Type and press Enter.

Lontoo – TOP4 tosituristille

Tämä TOP4-lista ei ole tositravellerille vaan nimenomaan turistille, joka haluaa kokea Lontoon kliseet ja kaikkien tuntemat paikat. En lähtenytkään yrittämään extreme-Lontoota, alakulttureja ja löytöjä, vaan fiilistelin – siellä missä kaikki muutkin. Toisaalta tammikuu oli siitä armollinen, että turistien määrä on edes jollain tavalla rajallinen eivätkä jonot mihinkään kiertäneet korttelia.

1 London eye

Ostin lipun etukäteen, mutta ei olisi tarvinnut. Olin varannut ajan, mutta jonoon saattoi mennä aikaisemminkin. Jono oli lähinnä muodollinen, muutaman minuutin mittainen. Ei puhettakaan tuntien jonotuksesta, josta luin. Se koskenee kesäaikaa. Yhteen koppiinkaan ei ahdettu väkeä. Olisikohan meitä ollut kahdeksan. Vähän pelkäsin, että puolituntisesta tulee kylmä, mutta kopit ovat lämmitettyjä.

 Lontoo

 Lontoo

 Lontoo

 Lontoo

Lippu maksoi 21 puntaa. Aika paljon. Sillä sai puolen tunnin kierroksen maailmanpyörässä, josta ainakaan pilvisellä säällä näköala ei ollut loputon, mutta mukavahan Thamesia oli katsoa ylhäältä, vilkuttaa Big Benille ja katsella, miten selfie-buumi on räjähtänyt käsistä. Samalla lipulla olisi päässyt johonkin 4D-esitykseen, mutta unohdin sen. En enää palannut takaisin.

2 Vahdinvaihto

Buckinghamin palatsin vahdinvaihto on legendaarinen. Johan se on jokaisen Lontoon-kävijän kerran koettava. Tosituristi ei tyydy kertaan vaan menee uudelleen. Lapsuudesta muistan korkeat hatut ja punaiset nutut sekä keskelle huolella ottamaani valokuvaa tärähtäneen pullean bobbyn kupulakissaan. Kultaisella 80-luvulla eivät tainneet turvatoimetkaan olla sellaiset kuin nyt. Yksi mies ei totellut ohjetta pysyä aidan sisäpuolella. Olisi kai ylittänyt tien väärään aikaan. Johan oli paikalla poliisia, pari hevostakin, ja kohta kaveri roikkui kahden bobbyn välissä matkalla kohti tuntematonta.

Naiivisti luulin, että ei näin koleana tammikuun päivänä paikalla ole kuin kourallinen tai pari turisteja. Väärin. Kyynärpäätaktiikalla piti saada oma paikka eturivistä. Toisessa kuvausmahdollisuudet olivat jo yhtä huonot kuin näkyvyys Googlen toisella sivulla.

En muistanut systeemiä, mutta paikkani oli ihan kohtuullinen noin niin kuin sisään ja ulos marssien kohdalla, mutta luonnollisesti itse vaihdosta en nähnyt mitään, koska tungos linnan aidan takana oli melkoinen. Tosirojalisti tulisi paikalle kaksi kertaa: ensimmäisellä kerralla näkisi marssit, toisella voisi tirkistellä aidan takana.

 Lontoo
Voi miten minun kävi sääliksi tuota kaveria, jolla oli valahtanut karvareuhka silmille. Ei tuossa tahdissa marssiessa voi lakkia ojentaa.

Lontoo

 Lontoo

Hevosten meno ei ollut kovin juhlallista ja säntillistä. Olin muuten nähnyt samat hepat edellisenä päivänä treenaamassa Hyde Parkissa. Aika vikurointia oli meno sielläkin. Mutta miksi korkeahattuisten kavereiden takit eivät olleet punaiset vaan siniset? Minua on huijattu, vai oliko pojat puettu talvimantteliin?

Talviaikaan vahdinvaihto on vain joka toinen päivä. Tammikuussa se oli parillisina päivinä, helmikuussa parittomina. Aikataulut löytää netistä.

3 Harrods

Tosituristi voi ottaa Harrodsin monella tavalla. Siellä voi vaeltaa huoneesta toiseen ja eksyä, siellä voi pelata tuohon rahani saattaisivat riittää -peliä, voi ihailla kauniita tavaroita ja vaatteita kunnioittavan etäisyyden päästä, pettyä, kun ei ole oikeaa kokoa (kävi minulle kahdesti: läppärilaukku liian suuri tietokoneelleni ja uikkarit liian pienet ahterilleni), nauttia palvelusta tai tuntea alemmuutta.

Kyllä tämä palvelu voittaa ilmaisen tunnin Stockan parkkihallissa…

 Harrods

Olen joskus kuullut varsinkin vanhemman polven erityisesti pukeutuvan Helsingissä lähtiessään Stockmannille. On oltava helmet kaulassa ja solmuke suorassa. Sama meininki näkyi olevan Harrodsilla, mutta koski lähinnä ikäisiäni naisia. Ajattelin hemmotella itseäni shampanjabaarissa lasillisella, mutta nyt on myönnettävä, että en kehdannut tennareineni ja farkkuineni mennä, kun muilla oli pikkumustaa ja juurikin niitä helmiä. Ei ollut minulla koko matkalla mukana vaatekertaa, joka olisi tuohon baariin soveltunut.

Mutta kyllä Harrods on nähtävyys. Siellä kaikki on kaunista, ja siellä voi ostaa itsensä onnelliseksi.

Harrods

 Harrods

4 Musikaali

Varsinkin Leicester Squaren metroaseman kupeessa (varmasti muuallakin, mutta tästä olen varma) on useita lippumyymälöitä, joista saa tiketit samankin illan musikaaleihin – ja väittävät, että alennettuun hintaan. Siitä en tiedä. Tarjonta on laajaa ja ilmeisesti ihan laadukasta. Victorian aseman tienoilla näin kaksi teatteria, jotka molemmat mainostivat omaa show’taan parhaana vuosikymmeneen. Taisivat olla Wicked ja Billy Eliot.

Jostain syystä päädyin Phantom of the Operaan, vaikka olen nähnyt sen New Yorkissa. Ehkä ajattelin, että tuttu tarina on helppo kolmen päivän rankan turisteilun jälkeen. Her Majesty Theatre on sisältä tosi kaunis. Sen pienet ja ahtaat tilat ovat liikuttavan vanhanaikaiset.

Oopperan kummitus. Yksin. Aika outo fiilis taas. Teatterin alakerrassa ei ollut edes kännykkäverkkoa, että olisin voinut netillä itseäni viihdyttää. Kympin (euroissa) viini, muovipullosta ja -mukista oli melkoista rahastusta, mutta johan olin tähän Lontoossa tottunut: kaikki on kamalan kallista. Johan lippukin oli yli 50 puntaa, että koko rahalla oli nautittava.

Alkutilanne

Väliaika alkoi, kun kattokruunu oli pudonnut.

Komeasti soi orkesteri, lavasteet olivat vaikuttavat ja tarina juuri se tuttu, mutta en voi sanoa haltioituneeni. Ehkä oli virhe tulla katsomaan sama esitys uudelleen, vaikkakin eri paikkaan. 53,50 punnalla sai hyvän paikan permannon seitsemänneltä riviltä – ja vähän kylmäksi jättäneen esityksen. Sittenkin olisi pitänyt mennä STOMP!iin 27 punnalla. Se ei jätä kylmäksi koskaan!

Mitä sinä lisäisit tosituristin Lontooseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 comments

 1. Kesällä Lontoosta pitäisi lisäksi nähdä Kew Royal Botanical Gardens ja tehdä jokilaivaristeily Thamesilla.

  1. Tuosta jokilaivasta puhui joku muukin. Nyt olisi ollut turhan hyinen meininki. Pidän mielssä, jos menen lämpimään aikaan.

 2. Hienot kuvat! Mä suosittelen myös tuota jokilaivaristeilyä. Madame Tussaudin vahakabinetti oli myös hauska, ja ainoa paikka maailmassa missä meikäläisellä oli mahdollisuus päästä samaan kuvaan George Clooneyn ja Robbie Williamsin kanssa! 🙂

  1. Totta, vahakabinetti! Siellä olen ollut kahdesti, ja minusta todella on kuva Georgen vierestä!

 3. Olin ensikertalaisen kanssa Lontoossa juuri kolme yötä ja noista koettiin Harrods ja pelattiin tohon meillä olisi ehkä varaa peliä. 😀 Kauhisteltiin myös 25te maksavia chinchillapeittoja… Olen ollut Lontoossa monta kertaa, mutta koskaan en ole vahdinvaihtoa nähnyt! Ensi kerralla täytyy yrittää.

  1. Vahdinvaihto on siitä hyvä, että se on ilmainen.

 4. Tämmöiset tosituristin vinkit on ihan hyviä mun kaltaisille, jotka eivät koskaan ole käyneet Lontoossa aiemmin. Tuolla London Eyessä haluaisin käydä, sitten kun joskus menen Lontooseen. Musikaalin tosin jätän väliin – en voi sietää niitä. En vaan kestä sitä, että pitää vuorotellen puhua ja vuorotellen laulaa. Päättäisivät jo, kumpaa tekevät. 😀 Hyvä kuva tuo turisteista selfie-tikkujen kanssa. Tähän on tultu..

  1. Sitten Stomp! voisi olla sinun valintasi. Eivät puhu lainkaan – eivätkä laula. 🙂
   Juu, ei ole tältä matkalta minusta kuvia, koska se perhanan tikku tulee meille vain kuolleen ruumiini yli, ja ilman kuvat ovat liian läheltä.

 5. Ekalla Lontoon visiitillä päädyttiin juurikin Stomppiin. Sillon oltiin ihan haltioissa ja innostuneita. En tiedä olisinko vieläkin, kun siitä on vajaat 10v. jo aikaa. Sillon käytiin myös Madame Tussaudella ja sen yhteydessä jollain kummituskierroksella, joka oli oikeasti pelottava, elävien kummitustensa kanssa 🙂

  1. Mun eka Stomp! oli Hesassa yli kymmenen vuotta sitten. New Yorkissa olen ollut kahdesti. Minua se puhuttelee aina vain.
   Tussaudsin kummitushommat ovat minulle vieraita. En ole niistä koskaan oikein innostunut. Ajatus jostain kulman takaa tulevista olennoista ei tunnu ihan hyvältä. 🙂

 6. Hyvät vinkit tosituristille, ehdottomasti. Jokiristeily tuli täälläkin mieleen ja sitten museoista ehkä National Gallery, Madame Tusse
  auds ja joku British Museum. Sinänsä kiinnostavia museoita kaikki! 🙂

  1. Totta, nuo museot. Minulla on vahakabinettia lukuun ottamatta kaikki vielä näkemättä. Modernin taiteen museo (Tate modernko on nimeltään?) olisi minulla ehkä ensimmäinen.

 7. Mun täytyy nyt tunnustaa että yli kolme vuotta Lontoossa asuneena en ole vieläkään käynyt London Eyessä tai nähnyt vahdinvaihtoa :O Mutta viimeisen vuoden aikana yritin vähän enemmän tutustua turistikohteisiin, ja niistä tosituristille suosittelisin The Shardia, jotain tunnetuimmista markkinoista (Spitalfields, Camden, Portobello tai Borough) ja jo muidenkin mainitsemaa jokiristeilyä…!

  1. Markkinoista tykkään. Ajattelin niistä tehdä ihan oman jutun. Niissä on jotain viehättävää, kuten basaareissa, vaikken koskaan osta mitään. 🙂 Mutta niin kai on, että ei kotikaupungista näe sitä, mitä turistit. Olen asunut Helsingissä 16 vuotta enkä vieläkään ole käynyt Temppeliaukion kirkossa, vaikka sinne viedään bussilasteittain väkeä joka päivä.

 8. Olen käynyt aika monta kertaa Lontoossa, mutta aina miltei turistiaikaan, joten tuo London Eye on käymättä. Ja musikaali… hävettää tunnustaa.
  Tosituristille suosittelen tosiaan sitä jokiristeilyä (ja mieluiten sinne Greenwichiin asti). British Museum on myös nähtävä, tosin kannattaa valikoida ne kohteet siellä jotka oikeasti haluaa nähdä, koska koko pytinkiähän ei edes päivässä oikein kierretä.

  Mutta ihan pakollinen minulle joka kerta on Oxford Street. Jotenkin siellä vain tiivistyy se shoppailuidea.
  Ja sitten Trafalqar Square on edelleen hieno paikka hengata, ehkä enemmänkin kuin ennen kun siellä ei enää ole (kai) niitä puluparvia.

  Viimeksi käydessäni tein sellaisen Hop-on-hop-off -bussireissun, ja se oli kyllä yllättävän antoisa, vaikka Lontoota oli paljon kierrellyt. Oppaat olivat loistavia, kuten noilla jokiristeilyilläkin. Ja kun pääsi hyvälle paikalle avokattoisen bussin yläkertaan niin näkymät olivat aivan erit kuin katutasosta.

  1. Alan todella vakuuttua, että minunkin on päästävä jokiristeilylle. On kyllä kerättävä taas jonkinmoinen matkakassa, että on varaa Lontooseen lähteä.

   Minä sujautin Oxford Streetiä bussilla, koska halusin välttää kaikkien kauppojen kutsun. 🙂 Mutta juu, Lontoo näyttäytyy aika erilaisena talvella kuin lämpimänä aikana. Kuten tietenkin aika moni muukin kaupunki. On oikeastaan aika mukava käydä talvella vaikkapa Italiassa, samoin kuin nyt Lontoossa.

 9. Tosi hyvä koontipostaus Lontooseen suuntaaville (: Ite lisäisin vielä Thamesin risteilyn, jos nyt tosituristeja halutaan olla 😀 Vähän harmittaa kun ei oo viitsinyt pulittaa 40 puntaa London eyesta, kyllä siinä nyt pitää joskus käydä pyörähtämässä!

  1. Onko hinta kesällä noin kova? 21 euroa oli viime viikolla. Ei se kyllä 40 punnan arvoinen ole…

 10. Tosi kiva postaus! Olen käynyt kaksi kertaa Lontoossa, mutta London Eye on jäänyt kokematta, sinne on siis päästävä. Ensimmäisen kerran kävin Lontoossa kesällä ja silloin piknikit puistoissa, erityisesti Regent’s Parkissa, olivat parhautta 🙂

  1. Kiitti, Sanna. Sinultakin tuli yksi hyvä syy palata Lontooseen kesällä. 🙂 Olen kyllä aika huono piknik-hommissa, mutta Lontoon hinnoilla…