Type and press Enter.

Levi toimii ilman suksiakin – ympäri vuoden

Kaupallinen yhteistyö: Sokos Hotels

M

inä luulin, että jos menen Leville hiihtokauden aikaan, ainoa tekemiseni on kävellä katsomaan, kun muut hiihtävät. Ehkä voisin esittää, että johan minä hiihdin ja mennä after skihin. Loppuajan istuisin Break Sokos Hotel Levin huoneessani saunassa. Entä kun talvikausi vappuna päättyy ja vähitellen hiihtäminenkin? Voisin kävellä tunturiin, ihailla upeina levittyviä maisemia, mennä after walkiin ja sitten huoneeseeni saunaan? Levi ympäristöineen tarjoaa kuitenkin todella paljon muutakin: on taidetta ja tarinoita, poroja, huskyja ja muita eläimiä, saamelaiskulttuuria, joogaa, kylpylää, lappilaista ruokaa. Ja mikä parasta, kaikki lumettomat aktiviteetit ovat siellä avoinna ympäri vuoden.

Mitä siis jos lähtisit hotelli- ja kulttuurilomalle Leville?

Break Sokos Hotel Levi sijaitsee ihan Sirkan kylän ytimessä. Se on mainio tukikohta, kun tutustuu ympäristöön. Runsaalla aamiaisella jaksaa pitkään, varsinkin kun voi paistaa kaiken terveellisen päälle vielä nautintovohvelin ja varmistaa sillä takuuvarma hiilaripommi. Parkettilattiaisessa huoneessa nukkuu allergikkokin hyvin (kunpa kokolattiamatoista luovuttaisiin kaikissa maailman hotellihuonessa!), ja päivän seikkailujen jälkeen voi relata omassa saunassa tai hotellin saunaosastolla, jossa on myös poreallas.

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

Tässä olisivat minun TOP6+1 vinkkiäni Leville hiihtokauden ulkopuolelle:

1. Porot

Monilla matkailupalveluilla on poroja, mutta minusta paras paikka ihailla oli Sammun tupa. Kahvilasta saa pussin jäkälää ja sitten vain ruokkimaan. Sammun tuvalta saa myös superherkullisia munkkeja. (Myönnän. Söin.) Poroissa vain on jotain niin mielettömän sympaattista. Ne ovat kotimainen vaihtoehto kaikille norsuille ja muille eksoottisille.  

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

2. Särestöniemen museo

Taiteilija Reidar Särestöniemen museo tarjoaa toisaalta katsauksen siihen, millaista oli taiteilijan lapsuudessa, koska pihapiirissä on hänen vanha kotitalonsa, mutta myös siihen, millaisissa oloissa jo menestynyt taiteilija eli ja teki työtään myöhemmin. Olennaisin on tietenkin galleria, jossa on vielä syksyyn asti esillä ennennäkemättömällä tavalla taiteilijan omaa elämää ja rakkautta kuvaava näyttely. Särestöniemen piti eläissään esittää rakkaus taiteessaan vain symbolisesti, mikä tekee maalauksista hyvin koskettavia. 

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi
Reidar Sörestöniemen makuuhuoneessa on kaksi sänkyä: toinen taiteilijalle, toinen hänen koirilleen.

Break Sokos Hotel Levi

3. Galleria Raekallio

Taiteilija Reijo Raekallion galleriassa näkee monipuolisesti hänen tuotantoaan, jolle leimaa-antavaa ovat porot, tanssi, naiset ja huumori. Tämä oli amatöörin luonnehdinta. Tärkeää on myös liike ja valo, kuten taiteilija itse sanoi. Reijo Raekallio on tavattavissa galleriassaan päivittäin, ja saattaa pistää balalaikalla soittaen, kun vieras nauttii kupin kahvia. Saatat saada yksityisen opastuksenkin, jos hyvin käy. 

Break Sokos Hotel Levi
Taiteilija Reijo Raekallio galleriassaan

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

4. Samiland

Samilandin näyttely kertoo saamelaisten historiasta, elinkeinoista, poronhoidosta, siis ylipäätään kaikesta, mitä saamelaisuus on. Valokuvat Lapin luonnosta ovat upeita. Saamelaisten vaiheet ja syrjintä olivat rankkaa luettavaa, mutta avasivat taas silmiä, miten Suomessa on alkuperäisväestöä kohdeltu. Näyttely jatkuu myös ulkona. Siellä on esimerkkejä saamelaiskulttuuriin kuuluvista rakennuksista (jotka minun vieraillessani olivat enimmäkseen lumen peitossa vielä). 

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

5. Levin huskypuisto

Filmitähtien bongaamiseen Lapissa paras paikka on Levin huskypuisto, jonka koirasusia ja huskyja on käytetty elokuvissa ja mainoksissa tekemässä susirooleja. Päivässä on pari opastettua kierrosta, joiden aikana kerrotaan koirasusista, huskyista ja naaleista, joita Reijo Jääskeläinen kasvattaa ja myös kouluttaa. Tarhatut eläimet, vaikka ihmisen kanssa vuorovaikutuksessa ovatkin, elävät huskypuistossa lajityypillistä elämää ja kaivavat esimerkiksi luolan, kun tulee aika synnyttää. Silloin ei kelpaa ihmisen rakentama pesä.

Break Sokos Hotel Levi
Reijo Jääskeläinen

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

6. Tonttula  

Joulupukki on epäilemättä kaikille tuttu, mutta tontut eivät varsinkaan ulkomaalaisille juurikaan. Tonttula avaa tämän maailman vierailleen. Se on Keltanuttuisen tontun tarinan varaan rakentuva elämyskylä, suomalainen versio teemapuistosta olematta muovinen. Se sulautuu maisemaan, joka muuttuu vuodenaikojen kierron mukana. Tonttula on kuin aikuisten satu, johon pääsee mukaan, jos uskaltaa heittäytyä.  Tonttulaan kuuluu elämyspolku ulkona sekä tonttujen salainen kylä. Ja tontut ovat aina tavattavissa.

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

+ revontulet

Revontulet kiilaisivat heti porojen jälkeen kakkoseksi, mutta niiden vuodenaika- ja tuurisidonnaisuus tekee ne vähän haastavaksi. Mitä pidemmälle kevät ja kesä etenevät, sitä mahdottomampi niitä on nähdä. Tarvitaan talven tai syksyn pimeys. Mutta jos Rovaniemen korkeudella revontulikausi alkaa jo siinä elokuussa ja päättyy huhtikuun alussa, ei revontuleton aika kovin pitkä ole. Ruskaretki ja revontulet olisi aika mainio yhdistelmä lähteä Leville. Laitan vahvaan harkintaan.

Jos et ole liikkeellä omalla autolla, pääset bussilla Kittilän lentokentältä Sirkkaan, mutta suurin osa aktiviteeteista saattaa on melko kaukana. Siksi auton vuokraaminen on aika must. Tuumasin myös, että revontulien perään pääsee kätevästi itse autoilemalla, koska ne näkyvät parhaiten kauempana katuvaloista.   

Sixt Kittilä
Liikkumisestani huolehti Sixt.

Levin lähialueet ovat siis täynnä erilaisia elämyksiä. Ne täydentää hyvä ruoka. Koska olin Lapissa, halusin saada ruokaa paikallisista aineksista – sushit ja italialaiset joutaa syömään kotonakin. Hyvän valikoiman Lapin herkkuja tarjoaa Break Sokos Hotel Levin ravintola Kiisa. Se luonnehtii ruokansa olevan puhtaita pohjoisen makuja, joista valitsin sokerisuolattua Inarinjärven siikaa ja salvulohta, poron filettä ja tummaa tattikastiketta sekä lakkabrûléen. Vähän minä poron kohdalla epäröin: voiko Petteriä syödä. Mutta tarjoilija kiteytti hyvin: porot elävät vapaan elämän mutustaen jäkälää tunturissa. Siksi kai onnellisen poron file maistui niin hyvälle. 

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

Break Sokos Hotel Levi

 

sh_brändibloggaaja_2017

 Matkan toteutuksessa mukana myös Levin matkailu ja Sixt autovuokraamo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. No nyt kyllä nousivat Reidarin pisteet. Oma sänky koirille 🙂

    Poro on tuontoeläimistä yksi onnekkaimmista. Se päätyy Lapissa minunkin lautaselleni.

    1. Sanopa muuta! Eikä ollut mikään pikkutyyny vain. Toisaalta koiratkaan eivät olleet hänellä mitään pikkufifejä. 🙂