Type and press Enter.

Kaunas – fine diningia ja sampanjacocktaileja

M

inua jaksaa aina naurattaa epäilyt itäeurooppalaisesta ruoasta, että mahtaako siellä saada syödäkseenkään vai pitäisikö vain varautua paastoon. Sekin olisi hyvä, jos vaikka vähän laihtuisi. Ei muuten pääse Kaunasissa laihtumaan, vaikka olisi vähän nirsompikin ruoan suhteen. Kyllä, kävin vaa’alla palattuani. Ja niille, joille kelpaa vain ketjuhampparit, on Kaunasissa Hesburgerkin, että senkin puoleen ei ole syitä jättää lähtemättä. Nälkää tai edes huonoa ruokaa en hetkeäkään epäillyt, mutta Kaunas pääsi ymmättämään. En osannut odottaa päätyväni dine diningiksi laskettaviin paikkoihin ja nauttivani syömisestä näin paljon. 

Harva varmaan tekee ravintolapäätöksiä ulkomailla sen perusteella, että paikkoja olisi blogeissa suositeltu, enkä oikeastaan ajatellut jakaa kokemuksiani sillä perusteella. Tuli vain olo, että Kaunas ansaitsee tulla esitellyksi myös ruokanäkökulmasta. Saattaa yllättää muitakin kuin minut, millaisia elämyksiä siellä voi saada. 

Ensimmäisenä illalla kiiruhdin lentokentältä suoraan syömään. Asuin HOF Hotelissa, ja ihan sen kulmilla, pari askelta kävelykadulta on Restaurant Dia (Maironio g. 9). Ajattelin jotain kevyttä iltapalaa tai ehkä kylmään iltaan höyryävää pastaa, mutta siitähän sukeutui melkoinen fiesta. Kaunas todella toivotti minut maullaan tervetulleeksi. Ja palvelulla. Vähän nolotti istua tyhjässä ravontolassa viimeisenä, mutta sentään sain fiestani päättymään ennen sulkemisaikaa.

Dia Kaunas

Dia Kaunas

Dia Kaunas

Oli arki-ilta, joten kaupunki oli aika hiljainen. Astuin sisään Numan ravintolaan (Nemuno g. 43). Asiakkaita ei ollut kovin paljon. Ravintola on juuri avattu uudelleen uudistuksen jälkeen. Henkilökunnallla oli todella aikaa minulle, ja sain nauttia henkilökohtaisesta huomiosta. Kaukana on kaikki se, mitä ikinä olet kuullut puhuttavan surkeasta neuvostoliiton aikaisesta palvelusta. Täällä, kuten kaikissa muissakin ravintoloissa, joissa kävin, puhutaan hyvää englantia. Ruoka oli ihanaa. Ja juoma. En halunnut jälkiruokaa, mutta ihana tarjoilija sai minut houkuteltua ottamaan jälkiruokajuoman. Suosituksensa oli sampanjacocktail, jonka hän tuli valmistamaan minulle pöytään. Varsinkin yksin illallista syövälle tällaiset hetket ovat kullanarvoisia: juuri minä olen tärkeä. 

Numan Kaunas

Numan Kaunas

Numan Kaunas

Numan Kaunas

Numan Kaunas

Nämä kaksi ravintolaa eivät olleet halpoja. Jopa vähän yllätyin hintatasosta, mutta jokaisen euron arvoisia olivat. Kaunasissa on mahdollista syödä myös edullisemmin. Lounaaksi sain rehellistä liettualaista ruokaa Višta Puode -nimisessä paikassa. Se oli ihan hurjan kaunis, todellinen ilo silmälle. Kalatyttönä olin erinomaisen tyytyväinen alkuruokaani, mutta ravintolan suosituin annos, perikaunaslainen kana oli verrattain mautonta.

Višta Puode

Višta Puode

Višta Puode

Višta Puode

Kaunasin vierailun kiinnostavin ruokailukokemus oli  Pazaislisin nunnaluostarin yhteydessä olevassa Monte Pacis ravintolassa. Menin lounaalle oppaani kanssa. Hän oli muutamaan kertaan sanonut, että ruoka on “interesting”. Keittiö ei päästä itseään eikä ruokailijaa helpolla. Maut eivät ole tavallisimpia, ainakaan meille suomalaisille, mutta juhlallisessa vanhanaikaisessa salissa, moitteettoman huomaavaisen henkilökunnan palveltavana oli ilo olla. Täällä iski annoskateus, ja pääruoka on kuvattuna oppaani lautaselta.

Monte Pacis Kaunas

Monte Pacis Kaunas

Monte Pacis Kaunas

Monte Pacis Kaunas

Rakastuin aikoinaan jo Vilnan ruokatarjontaan. Kaunas pyyhälsi ohi. Ehkä söin tasokkaammissa paikoissa, ehkä Kaunas vain on herkullisempi. Mutta vaikka et lämpenisi katutaiteelle ja muulle, mitä Kaunas tarjoaa (ja joista kirjoittelin jo täällä), sen makuja tuskin ainakaan voit vastustaa. Tai baareja. Ihastuin siihen, jonka menussa luki “Trust me, you can dance”. Sen alkoholittomissa cocktaileissa oli muun muassa juoma nimeltään Safe sex on the beach. Paikka oli PJazz vanhassa kaupungissa. 

Yhteistyössä Kaunas In      

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.