Kymmenen syytä matkustaa Kööpenhaminaan

Kymmenen syytä matkustaa Kööpenhaminaan

Kööpenhamina on mainio kaupunki pikkulomalle. Lentoaika on vain reilun tunnin, ja lentoja saa yleensä aika edullisesti. Muuten kaupunkia ei voi pitää halpana, onhan majoittuminen ja ulkona syöminen aika hintavaa, mutta epäilemättä tästäkin kaupungista löytää sopivia ratkaisuja kaikille budjeteille. Me lensimme reteästi bisnesluokassa. Ai miksi? No ei siinä olisi mitään järkeä, jollei olisi hankittu lippuja Finnairin puolien pisteiden tarjouksesta ja jos turistiluokan liput olisi saanut haluamillemme lentoajoille. Erotus oli joitain tuhansia pisteitä, mutta sillä saimme vuorokauden lisäaikaa olla reissussa, joten ehdottomasti kannatti.

Kööpenhamina on mukavan pieni, helposti käveltävissä (tai ajeltavissa fillarilla, jos haluaa olla kuin paikallinen) ja siksi parissakin päivässä ehtii nähdä kaikenlaista. Listasin kymmenen juttua, joista minä kaupungissa pidin. Paremmuusjärjestykseen en niitä osannut laittaa.

Nyhavn

Nyhavn on rivi Lego-talon näköisiä ihania vanhoja rakennuksia, niissä ravintoloita ja terasseja, kanava suurine veneineen ja paljon iloisia tanskalaisia. Jouduin kirjoittamaan Nyhavnista kokonaan oman jutunkin, koska se vain oli minusta kertakaikkiaan valloittava, ehdottomasti paikka, jossa viihdyin. Klikkaa tästä, jos haluat zoomailla paikkaa tarkemmin.

Untitled

Smørrebrød

Ylipäätään ruoka oli hyvää kaikkialla, missä söimme, mutta ihan paras kokemus oli nautiskella sateelta suojassa smørrebrødejä. Niissä voileipä saavuttaa ihan uuden tason. Kolmen leivän setti maksoi 119 kruunua (noin 16 euroa) Bar Brooklynissa, Nyhavnissa. Sen verran runsaita olivat leivät, etten kahta enempää jaksanut syödä. Silmä olisi syönyt vielä monta, mutta ei vatsa vetänyt.

Tivoli

Kööpenhaminan Tivoli on klassikko. Se on niin paljon enemmän kuin pelkkä huvipuisto. Siellä on lukuisia ravintoloita (ei mitään pikaruokasnagareita), joihin pitää varata pöytä, jos haluaa ainakin viikonloppuiltana päästä syömään, konsertteja, puistomaisia kukkaistutuksia – ja tietenkin niitä laitteita. Tivoliin on pääsymaksu, mutta sen maksaa ihan vain siitä ilosta, että menee alueelle hengailemaan. Laitteet maksavat 3,50 – 10 euroa, jollei ota kaikenkattavaa lippua. Minä halusin testata Himmelskibetin, yläilmoihin nousevan ketjukarusellin, jota olin ihmetellyt pari päivää hotellihuoneen ikkunasta. Olen vastaavissa ketjukaruselleissa ollut, mutta ne eivät ole nousseet taivaisiin. Tunnustan: ei ollut nautinto. Odotin vain, että kierros loppuisi. Minulle tuli ihan järkyttävän huono olo, joka jatkui koko illan. Ihanan näköinen vuoristorata oli jätettävä seuraavaan kertaan. Ei samalla mahalla kahta laitetta.

Tyyli ja desing

Tanskalainen muoti ja design on käsite. Kaupunki on tyylikäs. Kaikki liikkeet, kahvilat, ravintolat, kaupat ovat tyylikkäitä. Ihmiset osaavat pukeutua, näyttävät kadehdittavilta. Vain pelkästään kaiken kauniin ihailuun saa menemään päiviä.

Shoppailu

Kööpenhamina on ihan paratiisi shoppailijalle. Mutta koska matkustan kaikki rahani, kävelin vain ohi kaikista houkutuksista. Selailin muuten taannoin yhtä muotiblogia. Kuinka paljon jollakulla voikin olla rättiä ja lumppua? Sitten mietin, montako puseroa, mekkoa, housua, käsilaukkua, hametta ostaisin vaikkapa ensi kesän seitsemällä viikolla Aasiassa ja kahdella Afrikassa. Näitä ajatellen kävelin kaikkien ihanien liikkeiden ohi ja vähän häpeilin omia jo hiukan kulahtaneita vermeitäni.

Monarkia

Monarkia tuo mukanaan ainakin palatsit ja joitain sellaisia elementtejä, joita tasavalloissa ei ole. Amalienborgin linnat eivät ole pömpöösejä vaan pohjoismaalaisen maltillisia, mutta korkeisiin hattuihin ja uniformuihin pukeutuneet sotilaat ovat minusta aika hauskoja ja kiva merkki vanhoista perinteistä.

Untitled

Pieni merenneito

H. C. Andersenin patsas sijaitsee raatihuoneen kupeessa, Tivolia vastapäätä. Hänen tunnetuimman luomuksensa, Pienen merenneidon, patsas sen sijaan istuu viehkeästi rantakivikossa. Nyt merenneito oli ihan ehjä ja puhdas. Kovasti on pieni olento joutunut kokemaan ilkivaltaa olemassaolonsa aikana.

Christiania

Christiania edustaa ehkä kaikkea sitä, mitä minä en, mutta jotenkin tuntui, että jos Kööpenhaminaan menee, pitää tämäkin nähdä. Sunnuntaisena aamupäivänä tuntui, että vapaakaupunki oli vasta heräilemässä. Kahviloissa syötiin aamupalaa, torilla myytiin markkinakamaa, joka selvästi edusti vaihtoehtokulttuureja. Aika yleinen vaate oli musta huppari, joka oli vedetty osittain kasvojen suojaksi. Vain portin tienoilla oli lupa ottaa valokuvia. Muualla suuret kyltit kielsivät kuvaamisen. En alkanut uhmata kieltoa, koska kuulin salakuvaajien kameroita otetun parempaan talteen. Mitäpä sitä turhaan. Pitäkööt sääntönsä.

Vilkas katuelämä

Koska esimerkiksi alkoholipolitiikka on löysempi kuin Suomessa, terasseja on kaikkialla. Aukiolla voi olla pikkuruinen kiska ja sen ympärillä kymmeniä rantatuoleja laiskaan oleiluun. Mutta ei vilkas katuelämä ole pelkkää terassia. Se on myös ihmisiä ulkona, kokoontuneena vaikkapa suihkulähteen reunalle kuin italialaisella piazzalla, runsaasti kävelykatuja, katusoittajia, katujuhlia, joita järjestetään aika paljon kesäaikaan.

Arkkitehtuuri

Kyllä Kööpenhaminassakin joutui välillä miettimään, kuka pöljäke on antanut rakennuttaa noin kammottavia tekeleitä, mutta enimmäkseen kaupunkikuva on kaunis. Rakennukset ovat hyvin hoidettuja, ja mikä parasta, monin paikoin keskellä korttelia voi olla ihastuttavia vanhoja taloja, juuri niitä kapeita, korkeahkoja, värikkäitä kolmiokattoineen.

Kaikki jutun kuvat ovat Instagram-kuviani, koska tämä on osa Instagram TravelThursday -kampanjaa. Sen ideaan ja sääntöihin voit tutustua suomalaisten emoblogien kautta, joita ovat Destination unknown, Veera Bianca ja Kaukokaipuu. Inspiroidu Instagramissa matkailusta katsomalla kampanjakuvia (igtravelthursday). Minut löydät käyttäjänimellä travelloverblogi.

Next Post:
Previous Post:
There are 32 comments for this article
 1. Avatar
  sarrrri at 11:03

  I-H-A-N-I-A syitä, heti kun vain löytyy sopiva viikonloppu niin yritän päästä tuonne hilpaisemaan… 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 13:27

   Eikö? 🙂 On kyllä kiva viikonloppukohde, kun on niin lähellä. Henkisesti ehkä on kauempana kuin fyysisesti, koska on eurooppalaisempi kuin vaikkapa Helsinki, vaikka Tanska Pohjoismaa onkin.

 2. Avatar
  Lotta Watia | Unagidon at 12:12

  Mä niin oon halunnut tänne jo pitkään! Ihanan värikäs kaupunki. Mun äiti teki miehensä kanssa viime kesänä roadtripin Ruotsin kautta Kööpenhaminaan ja se vaikutti niin kivalta, että pitänee seurata jalanjäljissä ja pian! 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 13:28

   Olen ollut tuollaisella roadtripillä, kun olin nelikuinen. Juuri katselin sen matkan kuvia. Silloin olen ollut edellisen kerran Kööpenhaminassa. 🙂

 3. Avatar
  Laura/My post-University life at 14:18

  Ihana postaus ja sai kyllä ehdottomasti aikaan Köpis-kuumeen! Mä olen hilpaissut siellä menemään vaan kerran 6 h ajan, kun oli välilasku mutta olen jo pidemmän aikaa halunnut lähteä uudestaan! Täytyy yrittääkin toteuttaa tämä ajatus pikimmiten

  • Avatar
   Annika Author at 17:26

   Sitten onnistuin, siis jos syntyi kuume. 🙂 Kaupunki on kyllä kiva.

 4. Avatar
  Rimma – matkablogi at 15:12

  Noloa, mutta en ole koskaan käynyt Köpiksessä… Pitäis kyllä korjata tilanne pikimiten! Mies on sen sijaan vieraillut siellä monesti, joten onneksi löytyy sitten opas omasta takaa. Kiitos vinkeistä 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 17:27

   Olepa hyvä! Eipä ole syytä noloilla. Olen itse ollut viimeksi ihan vauvana, aikuisena en lainkaan ennen kuin nyt.

 5. Avatar
  lena / london and beyond at 15:38

  Jostain syystä mä olen tällä viikolla lukenut paljon Köpis-juttuja, Muru Mou blogista ja nyt täältä. Olen ollut Köpiksessä neljävuotiaana, joten luonnollisesti en muista reissusta mitään. Pitäisi mennä uudestaan, jotenkin muut kohteet ovat voittaneet Köpiksen viikonloppulomien kohteena. Täältä olisi sinne helppo matkustaa, joten ehkä me vielä… 😀

  Ps. tosi upeita kuvia!

  • Avatar
   Annika Author at 17:29

   Sepä se, Tanska on suomalaiselle ikään kuin liian lähellä, mutta silti kauempana kuin vaikkapa Tallinna. Mutta kyllä vain on oiva viikonloppukohde.

 6. Avatar
  Kea | Deep Red Blues at 17:06

  Köpis olis kyllä kiva käydä. Viimeks oon käyny lapsena, vaikka mun siskopuolikin asui tuolla tovin muutama vuosi sitten… 🙂

  Muistan vaan lapsuudesta Tivolin, vaikka nykyään se jäisi kyllä varmaan multa väliin. Skeittiparkkeja lähtisin sen sijaan innokkaasti hakemaan.

  • Avatar
   Annika Author at 17:31

   Voisi Tivolissakin kai skeittailla… Helppo, pieni, kiva käydä. Siis Kööpenhamina.

 7. Avatar
  Sanna I Tuntematon turisti at 19:33

  Tuli kyllä Köpis-kuume tännekin! Aivan ihanat kuvat! Mäkään en ole koskaan kaupungissa käynyt enkä Tanskassa ylipäätään. Tilanne täytynee siis korjata pikimmiten! Kiitos tästä!

  • Avatar
   Annika Author at 22:01

   Jotenkin minusta alkaa näitä kommentteja lukiessa tuntua, että suomalaisia matkabloggaajia alkaa valua jonossa Köpikseen. 😉

 8. Avatar
  Jenna | Journey Diary at 20:17

  Apua, tuonnekin pitäisi päästä. Mulle olis vähempikin määrä syitä riittänyt tekosyyksi Köpikseen lähtemiselle! En oo ikinä ollut koko maassa, olisi korkea aika korkata Tanskakin.

  • Avatar
   Annika Author at 22:01

   Kuvia riitti kymmeneen syyhyn. 😀

 9. Avatar
  Marikaw at 20:32

  Ihania syitä tosiaan! Mun on pitänyt jo pitkän aikaa tehdä just joku viikonloppumatka Köpikseen, mutt aina se on jäänyt väliin. Nyt mä oikeesti otan sen tavotteeksi tän vuoden puolella.

  • Avatar
   Annika Author at 22:03

   Kannattaa varmaan viimeistään alkusyksystä mennä, jos haluat nauttia ulkoilmaelämästä. Voisin kuvitella, että merenrantakaupungin syysviimat olisivat aika raa’at. 🙂

 10. Avatar
  Satu VW I Destination Unknown at 09:09

  Olen viimeksi ollut Köpiksessä muksuna, nämä kuvat kyllä muistuttelivat että sinne voisi mennä käymään uudestaankin! Ja Kean lailla muistissa kaupungista on vain Tivoli…

  • Avatar
   Annika Author at 11:51

   Sitten kannattanee mennä päivittämään muistoja. 🙂 Minulla ei ollut mitään muistikuvia, koska olen ollut niin pienenä.

 11. Avatar
  Jari at 10:44

  Ens kerralla sitten siihen vanhaan vuoristorataan! Aivan huikea kyyti!

  Me oltiin viime keväänä, taisi olla huhtikuuta, ja yhdyn tuohon, mitä kommentoit Marikaw:lle: vilpoista oli vielä alkukeväästä ja sama taatusti syksyllä. Kivaa oli, mutta napakymppi olis vaatinut pari astetta lisää lämpöä.

  • Avatar
   Annika Author at 11:53

   Ehdottomasti! Mieli teki nytkin, mutta tuli niin huono olo. 🙁
   Sinun ja minun kokemuksista voisi siis tehdä päätelmän, että toukokuu voisi olla ihanteellinen aika minilomalle Köpiksessä?

 12. Avatar
  Pirkko / Meriharakka at 13:36

  Muutama lisävinkki 🙂

  – Torvehallerne -kauppahalli
  – Glyptoteekki on vähintään rakennuksena näkemisen arvoinen
  – Georg Jensenillä kannattaa poiketa vaikkei ostoksia sieltä kuvittelisikaan tekevänsä, on sen verran huippudesignia koko liike, laidasta laitaan
  – Risteilylaivasatamassa on outlet-kylä, jos sellaisesta shoppailusta (tai yleensä shoppailusta) pitää
  – Jos aikaa on hiukan enemmän tai “perus-Kööpenhamina” on jo nähty, niin suosittelen retkeä Karen Blixenin talolle.
  – Lousianan modernin taiteen museo samoin hiukan kaupungin ulkopuolella on ehdottomasti retken arvoinen

  Tässä nyt päällimmäisiä, ihmiseltä, joka on nimennyt Kööpenhaminan lempikaupungikseen!

  • Avatar
   Annika Author at 14:34

   Kiitti vinkeistä. Minun oli tarkoitus vain fiilistellä, ei niinkään tyhjentävästi purkaa, mitä kaikkea kaupungissa on. 🙂

 13. Avatar
  Jenna at 14:21

  Tämä postaus kyllä nostattaa kovaa Köpis-kuumetta! 🙂 Köpis on ehdottomasti yksi must-see tälle vuodelle. Huikea paikka viikonloppukohteeksi!

  • Avatar
   Annika Author at 14:35

   Blogien lukeminen on vaarallista. 🙂

 14. Avatar
  sarsa at 19:02

  Hih, olen vuosia miettinyt Kööpenhaminassa käymistä ja nyt kesällä olen menossa sinne. Huvittaa vaan kun nyt joka puolella törmää siihen liittyviin asioihin. Jos olisin käynyt siellä jo 5 vuotta sitten olisiko siitä puhuttu niin paljon? Nyt on kyllä kiva lukea muiden vinkkejä ; )

  • Avatar
   Annika Author at 21:06

   Vai olisiko niin, että nyt, kun olet menossa, kiinnität helpommin huomiota kaikkeen Kööpenhaminaan liittyvään? Oli niin tai näin, hyvää matkaa sinulle!

 15. Avatar
  Sanna I Siveltimellä at 08:29

  Köpis on ihana ja niin olivat nämä kuvatkin! Kävin siellä kaveriporukalla pari vuotta sitten viettämässä synttäreitäni lokakuussa. Lupailin samalla vähän itselleni että kevät tai kesä voisi olla vielä herkullisempaa aikaa uudelle vierailulle, koska puistot näyttivät oikein kutsuvilta Köpiksessä 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 11:08

   Kaupunkilomalla ei useinkaan ole ihan niin justiinsa, millainen sää on, mutta luulen samaa kuin sinä, että parhaiten kaupunki pääsisi oikeuksiinsa juuri loppukeväästä ja kesällä.

 16. Avatar
  Jenni / Globe Called Home at 19:49

  Mun viime Köpiksen keikasta on tainnut vierähtää jo vuosikymmen, joten tuonne todellakin pitäisi lähteä jossain vaiheessa muistoja verestämään. Ja toisaalta esimerkiksi Christianian olemassaoloa en tainnut edes tajuta viimeisen käynnin yhteydessä. 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 20:02

   Taidat olla sinäkin niin eri maailmasta Christianian väen kanssa, että sinne vie lähinnä uteliasuus. 🙂 Aurinkoisena kevätsunnuntaina se oli ihan kiva retkikohde, mutta kyllä minusta tuntui silti, että olen aika lailla väärässä paikassa. Seuraava kohde olikin lounas Nyhavnissa, paluu “omieni” joukkoon. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.