Type and press Enter.

Kuule Bilbao, tykkään susta!

Bilbao on ihana. Tietenkin minulla oli hyvä tuuri, ja aurinko paistoi koko päivän. Mutta näin talvella täällä on vain satunnaisia turisteja. Ja näin jouluna oikeastaan missään ei ole yhtään ketään ja lähes kaikki on kiinni. Mutta voi kuinka nautin olostani. Bilbao on hallittavan kokoinen ja helppo käveltävä ja hahmotettava jopa minulle, kartanluvun kruunaamattomalle surkeuskuningattarelle. 

Aloitin aamun lähtemällä lenkille. Hullu minä, ajattelin, mutta oli hauska tunne olla mukana paikallisessa elämässä. Eihän meitä ollut kuin muutama juoksija, satunnainen koiran ulkoiluttaja ja paikallinen puhtaanapitolaitos. Siinä juostessani hahmottelin vähän paikkoja ja tein havainnon: kaikki on kiinni. Oli pakko maksaa hotellin liian kallis aamupala, koska nälkäisenä en ole hyvää seuraa edes itselleni. 

Bilbao

Bilbao

Bilbao

Bilbao on rakentunut joen vastarannoille. Ajamalla funiculalla ylös kukkulalle voi nähdä kaupungin lähes yläilmoista. 95 sentin ajelu kannattaa tehdä. Näkymä kaupungin yli  vuorille ja osittain kaukana siintävälle merelle on sen parin euron arvoista. Sieltä sain ensivilkaisun myös Guggenheimiin. Onhan se vaikuttavan näköinen. Koska on joulu, museo oli kiinni, mutta palaan vielä loman lopuksi tänne. Silloin todellakin haluan nähdä museon myös sisältä. 

 Bilbao

Bilbao

Bilbao

Vanhan kaupungin kadutkin olivat hiljaiset. Kaikki liikkeet muutamaa ulkomaalaisten pitämää elintarvikeliikettä lukuunottamatta olivat kiinni. Toisaalta olisin halunnut nähdä vanhat korttelit täynnä elämää. Toisaalta oli ihan parasta juuri näin. Pidin erityisesti Miguel Unamuno Plazasta. Siltä lähtee korkeat portaat kuin Espanjalaiset portaat Roomassa. Sen yhdessä kulmauksessa oli kuhinaa: avoinna oleva baari. The Beetle Bar levittäytyi koko aukiolle. Siellä täällä auringossa seisoi viinistä nauttivia kaupunkilaisia. Suomalaisen alkoholipolitiikan kauhistus tällainen! Joitain muitakin kuppiloita oli auki, ja sain lounaspintxosini. Näyttää vahvasti siltä, että elän näillä leivän päälle rakennetuilla taideteoksilla ehkä koko loman. Niin herkullisia ne ovat. Ja halpoja. 

Bilbao old city

Bilbao old city

Bilbao old city

Bilbao old city

Bilbao old city

Bilbao old city

Bilbao old city

Vanha kaupunki on aika pieni, joten muutamassa tunnissa kävelee suunnilleen kaikki sen kadut, vaikka välillä istuisi herkuttelemaankin. Mutta tällaiset autottomat alueet ovat minusta aika kivoja. Joku pikkuihminen kyllä peruutti poljettavan autonsa avoimesta ovesta eteeni, ja vanhempi isäntä oli eksynyt autoineen kävelykadulle. Monella ulkoilijalla oli koira. Yksikin miniatyyrikokoinen oli puettu joulupukin nuttuun. Suuri osa koirista kulkee vapaana ja tottelee kuin ajatus. Jotenkin Bilbao tuntuu niin rennolta, niin leppoisalta. 

 Bilbao old city

Bilbao old city

 Bilbao old city

Bilbao

Bilbao

Sain vinkin Azkuna Zentroa -nimisestä kulttuurikeskuksesta. Hiippailin sinne illalla, kun ensin olin vaellellut korttelikaupalla etsimässä ruokaa. Edellisiltainen koko kadunmitta pitxo-paikkoja oli autio, jokainen kuppila kiinni. Azkuna on entinen viinikellari tai vastaava, linnaa muistuttava ulkoapäin, mutta moderni sisältä. Minua neuvottiin katsomaan ylöspäin nähdäkseni uima-altaan. Oli hauskan näköistä katsoa, kun ehkä 15 metriä pään yläpuolella joku ui lasipohjaisessa altaassa. Kesällä ylhäällä on kuulemma myös terassi auringonottoon. Koska talvi, etsin samasta rakennuksesta toisenlaisen terassin, joka kuuluu Yandiola-ravintolalle. Olihan se kalliimpi kuin yksikään kuppila, joissa olin käynyt, mutta ai mahdoton, se oli ihana. Ulkona olisi voinut istua terassilla lämmittimien loimussa. Sisälläkin yksi seinä oli osittain auki, mutta lämmittimet pitivät huolta sisälläolijoista. Osa pöydistä on aurinkovarjojen alla, loungemusiikkia, pikkuisen ämpärin kokoiset drinksut. Tiedän, mihin tulen uudelleen, kun palaan reissun lopuksi Bilbaoon. 

Yandiola

Yandiola

Tapaninpäivä näytti tuovan kaupunkiin uutta eloa. Arki alkoi. Hotellin kulman takana kahvila availi luukkujaan, väki vaikutti kiireiseltä menossa töihin, kaupat olivat taas auki. Bilbao heräsi joulukoomasta. Mutta oli aika lähteä jatkamaan matkaa. Palasin lentokentälle hakemaan vuokra-auton. Tuntui kivemmalta lähteä ajamaan vähän kaupungin ulkopuolelta. Rahanarvoinen vinkki on kulkea bussilla. Se maksaa 1,45 euroa. Vuokraamossa sanoivat taksin olevan 28. Ihanan kallista. 

Bilbao

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments

 1. Näyttää vihreältä ja leppoisalta kohteelta. Olen käynyt vasta etelä-Espanjassa ja kanarialla, jossa näkyi paljon kuivia maisemia. Tosin Barcelonassa yllätti suuri vihreä Montjuic vuori, oli sentään jotain vihreää

  1. On totta, että pohjoinen Espanja on vehreämpää kuin etelä. Sitä sanovat paikallisetkin. Ilmasto on paljon viileämpi mutta tietenkin myös sateisempi.

 2. Voi miten nättiä ja rennon oloista! Olen siitä onnekas, että kaverini on muuttamassa tuonne opiskelemaan tammikuussa – pakko mennä siis kylään, hähää.

  1. No todellakin on! Bilbao oli tosi kiva. Ja varmaan jos menet vähän myöhemmin keväällä, se olisi säänkin puolesta mukava. Minulla kävi tuuri, mutta paljon oli satanut ennen ja jälkeen.

 3. Joo, Bilbao on ihana kaupunki 🙂 Oltiin syyskuussa sekä Bilbaossa että San Sebastianissa. San Sebastianissa sattui olemaan silloin viileää, mutta Bilbaossa oli shortsikelit. Tykättiin molemmista kaupungeista tosi paljon 🙂

  1. Teen vähän pidemmän road tripin. Aloitin Bilbaosta, josta jatkoin Vitoriaan, tulin tänään viinialueelle Riohaan, josta jatkan San Sebastianiin, pohjoisrannikkoa varmaan Santanderiin ja vielä lopuksi takaisin Bilbaoon. San Sebastiania odotan kovin. Ja on kiva päättää reissu Bilbaoon, josta jäi niin hyvä fiilis. Sää vaan ollut Bilbaon jälkeen vallan surkea. 🙁

 4. Kyllä se Espanja vaan näköjään hurmaa etelästä pohjoiseen. Mä haaveilen jo ensi vuodelle uudesta Espanjan roadtripistä, jossa päästäisiin tutustumaan myös pohjoiseen. Bilbaosta oon kuullut Leena-Marilta pelkkää hyvää, eikä nuo sun terassivinkit ollenkaan kuulosta hullumalta 😉

  1. Baskimaa on erinomainen road trippailuun. Täällä on niin kaikkea. Eilen rantauduin viinialueelle, pääkaupunki Vitoria oli kokemisen arvoinen sekin, ja vielä kun yhdistää näihin vuoristomaisemiin pohjoisrannikon, on siinä pienelle alueelle hulluna nähtävää. Vasta täällä olen alkanut ajatella, että Espanja ei oikeastaan olisi hullumpi käydä useamminkin. Toisaalta ovat mielestään kai enemmän baskeja, mutta samaa maata kuitenkin.

 5. Oih! Näyttää ja kuulostaa just sellaiselta espanjalaiselta kaupungilta, mistä tykkäisin. Barcelona ei kolmannellakaan visiitillä kolahtanut, mutta Gironasta ja sen lähiseudusta pidin paljon. Pitäs varmaan suunnitella ensi vuodellekin joku Espanjan-reissu, mutta taitaa Portugalin vielä koluamattomat seudut olla vuorossa sitä ennen 🙂

  1. Tiedätkö, minulle on käynyt Barcelonan kanssa samoin. Annoin toisen mahdollisuuden mutta en anna enää kolmatta. Onhan se ihan kiva, mutta ei kaiken ylenpalttisen hehkuttaminen arvoinen ainakaan minulle. Helmikuussa minäkin suuntaan vuorostani Portugaliin. On Porton seutu kokematta. Varmasti paljon muutakin, mutta nyt on sen tienoon vuoro. Baskimaa on tuntunut tosi hyvältä. Olen kolmannessa paikassa road tripilläni nyt, ja huomenna matka jatkuu San Sebastianiin.

 6. Nuo pinxtot näyttävät niin hyviltä! Käydään Espanjassa joka vuosi miehen isoäidillä ja sen takia harvemmin tulee lähdettyä Espanjaan erikseen. Siellä isoäidin seuduilla vaan valitettavasti on vähemmän nähtävää.

  1. Samaan matkaan voisi tietty yhdistää jotain muita alueita Espanjasta. Mutta ymmärrän, että kun maahan on ”pakko” tulla, varsinaiset lomat ehkä helposti suuntaa ihan muualle. Baskimaassa on osoittautunut olevan todella paljon kaikkea. Viihtyisin paljon pidempäänkin.