Type and press Enter.

Maailman korkeimman minareetin juurella

Israelissa jo jouduimme selittelemään, miksi aina haluamme moskeijaan, vaikka olemme nähneet jo useita. Ei tainnut silloinen moskeijaopas tietää kuin omansa, koska kaikkiallahan ne ovat erilaisia. Toistan itseäni. Olen puhunut näistä jo. Kuitenkin muslimimaassa menemme moskeijaan, jos vain niihin pääsemme. Kaikkialla kristityillä ei niihin ole asiaa. Casablancan valtavaan Hassan II moskeijaan pääsimme, mutta vain opastetulle kierrokselle. Kokemus oli samalla sekä upea että outo.

PAP31042-001

PAP30976
200-metrisen minareetin juurella

hassan

Moskeija on uusi, 1990-luvulta, ja ilmeisesti suurella rahalla tehty carraramarmorista, paksuista matoista, venetsialaisista kattokruunuista. Yli 500 miljoonaa sanottiin Wikipediassa moskeijan hinnaksi. Se on maailman 7. suurin ja sen minareetti maailman korkein. Sisälle mahtuu rukoilemaan 25 000 ihmistä kerrallaan, ja ulos moninkertaisesti. Mutta yhtään ketään ei ollut vierailumme aikana missään. Moskeija ei täten tuntunut todelliselta.

Yleensä moskeijoiden seinustoilla nojailee ihmisiä lukemassa, vaikka rukoukset olisivat jo ohi, pihalla kokoonnutaan keskustelemaan, mutta Hassanissa meitä oli vain satoja turisteja. Ainoat lisäksemme olivat oppaat ja yksi mattoja koneellisesti pessyt mies. Moskeija on tuotteistettu. Sitä pääsee ihailemaan reilun kympin maksulla. Kierroksia on useita päivässä, riippuen viikonpäivästä, ramadanista ja muista uskonnollisista tekijöistä. Aamuyhdeksän kierroksella väkeä oli paljon. Opastuksia järjestetään monella kiellellä. Hinta oli poikkeuksellisen kallis, mutta kierros oli hieno. Pääsimme sellaisiinkin osiin, joissa en ole missään moskeijassa koskaan ollut: minareetin juurelle, peseytymissaliin ja kylpylään (jota ei kyllä koskaan ole käytetty).

hassan2

Hakutulokset kohteelle hassan

hassan1

Tajusin juuri, etten ole kuullut moskeijasanastoa koskaan suomeksi, niinpä en osaa sanoa, mikä prayer hall on suomeksi. Rukoussalista puhuu Wikipedia. Hassan II moskeijan rukoussali on kaunis. Se on erittäin koristellinen. Paljon pelkistetympiäkin olen nähnyt. Toisaalta islamilainen koristeellisuus on hillittyä, vaikka sitä olisi paljonkin. Ehkä erikoisinta on salin katto, joka on muutamassa minuutissa mahdollista siirtää pois. Opas kuvaili rukoilemista mustan tähtitaivaan alla. Katto on erittäin kaunis, mutta ajatus moskeijasta vain taivas kattona on aika vaikuttava.

Hakutulokset kohteelle hassan1
Minareetin juurella moskeijan sisällä

Monissakin moskeijoissa olen nähnyt peseytymispaikkoja ulkona, joko taivasalla tai katetuissa paviljongeissa. Hassan II moskeijassa on rukoilukerroksen alla valtava peseytymistila, tai pitäisi tietenkin sanoa tilat, koska miehille ja naisille on omat, mutta samanlaiset. Opas kertoi peseytymisrituaaleista. Se jäi mieleen, että kaikki pestävät ruumiinosat pestään kolmesti. Vasta sitten on puhdas.

Hakutulokset kohteelle hassan2

PAP31024

Moskeijassa on siis myös kylpylä, mutta sitä ei ole koskaan avattu. Vuosittain luvataan, että se otetaan käyttöön, mutta mitään ei ole tapahtunut. Silti altaassa on vesi, noin 35-asteinen. Naisten puolella saimme vierailla, ja siellä siis oli vesi. Miesten puoli on identtinen, jossain toisaalla. Kylpylä on erillinen moskeijasta, joten jos satut liikkumaan kulmilla ja pääset käymään kykpylässä, kerro ihmeessä! Sinne on meillä eri uskoisillakin kuulemma mahdollisuus päästä.

PAP31028

PAP31031

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Todella vaikuttavaa!

    1. Niin on! Kuinka satumainen se olisikaan ilman kymmeniä ja kymmeniä äänekkäitä turisteja!

  2. Näyttää tosi upealta, mutta tuntuu ihan hassulta, että se on rakennettu vasta muutama kymmenen vuotta sitten. Mun mielikuva moskeijasta on sellanen oikein vanha rakennus 🙂

    1. Meillä on samanlaiset mielikuvat! Toisaalta moskeija-arkkitehtuuri on ilmeisesti iätöntä. Ei ole samanlaista vaihtelevuutta kuin vaikkapa luterilaisssa kirkoissa.