Type and press Enter.

Lauantai Länsi-Berliinissä

Aamupalan etsiminen on oma riesansa, mutta kun löytyy The Paikka, voin vain kiittää omaa nuukuuttani, etten maksanut hotellin ylihintaista aamupalaa. Lauantaiaamun löytö on Lindner KaDeWea vastapäätä Tauenzienstraßella.

Pelkästään tämän takia voisin tulla uudelleen Berliiniin. Miksi en löytänyt paikkaa aikaisemmin? Leipää, leivonnaisia, täytettyjä sämpylöitä (ja minkälainen leipä, ei mitään mautonta vehnäpullaa!), juustoja, leikkeleitä, viiniä, pikkusuolaisia (tapastyyppistä), salaatteja, pastoja – ja mitä leivonnaisia! Miksi tällaista pientä taivasta ei ole Helsingissä? Ainoa miinuspuoli näin talvella on, että ovet kadulle ovat auki, joten pöydässä ei voi kovin pitkään nautiskella atmosfääristä.

lauantai

Pyörin aikani KaDeWen ympäristössä. Oikeastaan etsin Breitscheiplatzia, jonka pitäisi oppaani mukaan olla vireydessään vertaansa vailla. Ei se tainnut olla, koska kävelin sen viertä enkä tajunnut olevani aukiolla. Otin vauhtia laajemman kaaren mukaan vain palatakseni takaisin toiselle puolelle. Yleensä olen todella pitänyt Kaupunkikirjat-sarjan matkaoppaista, mutta Berliini ei ole ihan nappisuoritus. Suomenkielistä ei taida olla uudempaa kuin vuoden 2009 painos, jonka Akateemisesta ostin. Se on selvästi vanhentunut, eikä taida olla ollut ihan ajanmukaistettu ilmestymisaikanaankaan. Pöh! Takaisin aukiolle. Sen laidalla oleva Europa Center -ostoskeskus on vanhanaikainen, mutta ei charmantilla tavalla.

Berliini 300

Berliini 304

Berliini 294

Oli aika suunnata etsimään Länsi-Berliinin viehätystä jostain muualta. Kokeilin Savignyplatzia, joka ei ollut ollenkaan hullumpi. Voin kuvitella sen oikein mukavaksi kesällä. Näin tammikuun ankeudessakin siinä oli oma tunnelmansa. Koska en todella tiennyt, minne mennä, aloin kävellä Kantstraßea länteen. Siellä se oli – Der Kuchenlanden! Löysin parin tunnin sisään jo toisen syyn palata. Kahvilan puolella oli rauhallista, mutta take away -myynti oli vilkasta.

lauantai1

Berliini 315

Berliini 323

Berliini 326

Jatkoin päämäärätöntä kävelyä. En halunnut enää paraatipaikoille, pyörimään Ku’Dammin ympäristöön, kun en kerran shoppailla aikonut. En edelleen tiedä, mihin Länsi-Berliinissä “kuuluisi” mennä, mutta niitä nurkkia luultavasti en löytänyt. Ehkä olisi suosiolla pitänyt mennä eläintarhaan tai Charlottenburgin linnaan, mutta en mennyt, minä kävelin. Ainakaan reittini eivät olleet turistien kansoittamia – jos eivät kovin vilkkaita berliiniläistenkään keskuudessa. Kun sain tarpeekseni, hyppäsin paikallisjunaan. Väärään suuntaan. Ihan paras en siis ole neuvomaan, miten Berliinissä käytetään julkisia. Onneksi olin ostanut päivälipun, jolla voi samaan hintaan ajella vaikka koko päivän, kaikkiin suuntiin.

Berliini 317

Berliini 340

Berliini 342

Berliini 346

Berliini 347

Oranienburgerstraßen asema kuulosti hauskalta. Palasin siis itään. En tiennyt, mitä siellä on, mutta lähistöllä olin käynyt. Ensisilmäys kadulla oli kaksi todella upeaa rakennusta. Muuten seutu ei ollut mitenkään erityistä. Myöhäiselle lounaalle ennen kotiin lähtöä menin saksalaista ruokaa lupaavaan, perinteisen näköiseen paikkaan. Kaverit olivat jo naureskelleet, että olen Berliinissä, mutta yhtään currywurstia en ole syönyt. Ei ollut makkaraa tässä paikassa, enkä kehdannut kysyä, kuuluiko lihapullien olla kylmiä ja vain perunasalaatin lämmintä. Riesling oli onneksi juuri oikean viileää. Kippis, Berliini! Saatanpa palata vielä, mutta silloin toivottavasti ei tuule vaakasuoraan ja vihmo välillä vettä. Uskon, että pitäisin paikasta vielä enemmän, jos puissa olisi lehdet ja taivaalla auinko.

Berliini 349

lauantai2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

 1. Kommentti matkaopaskirjoista: kuten tässä kirjoitit, niin kaikissa paikoissa ei tuo Kaupunkikirjat-sarja todellakaan ole paras. Kauniita kuvia kylläkin ja paljon silpputietoa, jonka suodattamiseen tarvitaan aikaa ja energiaa – olennaiset asiat ei sieltä aina erotu… Mondon kirjoja taisit kritisoida jossain muussa postauksessa – ne ovat usein aika kivoja fiilistelykirjoja ennen matkaa, mutta eivät välttämättä kovin käyttökelpoisia enää paikan päällä. Oletko missään käyttänyt Suomalainen matkaopas-kirjoja? Ne eivät pröystäile hienoilla kuvilla tai kartoilla, mutta antavat usein käyttökelpoisia, arkisia, käytännöllisiä ja ajantasaisia vinkkejä esim. kaupunkikohteista. Ei hullumpi valinta Berliiniinkään, tosin tämä kirja taitaa olla jo viitisen vuotta vanha ja asiathan muuttuvat.

  1. Kunpa olisi täydellisiä matkaoppaita!

   Mondoista taisin joskus kirjoittaa samansuuntaisesti: sopivat fiilistelyyn, eivät varsinaisesti oppaaksi (kokemukseni vähäiset, koska en tykännyt).
   Kaupunkikirjoista pidän nimenomaan kuvien takia. Joskus on ihana vain katsoa kuvia ja valita niistä, mitä haluaa nähdä. 🙂
   Lonely Planeteista taas on saanut sellaistakin infoa, mitä muissa ei ole, vaikkapa sapatin rummutuksen Tel Avivissa. Myös paikasta toiseen (kaupunkien ja joskus maidenkin välillä) liikkumiseen on myös aika hyvin tietoa. Muutama viimeisin oppaani on kyllä ollut perin vanhentunut.
   Suomalaisiin matkaoppaisiin en ole tutustunut. Kiitos vinkistä! Pitääpä katsella niitäkin.
   Ravintola- tai hotellisuosituksia saa minusta parhaiten Tripadvisorista. Matkaoppaista en niitä oleensä edes vilkaise. Aika hyvin sieltä näkee myös paikkoja, joita kannattaisi mennä katsomaan. Ehkä jonkin matkan teen vain nettivinkkien pohjalta?

 2. […] hakeuduttiin – ekana kokonaisena Berliinin-päivänä aamiaiselle Taunzienstrassen Lindneriin Travelloverblogin Annikan suosituksesta. Jouduttiin etsimään paikkaa hieman, sillä mielestämme tämä ei kartasta katsoen sijaitse […]

 3. […] hakeuduttiin – ekana kokonaisena Berliinin-päivänä aamiaiselle Taunzienstrassen Lindneriin Travelloverblogin Annikan suosituksesta. Jouduttiin etsimään paikkaa hieman, sillä mielestämme tämä ei kartasta katsoen sijaitse […]