Type and press Enter.

Lähialuematka voi yllättää – läntinen Uusimaa tarjoaa vaikka mitä!

Kun turkulainen lähtee pois kotikaupungistaan leikkimään lähialueturistia, hän luultavasti menee Naantaliin. Kun helsinkiläiselle tulee sama tarve, hän kääntää keulan kohti Porvoota. Harva (tai siis ainakaan en minä) on tullut ajatelleeksi, kuinka mielenkiintoisia asioita voisi olla toisessakin suunnassa. Niinpä oli hieno kokemus osallistua Länsi-Uudenmaan Lumo matkailun järjestämälle blogimatkalle tutustumaan läntisen Suomen aarteisiin. 

Reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä (ja suunnilleen saman päässä Turusta) sijaitsevalla läntisellä Uudellamaalla on paljon nähtävää ja koettavaa. Maisemat ovat kauniita. Kuinka haaveilinkaan jo ajelevani Kuninkaantietä skootterilla, poikkeavani pienemmille teille, seuraavani järven rantaa, yöpyväni jossain pienessä majapaikassa, joita siellä täällä näkyi. Välimatkat ovat sen verran lyhyitä, että viikonloppumatkalla ehtisi nähdä paljon.  

Katso nyt näitä maisemia! Nämä ensimmäiset kuvat ovat ohiajomatkalta Fagervikin ruukin alueelta.

Mustion linna

Nimestään huolimatta Mustion linna ei ole linna vaan yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista. Yli 200-vuotias kartano on pidetty erinomaisessa kunnossa. Sen parkettilattiat ovat alkuperäiset, ja seinillä on arvokasta taidetta ja käsin maalattuja tapetteja. Linnaan pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella, mutta se on ehdottomasti hintansa arvoinen. Opas kertoo mielenkiintoisia tarinoita linnan vaiheista ja merkkihenkilöistä, joita siellä on asunut ja vieraillut. 

Moottoripyörät ja Mustion linna muodostivat melkoisen kontrastin. Jos oikein ymmärsin, samana päivänä oli käynnissä moottoripyöräilijöiden tempaus uuden lastensairaalan hyväksi, ja reitti kulki muun muassa Mustion linnalle.
PAP30010
Linnan seinillä on paljon arvokasta taidetta, mutta nämä maalaukset ovat tapettia.

PAP30016

PAP30023

Linnan puisto ei ollut ihan parhaimmillaan vielä, mutta se on varmaan ihana, ehkä vähän romanttinenkin, kun pääsee täyteen kukoistukseensa.  

PAP30029

PAP30036

Deli Tukku Pohjassa

Deli Tukku on ravintola Glöden, kahvila ja lähiruokamyymälä Pohjassa. Se on lähialueiden asukkaiden keidas, ja olisi epäilemättä tavattoman suosittu kaikkien Helsingin hipstereiden keskuudessa, jos sijainti olisi lähempänä: luomua, läheltä, eksotiikkaakin kaukaa, kaikenlaista eilntarviketta kaikenlaisiin tarpeisiin, luonnehtisin myymälää. Pääsimme myös maistamaan lumikinkkua, ravintoloitsija Jan Westmanin kehittelemää ilmakuivattua kinkkua, joka on valittu vuoden luomutuotteeksi 2013.

PAP30039

PAP30040
Olen vähentänyt sianlihan syöntiä ihan eettisistä syistä, mutta koska luomusian olot ovat normaalia paremmat, annoin periksi ja maistoin. Lumikinkku oli todella hyvää.

PAP30041

PAP30047

Olin niin nälkäinen ravintolan pöydässä, että unohdin kokonaan tutkivan journalismin ja ruokalistan tutkimisen. Naapuripöytään kuulin kuitenkin kalaa vietävän, meille tarjottiin possua ja spelttirisottoa kasvisihmisille, eli kaikesta päätellen aika moneen makuun on ruokia saatavana. Palan painikkeeksi voi tilata myös lähijuomaa, ihan lähellä Fiskarsissa pantua Rekolan olutta.  

Untitled

Tammisaari

Tammisaareen olisin halunnut tutustua enemmänkin, mutta kiire aikataulu pakotti katsomaan merimaisemaa lähinnä pikkubussin ikkunasta. Mikä idylli! Tammisaaren vanha puutalokeskusta kestää vertailua minkä tahansa vanhan kaupungin kanssa. Kaupungin aivan keskustassa on uimaranta. Vierasvenesatamassa on ravintoloita ja kivan näköisiä terasseja. Lähellä on ulkoilualueita. Mutta Tammisaari, kuten niin moni muukin kesäkaupunki, täytyy kokea auringonpaisteessa, kun se on parhaimmillaan. Kun viima vihmoo ja räntä kastelee, uskon, että aika harva pitäisi Tammisaarta ihanana lomapaikkana. 

Kapeat tiet ja vanhat talot saavat Tammisaaren vanhan kaupungin tuntumaan aikamatkalta menneisyyteen.

Raaseporin linna

Raaseporin linnanrauniot saivat minut ensin ajattelemaan vähän sinne tänne jäänyttä muurinpalaa, sen verran jäljellä olevaa kivikasaa, että hyvällä tahdolla saattaa voida päätellä paikalla joskus olleen jotain komeaa. Siksipä olin aika yllättynyt, kuinka paljon linnaa on jäljellä. Linnanrouva Katariinan opastetulla kierroksella kuulee paljon linnan historiaa. Tuntuu jotenkin ihan uskomattomalta, että Suomessakin on ollut ihmisiä, jotka ovat asuneet oikeassa linnassa. Samaan tunnelmaan voi yrittää päästä vuokraamalla linnaa juhlapaikaksi.

PAP30090

PAP30096

PAP30100

Mutta jos minulta kysytään, linnan pesi mennen tullen sen yhteydessä oleva ravintola. Suklaakakku voittaa linnat mennen tullen, ja aivan törkeän hyvä suklaakakku voi olla yksinään syy ajella Raaseporin linnalle. Kunpa lounasaikamme olisikin ollut täällä! Ruokalista on lyhyt, mutta kuulosti siltä, että olisin voinut syödä siltä jokaisen annoksen (ja ottaa aina väliruoaksi suklaakakun). Jokaisen ruokalajin kohdalla kerrotaan, miltä lähitilalta liha sitä varten on tuotettu. 

Untitled

PAP30086

Erikoisuus on myös keskiaikaisella menetelmällä tehty viini, jota Suomessa ei saa muualta. Viinissä on 80 prosenttia valkoisia rypäleitä ja 80 prosenttia punaisia. Se tarjoillaan kylmänä, mutta ei maistu puna- eikä valkoviinille, vaan siinä on aivan omanlaisensa varsin voimakas maku. Historiasta (linna) ja herkuttelusta (suklaakakku) lisäksi siis viiniharrastajilla on syy tehdä visiitti Raaseporin linnalle.  

Kisakallio

Kisakallio muutti elämäni, voisin sanoa, jos haluaisin olla dramaattinen.

Kisakallio on nykyään Suomen kolmanneksi suurin urheiluopisto, joka aloitti aikoinaan naisten ja tyttöjen voimisteluopistona Sipoossa vuonna 1949. Pitkä on historia ja suuria ovat olleet muutokset matkalla nykyiseen kukoistukseen. Samassa pihapiirissä harjoittelee niin Susijengi kuin lätkämaajoukkue, kursseilla koulutetaan erilaisiin liikunta-alan ammatteihin ja me ihan tavalliset liikkujat voimme osallistua erilaisille kursseille.

Me emme pikavisiitillä ehtineet kuin ottaa tuntumaa curlingjäähän ja sitten se, mikä pakotti katsomaan uudelleen uusin silmin peiliin ja sisuuntumaan: kehonkoostumusmittaus. Tämä on täysin triviaali toiminto Kisakallion mielettömän laajassa tarjonnassa, mutta siihen minä astuin, vaakaa muistuttavalle härvelille, otin kahvat käteen ja hetken kuluttua sain tietää, että koostun liikaa rasvasta. Minussa on siis kilokaupalla liikaa läskiä. Nyt ovat panokset kovat, jollei ala läski sulaa.

PAP39983

Kisakalliossa minua voisi oikeasti kiinnostaa viikonloppukurssi (miksei viikkokin), jolloin voisin kokeilla kaikenlaisia lajeja ja ylittää tällaisena liian mukavuudenhaluisena ja arkana omia rajojani.

Joko ne ohjeet loppuvat, haluan jäälle!
Eikö näytäkin, kuin valmentaja taputtaisi erinomaiselle heitolleni?

Usein lähelle on pitkä matka. Kuinka moni onkaan käynyt ulkomailla vaikka missä, mutta kotimaa on jäänyt näkemättä. Ainakin minä. Kyllä vieläkin olen skeptinen sen suhteen, että näkisin itseäni Suomi-matkailijana, mutta päivä läntisellä Uudellamaalla jätti mieleen ihan pienen aihion, että ehkä joskus vielä. Mutta ehkä ensi kesänä. Ei minusta vielä Suomi-matkailijaa tehty.   

Kiitos mukavasta matkaseurasta Mirka (Reason for the Season), Laura (Urbaani viidakkoseikkailijatar), Hanne ja perhe (Lähiömutsi), ihana opas Tuula ja kuski Roland sekä suurkiitos kaikille, jotka ottivat meidät vastaan sekä Länsi-Uudenmaan Lumo matkailulle, joka järjesti retkipäivän.

joukkue

Osoitteessa www.visitsouthcoastfinland.fi voit lukea lisää alueen matkailumahdollisuuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 comments

 1. Tervetuloa vaikka ensi kesänä mökillemme, jonka venerantaan ei Fagervikin ruukilta, Barösundin lossin jälkeen ole kauaa 🙂

  Mitä tulee Raaseporin linnanraunioiden vieressä sijaitsevan Linnanvoudin tupa -ravintolan ruokaan, niin lounas siellä oli ehdottomasti yksi parhaista viime vuonna syömistäni. Todella maukasta ja hyvistä aineksista valmistettua! Ravintolan parhaita periaatteita lienee, että ainekset hankitaan lähiseutujen tuottajilta. Raunioille pääsee myös veneellä lopulta pientä kaislikkokujaa pitkin, tosin tämän aukon löytäminen ei ehkä onnistu kartan avulla…lasten mielestä kuja on melkoisen jännittävä. Olemme kerran käyneet raunioilla kesäteatterissa ja tänä kesänä tullee toinen kerta, kun näytelmänä on Vaahteranmäen Eemeli. Näytelmät ovat ruotsinkielisiä.

  Tammisaari on ihana kaupunki totta tosiaan. Hieman kesäistä vierasta hämmentää, että putiikit sulkevat ovensa lauantaisin jo kahden aikoihin, vaikka vierasvenesatama olisikin täynnä vieraita. Lasten kanssa liikkuville voi suositella Tammisaaren hiekkarantaa, mukavan suojaisa ja matala.

  Länsi-Uusimaa on täynnä kaikkea mukavaa! Parasta ehkä juurikin saaristo ja kunnat sen rannalla. Mutta tämän makumieltymyksen suhteen taidankin olla puolueellinen 🙂

  1. Vanhat ruukkialueet ovat viehättäviä. Osa on valjastettu jonkinlaiseen käyttöön, osa ei. Kaikenlaisia taiteilija- ja käsityöläisjuttuja joissakin. Melkein luulen, että näillekin nurkille pitäisi ajan kanssa lähteä – ja vaikka yhdistää siihen vähän mökkeilyä. 🙂

 2. Toi Mustion linnan takka on aivan mieletön, ja Delitukun ruoka näyttää sellaiselta, joka olisi jo yksin syy lähteä vähän käymään tuolla. Viinistä tietysti puhumattakaan, ja jos on vielä suklaakakkua… Jaa, mä olin ajatellut että jos tänä kesänä kävisi Turussa, mutta voi olla täytyy etsiä nähtävää vähän lähempääkin!

  1. Minä tiesin noilta kulmilta oikeastaan vain Fiskarsin ruukin ja Hangon. Niissä olin käynyt ennen. Kyllä niin positiivisesti yllätyin noista kaikista paikoista, eikä tarvinnut mennä edes Hankoon saakka.

 3. Ihana postaus, kiitos! Mitenkähän monta kertaa ollaan lomalla ajettu Turun ja Helsingin väliä…… eikä ole kertaakaan tullut mieleeni tutkia mitä kaikkea siltä väliltä löytyykään! Ihan sattumalta meillä on tämän vuoden kesälomamatkan paluusuunta Helsinkiin päin vielä täysin auki ja tästä sun postauksesta sainkin nyt ihania ideoita, joita aion toteuttaa! 🙂

  1. Ihan mahtavaa! Kiitos palautteestasi! Tuota väliä minäkin ajelen. Asun siis Helsingissä mutta olen Turusta kotoisin. Moottoritietä mennään vaan täysillä. Ei tule ajateltua kuin päämäärää. Ihanaa lomareissua!

 4. Tosi mielenkiintoisia paikkoja olette päässyt koluamaan! 🙂 Täällä Uudellamaalla on kyllä vaikka mitä, pitäisi itsekin hypätä joku viikonloppu autoon ja lähteä tutustumaan lähiseudun vielä toistaiseksi vieraisiin kohteisiin!

  1. Minä ainakin tahdon helposti unohtaa, että lähelläkin voi olla kaikkea kiinnostavaa! On aina lähdettävä maailman ääriin. Oikeasti nautin tuostakin päivästä ihan hurjasti!