Type and press Enter.

Khanom, kun haluat Thaimaasi koskemattomana

Kuulin Nakhon Si Thammaratista ja Khanomista ensimmäisen kerran tammikuussa matkamessuilla. Sain käteeni suomeksi käännetyn esitteen, joka levitti eteeni jonkinlaisen paratiisin: vielä koskematonta aluetta, autenttista thai-elämää, ei turisteille rakennettua paikallisen elämänmenon unohtavaa bazar oleh olehia. Luontoa, autioita hiekkarantoja, vesiputouksia, vaaleanpunaisia delfiinejä. Tämä kuulosti juuri siltä, mitä leppoistaja tarvitsisi: olisi pakko myös pysähtyä. Niinhän minä tein. Päätin saman tien olla pari viikkoa, kun kerran menen.

Nakhon Si Thammarat on yksi Thaimaan eteläisistä provinsseista. Se sijaitsee suunnilleen samoilla leveyksillä kuin tutumpi Koh Samuin saari mutta mantereella. Khanom taas on noin 20 000 asukkaan kaupunki Nakhon Si Thammaratissa. Helpoimmalla sinne pääsee lentämällä Surat Thanin tai Nakhon Si Thammaratin kentälle, jonne itse otin Lion Thai Airin lennon Bangkokista. Kuulin vasta tänään lentoyhtiön päässeen viime vuonna EU:n mustalta listalta. Jos ko. lentoyhtiö epäilyttää, muitakin mahdollisuuksia ja reittejä toki on. Minusta tunnin lennossa ei ollut mitään moitittavaa, ja laskeutumisen jälkeen näin ihan omanlaistaan huolehtimista asiakkaista: sateenvarjoja suojaksi – ei suinkaan sateelta vaan auringolta.

Nakhon Si Thammarat airport

Koska alue ei ole turistikeskittymä ja paikallisilla näytti olevan sukulaiset vastassa, eräs olennainen osa lentokenttien normaalista meiningistä puuttui: taksin tyrkyttäjät. En tiedä, olisiko kentältä taksia saanut, mutta jos oikein ymmärsin, sekä halvemmalla että helpommalla pääsee, jos varaa kyydin oman hotellin kautta. Omasta ensimmäisestä hotellistani, Le Pes Villa Resortista, varattuna reilun tunnin kuljetus maksoi noin 50 euroa, eli saman verran kuin yhdensuuntainen lentolippu ilman ylimääräistä matkatavaralisää.

Le Pes Villa
Alakerran huoneista pääsee suoraan altaaseen. Yläkerrassa voi chillailla muuten vain. Huoneet alkaen alle 40 euroa/yö.
Le Pes Villa
Huoneiden sisustus on pelkistetty ja kaunis ja kaikki huonekalut paikallisesta puusta ja alueen yrittäjillä teetettyjä.

Le Pes Villa

Le Pes Villa

Le Pes Villa

Le Pes Villas
En ole yhtä orkideapuistoa lukuunottamatta nähnyt koskaan samanlaista orkidealoistoa kuin hotellillani.

Le Pes Villa

Le Pes Villa

Alueen turismia kuvaa parhaiten ehkä se, että länskäreitä oli samalla lennolla lisäkseni kolme. Khanomin kylänraitilla ja aamumarkkinoilla saattaa tavata muutaman. Suurin osa turismista on kotimaanmatkailua. Khanom on vasta nousemassa ihmisten tietoisuuteen ja ulkolaisten turistien määrä vähitellen lisääntymässä. Koska Khanomissa on muitakin tärkeitä elinkeinoja kuin turismi, lähinnä kalastus ja teollisuus sen ympärillä, turistirahoja ei tarvita yhtä kipeästi kuin muilla alueilla. Siksi turismi kasvaa vähitellen eikä myynti massoille ole edes tavoitteena.

Khanomin toisaalta valtti, toisaalta hienoinen puute on, että kaikki ei olekaan kävelymatkan päässä kylillä. Kaupunki palveluineen toki on, mutta se ei yksistään tarjoa matkailijalle tekemistä pitkäksi aikaa. Mutta vuokraamalla skootterin tai auton tai osallistumalla retkille pääsee näkemään sitä, miksi Khanom on minusta jo parin päivän kokemuksella verraton. Tietenkin on mahdollista viettää loma vaikka kokonaan rannalla. Pisimmillään lähes koskematonta rantaa on 9 – 11 kilometriä. Pituus riippuu vuoroveden tilanteesta. Odotan vain, koska tulee sen aika, että vain kävelen sitä kilometritolkulla. Siitä olen haaveillut jo kohta ikuisuuden.

Mitä sitten ensimmäisten kahden päivän aikana näin ja tein?

Khanom
Toivoin Tewada & Angel naäköalapaikalla kirkkaampaa säätä, koska näkyvyys oli aika huono. Sää on ollut vaihteleva: eilen illalla satoi aivan järjettömästi, tänään on paistanut aurinko, mutta ihan muutaman kilometrin päässä satanut kunnolla muutaman minuutin ja sitten kirkastunut taas. Varsinaisia mikroilmastoja täällä.
Untitled
Auringonlaskua oli yritys tulla katsomaan Nadan Beachille, sille kaikkein pisimmälle, mutta vähän oli pilvipeite turhan tiheä.
Khanom
Tämän kaverin tapasin rannalla. Treenasi konttaamista.
Khanom
Kylillä sillan ylittäessäni näin ihan pari venettä.
Khanom
Työnsin käteni temppelin aidan raosta ja otin kuvan.
Khanom
Ostelin keskiviikon aamutorilta kaikenlaista ruokaa. Toreja on muutaman kerran viikossa eri puolilla Khanomia. Ne avautuvat ennen kuutta ja jo kymmeneltä voi olla myöhäistä saada enää mitään.
Khanom
En ihan saanut selville, mitä tässä on keittymässä.
Khanom
Aamutorilla mietin myös, kuinka kätevää on ostaa mangot ja t-paidat paikkaa vaihtamatta. Philippiineillä väittivät olevan maailman parhaat mangot. Valehtelivat, kun eivät paremmasta tienneet.
Khanom
Mietin myös, mihin näitä kaikkia vihreitä käytetään.
Khanom
Lihamyyjien ohi menin puolijuoksua, mutta kalanaisen saalista jäin ihailemaan.
Khanom
Pysähdyin katsomaan, onko ananaksen kuvioimiseen olemassa omanlaisensa työkalu (kuten kuorimiseen aivan surkean huono veitsi kotona), mutta alkuperäinen tarkoitus oli jokin muu. Hyvin toimii tähänkin hommaan.
Khanom
Kalastusalusten hurjaa määrä katsellessani tajusin kalateollisuuden todella olevan suurta Khanomissa.
Khanom
Seurasin myös kalojen lajittelua.
Khanom
Mietin, kuinka tällainen maisema tuntuu jotenkin niin tyypilliseltä Thaimaassa. Rinteen yläosan metsä on minusta aina samanlaista. Mutta ei tämä samankaltaisuus kauneutta vähennä yhtään.
Khanom
Tutustuin ensimmäiseen luonnonmukaiseen fish spahan Cho Water Parkissa. Olisi ollut ihan ilmainen jalkahoito tarjolla, jos olisin pannut jalat veteen ja antanut kalojen hoitaa homman.
Khanom
Ihailin rouvien kutiamattomuutta, kun kalat tekivät työtään.
Khanom
Ihmettelin taas, että ananakset kasvavat ylöspäin, eivät roiku mistään. Tämä tieto jaksaa aina yllättää.
Khanom
Tuntuu, että voisin elää pelkillä hedelmillä. Paitsi tällä, jonka nimeä en tiedä. Kokonaan kyllä söin, mutta kaipaamaan en jäänyt. Jos tiedät nimen, kerro ihmeessä!
Khanom
Nai Rang San Fish Spahan on 20 bahtin (noin 50 sentin) pääsymaksu. Myönnän jänistäneeni ja pitäneeni jalat visusti kuivalla maalla tässäkin spassa. Jotenkin nuo kalat olivat jo vähän liian suuria ja ahneita. Mutta kuulemma käsittelyn jälkeen jalat olivat todella pehmeät. Kun suosittu thaimaalainen bloggaaja oli kirjoittanut paikasta, seuraavana päivänä pihaan oli kurvannut 200 autoa. 
Khanom
Kävin Khanomin eteläisimmällä rannalla Thong Yee Bayllä. Rannalle osui sattumalta myös espanjalainen mies. Hän totesi Khanomin olevan ehdottomasti parasta osaa Thaimaasta, jossa hän ikinä on käynyt. Oma kokemukseni on vielä niukka, mutta en kyllä voinut vastaankaan alkaa väittää.
Khanom
Etsi kuvasta vesiputous. Khanomin mainostetut putoukset ovat pieniä. Se on ainoa pettymys, jonka olen tähän mennessä kohdannut. Niiden suoma ilo kuitenkin on merivettä viilemämpi vesi, jossa mieluusti käydään virkistäytymässä.

Untitled

Khanom
Seurasin myös makean snäcksin valmistusta ja luonnollisesti myös herkkua söin. Kiva tuttavuus. Ylipäätään tuntui, että aika Khanomissa on suurelta osin mennyt syödessä jotain. Onneksi jotain on aika usein ollut hedelmiä.

Yhteistyössä Tourism Authority of Thailandin kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 comments

 1. Veikkaisin, että tuo hedelmä on Rose apple, suomeksi Kellojambolaani (en oo ikinä kuullutkaan, piti ihan wikistä katsoa). Vähän ompun ja päärynän välimaastosta? Ei kuitenkaan oikein minkään makuinen… Ja nuo rapsakat pannarit on ihan sairaan hyviä! Chiang Maissa ne myytiin puolikkaina ja välissä oli raastettua kookosta ja jotain makeaa vaahtoa, muistutti valkuaisvaahtoa. Vitsit, että tuli ikävä thaikeittiön herkkuja. Ei tosin paistettua riisiä. Ei maistuis vieläkään… Nauti Khanomista ja kerro meille lisää siitä, vaikuttaa huikean kivalta paikalta!

  1. Kellojambolaani?! Voi hyvä tavaton! Mutta joo, omppua muistutti kyllä, mutta makua ei nimeksikään. Suutuntuma oli kyllä hyvä: rouskui kivasti. Näissä pannareissa oli sisällä jotain vähän vaniljakastikkeen tapaista tahnaa. Pelottaa, jos poika on samassa kadunkulmassa tekemässä niitä esimerkiksi taas huomenna. Siitä olen myös tykännyt, että ruoka on mahdollista saada myös sellaisena, että ei koko suu kärvene. Eikä sekään haittaa, että hotellin ravintolassakin nuudeliannos on hyvää ja alle 2 euroa.

   Luulen, että kiinnostus kasvaa lisää, jos näen huomenna niitä, mitä lähdetään katomaan: vaaleanpunaisia delfiinejä. Ne kuulemma todella ovat pinkkejä. 🙂

 2. No nyt! Löytyi paikka Thaimaassa mihin voisin lähteä tältä istumalta. Tämä nousi nyt listoille mihin pitää lähivuosina päästä 🙂 Siun postauksista saa aina hyvän kuvan kohteen hyvistä ja huonoista puolista! Ollaanko tuolla muuten muslimeita?

  1. Tänne kannattaa tulla! Muslimeja on osa väestöstä. En osaa sanoa paljonko. Kuulemma eivät ole kovin tiukkoja (näkyiväthän sääret), ja vain yhden moskeijan näin. Tai luulen, että oli moskeija.

 3. Juu ruusuomena oli se hedelmä, ei paljon minkään makuinen eikä ravinto rikas, mutta kylmänä mukava raikas nesterikas välipala 🙂 Khanom näyttää mukavan hiljaiselta! Itse olen Chiang Maissa tällä hetkellä, kolmas pitkä reissu thaimaassa niin tullut koluttua maata eestaas 🙂 Jos kaipaat kunnon irtiottoa kaikesta, suosittelen kurkkaamaan mihin Kuraburista pääsee 😉 Pieni saari nimeltä Koh Pra Thong, about kolmisen sataa asukasta, kilometreittäin autiota rantaa ja Thaimaan monimuotoisin luonto! Sinne karkaamme mieheni kanssa aina kerran pari vuodessa, rauhoittumaan 🙂

  1. Unohdin kirjoittaa, saarella ei myöskään ole kunnon teitä ollenkaan ja kaikki kuljetus keinot olemattomat. Itse pääsemme aina saarelle paikallisen bungalow paikan omistajan veneen kyydissä 🙂 Lauttakin saarelle menee mutten koskaan ole sitä käyttänyt 🙂

  2. Ihan noin voimakasta irtiottoa en kaipaa. 🙂 Noin hiljaisessa paikassa melkeinpä pitäisi jo olla seuraa. Yksin voisi alkaa tuntua aika orvolta. Mutta vastaisuuden varale pitää painaa mieleen. Joskus pitää ehkä karata kaikelta piiloon kaksin.

 4. Tämä oli parhaita hetkeen lukemiani matkakuvauksia. Tuollaista rauhaa ja kaunista luontoa kun mekin etsimme. Mae Phim on seuraava kohteemme, mutta sen jälkeen alamme taatusti suunnata katseitamme Khanomin suuntaan. Kiitos myös hyvistä kuvista!

  1. Kiitos Mika! Pitääpä googlailla Mae Phimkin. Olen ollut Thaimaassa ennenkin, mutta sen verran vähän, että tuokaan nimi ei sanonut mitään. Khanom-juttuja tulee varmasti vielä lisää päätöksenteon tueksi. 😉

 5. Thain kielellä som phuu eli ชมพู่

  1. Jaa mikä? Mikä on som phuu? Yritin googlailla löytämättä. Punainen mauton hedelmäkö? Tavallaan hyödytön tieto, koska en aio niitä ostaa. Mutta jos erilaisten mangojen nimet tietäisin, voisin hyvinkin lähteä kauppaa hieromaan torille. Ai vitsit miten ne on täällä hyviä!

 6. Hienoa että viihdyt! Olen ollut siellä useamman kerran, pisimmillään puoli vuotta yhtä kyytiä. Jämähdin sinne täysin. Oli suunnitelmaa mennä sinne sun tänne, mutta loppujen lopuksi en päässyt visa runia ja lähi saaria pidemmälle. Jos pientä gymiä kaipaat, sellainen löytyy Golden Beach hotlan alakerrasta, maksaa 100bht/krt. On kyllä vaatimaton, mutta kyllä siellä nyt jotain huitoo. Jos taas kaipaat hikijumppaa ja treeniä, kysy Dusty Geckon Mikolta Saifonin yhteystietoja, pitää Muay Boran Khanom treeni campia, jossa varmasti kalorit kuluu. Löytyy myös facesta tolla nimellä. Varmaan jo tiesitkin että ko.Mikko Gecko raflaa siellä pitelee, ja tekee erittäin hyvät pöperöt. Menee jo finen puolelle, mutta länsimaisiin hintoihin verrattuna erittäin edukkaaseen hintaan. Thai mestoista suosittelen Dolphinia. Mummo ja perhe pitää sitä. Hinta laatusuhde erittäin kohdallaan, mutta vaatii kulkupelin alle sinne päästäkseen. Saat varmasti myös paikan päällä neuvoja, mutta tässä alkeellinen stoori paikasta ja ajo-ohjeet: http://www.khanommagazine.com/food/favorite-restaurants/122-dolphin-restaurant-khanom. Tekisi mieli tältä istumalta painaa enteriä, ja lähteä sinne päin. Lystiä reissua!!

  1. Kiitos vinkeistä. Kuntosalit ja kamppailuhommat on jätettävä väliin olkapäävamman takia. Se kun tuntuu olevan haittana jo vesiputouksille kapuamisessa. Yksikätisenä on paha muuta kuin kävellä kilometrien mittaisia hiekkarantoja. 🙂 Omalta osaltani luulen, että pari viikkoa on kylliksi. Sen verran sähäkkä olen reissaajana liikkeissäni, että samaan paikkaan kuukausiksi jämähtäminen ei ehkä ole mahdollista – tai ainakaan sellaista kohdetta en ole vielä kohdannut.

 7. Tämä kuulostaa houkuttelevalta paikalta – pitääpä laittaa ylös! Muutenkin tekisi mieli taas Aasiaan ja nimenomaan Thaimaahan, joten tässä voisi tosiaan olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto seuraavalle reissulle. Kuulostaa niin hyvältä, että ei ole läpeensä turisteja täynnä.

  1. Ei todella ole täynnä! Tänään en rannalla kävellessäni nähnyt yhtään turistia. Paikallisia kalastajia ja pari perhettä. 🙂
   Khanom-juttuja tulee vielä lisää. Olen kohta viikon ollut ja olen vielä toisen. Tämä oikeasti on tosi erilainen kuin mikään Thaimaassa ennen. En ole paljon ollut, mutta muutaman muun paikan nähnyt. Ei voi puhua samana päivänä minkään Phuketin kanssa. 🙂

 8. Hei! Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Ollaan matkustamassa Khanomiin ja kiinnostaisi tietää hotellin nimi jossa yövyit?

  1. Hei! Hotelli, josta kuvat ovat, oli Le Pes Villa. Yövyin myös suomalaisomisteisessa viiden tähden Aava Resortissa sekä kahdessa muussa, joiden nimiä en millään enää muista, mutta ne eivät kumpikaan olleet erityisen suositeltavia. Nämä kaksi olivat. Ihanaa matkaa! Khanom on ihana.