Type and press Enter.

Lähimatkakohteita pääkaupunkiseutulaisille – asiaa tuntemattoman vinkkejä

Toiset löytävät seikkailuja lähimetsistä. Lapsiperhe pakkaa eväät reppuun ja suuntaa pikkuretkille, koska pienille ihmisille kaikki on uutta ja tarjoaa elämyksiä. Lähiretket. Lähimatkat. Päiväretket. Nyt liikutaan alueella, josta minä taas en tiedä oikeastaan mitään.  Aina ei kuulemma tarvitse lähteä kauas. Pitäähän! Kuinka monta kesää (kevättä, syksyä, talvea) olen miettinyt, että pitäisikö Loviisassa käydä. No juu en ole käynyt. Tuusulassa on paljon kohteita, mutta Krapiin asti olen päässyt skootteriretkelle (syömään). Muutaman kerran olen kuitenkin poistunut kotoa muualle kuin lentokentälle, ja sadan kilometrin säteellä kotoa Pohjois-Helsingistä tiedän muutaman kivan paikan.

Aika yllätyksetön taitaa olla ensimmäinen valintani Porvoo. Mutta sen vanha kaupunki toimii kesät talvet, ja viime vuosina siitä on kehittynyt erinomainen ruokamatkakohde. Ihan keskustan tuntumassa on myös luontojuttuja, jos niistä tykkää.

Porvoo
Suloinen kesä-Porvoo
Porvoo
Ehkä vielä suloisempi talvi-Porvoo

Porvoo

Zum Beispiel
Zum Beispielin herkkuja

Zum Beispiel

Fiskars on yleisesti tuntemattomampi, mutta sen historia edelleen elävänä vanhana ruukkikylänä on hieno. Joulun aikaan Fiskarsissa tunnelmoidaan erityisesti, mutta kylänraitilla kelpaa kuljeskella muinakin vuodenaikoina. Myös Fiskarsissa on erinomaisia ravintoloita.

Fiskars

Tammisaari on mieleeni erityisesti sen vanhojen puutalojen ja jotenkin pysähtyneen tunnelman vuoksi. Kapeat kujat henkivät historiaa ja suloisuutta. Vanha keskusta on harmillisen pieni. Siitä nauttisi mieluusti enemmänkin. Keskustan kävelykatu edustaa jo jotain ihan muuta. Muistan aikoja sitten lukeneeni Hesarista kolumnin otsikolla Suomi on kaunis ja kämäinen.Tammisaaressa tämä toteutuu minusta jo pelkästään torin ympäristössä riippuen siitä, mihin suuntaan lähtee kävelemään.

Tammisaari

Nyt yllätän kaikki, kun sanon, että Espookaan ei ole yhtään hullumpi. En käsitä, miksen ole käynyt Nuuksiossa ennen kuin tänä keväänä. Ihan satavarmasti alan hengailla koiran kanssa Haukankierroksella useamminkin ja käydä syömässä luontotalo Haltian lounasta. Ja Rantaraitti. Löysin senkin vasta. Miksi minulta on pimitetty naapurikaupungin ulkoilumahdollisuudet näin pitkään?

Untitled
Espoon Rantaraitin varrella

Kas kummaa, kuinka ruoka nouseekaan aika usein puheeksi. Erikseen on otettava kaksi käymisen arvoista paikkaa: Café Lauri Lohjalla (ihan super!) ja Mustion linnan ravintolan suklaakakku, ihan jo sinne asti matkustamisen arvoinen herkku. Ja jos noilla seuduilla ajelet, mikset jatkaisi Teijoon asti? Kansallispuisto tarjoaa luontoa ja Mathildedalin pikkuinen kylä vaikkapa pienpanimoa ja kyläleipuria.

Café Laurin uskomattoman hyvää pullaa ja Mustion linnan suklaakakkua – maistuisiko?
Teijon kansallispuisto
Kun kaupunkilaistyttö metsään meni.

Sitäpaitsi lähimatkan voi tehdä vaikka omassa kotikaupungissa. Vietin yhden illan skumppaa juoden kylpyammeessa Radisson Blu Plazassa sellaiset kymmenen kilometriä kotoa – koska tuntui siltä! Ehkä sittenkään ei ole tärkeintä, kuinka kauas lähtee, vaan se, kuinka hyvältä se tuntuu, mitä itse siitä saa.  

Radisson Blu Plaza

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -kampanjaa, jonka ideana on jakaa matkailuinspiraatiota ja hyvää reissufiilistä Instagram-kuvien avulla. Jaa oma Instagram ja matkailu -aiheinen, suomenkielinen postauksesi alla olevasta add-linkistä. Instagram Travel Thursdayhin voit osallistua TravelloverbloginMurumoun tai Skimbacon kautta. Voit lisätä linkkisi mihin tahansa näistä blogeista, ja se näkyy kaikissa. Muista lisätä postaukseesi linkit emoblogeihin ja kertoa, että osallistut IGTT-kamppikseen.

Instagram Travel Thursdayn kantava ajatus on sosiaalisuus. Muistathan myös lukea toisten juttuja, osallistua keskusteluun, kommentoida ja tykkäillä muiden mukana olevien kuvista Instagramissa sekä jakaa kuviasi #IGTT- tai #IGTravelThursday-tunnisteella. Minut löydät Instasta nimellä @travelloverblogi.

IGTT-uutiskirjeen (kerran kuussa, muistuttaa kamppiksesta ja tulevista teemapostauksista) voi tilata tästä linkistä. Kirje saattaa mennä roskapostikansioon.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

29 comments

 1. Hienon näköistä teilläkin päin! Meillä on nyt sattuneesta syystä tullut kotimaata tutummaksi – tähän asti Turku ja Kuopio.
  (Noloa laittaa oma pärstä tuohon linkitykseen, mutta inLinkZ ei löytänyt blogista muuta, insta-lisäys antoi virhherja, suoran urlin linkkejä Flickristä ei tunnistanut valideiksi ja uploadaukseen ei tähän hätään ollut näitä kuvia nopsasti löydettävissä… ^_^ )

  1. Eipä tuosta naamakuvasta nyt haittaakaan ole. Erottuu ainakin. 🙂
   Pitääkin lukea vinkkejäsi Vaasaan, ihan vain uteliaisuudesta. Epäilen kyllä, että asiaa sinne päin ei ihan heti tule. Sen kerran, kun olen Vaasassa ollut, olin kesävermeissä aivan hyytävässä säässä. 🙂

 2. Käväisin Porvoossa juuri viime viikonloppuna ensi kertaa ja se oli kyllä ihana! <3

  1. Porvoo on kyllä ihana. Viimeksi olin viime talvena, kun ennen joulua jo oli kauniita lumisia säitä. Ei niitä oikein sen jälkeen kyllä tullutkaan. 🙂

 3. Muutama lisävinkki:

  Koiramäen Pajutalli Vantaalla http://www.koiramaenpajutalli.fi/. Sopii niin lapsille kuin aikuisille. Hyvä ja edullinen kahvila – vanha isänikin tykkäsi 😀

  Hämeenlinnan Linnaniemi, jossa vankilamuseo, Hämeen linna sekä Museo Militaria http://www.hameenlinna.fi/Kaupunki-info/Kehittyva-kaupunki/Linnanniemen-kehittaminen/

  1. Totta, Hämeenlinna menisi vielä aika lähelle tunnin aikaikkunaa. Pitäisikin sinnepäin joskus ajella. Taas näitä, että voisihan sitä. 🙂

 4. Ei kai lähimatkailun tarvitse olla kotimaassa? Minä olen aina ajatellut, että Eurooppa on kotiseutumatkailua 😀 Vaikka sinun matkasi taitavat kyllä usein olla juuri Euroopan ulkopuolelle.

  Ajattelin, että olisin osallistunut tämänkertaiseen IGTT-kampanjaan tämänhetkisen Kreikan matkan ensitunnelmien kera – lähellä Suomea kun matkustetaan. Päädyin sitten kuitenkin vielä lähemmäs Helsingin saaristoon 🙂

  1. Kyllä lähimatkailu kuitenkin on matkailua kodin lähellä. Päiväretkiä jne. Maailma on toki pienentynyt ja monelle Tallinna jo ihan peruskamaa siinä missä vaikka Porvoo. Mutta ulkomaat kuitenkin jotain muuta kuin lähimatkailua. 🙂

 5. Oi kaunis kuva talvisesta Porvoosta! Kaupunki on aina ollut mulle sellainen klassikko kesäkohde, voisipa sinne suunnata talvellakin ihastelemaan lumista Porvoota, kerta siellä noin kaunista on.

  Mä haluaisin kanssa Nuuksioon, uskomatonta etten vieläkään ole saanut myöskään aikaiseksi käytyä siellä. Jotenkin liian lähellä, että sitä tulisi edes ajatelleeksi. Nyt oon vuoden pohtinut tosissaan sinne menoa, joten ehkäpä piakkoin!

  1. Kyllä toinen vuosi ehkä menee vielä harkitessa… Lähikohteilla on vähän tätä vikaa. Ovat mielessä, mutta koskaan ei ole sopiva aika.

   Lumisena Porvoo on kyllä ihana. Ehkä täten luaan itselleni, että jos tulevana talvena on yhtä lumisia päiviä, lähden retkelle.

 6. Porvoo on kyllä ihana paikka, ja ihania nuo ruokakuvat! Tammisaari on jäänyt itselleni tuntemattomaksi, pitäisi varmaan ottaa oikein asiaksi kierrellä joskus sielläkin katselemassa paikkoja.

  1. Läntisellä Uudellamaalla on kyllä kaikenlaista. Hangossakaan en ole käynyt vuosiin. Olen kehittynyt Suomi-matkailijana ihan viime vuosina. Ja Porvoossa ihan huippuruokaa ja kahviloita. Joistakin mulla erikseen postauksisiakin.

 7. Näistä Porvoo ja Fiskars ovat tosi paljon myös mun mieleen! Lisäksi tykkään erityisesti Teijosta ja Mathildedalista, jotka nostin esille myös oman blogini lähimatkailupostauksessa 🙂

  1. Nyt olen pitkästä aikaa taas kunnon verkossa. Pitää alkaa lueskella muidenkin lähimatkakohteita. Mathildedalin matkailupotentiaalia on viime aikoina yritetty alkaa hyödyntää enemmän ja yrittäjät siellä vähän aktivoituneet. Ei siitä ehkä uutta Fiskarsia tai Porvoota tule, mutta on sillä annettavaa.

 8. Porvoossa olen jo haikaillut käyväni pitkän aikaa sillä viime käynnistä on jo aikaa. Fiskars on hieno paikka ja siellä on tunnelmaa niin talvella kuin kesällä. No mutta unohtaa ei pidä myöskään Mustiota!

  1. Niin se vain on, että vaikka kohde olisi lähellä, ei sinne sitten kuitenkaan saa lähdettyä. Voisin alkaa yrittää kerran kuussa pikkumatka lähelle -konseptia. Monikohan toteutuisi?

 9. Hyvä muistutus tuo Fiskars, siellä on pitänyt käydä jo kauan, mutta se on vaan jäänyt. Loviisa sopii hyvin vaihtoehdoksi Porvoolle, vaikkei ihan yhtä hohdokas olekaan. Toisaalta kun Porvoo on vähän lähempänä ja hyviä ravintoloita tosiaan riittää, niin harvoinpa sitä itsekään Loviisan valitsee. Tervetuloa joskus Tuusulaan! 🙂

  1. Tuusulalla epäilemättä voisi olla annettavaa. Aleksisi Kiven jalanjäljillä olen muuten myös Tuusulassa jo käynyt. Eikö teillä ole Lottamuseokin? Ihan vielä en kyllä siihen ole löytänyt kiinnostusta. Loviisaan yritän seuraavan vuoden aikana. Ei luulisi olevan näin vaikeaa, mutta en vain ole saanut mentyä.

  2. Joo, Lottamuseo on ihan siinä Aleksis Kiven kuolinmökin lähistöllä. Ellei aihe kiinnosta enempää, niin Lottamuseossa voi käydä vain kahvilassa ja mennä tutustumaan vaikka Halosenniemeen.

 10. Minäkin voisin mielelläni viettää illan kotikaupungin hotellin kylpyammeessa skumppaa juoden, vaikka perjantaina työviikon päätteeksi. Olisi aikamoista luksusta, eikä sitä varten edes tarvitsisi matkustaa minnekään 🙂 Porvoo, kuten niin moni muukin Suomen kaupunki, on vielä näkemättä. Saa nähdä milloin sitä oikein ehtisi kiertää kaikki haavelistalla olevat Suomen kohteet…

  1. Sun pitää vaan jokin loma käyttää Suomi-matkailuun. Mutta sitä ei vissiin ihan heti tapahdu? 😀

 11. Tässä postauksessa oli monta minunkin suosikkia kotimaan kohteista. Ainakin Tammisaari, Fiskars ja Porvoo. Nuuksiossa olen käynyt vain kerran ja siellä voisi kyllä retkeillä enemmänkin. Minä mietin postauksessani (http://www.rantapallo.fi/sarsa/2017/07/06/mustialan-kartano-saaren-kansanpuisto-ja-ajatuksia-lahimatkoista/) tuota lähimatkan määritettä ja tulin siihen tulokseen, että jokainen määrittää lähimatkan omista lähtökohsistaan. Jopa joillekin se parin tunnin lento Eurooppaan voi olla lähimatka (ei kyllä minulle).

  1. Kai lähimatkailuun liittyy kuitenkin se, että varsinaisesti ei matkusteta, kun taas lentäminen mitä suuremmissa määrin on jo matkalle lähtemistä. Mutta ymmärrän, mitä tarkoitat.

 12. Jos lähimatkailulla tarkoitettaisiin pelkästään kotikaupungista vaikka 100 kilometrin säteellä olevia kohteita, mutta ei itse kotikaupungin antia, olisin varsin pihalla mistään kivasta. Hämeenlinnaan osaisin viedä ja olenkin amerikkailaisen turistin vienyt. Jotain luontopolkuja sun muitakin varmasti olisi, mutta autottomana en niistä tiedä. Mutta onneksi jo ihan täällä Tampereellakin riittää niin paljon ihmeteltävää, että tämä tarjoaa paljon seikkailuja! Samasta ongelmasta olen varmasti ennenkin valittanut, mutta lähimatkailu jää ulkomaiden jalkoihin. Raumasta ja Porvoosta olen nyt jauhanut varmasti pari vuotta – kumpikin edelleen toteuttamatta. Tosin Raumalla kävin muutama vuosi sitten juhlimassa kaverin valmistujaisia. Mutta karkasimme sieltä illaksi Nokialle festaroimaan, joten sitä en oikein laske…

  1. Minulla ehdottomasti lähi- ja kotimaanmatkailu jää ulkomaiden houkutusten varjoon. Tänä vuonna olen sentään käynyt elämäni ensimmäistä kertaa Lapissa ja tehnyt jotain muitakin kotimaanjuttuja Suomi100:n kunniaksi. Olen kokenut jotenkin vähän velvollisuudeksi. Onneksi juhlavuosi on kohta ohi. 😀 Vanha Rauma houkuttelisi! Olen vain sambannut sen läpi pitsivikkojen aikaan joskus kauan kauan aikaa sitten, kun vielä olin nuori sambatyttö. Oi niitä aikoja. 😀

 13. Miten se lähikohteissa käyminen saattaakin olla joskus vaikeaa? Siis kun ei vaan saa aikaiseksi, vaikka hyvin saa järkättyä matkan maailman toiselle puolelle ja vielä lähdettyä sinne 🙂 Meidänkin pitäisi ryhdistäytyä Oulun lähikohteissa, kun käymme yleensä itse kaupungin lisäksi vain Hailuodossa. Tänä kesänä olisi tarkoitus vierailla myös naapuripaikkakunnilla, mutta saas nähdä tuleeko sitten lähdettyä kuitenkaan. Joskus hävettää, kun työelämässä tulee ilmi, että olen kyllä liehunut pitkin maailmaa, mutta en ole koskaan käynyt juuri missään Oulun ympäristössä 🙂

  1. Sanopa muuta! Todella usein saan samaa palautetta: olet ollut siellä ja täällä mutta et sitten kotimaata nähnyt. No niin. Kun kiinnostus vain ei ole osunut. Mutta esimerkiksi tämä IGTT osoitti, että oikeastaan kyllähän Suomessakin kaikenlaista on. Ja kun esitellään omia kulmia, voi paljastua sellaista, mikä ei ehkä ole yleisesti edes tiedossa.

 14. Porvoossa itseä kiinnostaisi erityisesti ravintolakulttuuri, sillä suurin osa ruokailuista on siellä tapahtunut serkulla. Muutamassa ravintolassa olen siellä käynyt, mutta aika monesta blogista olen lukenut monesta muustakin kivasta ravintolasta. Fiskars on puolestaan sellainen, että siellä käydessä nauttii kyllä aina maisemista.

  1. Porvoo on nykyään varsinainen ruoanrakastajan kohde. Fiskars ei samalla tavalla, mutta nättihän sekin on kuin mikä. Ja molemmissa on ihana Petri’s Chocolate. 🙂