Marrakesh on tarunhohtoinen. Se on itämaisten yön tarujen myyttinen kaupunki. Mutta Marrakesh on myös tavattoman uuvuttava. Luultavasti ainakin osasyy fiilikseeni on ajoitus. Olin vuodenvaihteessa, jolloin turistien määrä oli infernaalinen. Rauhallisempaan aikaan olisin ehkä nauttinut enemmän. Mutta nyt ei voi kuin jossitella, että ehkä joskus olisi toisin. Jos haluat lukea vain kiiltokuvapostauksia ihanista kohteista, joissa kaikki on upeaa, tämä ei ole sinulle. Jos haluat realistisen kuvan, ole hyvä.
Oikeasti riadiltani muutaman sadan metrin päähän olisi päässyt autolla, mutta taksille matka taisi olla liian pitkä. Se jätti noin 1,5 kilometrin päähän ja viittoili, mihin suuntaan pitäisi lähteä. Sieltä oikeasta paikasta olisi ollut suora tie, käännös pikkukujalle, ja olisin ollut perillä. Nyt rullailin matkalaukkua mukulakivillä ja kirosin, miksi sittenkään en lähtenyt matkalle rinkka selässä (koska sinne ei olisi mahtunut talvitakkia, jota oikeasti tarvitsin). Matka kulki Jemaa el Fna -aukion, sen Marrakeshin kuuluisimman, Tarinankertojien toriksikin kutsutun, halki. Jouduin heti vastakkain todellisuuden kanssa, jota en olisi halunnut kohdata: vaatteisiin puettuja kahlehdittuja apinoita, joita turistit ottivat hartioilleen valokuvia varten, maksua vastaan, korista nousevia (tai nousemattomia) käärmeitä, huutelua kojulta jos toiselta.



Matka jatkui soukin kujille, kaikkien feikkitavaroiden luvatulle markkinapaikalle, jonka kujilla oli niin paljon ihmisiä, että välillä kukaan ei liikkunut mihinkään. Alueella, joka edelleen on vain kävelijöille, on alkanut tulla mopoja ja fillareita. Kuljettajat kokevat vahvaa etuajo-oikeutta, kun survovat itseään väkijoukkoon. Vaaratilanteita ei aiheutunut, mutta saatoin vain ihmetellä, miten paikalliset, esimerkiksi kauppiaat, eivät reagoi ajeluun. Kukaan ei voi esimerkiksi vilkkaimmalla motoristikadulla kapeimmissa kohdissa pysähtyä ostamaan mitään, koska kohta joku puskee mopolla päälle. Naurettavimmat feikkituotteet olivat Louis Vuittonin kuosilla päällystetyt amerikkalaiset jalkapallot. Luovuin myös ajatuksesta ostaa enää keramiikkaa, koska riadissakaan eivät osanneet sanoa, mistä saisi aitoa Safissa tehtyä. Eivät paikallisetkaan kuulemma erota feikkejä (kuin ehkä hinnasta, jos siitäkään).





Riadin rauha. Toimiva lämmitys. Entä jos olisin kaksi vuorokautta vain täällä?

Tuli nälkä. Oli lähdettävä ulos. Astuin kadulle. Hetken sain kulkea rauhassa, kunnes olin taas virran vietävänä. Ihmismäärä oli paikoin ahdistava. Oli mentävä virran mukana. Onneksi kaikkialla ei ollut ihan tällaista. Monien rakennusten katoilla näkyi pieniä terassiravintoloita. Valitsin sokkona yhden. Vasta ruokaa (pitkään) odotellessani luin arvosteluista, että ei kannata mennä, jos ei halua syödä trampoliinilla. Kun joku liikkui, koko puinen rakennelma huojui. Paikan nimi oli Maazouz Café (jotta tiedät välttää).
Mutta kun tuli ilta, ihmismäärä väheni. Tuli hetkiä, jolloin taas muistin, miksi olen matkalla, miksi pidän matkalla olemisesta. Kapean kujan toisella puolella pienessä liikkeessä nuori nainen jammaili musiikin tahtiin antaumuksella, kun luuli, että kukaan ei näe. Vastapäätä penkillä istui mies kissa sylissään ja silitteli sitä rauhassa. Jonkin liikkeen korkealla olevalla ikkunalaudalla istui vanha mies polttamassa piippua. Menin pieneen kahvilaan ostamaan kaakaon. ”How are you?” kysyi nuori mies. ”Fine.” ”I don’t think you have had a good day”, hän sanoi, kun katsoi minua. Oli oikeassa.
Marrakesh ei ollut minulle uusi kohde, mutta edellisellä kerralla näin vastaavanlaisen kaoottisuuden lisäksi myös aivan toisenlaisen kaupungin. Se oli autio. Silloin vietettiin uskonnollista juhlaa ja uhrattiin lampaita, kuljetettiin sisälmyksiä ja päitä kylillä, poltettiin niitä. Vaikka itse sanonkin, olen onnistunut kuvaamaan fiiliksiä silloin vallan hyvin.
Lue lisää:
Grillatuista lampaanpäistä – Aid al-Adhan viettoa Marrakeshissa
Karun kaunis Marrakeshin Medina Eid-al-Adhan rauhoittamana
Ainoalle kokonaiselle päivälle ajattelin tehdä suunnitelman. Selailin blogeja ja erilaisia Marrakesh TOP10- tai Ultimate listing of Best in Marrakesh -listoja. Niistä haarukoitui täydelliseltä kuulostava päiväohjelma: pink alleys, Majorelle puutarha, Keutoubia moskeija, Bahia palatsi, Saad Tombs, Le Jardin Secret. Toisin kävi. Majorelleen ei saanut enää lippuja. Moskeijaan ei pääse sisälle. Puutarhan ja Bahian jälkeen en kyennyt enää yrittämään edes mihinkään sisälle, koska alkoi ahdistaa.
Menin siis mihin pääsin. Le Jardin Secret oli melkein riadin kulmilla. Aloitin aamuni jonottelemalla hetken. Kympin sisäänpääsymaksulla odotin enemmän. Paikka on pieni. Siinä on ikään kuin kaksi osaa. Toisessa oli lähinnä sitruspuita, toisessa jotain muuta vihreää. Ihmisiä oli luultavasti enemmän kuin kasveja. Kesäkuumalla tämä voisi olla keidas. Toisaalta muurien ympäröimässä puutarhassa ilma ei ehkä liikkuisi lainkaan. Sain otettua itsestäni kivan kuvan. Ei siitä kuitenkaan olisi kymppiä kannattanut maksaa.


Seuraava etappini, Bahia palatsi, oli kaunis kyllä niiltä osin, kuin ihmispaljoudessa pystyi näkemään. Siellä näkee lähinnä yksityiskohtia katossa tai seinissä, jos sattuu pääsemään niin lähelle. Kokonaisuudesta ei saa käsitystä, kun lähinnä virran mukana ajautuu huoneesta toiseen. Tässäkin tungoksessa toki toiset pysäyttivät kaiken liikenteen saadakseen parhaat selfiet, ja tungos vain kasvoi.
Alkoi tulla paniikkikohtauksen oireita. Yritin löytää tietä ulos, mutta huomasin kiertäväni kehää. Kulkusuuntakylttien seuraaminen vei aina vain takaisin samoihin paikkoihin. Kun olin kolmannen kerran samassa paikassa, oli pakko kysyä apua. Exit-kyltti on harvoin tuntunut yhtä hyvältä.




Keutoubia moskeijalla kaikui perjantain tärkeä rukouskutsu. Täällä ei tungeksinut turisteja. Miehiä tuli kiireisin askelin joka suunnasta. Osa puki valkoisen vaatteen kaikkien omiensa päälle moskeijaa lähestyessään. Moskeija täyttyi sisältä. Rukoilijoita asemoitui matoille moskeijan ulkopuolelle, kasvot Mekkaa kohti tietenkin. Kengät jätettiin siististi maton reunan ulkopuolella. Moskeijan ympärillä on pienet, rauhalliset puistot. Vaikka moskeija on kaupungin ytimessä, näillä kulmilla oli hämmentävä rauha.

Vaaleanpunaiset kujat ja korttelit toivat myös kaivattua rauhaa. Ei ole mitään tiettyjä kortteleita, mutta lähtemällä esimerkiksi Jemaa el Fnaa -aukiolta Cafe de Francen taakse kujille, joilla ei ole souk-meininkiä, pääsee nopeasti sivukujille, joilla ei ole kuin satunnaisia omaan riadiinsa kulkevia turisteja. Siellä näkee romahtaneet taloja, paljon uudisrakentamista. Näkee naisia askareissaan, kissoja kuin vahtimassa työmailla miesten hommia tai omissa kissapuuhissaan. Paljon on umpikujia, joilta ei auta kuin kääntyä takaisin. Nämä kujat ovat kuin labyrintteja. Mutta kaiken kaoottisuuden keskeltä puolenkin tunnin vetäytyminen sivukujille latasi akkuni ja jaksoin hetkeksi taas liittyä virran vietäväksi.





Harvoin reissussa totean mielessäni oikeasti olevani lasillisen tarpeessa, jossa saisin vähän rauhoitettua itseäni. Onneksi sivukujat toimivat hyvin samaan tarkoitukseen. Vaikka Marrakesh on tunnettu myös bilepaikkana, vanha kaupunki on juomatavoiltaan vielä vanhanaikainen. Viinibaarit ja yökerhot ovat toisaalla. Löysin brittityön hyvin kattavan blogijutun medinan alkoholia tarjoilevista ravintoloista. Paikat näyttivät todella kivoilta – mutta kaikkiin suositeltiin varaamaan pöytä hyvissä ajoin. Hän oli ollut porukalla viettämässä jonkun synttäreitä, ja päiväohjelmat oli ilmeisesti rakennettu sen varaan, että kuljettiin terassiravintolasta toiseen brunssilta pitkälle lounaalle ja vielä pidemmälle illalliselle. Ei ollenkaan huono tapa viettää pitkä viikonloppu Marrakeshissa! Ravintolavinkkejä en osaa itse antaa lainkaan. Hinta-laatusuhteeltaan muuten ihan parasta ruokaa sai katuruokakojuista, joita oli yhdellä Jemaa-el-Fnalta lähtevistä medinan pääkaduista. Parilla eurolla sai parilalla paistettua lihaa ja vihanneksia joko sämpylän sisään laitettuna tai gluteenittomana versiona ilman sämpylää. Verrattuna hienon ja kalliin ravintolan aneemiseen tajiniannokseen katuruoka voitti. Tajinin piti olla lammasta ja kauden vihanneksia. Oikein hyvää lammasta olikin, mutta ”seasonal vegetables” siinä ohessa oli kolme luumua, ei mitään muuta. Paikan nimi oli La Ferme Medina.
Tällaisena näyttäytyi Marrakesh tällä kertaa. Seuraavalla kerralla, jos vielä menen, varaan muutaman nähtävyyden etukäteen, asun ja elelen medinan ulkopuolella ja yritän saada haltuun ihan toisenlaisen kaupungin. Saatanpa etsiä viinibaarinkin.
Jos olet nähnyt kuvia tai kuullut juttuja, että lentokentän jonot voivat kestää tunteja, usko niihin. Olen kuullut pahimmillaan 3,5 tunnin passintarkastusjonoista. Minulla meni tasan tunti siitä, kun asetuin jonoon. Kun lähdin, olin kentällä ihan hyvissä ajoin, reilut pari tuntia ennen lentoa. Silloin lähtöselvitystiskeillä ei ollut ketään. En tiedä, olinko ensimmäisten vai viimeisten joukossa. Lähtiessäkin passijonossa piti seistä, mutta kymmenisen minuuttia riitti. Tietenkin kaikki on kiinni ajankohdasta. Olin itse sesonkina ja lensin lauantaisin Norskin suorilla Helsingistä. Sellainen vinkki vielä, että dirhamit kannattaa kuluttaa ennen kentälle tuloa. Niillä saa ostaa vain kentän kahviloissa tai aivan hirveän kalliissa marokkolaisia tuotteita myyvässä kaupassa. Tax Freessä voi maksaa vain länsirahalla.






9 comments
Huh, mun Marrakeshistä on jo 23 vuotta. Kyllä aika kuluu. Nuorena jaksoi, niin tein päiväretken Casablancasta, junalla. Jemaa el Fna ei kyllä ollut tuollainen hieno kivetty silloin vaan ihan asvalttia vain, mutta samat ”houkutukset” siellä tietysti oli, niin kuin on ollut jo satoja vuosia. Luulen, että kävin kuvassa näkyvän kuppilan terassillakin katselemassa näkymiä. Oli siellä vilinää silloinkin, mutta ei nyt tuollaista tungosta kuitenkaan
LV-jalkapallo kuulostaa joka roadmanin unelmalta!
Saas nähdä, tuleeko tänne paljonkin sellaisia kommentteja, että ei saa olla negatiivinen ja pitää nähdä positiivisia puolia tai jäädä sitten kotiin jos ei kelpaa jne. Mä pidän rehellisistä ja realistisista blogauksista – jos paljon matkustaa, käy väistämättä niin, että joskus tulee käytyä paikassa, jossa kaikki ei ole pelkkää paratiisia ja auringonpaistetta. Sille ei voi mitään, ja onhan se lukijankin hyvä tietää, millaisena Marrakesh näyttäytyy, hyvässä ja pahassa.
Ei minun tarkoitukseni ollut sanoa, että Marraskesh olisi vain huono (kuten en sanonutkaan). Se vain on kaupunkina ruuhkaisena hirveän uuvuttava. Luultavasti jonain toisena aikana, kun turisteja on vähemmän, siitä olisi helpompi nauttia.
Odotin toki minäkin jää kotiin -kommentteja, mutta toisaalta jos ei ole ihan ensi kertaa täällä, tiennee, että kotiin jääminen ei ole minulle vaihtoehto. 🙂 Eivät kaikki matkat aina ole vain ihania. Mutta silti ne ovat avartavia. Ehdottomasti enemmän positiivista Marokko tarjosi kuin negatiivista, vaikka uuvuttava olikin. Ehkä vielä enemmän odotin ei Marrakesh ollut yhtään uuvuttava silloin, kun itse kävin keskiviikkona 80-luvulla. 😀
Et sanonutkaan, vaan päinvastoin kerroit sekä huonoja että hyviä puolia, ja myös kuvista näkyy molempia, etenkin niitä hyviä.
Olen samaa mieltä, että ne vähemmän kivat kokemukset voivat silti olla ihan avartavia ja joskus opettavaisiakin.
Kyllähän rehelliset kirjoittelut on aina oikea vaihtoehto, ja kuten Daniel edellä vähän aprikoi, eiköhän joku tule kommenteissa tästä ”valittamaan”. Ilma näyttää ainakin olevan aurinkoinen, paljonko tuolla muuten oli lämpötila? Onhan se niin, että ruuhkaisuus yleensä vähentää viehätystä, noin ainakin itselläni.
Lämpötila vaihteli illan alle kymmenestä päivän ehkä 20:een.
Koen itsekin rehellisyyden ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi. Kuvistahan näkee, että Marrakeshissa on paljon kaunista. Ei kaupunki tietenkään ole pelkästään kauhea tai pelkästään kaoottinen. Mutta tunnelmaltaan se oli uuvuttava minun siellä ollessani.
Hyvin kuvattu tunnelmia. Onneksi Marokosta löytyy myös hienoa luontoa. Minulle häslinki sopii, mutta vain vaihteluna hiljaisuuteen. Delhin vanhaan kaupunkiin (termi pitää käsittää eri tavalla kuin Euroopassa olevat vanhat kaupungit) en suosittele matkaa sinulle. Se on kaikki tuo kertaa 10 tai sata ja epäloogisuus siihen päälle. Vai oletko käynyt?
Olen käynyt Delhissä. Se vaatii oman mielentilansa, kuten vaati Marrakesh. Eri mielentilassa jaksaa myös eri tavalla. Joskus hyvin rentoutuneena ja levänneenä kaaoksessa on oma viehätyksensäkin. Nyt ei ollut oikea vireystilakaan.
Mä kirjoitan myös pelkästään rehellisiä kokemuksia, enkä välitä lukea muiltakaan pelkkiä ylistyspostauksia. Olin vuosi sitten Marrakeshissa eikä siellä silloin ollut ihan noin paljoa porukkaa. Kaupungista jäi melko neutraalit fiilikset. Neljä päivää riitti, enkä usko että sinne tulee enää palattua.
Uskon vahvasti, että vuodenvaihde vain oli hirveän ruuhkaista aikaa. Varmaan viikkoa myöhemmin tilanne olisi ollut jo ihan toinen. Pienestä kiinni, millainen fiilis kohteesta jää. Olisin niin paljon halunnut nauttia kaupungista!
Olen miettinyt tarinoita ylistyspostausten takaa. Ehkä pelätään kertoa rehellisesti tai halutaan antaa vaikutelma, että matkailu on aina pelkästään ihanaa – tai sitten jotkut ovat aina vain positiivisia. 🙂