Type and press Enter.

Kuusi syytä, miksi Bulgaria kannattaa laittaa to go -listalle

Bulgaria

Bulgaria on jostain syystä jäänyt monille täysin tuntemattomaksi matkailumaaksi. Siitä tiedetään Sunny Beach ja Varnan kultahietikko, halpa alkoholi ja all inclusive -hotellit, nuorten brittien (ja suomalaistenkin) bilematkat, joiden ainoa tarkoitus on juopua ja polttaa iho, koska kyllä punainen ruskeaksi muuttuu. Mutta koska maine on tämä, en ihmettele, ettei Bulgaria houkuttele kuin tietynlaisia turisteja. Mutta maan arvo on jossain ihan muualla. Tajusin sen jo viimeksi vuosia sitten täällä käydessäni, ja käsitys vain vahvistui. Bulgarialla on mieletön historia, ja jos yhtään on kiinnostunut kulttuurista, täällä on käsittämättömiä helmiä. Palaan näihin helmiin myöhemmin tarkemmin, mutta ainakin näistä syistä minä olen ihastunut tähän maahan.

1. Bulgaria on monipuolinen

Vaikka Mustanmeren rannikko loputtomine hiekkarantoineen (esimerkiksi Varnan city beachillä yksistään on 20 kilometriä) on suunnilleen ainoa asia, mitä Bulgariasta tunnetaan, on rantamaisema vain yksi osa Bulgarian kaunista luontoa. Parissa tunnissa on rannalta vuoristossa mutkaisilla teillä kapuamassa ylös ja laskemassa siksakkia alas. Välillä pilkottaa jossain joki, toisaalla järvi, keltaiset auringonkukkapellot, siniset laventeliviljelmät, vihreät viiniköynnökset ja maissipellot. 

Muistan lapsuudestani, miten Suomessa vielä oli perhosia, mutta nykyään ainakin omilla seuduillani vain joitain satunnaisia. Täällä niitä lentää parhaimmillaan kuin lumihiutaleita. Kai se kertoo jotain luonnon puhtaudesta. Ei me olla Suomessa ainoita, jotka saamme siitä nauttia. Tiesitkö muuten, että Bulgarialla on runsaasti kuumia lähteitä, sellaisia kuin vaikka Islannissa ja Japanissa? En minäkään. 

Bulgaria

Bulgaria

Bulgaria

Bulgaria

Bulgaria

2. Bulgaria on edullinen 

Bulgaria on EU-maa, mutta ei euromaa. Ravintoloissa hinnat vaikuttavat edullisilta, ja kun sitten tajuaa Bulgarian levan arvon olevan noin puolet eurosta, tajuaa, että hinnat ovat ihan superhalvat. Ei maine halvan alkoholin maana siis harhaanjohtava ole, mutta edullisesti saa muutakin. Yksi esimerkki oli kahden ruokalajin ateria, puolikas viinipullo ja iso vesi 20 euroa (kahdelta!). 

Rannikkokaupunkien majoituskapasiteetti ei ole riittävä siihen nähden, paljonko turisteja maahan tulisi, mutta sopivaan aikaan varaamalla saa kyllä yösijan, ja vieläpä edullisesti. Pienemmillä paikkakunnilla on ihastuttavia perhehotelleja, joissa usein on uima-allas ja ravintola, ja hinnat ovat karkeasti 30-40 euroa yö. Bulgariassa voi siis viettää laadukasta lomaa todella edullisesti. 

3. Ruoka ja viini

Minä ainakin rakastan hyvää ruokaa ja haluan matkoilla syödä hyvin. Muistan jo edelliseltä kerralta, kuinka täällä sai pöydän täyteen ruokaa kympillä kahdelle hengelle. Enkä puhu nyt mistä vain ruoasta vaan todella hyvästä. Bulgarialaiset rakastavat hyvää ruokaa, seurassa hitaasti syömistä. Heille tärkeää on ruoan kotimaisuus ja laatu, minkä kyllä huomaa. Täällä syödään paljon vihanneksia, ja niin paljon kuin vaikkapa suomalaisia kurkkuja ja tomaatteja arvostan, on pakko sanoa, että täällä kuuman auringon alla kypsyneiden maku on parempi. 

Olin vähän ennakkoluuloinen paikallisista viineistä – turhaan. Kokemusta on vain ravintolassa korkeintaan 20 euroa pullo maksaneista, useimmiten selvästi edullisemmista talon karahviviineistä, ja kokemus on pelkästään positiivinen. Minun makuuni nämä kuivat, raikkaat ja kevyet viinit istuvat täydellisesti. Roséviinejä olen lukenut kehuttavan valkoisiakin enemmän. Saatoin niistäkin tehdä pari testiä. 

Bulgarialainen ruoka

Bulgarialainen ruoka

Bulgarialainen ruoka

4. Ihmiset 

En tiedä muista, mutta kyllä minulle suuri osa kokemusta on se, millaisia paikalliset ihmiset ovat. Tietenkin voin olla omissa oloissani välittämättä kenestäkään, mutta varsinkin yksin ollessani kohtaamiset paikallisten kanssa ovat tärkeitä. Täällä ollaan sydämellisiä noin pääsääntöisesti. Yksi hapannaama osui eteen Veliko Tarnovossa. Terassilleen tuleminen taisi häiritä rauhaansa. Vieraanvaraisuus on osa bulgarialaista kansanluonnetta. He vaikka siivosivat kalan lautasellani, kun erehdyin sanomaan, että en ole tottunut saamaan kaloja eteeni päineen.

5. Historia ja kaikki kulttuuriaarteet

En ole historiafriikki. En ole kiinnostunut jokaisesta yksityiskohdasta. Aina en edes suurista linjoista. Mutta jotenkin täällä on ollut pakko. Bulgarialaiset ovat äärettömän ylpeitä omasta historiastaan, omista juuristaan. Olen kuullut siitä paljon. Välillä on tuntunut, kuin pistelisivät omiaan, loisivat Bulgarian suuruutta jutuilla, mutta niin vain on käynyt, että täältä on löydetty vanhimmat kulta-aarteet, jotka ovat muuttaneet historiankirjoitusta, että täällä on kirkoissa toista sataa vuotta vanhempia maalauksia viimeisestä ehtoollisesta, kuin mikä on Da Vincin se kaikkein kuuluisin. Kaikki se loisto, mitä täällä on ollut, on puuttunut meiltä aina. Kaukana pohjolassa ollut vähän eri meininki. Onhan täällä Unescon maailmanperintökohteitakin yhdeksän. 

En enää tiedä, montako kertaa tällä matkalla olen katsellut ympärilleni suu auki löytämättä sanoja. Täällä on paikkoja, joita paikallisetkaan eivät tunne, joten miten turistit voisivat. On myös helposti saavutettavia ihanuuksia, jos vain hyppää vuokra-autoon ja lähtee tutkimaan. Tiet ovat enimmäkseen ihan hyväkuntoisia, liikenne asiallista, monin paikoin lähes olematonta. 

6. Bulgariassa on vielä autenttisuutta

Kun matkustaa paljon, huomaa, että lopulta vaikkapa Euroopassa on monin paikoin hyvinkin samanlaista. Tarkoitan, että monet kahvilaketjut ovat samoja, vaatekaupat samoja ketjuja kuin kaikkialla muualla, autot ovat samoja. Ymmärtänet, mitä tarkoitan. Toki jokaisessa paikassa on omat ominaispiirteensä, mutta globaali meininki vain levittäytyy kaikkialle. 

Mutta sitten on Bulgaria ja sen ihastuttavia kyliä, joihin saapuminen on kuin laskeutuisi aikakoneesta. Ne ovat usein olleet muutaman tuhannen ihmisen kyliä, mutta nykyään väkiluku on joitain kymmeniä. Tällaisissa kylissä aika on pysähtynyt. Mutta ainakin minulle ne tarjoavat elämyksiä enemmän kuin yksikään all inclusive resort ikinä. Toki elämä on vaatimatonta näissä paikoissa, ja yltäkylläisen suomalaisen pörrääminen kameroineen raitilla on vähän irvokasta, mutta paikat herättävät valtavasti ajatuksia. Eivät ne minua ehkä muuta, mutta avaavat silmiä monellakin tavalla. Onneksi mikään massaturismi ei koskaan voi näitä paikkoja tavoittaa, mutta yksittäisille seikkailijoille ne ovat jotain erityistä. 

Bulgaria

Olin Bulgariassa Rosetta Moto Toursin ja Historical Parkin vieraana.

Mikäli haluat lisätietoa Bulgarian matkailusta (suomeksi), ota ihmeessä yhteyttä Zhenya Ivanovaan! Hän vastaa kysymyksiisi mielellään. Sähköposti: zhenya.ivanova(@)ipark.bg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.