Type and press Enter.

“Kyllä me näköjään kaikesta selvitään, jollei tiedetä etukäteen.”

Seuraa pieni pohjustus: olen mukavuudenhaluinen keski-ikäinen, teen siistiä sisätyötä enimmäkseen istuen, harrastan liikuntaa ihan liian vähän, kuljen autolla tai skootterilla mieluummin kuin pyörällä, tasapainoaistini on romu (pari minuuttia trampalla ja pompottaa tunnin, saatan kompastua ja kaatua tasaisella jalkakäytävällä). Tänään annettiin kaksi vaihtoehtoa: kiipeämmekö nykyisestä noin 1700 metristä kahteen ja puoleen kilometriin vai menemmekö katsomaan putouksia. Valitsimme arvatenkin putoukset (onhan mieheni jokseenkin kaltaiseni) – matkan helvettiin ja takaisin. Menimme siis Hell’s gate nationalparkiin.

Afrikka 1674

Afrikka 1675

Afrikka 1668

Matkalla alas kanjoniin sanoin moneen kertaan, etten pysty tähän. Tuntui, että välillä laskeuduimme lähes pystysuoraa kalliota, johon on koverrettu muutama askelma. Opas edellämme kulki kuin vuohi, sulavasti tietenkin. Välillä hänkin joutui heittämään keppinsä, jolla tunnusteli maastoa, edellään muutaman metrin alaspäin ja käyttämään kahta kättä laskeutumiseen. Niissä paikoissa oli tottumaton kiipeilijä aika ihmeissään. Kävipä kerran niinkin, että olin puolispagaatissa kalliohalkeaman päällä, alla vain vettä (muutama sentti) enkä oikeasti uskaltanut mennä eteen enkä taakse. Kätevästi siitä olisi pitänyt heilauttaa itseni alas, mutta kun kädet ovat kuin teepussin narut (kuten veljeni joskus kauniisti ilmaisi omassa teinibodausvaiheessaan) aikuisen alleilla varustettuna, enpä noin vain heilahtanutkaan. Silloin sankarini sujahti jollain ilveellä jalkojeni välistä alas ja otti onnettoman vaimon reppuselkäänsä. Olihan se vähän noloa, mutta enhän minä siihenkään jäädä voinut.

Afrikka 1709

Afrikka 1714

Afrikka 1717

Afrikka 1722
Hätäpoistumistiet ovat oikeasti tarpeelliset. Tulva voi tulla aivan yhtäkkisesti, ja viime vuonna täällä oli kuollut seitsemän ihmistä, jotka eivät olleet noudattaneet oppaan käskyä poistua.

Afrikka 1726

Afrikka 1729

Afrikka 1732

Afrikka 1747
Lähteiden vesi on lämmintä, paikoin jopa höyryävän kuumaa.

Afrikka 1753

Opas kertoi kaikenlaista alueen luonnosta, kuumista lähteistä, vajoavasta kalkkikivestä, mutta keskittymiseni meni joko kiipeämiseen tai paikkojen ihailuun, joten mitään en niistä osaa sanoa. Aamu alkoi seikkailulla kylmään suihkuun ja jatkui varsinaisena parkourina, joihin molempiin olen liian vanha, mutta kaikesta huolimatta Hell’s gate oli aivan uskomaton ja kaiken kiipeämisen ja noloilun arvoinen. Iltapäivällä suihkuvesikin oli lämmennyt muutaman asteen muttei hiustenpesun tarpeisiin asti.

Afrikka 1769
Takaisin ylhäällä oli hyvä voitonriemuisena katsella, että tuolla alhaalla me todella olimme. Ponnistelujen arvoa lisää se, että olimme 1700 metrissä merenpinnan yläpuolella. Eivät urheilijat kai turhaan käy korkeanpaikanleireillä ennen kisoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 comments

  1. Vautsi, hienot oli näkymät ja hyvin pääsit kiipeilemään -ei kaikkien vuohia tarvitse ollakaan 🙂

  2. Onpa mahtavan näköistä! Ja hyvin tsemppasit yli vaikeuksien! 🙂

  3. Niin, variskin laulaa äänellään, joten kai kaikilla on lupa yrittää kiipeillä, vaikkei omaa sisäistä vuohta olisikaan. Itseni ja oman mukavuusalueeni ylittäminen tuntuu olevan tämän kesän teemani. Kanjonin pohja oli niin upea, että kannatti kyllä ponnistella.