Type and press Enter.

Koh Samet lokakuussa – hitti vai huti

Koh Samet on hyvän ystäväni suosikkikohde, jonne hän perheineen mielellään palaa. Joskus toisten suositukset ovat vaarallisia: mitä jos petyn? Tietenkään se ei ole kenenkään muun vika. Mitäs menin! Mitä jos tähän nyt sanoisin, että kamala paikka, mitä ihmettä joku sinne aina uudelleen? On niitä välejä ihmisiin mennyt vähemmästäkin.  (Kerran kuulemma olen haukkunut yhden ihmisen keittokirjaa – ei, ei itse kirjoittamaansa, vaan josta oli antanut reseptin -, ja hän ei sen koommin puhunut minulle. Että aika riskillä nyt mentiin.) Mutta en sano. Ymmärrän Koh Sametin viehätyksen hyvinkin.

Vuosi sitten näihin samoihin aikoihin tein vastaavan matkan Thaimaahan. Silloin otin lentokentältä taksin Hua Hiniin. Nyt lähdin kentältä rannikolle toiseen suuntaan Rayongiin. Puoli viikkoa mantereella, toinen puoli saarella tuntui hyvältä ratkaisulta, ja jälkeenpäin ajateltuna minulle täydelliseltä. Kummassakaan en olisi viihtynyt koko viikkoa.

Koh Samet on helposti saavutettavissa Bangkokista käsin. Mantereella pitää löytää Ban Phe ja sen sydän, Ban Phe Pier. Minibussi Ekkamain asemalta maksaa 300 bahtia (noin kympin), ja lentokentältä pääsee taksilla noin 60 – 70 eurolla. Saarelle pääsee paikallisella lautalla kerran tunnissa (ei kello 13) pimeän tuloon asti neljällä eurolla meno-paluu. Matka kestää noin 40 minuuttia. Muitakin vaihtoehtoja on. On myös nopeampaa ja kalliimpaa, mutta otin tuon, koska sille tiskille ensimmäiseksi osuin. Osa resorteista myös järjestää kuljetuksen.

Koh Samet

Koh Samet

Koh Samet

Koh Samet

Perillä Koh Sametilla satama oli täynnä lavatakseja mutta kukaan ei erityisesti tarjonnut palveluksiaan, joten päädyin kävelemään reilun kilsan matkan majapaikkaan. Koh Samet on luonnonsuojelualuetta, ja siksi sinne on muutaman euron pääsymaksu. Se kerätään kylille tultaessa. En ensimmäisellä kerralla tajunnut, mitä siinä tapahtuu. Talsin rinkka selässä vain ohi. Myöhemmin kävin kaupassa ja ties mitä muuta tarkastuspisteen toisella puolella, mutta kukaan ei kysynyt minulta mitään. Hotellilla kysyin, mistä on kyse. Todettiin respan rouvan kanssa, että ihan muina naisina kannattaa vain mennä tiskille ja pyytää lippu sen enempiä selittelemättä, että olen jo yhden yön ollut saarella.

Koh Samet on pieni. Jos ajat skootteria, voi varata majoituksen oikeastaan mistä tahansa. Välimatkat ovat sen verran lyhyitä. Lavatakseillakin pääsee minne tahansa, mutta turistille myyvät mielellään yksityistä kyytiä, jolloin hintaa liikkumiselle voi tulla loman aikana yllättävänkin paljon. Tiet eivät ole erityisen hyvässä kunnossa, mutta liikenne on niin rauhallista, että pimeälläkin tuntui ihan turvalliselta ajella.

Sai Kaew Beach on suosituin ja vilkkain. Sen ympärillä on ikään kuin saaren keskusta: eniten hotelleja, baareja, ravintoloita, kiinalaisia. Viimeinen oli minulle olennaisin, koska vähensi huomattavasti viihtyvyyttä. Rannan hiekka oli saaren hienoin ja valkoisin, mutta rannalla oli kaiken aikaa parkissa vähintään kymmenen suurta venettä, joista jokaisesta purkautui tusinoittain kiinalaisia rannalle parveilemaan ja ottamaan selfieitä. He tulevat mantereelta, viipyvät ehkä pari tuntia, huutavat, tuskin käyttävät mitään palveluja, täyttävät rannan ja häipyvät. Ja kun yhdet menevät, tulee seuraava lasti tilalle. Jos tahtoisin lomallani olla rannalla, valitsisin jonkin muun.

Koh Samet

Koh Samet
Vuokraamoiden kypärät ovat turvallisuudeltaan samaa kuin Tupperware-kulho. Olen salaattikulhon tapainen potta päässä ajellut vaikka missä. mutta nyt olen alkanut miettiä oikeasti turvallisuuskysymyksiä. Niinpä minulla oli mukana oma kypärä. Vähän se reissussa rähjääntyi, mutta naarmut ovat vain pinnassa.

Koh Samet

Koh Samet

Saaren itärannalla on rantoja oikeastaan vieri vieressä, mutta mitä kauemmas lähdetään Sai Kaew Beachilta, sitä rauhallisemmaksi muuttuu. Baari- ja ravintolakeskittymiä on pari, ja sen jälkeen voi skootterilla ajellessa tuntea, kuin olisi keskellä ei mitään, vaikka olisi ajellut vain pari kilometriä. Paras paikka auringonlaskulle on Ao Phrao ranta saaren länsirannalla. Siellä vietin yhden päivän jonkin resortin rannalla. Sain käyttää palvelujaan, kun söin lounasta heillä. Kun palasin illalla auringonlaskua varten, oli koko loman ainoa täyspilvinen ilta. Vaikka lokakuu on vielä monin paikoin Thaimaassa sadekautta, osui minulle vain yksi sateinen ilta, ja silloinkin sade alkoi vasta auringonlaskun jälkeen.

Koh Samet on passeli rentoiluun. Minä ajelin skootterilla, söin aivan liikaa mangoa (Kyliltä löytyi koju, jossa samaan hintaan pilkottiin hedelmät suupaloiksi. En ymmärtänyt, että kaksi mangoa painaa melkein kilon.), kävin hierojalla (Siisteissä paikoissa hinta oli reilun kymppi tunnin kokovartalohieronnasta.), kävelin rannoilla, keinuin saaren eteläisimmässä kärjessä, söin älyttömän hyvää ruokaa ja saatoin nauttia happy hour -mojitoja.

Onko Koh Samet lokakuussa siis hitti vai huti? Kiinalaiset ovat siellä luultavasti kaikkina muinakin kuukausina. Sää on mainio. Ravintoloita, baareja ja trendikkään näköisiä kahviloita riittää. Ruoka on hyvää. Rannat eivät ole paratiisirantoja, mutta perushyviä thaimaalaisia rantoja. On epäilemättä rauhallisempaa kuin marraskuusta eteenpäin talvisesongin alettua. Kyllä minä siis vahvasti kallistun hitin puolelle, jos tämäntyyppisestä lomailusta tykkää. Voisin suositella toisaalta Thaimaan-ystäville mutta myös ensikertalaisille, jotka vasta ottavat tuntumaa maahan.

Koh Samet

Koh Samet

Koh Samet

Koh Samet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

23 comments

 1. Kaikki muu kuulosti tosi positiiviselta ja houkuttelevalta, paitsi kiinalaiset. Oon melko allerginen niille, joudun töissä heidän kanssaan tekemisiin.
  Oon etsiskellyt “helppoa” saarta -Thaimaasta, sellaista minne ei joudu matkustamaan tolkuttoman kauan ja joka kuitenkin olisi ihana. Musta nämä rantakuvat ainakin oli ihan tarpeeksi “paratiisimaisia”. Tämän laitan siis korvan taakse.

  1. En tiedä, onko missään kohta enää paikkaa ilman kiinalaisia. Koh Sametilla he olivat lähinnä tuolla yhdellä rannalla. Muualla oli paljon rauhallisempaa. Minusta Koh Samet ei ole paratiisi, mutta kuvailemasi helppo saari se ehdottomasti on.

  2. Koh Samet jäi itsellä näkemättä, kun aikoinaan kiersin Thaimaan saaria urakalla. Mielessä oli, mutta jostain syystä ei kuitenkaan sytyttänyt. Mutta kaunistahan tuolla näytti olevan ja varmasti ihan hyvä paikka muutaman päivän chillailuun.

 2. Niin ne vaan kiinalaiset valtaavat pikkuhiljaa kaikki paikat. Ja kun niitä on aina iso ryhmä eikä vaan muutamaa. Muuten tosiaan vaikuttaa oivalta pikku saarelta ja helpon matkan päässä Bangkokista.

  1. Koh Sametin valtti on nimenomaan helppous seikä sijainnin että kaiken olemisen suhteen. Ja kiinalaiset. Niin. Heitä on vaikea enää päästä karkuun oikein missään. Harmittavat vaan nuo tuollaiset järjestetyt massaretket, joilla raha menee vain luultavasti kiinalaiselle matkanjärjestäjälle eikä mitään jää tässä tapauksessa vaikkapa Sametille.

  2. Koh Sametista olen kuullut kehuja. Varmaan juurikin sopiva rentoutumiseen.

  3. Nimeomaan rentoutumiseen. Suuria seikkailuja siellä tuskin pääsee kokemaan, mutta lomafiilikseen pääsee helpolla.

 3. Oi, alkoipa tehdä mieli thairuokaa ja mangoa, nam!

  Kuulostaa ihanalta paikalta ja kun se olisi vielä Bangkokista saavutettavissa, kun siellä en ole vielä käynyt, ja olen alkanut miettiä, että kai sitä sielläkin pitäisi käydä. Mutta vitsin kiinalaiset. Vaikka ei niiltä kai voi välttyä. Ajan kanssa heitä on kai enemmän ja enemmän.

  1. Oikeastaan kiinalaiset ovat vain sillä yhdellä rannalla päivällä, muuten ihan vain yksittäisinä ja samanlaisina turreina kuin muutkin. Mitä nyt pitävät tunnin kuvaussessioita itsestään ihan normaaleina, mutta muuten. Mutta voi mango, minkä teit, ihan vain kuin sanoit tuon sanan. Miten jokin voi tässä maailmassa olla niin hyvää?

 4. Kylläpäs alkoi tekemään mieli kylmästä lämpimään jo pelkästään kuvien perusteella. Itse en ole mikään rannalla pötköttäjä, mutta niitä pitkin on kiva joskus tehdä pitkiä kävelyjä ja poiketa välillä jonnekin syömään/juomaan. Ajatus turistirannoista ahdistaa.. mutta kyllä tuolla ehkäpä viikon olisi mielellään vähän syrjemmällä ja omassa bungalowssa – Ko Samet laitetaan listaan. Enpä ole käynyt kuin neljällä eri Thaimaan saarella.

  1. En minäkään juuri pötköttele. Joskus se on mukavaa, jos löytää varjoisan ja rauhallisen paikan. Niitäkin Sametilla on kyllä. Juuri kuvailemaasi hetkelliseen pakoon lämpimään ja helppoon elämään Samet on tosi hyvä.

  2. Sattuipa sovipa postaus, ensi kertaa Thaimaahan tänään saapuneena olen viikon päästä menossa muutamaksi yöksi Sametille Bangkokista. Siitä jatkan Changille. Mielenkiinnolla odotan molempia. Ja aion ehdottomasti syödä mangoa!

  3. Oi, mahtavaa Reeta! Olen vähän kade, kun ajattelen, miten syöt kypsää, superhyvää mangoa Sametilla. Mutta muista, että kaksi voi olla liikaa vannoutuneellekin fanille vetää kerralla. 😀 Ensikertalaiselle Samet on epäilemättä mainio valinta!

 5. Ihan mukavan kuuloinen paikka! Olen käynyt itse Thaimaassa vasta Koh Lantalla ja Trangin saarilla, joten monta minulle uutta tuttavuutta odottavat vielä löytämistään. Tuossa iso plussa on tietysti sinne matkustamisen helppous!

  1. Kaiken lukemani perusteella Lanta on yksi parhaita. Sinne en ole vielä ehtinyt. Nytkin minulla oli vaihtoehtona vaikka mitä saaria, mutta koska aikaa oli vain viikko, päädyin tällaiseen helppoon. Monen muuhun olisi ollut hankalampi päästä.

 6. Kiitos tästä kuvailusta 😊 Sametille ei ole tullut vielä eksyttyä, vaikka etäisyys Bangkokista on tosi ideaali. Mulla on ehkä vähän ikävä ihania thaimaalaisia rantabaareja. Toistaiseksi en tiedä toista maata, jossa ne olisivat yhtä tunnelmallisia!

  1. Istuminen varpaat hiekassa pikku baarissa on aina hyvä idea!

 7. Kuulostaa takuuvarmalta kohteelta, kun haluaa lämpöä, hyvää ruokaa ja helppoa reissausta. Toisinaan tällaiset kohteet voivat olla tarpeen ja useat matkailijat sellaista varmasti haluavatkin. Välillä itse kaipaa myös jotain enemmän extremeä ja sellaista, johon kaikki turistit eivät ole vielä eksyneet. 🙂

  1. Niin minäkin kaipaan paikkoja, joissa on vähemmän turisteja, mutta kaipaan myös mangoja, hyvää ruokaa ja helppoutta. Ei kumpikaan tapa ole toista parempi. On erilaisia ihmisiä ja erilaisia tarpeita samoillakin ihmisillä.

 8. Koh Samet kuulostaa ihanan leppoisalta paikalta! Pari päivää tuollaista suloista joutilaisuutta voisi olla mainio setti yhdistettynä aktiivisempaan lomaan.

  1. Nimenomaan tuolla yhdistelmällä minäkin sinne päädyin. Mutta kun joutilaisuuteen alkaa tottua, ei se oikeastaan hullumpaa olisi ollut vielä muutaman päivän lisää…

 9. Me tehtiin Koh Sametille päiväretki Rayongista käsin. Oltiin siellä pahimpaan turreaikaan eli jouluna, joten ranta oli täynnä porukkaa kuin pipoa. Saari näytti kivalle ja hiekkaranta olisi ollut ihana ilman niitä satoja muita tyyppejä. En silti usko, että palaan Koh Sametille. Maailmassa on paljon muitakin kivoja hiekkarantoja.

  1. Maailmassa on kaikkea vaikka kuinka paljon. tulee päädyttyä milloin minnekin. Koska minulla oli lomaa vain viikko, Koh Samet oli mainio, koska sinne pääseminen on helppoa. Katsoin vaikka mitä muita vaihtoehtoja, mutta ennen varsinaisen sesongin alkamista lautta kerran päivässä on lyhyelle reissulle aika hankala, varsinkin kun en olisi menopäivän lauttaan ehtinyt.