Type and press Enter.

Lempipaikkani Venetsiassa

Lempipaikkani (oman kodin jälkeen) on tämä laituri Canal Grandella, Rialton sillan kupeessa. Voisin istuksia sillä tuntikausia vain katomassa ohi kulkevaa liikennettä: putputtavia vaporettoja, sulavasti lipuvia gondoleja ja muuta Venetsian vesiliikennettä. Rialton seutu on Venetsian ruuhkaisimpia: jalkakäytävällä saattaa ärsytyskynnys olla aika matalalla, kun liikennevirta ei tahdo edetä, mutta laiturilla saa olla ihan rauhassa. Jokunen turisti tietysti haluaa tulla ottamaan valokuvia, mutta harvat pyrkivät häiritsemään piknikiä sen enempää. Laiturilla oleilemiseen kuuluu nimittäin erottamattomasti venetsialaisherkkujen nauttiminen. Pikkupullo Belliniä ja paikallinen jättikeksi toimittivat eväiden virkaa tällä kerralla. Edelliskerralla passitin miehen hakemaan lisää herkkuja, kun en vain malttanut nousta ja jättää tarkkailupaikkaani.

Padova 123
Padova 125
Rialton silta
Padova 132

Olen kokeillut myös kanaalin vastarantaa, mutta siellä ei ole samanlaisia laitureita. Reunakiveyksellä istuminen ei ole ollenkaan sama asia. Ei siinä voi heilutella paljaita varpaita veden päällä tai nojailla venepoijuun.

Jokaisella Venetsian-matkallamme olemme viettäneet vähintään yhden parituntisen San Marcon aukion kahviloissa seuraamassa aukion hulinaa, tyylikkäitä italialaisia, kaikenlaisia turisteja, lapsia, koiria, kerjäläisiä, rihkamakauppiaita. Suosikiksemme on muodostunut Caffè Quadri, jonka terassilla sain viime kesänä nauttia myös ensiannokseni Biagio Antonaccia ja jäädä koukkuun. Pelkästään aukion rakennukset, esimerkiksi Markuksenkirkko ja Kampaniili (kellotorni), ovat vangitsevia. Koska aukiolla ei ole lupa istua maassa, voi ympäristöstä ja tunnelmasta nauttia ympäriinsä kävellen tai kahvilassa istuksien. Überkalliiden hintojen vuoksi kovin nälkäisenä tai janoisena ei kahviloihin kannata ajautua, jollei matkabudjetissa ole paljon löysiä euroja.

Hakutulokset kohteelle lempi1
Basilica San Marco (Pyhän Markuksen kirkko) ja Torre dell’Orologio, renessanssityylinen kellotorni. Tornin huipulla kaksi hahmoa lyö kelloa aina tasatunnein.
Padova 141
Caffé Quadri, toinen San Marcon aukion historiallisista kahviloista
Padova 144
Padova 148
Proseccossa on paras hinta-laatusuhde 🙂
Padova 143
Musiikkimaksu (nykyään jo kuusi euroa) ja kahviloiden hinnat käännyttävät monet turistit pois. Quadri ja aukion toisen laidan Caffé Florian ovat hävyttömän kalliita (kahvi, grappa, prosecco ja musiikkimaksu kahdelta yli 40 euroa), mutta kukaan ei odota, että asiakas hörppää kahvinsa ja lähtee, vaan kahvilassa voi istua pitkään, kuunnella musiikkia ja seurata aukion hulinaa. Quadrin vieressä vielä yksi kahvila, joka tarjoaa musiikkia ja suuren terassin, mutta se on jäänyt näiden kahden klassikkopaikan varjoon.

Vasta viidennellä kerralla katsoimme paikan nimen: Un mondo di Vino. Tähän asti olemme kutsuneet sitä Tynnyribaariksi ravintolan ulkopuolella pöydän virkaa toimittavien suurien viinitynnyrien vuoksi. Tynnyribaari on mieheni ehdoton Venetsia-suosikki. Viinibaarissa on sisällä alle kymmenen istumapaikkaa, mutta suosittuina iltoina sen sisä- ja ulkopuolella voi seisoksia viinilasi kädessä moninkertainen määrä asiakkaita.

Viinilista on monipuolinen ja hinnat varsin edulliset. Kalleinkin taisi maksaa 4,50 euroa lasilta. Tiskistä voi valita myös pientä syötävää: juustoja, oliiveja ja muita tapaksia. Un mondo di Vino on selvästi myös paikallisten suosiossa. Se on monelle oma korttelikapakka, jossa pistäydytään silloin tällöin lasillisella.

Hakutulokset kohteelle lempi
Katossa roikkuu nimikoituja viinikannuja. En ole nähnyt niitä koskaan käytössä. Henkilökunta puhuu kyllä englantia, mutta sinä päivänä, kun osaan käydä keskustelun italiaksi, kysyn, mikä kannujen tarina on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Oijoi, minäkin kävin tuossa laiturinnokassa ihailemassa siltaa ja kanaalia. Eipä mieleen tullu piknikille jäähä, mutta näköjään oiva paikka olisi ollut! 🙂 Vinkkasin muuten matkakumppanilleni tuosta Padovan kaupungista; saattaa olla että me kumminkin pääsemme Italiaan asti lomallamme ja tiedä vaikka taas Venetsiassa käymme. Ja eikös se Padova oo sopivan matkan päässä 🙂

    1. Padovaan on Venetsiasta vähän yli puolen tunnin junamatka. Minusta se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen!