielenkiintoisia käsityöläisyrittäjiä. Toisaalta Mathildedal sai tänä vuonna kunniamaininnan vuoden vierasvenesatama -äänestyksessä, mikä on helppo ymmärtää. Ainakin puitteet näyttäisivät olevan kohdallaan. Ruukkikylä merellisessä ympäristössä, kansallispuiston kainalossa, on melkoinen yhdistelmä. 

Suomen pisimmän tammikujan toisessa päässä on vanha kyläkoulu, jossa on nyt pari vuotta toiminut PetriS Chocolate Room Bed & Breakfast ja tietenkin suklaakahvila, josta PetriS on ollut tunnettu jo pitkään. Ehkä olet käynyt kahvilla vanhassa Porvoossa? Vanhan koulun henkeä voi vielä aistia käytävillä, mutta tunnelma on samaan aikaan lämmin ja kotoisa. Raikkaan valoisat huoneet ovat pelkistettyjä, ja jokaisen sydän on katosta roikkuva korituoli, johon on pakko istahtaa hetkeksi keinumaan. Täällä on hyvä nukkua. Vanha talo hengittää, ulkoa ei kuulu mitään, sänky on huippumukava. 

PetriS Chocolate Room

PetriS Chocolate Room

PetriS Chocolate Room

Jos on bed hyvä, niin on myös breakfast. Odotukseni olivat korkealla, koska arvosteluissa sitä kehuttiin hurjasti – ja ymmärrän miksi. Aamiainen tarjoillaan pöytään siihen aikaan, kun asiakas sen haluaa. Vaikka PetriSin tarina on lähtenyt suklaasta, aamiaisella on tarjolla paljon muutakin. Onko se hyvä vai huono, lienee makuasia, mutta minulle passasi hyvin näin. Milloin makeaa tekee sitten enemmän mieli, on vitriinissä sopivasti vaihtoehtoja: kakkuja, muita leivonnaisia, pralineja, muuta suklaata. 

PetriS Chocolate Room

PetriS Chocolate Room

PetriS Chocolate Room

PetriS Chocolate Room

PetriS Chocolate Room

PetriS Chocolate Room

Jotenkin näen itseni istumaan huoneeseeni korituoliin seuranani rasiallinen pralineja ja ehkä pari eri makuista suklaalevyä, kirja, ehkä vähän viiniä… Mutta en sortunut. Lähdin tammikujaa kohti merta. (Toiseen suuntaan reilun kilometrin päässä on Teijon luontokeskus, paljon lähempänä järvi ja hiekkaranta ja järven ympäri noin viiden kilometrin reitti. Myönnän, että kaduttaa, etten ottanut ulkoilukamoja mukaan.) Kun poikkeaa ihan vähän kujalta, voi piipahtaa kyläleipurilla ja kyläpanimossa Matildankartanossa. Viimeksi käydessäni molemmat olivat pienemmissä tiloissa, mutta nyt ihanassa kartanomiljöössä. 

Mathildedal

Mathildedal

Mathildedal

Kun palaa reitille, ei voi olla näkemättä alpakoita. En oikein osaa sanoa niistä mitään. Nauroin vain niitä katsoessani, kun muistin taannoin lukeneeni jonkun häissä olleen hääalpakka. Aika suloisiahan ne jotenkin ovat, mutta olen ihan tyytyväinen, jos ei samassa sisätilassa olla. Jatkoin matkaa. Eksyin hetkeksi tieltä pienen lammen rantaan. Syksyhän se jo on. Ei auta. On alettava hyvästellä mennyt kesä. 

Vanhoissa ruukin rakennuksissa lähellä rantaa on kehräämö (niin just, ne alpakat) ja sen kaunis myymälä, samassa rakennuksessa täysin kotimaisia naisten ja lasten vaatteita myyvä Second Chance, naapurissa juhlatila ja pieni museo. Kun ollaan jo melkein laitureilla, löytyy ravintola, kahvila, kansallispuiston info. Ihana vanha ja rustiikkinen miljöö on herätetty tyylikkäästi eloon. 

Mathildedal

Mathildedal

Mathildedal

Mathildedal

Mathildedal

Aurinko alkoi laskea. Määmatkani alkoi kallistua iltaan. Mathildan Marinan edustalla on vielä joitain veneitä, mutta kausi alkaa olla lopuillaan. Viilenneessä illassa piti pysyä lämpimänä. Menin saunaan. Joogaan. Saunajooga 50-asteessa oli jännä kokemus. Aloittelijakin pärjäsi loistavasti. Keho tuntui ihmeellisen notkealta siinä lämmössä. Kun puoli tuntia keskittyi vain hengittämiseen ja yritti pitää ajatukset kurissa, ihan vain siinä saunan sisäpuolella, oli jälkeenpäin hyvä olla. Ja vaikka en olisi mitenkään uskonut puolen tunnin session vaikuttavan oikein mitenkään, on sanottava, etten muista, koska olisin nukkunut niin syvästi. 

Joogan hintaan kuuluu porealtaan käyttö. Pimeässä illassa ulkona istuminen tuntui ihanalta. Oli helppo unohtaa, että syyskuu veteli viimeisiään, että kohta tulee talvi. Koska elämässä pitää olla tasapaino, oli jooga täydellinen peruste sille, että illallislautaselle ei päätynyt salaattia vaan hampurilainen. Meitä oli joogassa kuusi naista. Kun kurkin naapuripöytään, huomasin jokaisen ymmärtäneen tasapainon tärkeyden. Kesällä muuten saman ohjaaja järjestää laiturijoogaa. Silloin tasapaino syntyy ehkä skumpasta ja mansikoista? 

Mathildedal

Mathildan Marina

Mathildan Marina

Mathildan Marina

Paluumatkalla pysähdyin puolimatkan krouvissa. Siinä on Kyläravintola Terho. Paikassa on leppoisa tunnelma ja usein elävää musiikkia. Niin nytkin. Mies ja kitara. ”Ain’t no sunshine when she’s gone”, hän lauloi. Oli aika lähteä nukkumaan. Hyvää yötä Mathildedal. Täällä tähdetkin ovat kirkkaammat, kun ei ole kaupungin valosaastetta.

Menneen viikonlopun jälkeen Mathildedal alkaa hiljentyä. Kannattaa jakamistani linkeistä tarkistaa, milloin mikäkin paikka on auki. Vaikka loka- ja marraskuu ovat vähän hiljaiseloa, on ainakin saunajoogaa tarjolla (ja hampurilaisia), ja joulun alla on taas kaikenlaisia tapahtumia ja kylä herää eloon. 

Mathildan Marina

Mathildan Marina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 comments

 1. Onpas tosi kaunis paikka ja tuo myymälä vaikuttaa nimensä mukaisesti ihanalta. Paikan sisustus on tos kutsuvan oloinen. Tuolla varmasti viihtyisi hyvin 🙂

  1. Mathildedal on minusta hyvin pidetty salaisuus, josta on nyt syytä alkaa kertoa muille, että sinne löytäisivät vähän isommatkin joukot. Siellä on niin helppo päästä irti arjesta.

 2. Suunnittelin jo pientä päiväretkeä Mathildedaliin ja Teijon kansallispuistoon, mutta se jäi kipeilyn vuoksi toistaiseksi tekemättä. Mutta nytpä tiedän miksi se oli hyvä näin. Taidankin lähteä tuonne sama moiselle mää-lomalle. Tuntuu että olisin juuri vastaavanlaisen päivän tarpeessa!

  1. Minun pitää ehdottomasti piipahtaa kansallispuistossakin. Se voisi olla näin ruska-aikaan ihana. Ja ihminen muuten tarvii määlomia (ja suklaakakkua).

 3. Mathildedal on mahtava! Kävin itsekin ensimmäisen kerran tänä kesänä ja yllätyin kuinka paljon palveluita löytyy ns. keskeltä pusikkoa ja paikka kuhisi vierailijoita lämpimänä kesälauantaina. Miljöö on mielettömän idyllinen kesäpäivän viettoon ja tuo saunajooga tuolla kuulostaa ihanalta! Ilmeisesti ainakin jotkin ravintolat ovat tosiaan läpi vuoden auki ainakin viikonloppuisin, joten ehkä pitäisi mennä katsastamaan paikka myös talvipuvussa! Pidin itseasiassa enemmän Mathildedalista kuin Fiskarsista, joka toki sekin viihtyisä.

  1. Mathildedal on jotenkin ehkä aidompi, vaikka tosi tosi paljon tykkään myös Fiskarsista. Näin helsinkiläiselle molemmat ovat sopivan matkan päässä, että senkään puoleen ei tarvitse tehdä valintoja – voi käydä molemmissa. Ennen joulua on palveluja taas enemmän auki, mutta läpi vuoden viikonloppuisin on auki ainakin Marina rannassa. Laitoin noota linkkejä just siksi, että voi tarkistaa. Itse en olekaan ollut talvella. Voin melkein kuvitella, ettei idylli ainakaan lumipuvusta kärsisi.

 4. Mathildedal on tullut viime aikoina monessa yhteydessä vastaan ja siellä täytyy kyllä joskus päästä käymään. Menee varmaan samaan kategoriaan Hangon ja Porvoon kanssa – ihana pienehkö paikka päiväretkikohteeksi tai yökyläilyyn. Kiitos hyvistä vinkeistä, tuo majoitus näyttää kerrassaan viehättävältä. 🙂

  1. Luonnehdintasi osuu kyllä hyvin yksiin sen kanssa, miten minä paikan koin. Yhä enemmän tykkään jäädä yöksi. Se antaa rauhallisemman fiiliksen.

 5. Avasin postauksen ihan vain tarkistaakseni, että missä tällainen paikka kuin Mathildedal oikein on. Ai että Suomessa 🙂 Viehkolta näyttää. Kun sun kuvia katsoi, näytti siltä kuin koko paikan värimaailma olisi mietitty yksiin. Kaikki näyttää niin täydellisen puuteriselta. Somaa kuin mikä.

  1. Toki minä yritin rakentaa postauksen jotenkin värimaailmallisesti nätiksi. Mathildedal ei minusta ole sliipattu tai söpöstelevä.

 6. Aikas rentouttava mää-matka! Olen pyörinyt Mathildedalin lähellä, mutta itse kylässä en ole koskaan käynyt. Kuvista tuli mieleen Fiskars ja/tai Porvoo. Samanlaista söpöstelyä 🙂

  1. Mathildedahl kuulosti joltain pohjoismaalaiselta, mutta ei kyllä suomalaiselta. Kuvista huokuu niin maalaisromantiikka kuin luksuskin. ☺️

  2. Nimi tosiaan vähän hämää. Mutta ihan rehellisesti suomalainen se on. Sitä voi fiilistellä minusta monella tavalla. Minä otin arjen luksus -näkökulman. Toisaalta jollekulle muulle arjen luksus olisi ollut visiitti Teijon kansallispuistoon.

  3. Fiskarsiin voisi hyvin rinnastaa kyllä, koska myös Mathildedalissa käsityöläisyyttä: suklaat, leipomo, panimo, kehräämö – ehkä muutakin, mutta nämä ehdin nähdä.