Type and press Enter.

Kokeile Havannassa ainakin kerran: avoauto ja mojito syntysijoillaan

Mitä sinulle tulee mieleen ensimmäisenä Kuubasta? Sikarit? Vanhat autot? Rommi? Koska tupakointi ei kuulu paheisiini, keskitytään kahteen muuhun.

Havannasta näytti olevan niin, että vanhojen autojen kuljettajat halusivat taksikyydistä enemmän kuin uudempien. “Because of historical car”, sanoi yksi. Aika vanhoja nämä ovat teillä kaikki, vastasimme, ja isäntä tuli alas hinnassa. Olihan oma viehätyksensä vanhoissa Ladoissakin, mutta yksi kerta niitä oli kylliksi. Vanhoissa amerikkalaisissa kuitenkin on aika eri fiilis. Meidät lentokentälle vienyt taksimies muun muassa kertoi ylpeänä autostaan. Sen kori ja esimerkiksi puinen sisäkatto olivat alkuperäiset, mutta muuten osia oli vaikka miltä automerkeiltä, moottorikin Mersun, muttei suinkaan henkilöauton vaan traktorin.

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Avoautoilla näytettiin tehtävän opastettuja ryhmäkierroksia, mutta oli niitä takseinakin. Kerran tultiin Malecón rantabulevardia tukka hulmuten. Muutkin naistutistit kuin minä tuntuivat hihkuvan kuin lapset avoautokyydissä. Jotain erilaista vapauden tunnetta siihen liittyy tavalliseen umpiautoon verrattuna. Merituuli, rannan kauniit mutta parhaat aikansa nähneet rakennukset, tuulessa kasvoille tulevat hiukset. Onhan se. Kesä. Elämää.

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Ennen kotimatkaa meillä oli auton palautuksen jälkeen aikaa tehdä vielä jotain. Molemmat olimme ruokamyrkytyksen jäljiltä niin huonossa kunnossa, että kävelyyn ei olisi ollut voimia. Kyseltiin tunnin avoautokierroksen hintaa. Suoraan Inglaterra hotellin edessä kuski pyysi viittäkymppiä eikä ollut yhtään valmis tinkimään. Sadan metrin päässä kyytiä tultiin tarjoamaan kympin halvemmalla. Tingin vielä vitosen.

Kierros on aina sama. Sisäänheittäjä näyttää reitin kartalta ja kuski lähtee kierrokselleen. Jos ei muuten ole ollut aikaa tai halua liikkua vanhan Havannan ulkopuolella, näkee avoautotourilla jonkin verran, mutta myönnettäköön, että reitti oli vähän tylsä. Oli mielenkiintoista nähdä erilaisia kaupunginosia, mutta koska meitä kyytsännyt vanha setä ei puhunut englantia emmekä me espanjaa, varsinaista opastusta ei ollut. Silti tämäkin retki tuntui mukavalta. Rentouttavat viime hetket Havannassa.

Hyppää kytiin! Kierretään koko reitti!

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

Havanna avoauto

“Welcome to the home of mojito”, kutsuu portsari La Bodeguita del Medion ovella. La Bodeguita del Medion sanotaan olevan baari, jossa mojito on syntynyt. Tiedä sitten legendasta, mutta paikka on suosittu, eikä vähiten kuuluisien asiakkaidensa vuoksi, joita ovat olleet esimerkiksi Salvador Allende ja Pablo Neruda.

La Bodeguita del Medion erottaa aina jo kaukaa. Sen edessä parveilee jatkuvasti väkeä. Baari on ahdas, ja sen minimalistisesta lattiatilasta vie aina leijonan osan livebändi. Musiikki soi lähes taukoamatta. On leppoisaa seisoskella kadulla tai istuksia katukivetyksellä mojitolasi kädessä ja kuunnella musiikkia. Baarimikot kaatavat ainekset silmämääräisesti, joten kahta samanlaista mojitoa ei onnistu saamaan. Sain koko loman ehdottomasti parhaan täällä, mutta toisella kerralla rommia taisi lirahtaakin vähän enemmän.

Vanhan Havannan kadut voivat alkaa tuntua tutuilta, mutta ainakin meille kävi niin, että vaikka olimme käyneet baarissa ja etsimme sitä seuraavana päivänä uudelleen, ei oikeaa katua löytynytkään ihan helpolla. Siksi ehkä helpoin maamerkki on, jos löydät katedraalin. Kun nenä osoittaa katedraalin kohden, ota katu vasemmalle juuri sen kohdalta, eli jos tulet ulos kirkosta, käänny portailta oikealle ja jatka tietä nenäsi edessä jokunen kymmenen metriä. Katedraalikin on ihan näkemisen arvoinen, mutta ihmisten tarkkailuun La Bodeguita del Medio on parempi.

La Bodeguita del Medio

La Bodeguita del Medio

La Bodeguita del Medio

La Bodeguita del Medio

La Bodeguita del Medio

La Bodeguita del Medio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

  1. Kiitos vierailusta!

    Meillä jäi kyllä avoauto kokematta, mutta mojitoja testattiin useampikin. 🙂 Huomasin nyt, että jäänyt aika vähiin tuon matkan kuvajulkaisut: https://www.flickr.com/photos/timokoo/albums/72157624791712558 milloinkahan ehtii rästeissä siihen asti.

    Autoista tuolla kuului hauska taustatieto, eli kaikki vallankumouksen jälkeen tulleet autot kuuluivat valtiolle ja sen takia näitä vanhoja ennen kumousta olleita pidettiin osia uusimalla kunnossa.

    1. Eipä kiittämistä! Kyllähän minä blogeissa vierailen useinkin. 🙂
      No nyt ymmärrän, miksi vanhat autot niin rakkaita. Jos ovat omia, haluaahan niistä pitää huolta.

  2. Mun blogi on vain aika hiljainen, joten jokainen kommentoija on aika piristys! ^_^

    Toinen hauska siellä opittu juttu oli, että kun bussit ei meinanneet riittää, niin tuli määräys, että jokaisen auton omistajan piti ottaa muita kyytiinsä eräänlaisena kansalaisvelvollisuustaksina. Siksi siellä seisoskeli aina porukkaa paljon teiden varsilla…

    1. Osallistu vain useammin IGTT:hen ja lupaan aina tulla katsomaan. 🙂

      Tätä samaa kuubalaismeininkiä taitaa olla se, että taksit ottavat myös kyytiin paikallisia ihan napeilla ja me länskärit maksetaan monikymmenkertaisesti. Mutta niin saa minun puolestani olla. Jokainen maksukykynsä mukaan. Näin ajattelen usein köyhemmissä maissa.

  3. Jep, IGTT-muistutus pitäis olla tilattuna ja omassa kalenterissakin. Blogin täyttäminen vaatii aina niskaotetta, joten tuo on yks hyvä sellainen.

    Oliko Kuubassa vielä se kahden rahan systeemi, eli paikallisille oli oma rahansa, jolla maksettuna asiat oli paljon halvempia kuin turisteille vaihdettavan rahan? Paikalliset halus kuitenkin sitä turistirahaakin, kun omalla ei saanut kaikkia luksustuotteita. 😀

    1. Jep, kaksi rahaa. Ei turisti sitä toista mistään edes saanut. Oli siis maksettava turistirahalla. Joku kertoi saaneensa torilta vaihtorahana CUPeja, mutta me ei sitten sellaisissa paikoissa osteltu. Joissain paikoissa hinta sama, oli valuutta kumpi tahansa, jossain ero oli todella suuri.