Type and press Enter.

Luontoon Bandar Seri Begawanissa

Bandar Seri Begavanissa ei aivan mahdottomasti ole nähtävää. Mutta koska Brunei on Borneolla, luontoelämyksillekin olisi mahdollisuus, jos lähtisi kaupungin ulkopuolelle. Me taas olimme vain muutaman päivän pikkumatkalla Balilta, joten luontoa oli löydettävä kaupungista. Oli julmetun kuuma ja kostea, ja koska oli ramadan ja Bruneissa toivottiin turistien kunnioittavan paikallisia tapoja, piti senkin vuoksi harrastaa vähän oveluutta.

Hotellin takaa lyhyen kävelymatkan päästä lähti jonkinlainen puisto ja siellä kävelyreitti, jota meille suositeltiin. Vaikka matka puistoon ei ollut pitkä, oli jo se hikinen. Itse reitti ei ole pitkä, mutta kauniiksi maisemoitu puisto vesiputouksineen oli näkemisen arvoinen. Täytyy meinaan sanoa, että oli viety ulkoilu ihan omalle levelilleen siellä: reitillä on tartanpäällyste. Pienen mutavetisen putouksen luo istuimme penkille paheiden tielle: joimme vettä ja limua salaa. Kun toinen joi, toinen piti silmä kovana vahtia, ettei ketään tule. Emme jääneet kiinni. Pian puistoon tuli mies reppu selässä. Naureskelimme, että varmaan on tullut syömään hiljaiseen puistoon ja tekemään pahojaan, kuten me. Niin oli. Jäi meille kiinni.

Untitled

Untitled

Untitled

Borneo on kuuluisa nenäapinoistaan, ja niitä voi nähdä lyhyelläkin veneretkellä Bandar Seri Begawanista. Keskustassa ajautuu väkisin rantaan pienelle aukiolle, jolta on helppo saada venekuski erilaisille retkille. Montaa minuuttia ei venettä tarvitse odotella. Me vain toivoimme näkevämme apinoita, ja kuski teki kaikkensa näyttääkseen meille niitä.

Oli juhannus. Eikö lähes jokainen suomalainen haikaile silloin järvelle soutelemaan. Minä en, mutta joillain kuvilla melkein voisi hämätä ja sanoa, että me missään Bruneissa oltu vaan Mikkelissä soutelemassa.

Untitled

Untitled

Ei luonto nyt ihan suomalainen mangrovemetsineen ollut. Aina välillä kuski karautti juurakoiden väliin, koska uskoi nähneensä puissa liikettä, mutta alkuun apinoita ei näkynyt. Matkalla näkyi taloja. Emme olleet kaukana kaupungista. Näkyi myös uusi rakenteilla oleva palatsi, joka oli arkkitehtuuriltaan kuin italialainen. Kuski kertoi, että kukaan ei edes tiedä, kuka siihen on muuttamassa. Tällainen kertoo omaa karua kieltään sulttaanin rahankäytöstä.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled
Palatsi ehkä ei kenellekään

Nenäapinat ovat laiskaa sorttia. Ne mieluusti makoilevat puussa pitkiäkin aikoja, mutta liikkuessaan ovat ripeitä. Ne myös uivat mielellään, mikä on apinoille epätavallista. Joskus ne uivat liian kauas rannasta eivätkä jaksa enää takaisin. Antavat nostaa itsensä veneeseen päästäkseen takaisin rantaan. Salaa toivoin, että tavoittaisimme uupuneen apinan, mutta eipä näkynyt yhtään edes uimassa. 

Untitled

Untitled

Villi luonto tuli lähelle yhtenä päivänä myös hotellin uima-altaalla. Puissa kävi mahdoton kuhina ja vilinä, kun lauma luultavasti jotain muuta apinalajiketta piti hauskaa pomppimalla latvuksissa.

Tämä oli vähän erilainen kaupunkiloma Aasiassa. Vähän myöhemmin palasin Borneolle Malesian puolelle kokemaan ihan erilaisia asioita. Kunpa tuleva kesä toisi mukanaan edes puoliksi yhtä hienoja hetkiä ja muistoja kuin edellinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments

 1. Upea luontokohde!

  1. Borneo pääsee paremmin oikeuksiin kaukana kaupungeista, mutta varsinkin veneily oli aika kivaa ihan siinä kaupungin edustallakin.

 2. Hieno homma toi ramadan kun voi sluibailla sen rajoituksista puistoissa! Ylipäätään, mitä enemmän yhteiskunta keksii rajoituksia, sitä nerokkaampia kiertoteitä ihmiset keksivät ja sitten keksiessään tapaavat toisia samoin ajattelevia. Nykyään ei Suomessa ole oikein muita rajoituksia kuin verot ja niitä ei voi vältellä missään puistossa. Apina kuin apina on eksoottinen ja eikös se ole vain sukukypsä uros, jolla knöödeli kasvaa huomattaviin mittoihin. Hienoa on joka tapauksessa päästä virkistäytymään luonnon keskelle, vaikka kvaakkua en noissa vesissä näe. Kvaakku karttaa päiväntasaajan seutua, vaikka syödäänhän niitä Vietnamissa ja Kiinassa.

  1. Kyllä meitä nauratti, että tyyppi tosiaan tuli evästelemään. Se kun oli meiltä lähinnä vitsi, koska itse olimme pahoilla teillä. Monessa muussa maassa on ihan ok, jos eriuskoinen syö tai juo, mutta Bruneissa sanomalehdessäkin toivottiin, että kaikki kunnioittaisivat. Siksi juotiin salaa. Ja totta, apina kuin apina. Mulle se ainakin on eksoottinen.

 3. Kyllä nuo parissa kuvassa puussa näkyvät apinat ovat minusta selviä nenäapinoita eli Proboscis monkeytä. Ei taida olla muita apinalajeja, jotka olisivat niin saman näköisiä niiden kanssa, että nuo voisivat olla jotain muita.

  1. Yritin googlailla kuvia nenäapinoista, ja jotenkin nuo eivät minusta näyttäneet yhtään samalta. 🙂 Ehkä katsomani kuvat olivat sitten jotenkin kamalan nenäkkäitä, koska olivat silmissäni ihan eri lajia. Pitääpä vähän korjailla tekstiä. 🙂

 4. Hahhaa 😀 Mikkelissä soutelemassa 😀 Minulla on kerran ollut Costa Ricassa sellainen fiilis, kuin olisin ollut Keski-Suomessa, kun menimme lautalla salmen yli ja siellä soitti mies haitaria koko matkan. Olisi voinut hyvin olla vaikka Karstulasta 🙂

  1. Haitarin soitto tosiaan voi viedä ajatukset kauaksi kotiin. 🙂

 5. Kieltämättä vähän suomalainen järvimaisema tuosta tuli mieleen. Hauskaa. Ja aikamoista kyllä, että reittikin päällystetty. Mutta upea paikka joka tapauskessa. Kyllä luontokohteet ovat missä vaan ainakin minulle yleensä ne mieluisimmat “nähtävyydet”.

  1. Brunei oli kyllä outo päällystettyine ulkoilureitteineen. 🙂 Yhä useammin minäkin menen luontoon. Nämä kohteet olivat joko ihan siinä kaupungissa tai lyhyen venematkan päässä keskustasta.

 6. No olikin sitten vähän erilainen luontoelämys 🙂

  Itse etsin jokapaikasta aina luontoa ja vihreyttä, joten valitsin tämän vaihtoehdon epäröimättä. Tuo päällyste on kyllä aika erikoinen yksityiskohta, mutta siellä varmaan oikein pidetty.

  1. Päällystetty kävelyreitti on kieltämättä melko erikoinen. Miellyttävähän se oli jalan alla, mutta ehkä aika tarpeeton noin niin kuin puisto-oloihin.