Type and press Enter.

Kööpenhamina – mikä joulukaupunki!  

Bakken

Kööpenhamina ei ole ehkä ensisijainen valinta, milloin haluaa joulutunnelmaa ja -markkinoita, valoja, koristeita, glögiä – mutta sen pitäisi olla! Yllätyin täysin, miten joulu oli vallannut kaupungin jo marraskuun viimeisenä viikonloppuna ja koko Kööpenhaminan keskusta oli pukeutunut jouluun. Iloisten, onnellisten, tyylikkäiden, hyggeilevien ihmisten kaupungin tunnelma oli yksinkertaisesti hurmaava. Kahdessa vuorokaudessa vedimme ystäväni kanssa sellaiset jouluöverit, että ehkä nämä viikot ennen varsinaista joulua pitää ottaa hiukan etäisyyttä tonttuihin – ja glögiinkin.    

Kööpenhamina on joulumarkkinoiden kaupunki 

Monissa keskieurooppalaisissa kaupungeissa on yksi valtava joulutori keskusaukiolla, mutta Kööpenhaminassa on useita pienempiä. Kun lähdimme rautatieaseman läheltä hotellilta kävelykeskustan halki kohti ikisuosikkia Nyhavnia, matkalle osui erilaisia markkinoita neljät. Vaikka kaikki markkinat tarjoavat oikeastaan aika samanlaisia asioita, ei tullut mieleenkään jättää mitään välistä. Onhan niillä usein samanlaisia koristeita, vastaavia ruokakojuja ja hyvin vähän toisistaan poikkeava tunnelma, mutta silti niissä voi imeä tunnelmaa kaikilla aisteilla: paahdettujen manteleiden ja havupuiden tuoksua, värejä ja muotoja silmille, ehkä vähän glögin makua (no ei otettu kaikilla markkinoilla!) – ja ehkä tuntea joulupukin lämpimän halauksen.     

Kööpenhamina

Markkinoiden tunnelma vaihtelee myös sen mukaan, osuuko niille päivänvalossa vai illalla. Toisaalta Kööpenhamina oli koko viikonlopun yhtä harmaa kuin Suomi pahimmillaan marraskuussa, joten valot pääsivät oikeuksiinsa melkeinpä aamusta asti. Päivällä saattoi nähdä vaikka joulupukin, mutta illan pimeässä tunnelma on lämmin ja rauhallisempi. Suloisin kohtaaminen näkyi, kun Højbro Pladsilla pieni haalarikansalainen lähestyi joulupukkia vähän ujosti takaviistosta ja tarttui tämän suureen rukkaseen omalla pienellä kädellään. Vähemmästäkin herkistyy paatuneinkin antijouluihminen.     

Kööpenhaminan joulumarkkinoita 

 H. C. Andersenin markkinat (Nytorv) 
Højbro Plads 
Kongens Nytorv 
Helligåndskirkenin piha 
joulukuussa avautuvat myös Christianian ja Carlsbergin tehtaiden markkinat 

Liikkeitä joulua ja tyyliä tulvillaan 

Joulukoristekauppa näkyi käyvän kuumana. Meille valikoitui kaksi aivan ehdotonta suosikkiliikettä. Ne ovat kyllä nähtävyyksiä jo ihan vain siksi, että ne eivät myy muuta kuin joulutavaraa. Tuntuu käsittämättömältä, että on kaupallisesti järkevää keskittyä vain joulukamaan, mutta asiakkaiden määrästä päätellen minun ei kannata enempää ihmetellä.   

Korttelin toisella puolella Nytorvilta katsottuna on kirjaimellisesti kivijalassa Danish Art and Christmas Shop (Knabrostræde 3). Se myy vain perinteisiä tanskalaisia joulukoristeita vuoden ympäri. Vain tammi-helmikuussa ihana omistajapari pitää vähän lomaa. Liikkeen on avannut herra noin 25 vuotta sitten. Kun rouva jäi opettajan työstä eläkkeelle joitain vuosia sitten, hän ryhtyi myös auttelemaan kaupassa. Sen verran on aikaa koristeiden parissa kulunut, ettei kumpikaan tarkalleen muistanut, onko vuosia kulunut 24 vai 25 tai ehkä 26. En muuten muista ostaneeni tätä ennen eläissäni yhtä ainutta tonttua, mutta jotenkin nyt kävi niin, että minullekin tarttui mukaan muutama nisse. 

Danish Art and Christmas Shop Kööpenhamina
Danish Art and Christmas Shop Kööpenhamina

Jos Danish Art and Christmas Shop edustaa perinteistä tanskalaista joulua, Det gamle apotek on modernimpi mutta ehdottoman tanskalaisen hillitty ja hallittu ja niin yltäkylläinen, että yksi vierailu riittää täyttämään kaikki tarpeet, joita ihmisellä voi joulukoristelun suhteen tulla. Det gamle apotek myy minusta varsin tyylikästä tavaraa mutta on tanskalaisella mittapuulla hyvinkin edullinen. Se taitaa olla kaikkien joulukauppojen kruunaamaton kuningas.   

Det gamle apotek Kööpenhamina
Det gamle apotek

Käsinmaalatusta posliinista tunnetulla Royal Copenhagenilla on ollut lippulaivamyymälässään (Amagertorv 6) vuosittain kohta 60 vuoden ajan näyttely, johon kutsutaan tunnettuja tanskalaisia suunnittelemaan oma joulukattaus Royal Copenhagenin astioilla. Näin suomalaisena ihastuin, miten mukaan oli otettu myös Iittalan laseja (kunnes selvisi, että firma on ollut Fiskarsin omistuksessa vuodesta 2013). Erityisen jouluisina en kattauksia osaa pitää, mutta upeita ovat. Jotta postauksessa ei varmasti ole liian vähän kuvia, haluan esitellä ihan jokaisen.

Royal Copenhagen Kööpenhamina
Royal Copenhagen Kööpenhamina
Royal Copenhagen Kööpenhamina

Nyhavnin tunnelmallinen joulu 

Koko Kööpenhamina on minusta hurjan ihana kaupunki, mutta ihan kaikkein ihanin siellä on Nyhavn. Kauniit talot ja kanavan purjelaivat ovat lyömätön yhdistelmä. Olen ollut Tanskassa aiemmin keväällä ja syksyllä, mutta joulutunnelmassa Nyhavn pääsi vielä enemmän oikeuksiinsa. Kauneinta oli kulkea talojen ja terassien välissä, missä kaikki oli koristeltu (tietenkin kauniisti ja hyvällä maulla). Rannan puolella on pienet joulumarkkinat ja maailman suloisin pieni glökikiska. Ehkä yllättäen kaupungin paras glögikin oli Nyhavnissa. Se oli argentiinalaisten pitämän kojun maustettu vaalea versio. (Ehdottomasti toiselle paikalle ylsi kahden naisen subjektiivisen raadin otoksen perusteella Helligåndskirkenin pienten markkinoiden punainen.) Tietenkin kaikki purjelaivatkin oli puettu joulun valoihin.     

Lue lisää: Nyhavn – parasta Kööpenhaminaa 

Kööpenhamina
Kööpenhamina

Tivolissa saattaa tulla jouluvaloähky 

Ainoa, mitä tiesimme varmasti Kööpenhaminan joulusta, oli Tivoli. Kuvat sen halloweenista antoivat lupauksen, että jouluunkin todennäköisesti panostetaan täysillä – eikä pettyä tarvinnut. Netistä ostetulla ennakkolipulla pääsi sisään omaa kaistaa ja vältti jonottamisen luukulla. Ehkä pääsymaksu (reilut 20 euroa) oli aika paljon, mutta on Tivolissa panostettu varsin ainutlaatuiseen tunnelmaan. Onhan siinä jotain amerikkalaista. Koko huvipuisto on kuin yhtä suurta kahdeksan hehtaarin Coca Cola -rekkaa, mutta nautin ihan täysillä. Kun olimme aamusta asti eläneet jouluhumua, totesi ystäväni illalla Tivolin jälkeen, että nyt alkaa olla vähän ähky.     

Tivoli Kööpenhamina
Tivoli Kööpenhamina
Tivoli Kööpenhamina

Bakkenin rennompi joulumeininki  

Bakken on maailman vanhin toiminnassa oleva huvipuisto (perustettu 1583). Sinne pääsee kätevästi junalla noin 20 minuutissa Kööpenhaminasta. Jos on Tivolin joulu amerikkalainen, Bakkenin joulu on suloisen kotikutoinen, vähän humoristinenkin. Siellä kaikki ei ole niin harkittua ja täydellistä kuin Tivolissa, mutta joulu on silti läsnä kaikessa, vaikka sitten niin, että kengurukarusellin kenguruilla on tonttulakit, kuuset näyttävät lumisilta ja kaikkialla on pieniä tonttuja. Oli paikalla ehkä maailman suurin joulupallokin.  

Matka rautatieasemalta vie metsän halki. Se vaikutti suositulta ulkoilualueelta. Maa hehkui vielä oranssin ja ruskean sävyissä puista pudonneita lehtiä. Sijaintinsa ja historiansa vuoksi Bakkenin hengestä halutaan pitää kiinni. Kotisivuilla sitä kuvaillaan niin, että suurilla brändeillä ei ole lupa harjoittaa myyntiä eivätkä neonvalot ole sallittuja, mutta sen sijaan Bakkenilla on värikkäiden puurakenteiden sekamelskaa ja omituisia kojuja.  

Bakken
Bakken

Kööpenhamina avaa joulun ensimmäisenä adventtina 

Meillä kävi tuuri, että osuimme vahingossa paikalle, kun joulukulkue ajoi Strøgetiä kohti Raatihuoneentoria. Siihen asti pimeänä olleet punaiset joulusydämetkin oli sytytetty. Edellä marssi tonttuorkesteri, ja perässä tuli jos jonkinlaista paloajoneuvoa, joista suurimman päällä patsasteli joulupukki. Olimme Raatihuoneentorin valtavan joulukuusen ohi kävellessämme nähneet kyltin, että jotain tapahtuu sunnuntaina kello 16. Totisesti tapahtui: tikasautolla korkeuksiin nostettu joulupukki sytytti liekinheittimellä valot tuohon massiiviseen kuuseen. Näissä tunnelmissa oli kiva lähteä lentokentälle ja kotiin.  

Joulumarkkinoista on alkanut tulla minulle jo jonkinlainen perinne, jota en ole tällä puheella valmis katkaisemaan. Kööpenhamina on todella ihana, mutta myös niin kallis, että ensi vuonna pitäisi löytää jotain yhtä upeaa mutta kohtuuhintaista. Jakaisitko omat suosikkisi? Minne minun kannattaisi seuraavaksi mennä?  

Lue lisää: Wrocławissa on Puolan parhaat joulumarkkinat 
Lue lisää: Antijouluihminen etsimässä joulun tunnelmaa Budapestissa 
Lue lisää: Joulufiilismatka Tallinnaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 comments

 1. Kööpenhamina voisi tosiaan olla joulun aikaan mitä viihtyisin kaupunki. Itse olen kuitenkin aina vieraillut siellä toukokuun aikoihin, kun Suomessa on vielä kylmä ja Kööpenhaminassa on aina ollut aurinkoista ja lämmintä. Mutta toimisi tosian joulun aikaankin varmasti kivasti.

  1. Väittäisin, että Kööpenhamina toimii aina. Ihana kaupunki. Mutta hirveän kallis. Lentoja saa halvalla, mutta kaikki muu hullun kallista.

 2. Nyhavnin smørrebrød-paikkoja muistelen kyllä vesi kielellä. Köpis on muutenkin kiva – jännä yhdistelmä pohjoismaalaisuutta ja manner-Eurooppaa. Mutta aliarvostettu ja, totta, kamalan kallis. Hotellit varsinkin. Ei ole Kööpenhamina kuin ennen…

  1. Smørrebrødit on ihan parasta. Tutustutin ystävänikin niihin, ja johan alkoi tehdä niitä heti kotonakin. 😀

   Nimeomaan hotellien hinnat! Ihan järjettömiä! Alle 200 euron ei tahdo saada mitään. Ihan asiallinen paikka meillä oli juurikin tuohon hintaan, mutta kyllä se vaan vaikuttaa haluun kovin usein käydä.

 3. […] Joulu olikin kolmas teemamme Kööpenhaminassa. Kiersimme kaupungin joulutoreja Kongens Nytorvilla, maistelimme glögejä Nytorvin rannoilla, poikkesimme Strøgetilta Helligaandskirkenin (Pyhän hengen kirkon) sisäpihalla ja väistelimme Højbro Pladsin joulutorilla toisiaan jouluisissa maisemissa kuvaaviaan turisteja. Näiden lisäksi panostimme erityisesti jo etukäteen parhaimmaksi arvioimaamme joulumarkkinaan, eli Tivoliin ja poikkesimme jopa Christianian joulumarkkinoilla, joskin siltä osin itse Christiania oli isompi elämys kuin paikalliset joulumarkkinat. Alla muutama maistiainen noista ”vähäpätöisimmistä” joulumarkkinoista, Tivoliin ja Christianiaan palaan vielä ihan erikseen. Bakkenin joulumarkkinoilla emme käyneet, sillä olimme kaupungissa viikolla, emme viikonloppuna, mutta jos haluat ”käväistä” sielläkin, niin suosittelen Travelloverblogin juttua Kööpenhaminan joulumarkkinoista. […]

 4. No tietysti Baseliin Sveitsiin! Ei kyllä ole edullinen paikka tämäkään.
  Baselissa on isomman lisäksi ympäristön pikkukylissä on tiettyinä viikonloppuina omat joulutorit. Arlesheimiin pääsee ratikalla, St Ursanne on ihanan tunnelmallinen! Sinne junalla noin tunti.
  Elsassin joulutorit myös lähellä, samoin Saksan Freiburg im Breisgau.
  Kolmen maan joulutorit yhdellä reissulla!

  1. Kiitos vinkistä! Näitä täytyy tutkia, kun varaillaan ensi joulun markkinamatkaa.