Type and press Enter.

Lohja – monipuolista lähialuematkailua

Suomi on kaunis. Läntinen Uusimaa on kaunis. Lohja on kaunis. Sisäinen Suomi-matkailijani on häviävän pieni, melkein näkymätön, mutta aina kun minut vie katsomaan armaan isänmaani tarjontaa, joudun vaikuttumaan, vaikken ehkä oikein edes haluaisi. Tällä kertaa minut vei suomalaiseen luontoon ja kaupunkiin Läntisen Uudenmaan Lumo matkailu.

Lohja on järvi ja vaikka purjehdusta

Vesi ei ole erityisesti elementtini, mutta jos kerran kiikkerällä sup-laudalla suostun melomaan maailman merillä ihan yksikseni, kuinka paljon turvallisempaa onkaan hypätä Melges 24 -veneeseen, kun sitä kipparoi Lohjan purjehtijoiden miehistö, joka treenaa parhaillaan Helsingissä vuonna 2017 järjestettävään luokan MM-kilpailuun.

Untitled

Untitled

Untitled

Tyyni Lohjanjärvi ei tarjonnut tuulen suhinaa korvissa eikä vauhdin hurmaa, mutta kauniita maisemia ja miellyttävää menoa sen sijaan kyllä. Koskaan eläissäni en ole ollut purjeveneessä, kiskonut naruja (köysiä?), saati ohjannut moista härveliä, mutta koska mahdollisuus tarjoutui, nyin naruista Linda Lampeniuksen kyykkyasennossa ja työntelin ohjauskepistä käskyjen mukaan. Ja mitäpä muuta me naiset, Lohjan matkailupäällikkö, Lumon valokuvaaja, opas ja minä, veneen reunalla keikkuessamme lopulta teimme – kaikkien köydenvetojen ja ohjaamisten lisäksi – kuin haaveilimme auringonpaisteesta ja kylmästä kuohuvasta…

Lohjan purjehtijat muuten tarjoaa purjehduksia myös ryhmille ja yrityksille vaikkapa virkistyspäivän ohjelmanumeroksi. Kahteen veneeseen mahtuu mukavasti porukkaa, ja ainahan järvelle voi lähteä vuoroissa. Ainakin minulle purjehdus oli todellinen elämys!

Untitled

Untitled

Lohja on kahvilakulttuuria

Untitled

Cafe Lauri Lohjan keskustassa on tuulahdus eurooppalaista kahvilakulttuuria keskellä länsisuomalaista pikkukaupunkia. Omistajakaksikko Timo Ranta ja Jukka Turunen tekee kahvilahommaa täydestä sydämestään. Sen huomasi kaikesta: palveluasenteesta, herkkujen esillepanosta, etenkin niiden mausta, sisustuksesta, henkilökunnan asiantuntemuksesta. Allergikot on huomioitu, keliaakikoille on useita tuotteita. Teelaatuja on tarjolla sata. Raaka-aineet pyritään saamaan lähituottajilta, ja jos ei vaikka hillaa kasva ihan nurkilla, olkoon lähituotteen määritelmä vähän laajempi, mutta kotimainen kuitenkin. Minua ei lainkaan hämmästytä, että Cafe Lauri on Pauligin Suomen paras kahvila -kilpailussa kolmen finalistin joukossa.

Untitled
Timo Ranta ja Jukka Turunen kädessään aivan taivaallista kanelipullaa, joka oli jokaisen helppo sanoa parhaaksi koskaan syömäkseen, vaikka jollakulla seurueestamme oli maailman toiseksi parasta pullaa leipova äiti.

Untitled

Untitled

Untitled

Lohja on sisustajalle

Tutustuimme kahteen aivan erilaiseen sisustusliikkeeseen: toinen skandinaavisen linjakas, toinen rönsyilevä, toinen värimaailmaltaan hillitty, toinen kaikkien värien yhdistelmä, toinen modernissa liikerakennuksessa, toinen vanhassa puutalossa, toisessa yhden suunnittelijan tuotteita, toisessa monen, toinen enemmän minun tyyliäni yksinkertaisine ja selkeine linjoineen, toinen aarreaitta rönsyilevämmälle tyypille. Se skandinavisen yksinkertainen, hillitty ja melkeinpä geometrinen, on Studio Ishavet. Se on Tuija Sandbergin myymälä ja verstas samassa. Se on kaunis kuin koru. Se on kaikkine yksityiskohtineen niin harkittu, että en voinut kuin ihailla Tuijan tyylitajua ja makua.

Untitled

Untitled

Untitled

Se rönsyilevä ja värikäs on Tuulentupa, Lohjan käsityöläisyhdistyksen käsityöläiskauppa, jossa myydään jäsenten valmistamia tuotteita. 1860-luvulta peräisin oleva kotiseututalo on suloinen, ja sen tunnelmaan sopii erinomaisesti ajatus itse tehdystä ja pienimuotoisesta yrittämisestä. Tuulentuvassa on myös vaihtuva näyttely, jossa tällä kertaa oli esillä kravatteja, mutta uuteen uskoon tuunattuna vaikkapa iltapuvuksi, hiuskoristeeksi, kengiksi.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Lohja on erilaisia majoitusvaihtoehtoja

Tutustuimme Lohjan majoitustarjonnan oikeastaan kahteen ääripäähän. Kolmas vielä täysin erilainen olisi voinut olla jokin cumulustyyppinen ratkaisu, jollaisessa olenkin joskus yöpynyt ystävien häiden vuoksi. Kylpylähotelli Päiväkumpu Lohjanjärven rannalla ei ehkä päässyt ihan oikeuksiinsa vielä, koska sen allasosasto on parhaillaan remontissa, ja ilmeisesti uusittu osasto on aika kiva, mikäli sauna-, pesu- ja pukutilojen antama vaikutelma toteutuu sielläkin. Hotellinjohtaja lupaili elämyksiä kaikille aisteille. Päiväkumpu tarjoaa myös kaikenlaista liikunta-aktiviteettia ja ympäröivää luontoa.

Untitled

Aivan jotain muuta on Koivulan kartano, alle kymmenen huoneen hotelli ihastuttavassa vanhassa kartanomiljöössä pihapiireineen. Majoitustiloja on varsinaisessa kartanorakennuksessa sekä 1800-luvun alusta peräisin olevassa punaisessa aitassa. Koivulassa voi nauttia sekä pelto- että järvimaisemasta, vuokrata rantasaunan ja -mökin sekä nauttia Cafe Kartanon herkuista. Kaupan päälle pääsee silittelemään palloposkista kissaa, jota ihmisrakkaampaa on vaikea löytää.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kiitos Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy:lle mielenkiintoisesta päivästä ja uusista elämyksistä, Tuula-oppaalle, Friman matkojen kuskille sekä matkaseuralleni, viidelle lifestylebloggaajalle, Maijulle (Pinkit korkokengät), Tiialle (Minäkö keski-ikäinen?), Minnalle (Kristallikimara), Pauliinalle (PauMau) ja Katjalle (Nainen talossa).

Osoitteesta www.visitsouthcoastfinland.fi voit lukea lisää Lohjan ja muun lähialueen matkailutarjonnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Jee Lohja, joka kesäinen lomakohteeni! Tänä kesänä ensimmäistä kertaa lähdin tutkimaan kaupunkia turistin silmin, ja nättiähän siellä oli: http://www.rantapallo.fi/anskubcn/2015/07/19/lomalla-lohjalla/

    1. Jokakesäinen? Kotoisin niiltä nurkilta? En ollut tullut ajatelleeksi, että Lohjalla olisi muuta kuin komea kirkko ja Tytyrin kaivos, mutta yllätyin positiivisesti. Todella!

  2. Kivasti kirjoitettu juttu, ja jälleen hieman erilainen näkökulma. Kiitos matkaseurasta. Meillä oli hieno päivä Lohjalla :).
    Varmasti seuraan reissujasi myös jatkossa, ja vain haaveilen pääseväni mukaan. Kiva blogisi herättää helposti kaukokaipuun. Onneksi lähimatkailu järjestyy helposti ja auttaa matkakuumeeseen myös oivallisesti :).

    1. Katsomme asioita jo blogien genren vuoksi aika eri tavalla. Siksi epäilemättä jututkin erilaiset. 🙂 Mutta kiva jos blogistani löytyy kiinnostavaa luettavaa. Minun kaukokaipuuseeni ja ikuisena roihuavaan matkakuumeeseeni Lohja ei ollut kyllin, mutta pienenä välipalana aivan todella mukava!