Type and press Enter.

Kun suihkulähteet sammuvat. Venäläiset hallitsevat show’n

Pietarhovi on 1700 – 1800-luvuilla rakennettu yksi Venäjän suurimmista palatsi- ja puistoalueista. Se sijaitsee Suomenlahden rannalla noin 30 kilometriä Pietarin keskustasta. Kun Pietari Suuri tarvitsi uutta kesäpalatsia, tehtiin ensin vaatimattomampi versio, joka sitten rakennettiin uudelleen nykyisenkaltaiseksi valtavaksi rakennelmaksi, fasadiltaan yli 250-metriseksi. Rakennustöiden aikana tsaari sai ajatuksen Versailles’n tyyppisestä palatsi- ja puistokokonaisuudesta. Yksi tunnetuimpia osia alueella on Suuren Palatsin edessä valtava suihkulähdekaskadi, johon taas on otettu vaikutteita Aurinkokuninkaan palatsista. 

Joka kevät suihkulähde avataan juhlallisuuksin ja joka syksy suljetaan vielä vaikuttavammin menoin, jollaisia ei luonnollisesti osaa etukäteen mitenkään kuvitella tai ennakoida.

En oikeastaan tiennyt, mihin olin menossa. Tiesin kyllä, että Pietarhoviin, mutta mietin mielessäni, miksi menisimme katsomaan sen upeita puutarhoja pimeässä. Illallisella tuli harjoiteltua perivenäläisiä ruoka- ja juomatapoja votkalasin päälle laitettavine tummine leipineen (joiden perimmäinen tarkoitus ei ihan siinä sitten valjennut), joten oli parempi olla kyseenalaistamatta, istua vain pikkubussiin ja katsoa, mihin se vie. Kun liikennevirta pysähtyi päättymättömän oloiseksi jonoksi, oli tajuttava, että aika moni muukin haluaa nähdä pimeät puistot – tai siellä odottaa jotain, mitä oikeasti voi nähdä.

Alkoi olla vähän kiire. Vauhdissa nappasin pari kuvaa, laskeuduin majesteettiset portaat alas suihkulähteen tasolle – ja annoin show’n viedä. Venäläiset tietävät, miten juhlitaan. Pimeässä illassa Suuri Palatsi valaistiin erilaisin kuvioin, lavalla ohjelmanumerot vaihtuivat, kun monikymmenhenkiset tanssiryhmät kävivät läpi maan suurta ja voitokasta historiaa, lähinnä merenkulkuun liittyvää. “Paatoksellista historiaa Venäjän suurista merenkävijöistä”, tiivisti yksi venäjäntaitoinen reissussa mukana ollut. Palatsin isäntä, Pietari Suuri opiskeli laivanrakennusta Euroopassa, värväsi sieltä insinöörit ja perusti Venäjän laivaston. 

Välillä taivas värjääntyi valoista, toisinaan ilotulituksista, joita ei suinkaan ollut vain yhtä, jota odotetaan koko show’n ajan, vaan useampi sopivin väliajoin, että yleisö pysyy vireessä. Ehkä erikoisin osuus oli videoyhteyden ottaminen Kansainväliselle avaruusasemalle. Sanaakaan en toki kosmonautti Sergein puheista ymmärtänyt, mutta aika epätodellinen fiilis yhteydestä tuli: kaiken isänmaallisen joukossa vielä tämä. Taas kerran Venäjä yllätti. 

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Tämäkin kokemus oli osa pressimatkaani Pietariin 15. – 17. syyskuuta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

  1. Ah, kuulostaa mahtipontiselta mutta ehdottomasti kokemisen arvoiselta!

    1. Täytyy sanoa, että aika överiä oli, mutta minusta on ihana olla mukana tällaisissa suurissa, paikallisille tärkeissä tapahtumissa.

  2. Kuulostaa ja näyttää jopa pröystäilevämmältä kuin Las Vegasin hotellien suihkulähdenäytökset 🙂

    1. Vegasissa en ole ollut, mutta kosmonautteineen tämä kyllä oli melkoinen show!

  3. Voin vain kuvitella kuinka upea show tuolla onkaan ollut! Venäläinen mahtipontisuus on varmasti päässyt esiin ja kunnolla. Näitä sinun postauksia lukiessa alkaa kyllä tehdä mieli päästä näkemään Pietari uudelleen, vähän erilaisin silmin kuin 10 vuotta sitten opiskelijamatkalla. 🙂 P

    1. Luulen, että opiskelijamatkasi on ollut aika vastaava kuin oma reissuni työporukalla silloin reilut 15 vuotta sitten. Pietariin kannattaa todella tutustua muussakin mielessä. Yhtä pömpöösi se ei ole kuin tämä show. Nykyään pitäisin Pietaria hyvinkin helposti lähestyttävänä.