Maglev – maailman nopein juna sanovat

Maglev – maailman nopein juna sanovat

Shanghain lentokenttä on kaukana keskustasta. Menomatkan tunnin metro oli superhalpa (alle euron), mutta myös järkyttävän hidas. Nähtyäni liikenneruuhkat pyörille vaihtaminen ei ollut ratkaisu sekään. Mutta Pudongin kentälle ajaa myös Maglev, maailman nopeimmaksi sanottu juna, jonka luvataan ajavan neljääsataa. Koska itse en ymmärrä junan toimintaperiaatetta, tässä suoraan Wikipediasta, mistä tuossa edistyksellisessä junassa on kyse: ”Maglev (lyhenne sanoista Magnetic Levitation) tarkoittaa magneettiseen levitaatioonperustuvaa rautatietä ja sitä pitkin kulkevaa junaa. Maglev-junat leijuvat radan yllä magneettisesti koskematta siihen.”

Maglev Shanghai

Ilman tunkkaista ruuhkametroa en selvinnyt tästäkään. Maglev ei aja keskustaan asti, vaan sen asema on Longyang Roadin metroaseman yhteydessä (exit 4). Liput saa aseman luukulta yhteen suuntaan 50 paikallisella (6,70 euroa), meno-paluun 80:llä.

Asemalle saapunut juna oli aika futuristisen näköinen, jotenkin hirveän tehokkaan oloinen. Sisältä juna oli jotenkin kämäinen. Käsinojien suojat repsottivat, olivat kuin väärää kokoa. Mutta junaemännät näyttivät särmiltä puolipitkissä, linjakkaana villakangastakeissaan.

Maglev lähti sekunnilleen aikataulun mukaan. Huomasin matkustajien – luultavasti ensikertalaisten, kuten minä – suureksi huviksi junan kiihtyvyyden seuraamisen. Puolessa minuutissa vauhti oli 84, 42 sekunnin jälkeen 106, minuutissa 147 kilometriä tunnissa. Mutta mitä ihmettä?! Junan huippunopeus oli vain 301! Samaa vauhtia olen ajellut Japanissa ihan perusjunalla. Minua on huijattu! Ei juna ajanut edes tavallista hitaammin, koska 8-minuuttiseksi luvattu matka kesti 8 minuuttia ja 3 sekuntia.

Maglev Shanghai

Kyllähän maisema ikkunan takana vilisi hurjaa vauhtia, mutta Maglev oli yksi suuri kupla ja huijaus. Maailman nopein muka! Ja pöh! Mutta olihan tästä ajelusta ennemmän hupia kuin 2,80 euroa maksavasta junasta kotoa Helsinki-Vantaalle.

Next Post:
Previous Post:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.