ofootit on noussut suomalaisten suosikkikohteeksi viimeistään koronan myötä, kun Norja on ollut niitä harvoja kohteita, joihin matkustaminen on ollut turvallista ja ”sallittua”, eli Suomeen paluu on ollut mahdollinen ilman kahden viikon omaehtoista karanteenia. Lofootit on kiinnostanut minuakin jo muutaman vuoden, mutta aina on helsinkiläisenä tuntunut helpommalta hypätä lentokoneeseen kuin lähteä ajamaan tuhansia kilometrejä kohti Norjaa. Ehkä tänä kesänä Lofootit on erilainen kuin ennen tai on tulevina vuosina. Ehkä omat havaintoni ja fiilikseni eivät vastaa tavanomaista heinäkuuta, mutta minä en muusta tiedä.
1. Kyllä, Norjassa on kallista, mutta Lofootit ei ole niin käsittämättömän kallis kuin olin ajatellut. Suomen hintoihin voi lisätä kautta linjan noin 20 prosenttia ja saa suunnilleen käsityksen, paljonko saa lomalle varata rahaa mukaan.
2. Minusta paras suunta saariin tutustumiseen on pohjoisesta etelään (jos liikkuu vain yhteen suuntaan), sillä saaret etelässä ovat kauniimpia kuin pohjoisessa. Jos matkustaa toisin päin, kokemus saattaa vähän hiipua. Oma reittimme kulki Helsingistä Rovaniemelle yöjunalla, sieltä Enontekiölle pariksi yöksi, ja sieltä rajan yli, Lofootit päästä päähän ja Moskenesista Bodøön lautalla ja ajo (vessataukoja lukuunottamatta) pysähtymättä Ruotsin läpi ja Haaparannasta rajan yli Suomeen.
3. Alkoholin myynnissä on rajoituksia, esimerkiksi sunnuntaisin alkoholia ei myydä kaupoissa. Pienemmillä paikkakunnilla Vinmonopolet voi olla alkuviikon kiinni. Viinin hinta on lähes sama kuin Suomessa. Jollei kovin perso ole viinille, ei pulloja ole tarpeen kantaa kotoa. Svolværin viinakaupassa sai muuten asioida vain muutama henkilö kerrallaan (koska korona). Ulkopuolelle muodostui jono.
4. Viikinkimuseo on laillinen ryöstö. 20 euron pääsylippua vastaan saa lähinnä muovisen kokemuksen. Museo on ulkoapäin jotenkin ihan vaikuttava, mutta sisältä silkkaa huttua. Ulkoalue on suuri ja saattaa tarjota jotain, mutta kaatosateessa jäi tutustumatta. Jotenkin tuntui, että ”viikinkiveneajelun” missaaminen ei jätä pahaa lovea kokemukseen.
5. Kylät ovat kamalan pieniä.
6. Jos edellinen viikko on ollut sään puolesta huippukaunis, voi helposti olla seuraavakin viikko, mutta ei se siinä välissä. Se, jolloin itse olet Lofooteilla. Paljon jää näkemättä ja kokematta huonolla säällä, jos ei ole ihan superulkoilmaihminen, jolle sade on vain sääilmiö. Niinpä en ole kiivennyt yhdellekään kukkulalle katsomaan upeita maisemia yli kylien ja vuonojen.
7. Rema1000 ja Kiwi ovat hyviä ruokakauppoja. Bunnpris on ihan susi.
8. Kun puhuin noin 20 prosenttia Suomea kalliimmista hinnoista, se ei suinkaan koske majoitusta. Majoitus on helposti todella kallista tai suorastaan tyrmäävän hintaista.
9. Hyvän ruoan saaminen ei ole itsestäänselvyys, vaikka ateria maksaisi mitä. Hyvääkin on toki mahdollista saada.
10. Lampaita on vähän niin kuin kaikkialla, esimerkiksi rannalla tai makailemassa keskellä tietä.
11. Liikenne kysyy hermoja. Tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa, mutta mutkaisia ja usein kapeita. Koska turistit eivät ole tottuneet tällaisiin teihin, monen nopeus laskee raastavan matalaksi mutta ohituspaikkoja ei useinkaan ole.
12. Lofootit on kovin sääriippuvainen kohde. Sateessa ja harmaudessa ei ole yhtä nättiä kuin auringonpaisteessa. Minulla on kokemusta kahdesta ensimmäisestä enemmän.
13. 14-asteinen auringonpaiste on kuin helle. Silloin kaikki riisuvat paitasilleen (ja niin oikeasti tarkenee hyvin).
14. Jos ajattelet pakata mukaan kaikenlaista, esimerkiksi korkokengät ja pari mekkoa päivää kohden, ei kannata. Kaikki, siis kaikki, kulkevat ulkoiluhousuissa ja -kengissä, fleeceissä ja muissa vapaa-ajan vermeissä kaikkialla. Yksi vähän parempi vaatekerta ja asialliset kengät riittää, jos joskus haluat illalla syömään hyvin. Päivällä farkutkin ovat lähinnä kuriositeetti katukuvassa.
15. Ehkä kaikki maailman Teslat on myyty Norjaan. Silti sähköautojen latauspaikkoja on varsin vähän. Maksulliset paikat ovat älyttömän hintaista.
16. Joka kylässä ei suinkaan ole kauppaa tai ravintolaa. Jonkinlainen ruokahuollon suunnittelu on siis tarpeen.
17. Svolvær on oikeastaan aika ruma. Mutta siellä oli harvoja paikkoja, joissa oli mahdollista nähdä kalaa (tai lähinnä niiden päitä) kuivumassa, vaikka kuivatustelineitä tyhjänä näkyi kaikkialla.
18. Henningsvær on minusta ylimainostettu. Koska sitä hehkutetaan niin paljon, siellä ovat myös noin suunnilleen kaikki. Olihan Henningsværin keskusta suurempi kuin valtaosan muiden ja palvelut hyvät. Sitä en kiistä ollenkaan, mutta kovin turistinen se on. Oikein mitään erityisen söpöä tai muutakaan erityistä siinä ei ole.
19. Parkkipaikan löytäminen monista suosituista paikoista, esimerkiksi Reinestä, on suunnilleen lottovoittoa vastaava yllätys.
20. Lofoottien kuuluisat rannat jakavat mielipiteeni. Eiväthän ne rantoja ole mitenkään erityisiä (siis kaikkien maailman rantojen mittarilla), mutta onhan melko yllättävää, että vaaleahiekkaisia biitsejä on suunnilleen Kittilään korkeudella. Kuvissa näkemäsi turkoosi vesi on muuten turkoosia auringonpaisteessa. Sateen harmaudessa ei tavoita ihan samaa fiilistä.
21. Sääennusteisiin luottaminen on kuin uskoisi hopeaveden tehoon tai lehmien lentokykyyn.
22. Kaikkialla voi maksaa kortilla. Norjan kruunuja ei tarvitse vaihtaa.
23. Usein maisemassa kauneimmat rakennukset ovat rorbuja, osittain veden päällä olevia entisiä kalastajien asumuksia (tai ihan vain turisteille rakennettuja) verrattain hintavia majapaikkoja, mutta kaikkein kauneimmat talot olivat minusta Kabelvågissa.
4 comments
Osuvia ajatuksia Lofooteilta. Seurasin reissuanne ja sitä harmitusta ilmojen suhteen.
Me olimme kesäkuussa ja koko ajan paistoi aurinko. Miten muuten saattoikin olla niin, että 14 asteessakin oli jo lämmintä.
Tuo 20 euron museo maksu oli meidänkin mielestä piirun verran kallis. Harmi, ettette käyneet ulkopaikoissa.
Ai ne ulko-osat olisivat olleet paremmat? Toisaalta eivät kaatosateessa. 😀 Osui sellainen juuri museon kohdalle.
Noin sääriippuvaisissa kohteissa on todella pettymys, kun osuu se huono sää lähes koko viikolle.
Tultiin juuri Lofooteilta takaisin Suomeen ja vähän samoja fiiliksiä myös meillä. Sen verran epävakaista oli, että patikat jäivät valitettavasti väliin. Kaunis paikkahan tuo kuitenkin on.
Elokuussa turisteja ei muuten juurikaan ollut ja parkkipaikat oli pitkälti tyhjillään.
Ahaa, lomakauden päättyminen alkoi jo elokuussa näkyä. Tietty kun keskieurooppalaisia ei voinut olla nyt liikkeellä. Mua harmittaa huonot säät ihan hirveästi. Eihän minulla ole kuin murto-osa tavanomaisesta valokuvamäärästäkään, koska kameraa ei viitsinyt kastella sateessa.