Type and press Enter.

Katutaidetta George Townissa

Kun saavuin hotellille George Townissa, minulta ensimmäisenä kysyttiin, mistä olen kiinnostunut, ja lyötiin käteen kaksi karttaa: toinen katuruoasta, toinen katutaiteesta, jotka molemmat ovat olennainen osa George Townin kaupunkielämää. Jälkimmäinen oli enemmän minun juttuni.

Vuonna 2012 George Townin kunnanvaltuusto (tai vastaava) tilasi liettualaistaiteilija Ernest Zacharevicin antamaan uutta eloa vanhoille taloille. Taidetta ilmaantui sitten ympäri keskusta-aluetta. Myöhemmin maalauksia on tilattu myös paikallisilta taiteilijoilta.

Karttani mukaan maalauksia olisi 18. Suunnittelin reitin, miten lähtisin kiertämään kaupunkia nähdäkseni ne kaikki. Enhän halunnut missata maalauksista yhtäkään. Monet maalauksista ovat suuria, suorastaan valtavia. Niiden ohi on silti helppo kävellä, jollei katso välillä ylös, metrien korkeuteen. Suurin osa on helposti löydettävissä, mutta osa jossain sisäpihoilla ja yksi temppelin aitojen sisäpuolella. Vaikka kartturintaitoni ovat onnettomat, vain yhden löytämiseen jouduin kysymään apua. Aika monet muutkin näyttivät kiertävän sama kartta kädessä, ja koska suuri osa oli kiinalaisia, saatoin aika kauan joutua odottamaan omaa vuoroani saada kuva, koska koko suku tietenkin piti vuorollaan kuvata maalauksilla.

 George Town Street Art
Old Motorcycle
 George Town Street Art
Brother and Sister on a Swing

 George Town Street Art
Boy on Chair

No Animal Discrimination Please
 George Town Street Art
Cultural Girls

 George Town Street Art
The Indian Boatman

 George Town Street Art
Kungfu Girl
 George Town Street Art
Trishaw Man

Please Care and Bathe Me
 George Town Street Art
Skippy

 George Town Street Art
Love Me Like Your Fortune Cat

Mutta sitten jossain vaiheessa aloin nähdä muitakin maalauksia ja pian uuden kartankin. Lopulta en enää tiennyt, paljonko taidetta on, mutta mitäpä määristä, kun nautin maalausten etsimisestä, katsomisesta ja kulkemisesta helteisessä kaupungissa. (Tourism Penangin sivujen mukaan maalauksia olisi 24, ja osaa niistä en lopulta nähnyt, mutta olen nähnyt muuta, ilmeisesti epävirallista taidetta, mutta sekään ei haittaa!) Monissa maalauksissa on jokin juju: ne ovat osa jo olemassa olevaa kaupunkia, yhdistyvät saumattomasti siihen, tai maalauksen lisäksi voi olla jokin esine, joka tekee taiteesta kolmiulotteista. Välillä unohdin olevani kaupungissa, kun keskityin katsomaan taidetta. Olo oli kuin suuressa museossa, valtavassa ulkoilmanäyttelyssä. Maalaukset ovat aika pienellä alueella George Townin keskustassa. Jos ne kaikki haluaa nähdä ja suunnittelee reitin hyvin, 2-3 tuntia riittää hyvin.

 George Town Street Art
Kids on Bicycle

 George Town Street Art
Child Mural at Prangin Canal
 George Town Street Art
Penang: Past, Present & Future on kolmeosainen leveä työ muurissa lähellä ostareita muutama kortteli keskustasta

 George Town Street Art

 George Town Street Art

 George Town Street Art
Bruce Lee
 George Town Street Art
Osa Cats & Humans Happily Living Together -maalausta

George Town Street Art
Little Boy with Pet Dinosaur
 George Town Street Art
Brother and Sister
 George Town Street Art
Children Playing Basketball

Maalausten lisäksi ympäri kaupunkia on kymmeniä mustia terästangosta taivuteltuja vähän kuin pilakuvia. Ne ovat humoristisia kuvauksia kaupungin elämästä ennen ja nyt. 52 karikatyyrin etsiminen olisi ollut jo suurempi projekti, joten tyydyin katselemaan niitä, jotka osuivat reiteilleni. Oli kuitenkin aina ihanaa löytää uusia, joita osui eteen myöhemminkin, kun olin jo lopettanut varsinaisen taidekierrokseni.

 George Town Street Art
Property
 George Town Street Art
Untrained Parakeet
 George Town Street Art
Beca
 George Town Street Art
Tok Tok Mee
 George Town Street Art
Gedung Rumput
Waterway
 George Town Street Art
‘Yeoh’ Only
 George Town Street Art
No Plastic Bag
 George Town Street Art
Ting Ting Thong
 George Town Street Art
Spy
 George Town Street Art
Rotan
Ah Quee? Minionsejakin näkyi katukuvassa.

Tässä vielä muutama kuva epävirallisesta katutaiteesta.

Untitled
Tämä supermies seisoi hedelmäkojun takana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

48 comments

 1. Tämä sinetöi nyt lopullisesti mun päätökseni lähteä joskus tuonne. Mä rakastan katutaidetta, ja kirjoitin itsekin siitä juuri tällä viikolla. Tuollaisella samanlaisella bongausreitillä olen käynyt Stavangerissa, sielläkin oli maalaukset merkitty karttaan ja kuljin siellä niitä etsimässä. <3

  1. Olin aivan fiiliksissäni George Townista ylipäätään, ja katutaide vielä lisäsi kaupungin lumoa.

 2. Tosi upeita!

  1. Niinpä! Osa jo vähän kärsinyt. Esimerkiksi pikkupojan dinosaurusta ei enää näkynyt, mutta pääosin aivan hurjan hienoja.

 3. Asuin lähes vuoden saarella, mutta en George Townissa joten kaupunki jäi valitettavasti vähän vieraaksi kun ei siellä tullut oikein muuten käytyä kuin vain shoppailemassa. Mutta toivon mukaan tulevana talvena korjaan tilanteen! 🙂 Upeita kuvia ja taidetta!

  1. Asunut Penangilla? Wau! Tykkäsin saaresta – tosin itse olin lähinnä George Townissa, vain kerran ulkopuolella.

 4. Aivan häkellyttävän hienoja nuo, jossa on mukana fillari yms. En ymmärrä taiteesta mitään, mutta näitä voisin kuvitella itsekin lähteväni bongailemaan 🙂

  1. Eikö! En minäkään taiteesta juuri ymmärrä. Kyllä minä museoissakin käyn, mutta aika harva teos saa pysähtymään, ajattelemaan tai herättää tunteita. Tällainen katutaide on helppoa (ainakin luulisin niin).

 5. Minäkin tykkään eniten noista, joihin on yhdistetty kolmiulotteisia esineitä! En ole muuten mikään katutaiteen ylin ystävä, koska fiilis on, että ne joskus muistuttavat lähinnä graffiteja, mutta nämä ovat hienoja.

  1. Niin, missä menee graffitin ja katutaiteen raja? Minulla ei ole vastausta. Onko ero siinä, onko teos tilattu vai omineen tehty? Toisaalta eikö graffitejakin tilata? Oli niin tai näin, minä nautin näistä tosi paljon.

 6. Aikamoisia! Mä tykkään kyllä katutaiteesta ja nämä olivat todella upeita! Aika kekseliäitä kyllä. Hauska etenkin tuo lapset pelaamassa koripalloa.

  1. Olen yrittänyt valita omaa suosikkiani, mutta se on vaikeaa. Koripallosta minäkin tykkään. Ja keinuvista lapsista. Ja fillarista. Ja…

 7. Ai vitsit on upeita! Chiang Maissa oli tosi paljon myös katutaidetta, paikallisten graffitiharrastajien tekemää mutta näissä on oma juttunsa, kun mukaan on tuotu tavaroita. Meidän piti jo viime talvena Penangilla poiketa ja mietittiin sitä jopa asuinpaikaksi mutta se 2,5kk oli muka liian lyhyt aika kaikkeen 🙂 Ensi talvena sitten, ainakin käymään, jos ei asumaan. Jos pelkästään näiden takia kannattaisi mennä 🙂

  1. Miten minä en muista Chiang Maista katutaidetta ollenkaan? Varmaan niinä muutamana päivänä keskityin johonkin muuhun?
   George Townissa asuu aika paljon ulkomaalaisia. OSa on töissä, osa asettunut muuten vain.

 8. Mä en oo mikään suuri katutaiteen ystävä, mutta nämä oli kyllä hienoja! Montpellierissä, jossa olin vaihdossa, oli myös muutama upea katutaideteos. Yhden talon päätyyn oli esimerkiksi maalattu optinen harha, joka näytti siltä kuin talon pääty olisi ollut yksi rakennus rivissä.

  1. Kuulostaa todella hienolta!
   Minusta tuntuu, että ennen George Townia minulla ei ollut varsinaista suhdetta katutaiteeseen. Nyt luulen, että se on enemmänkin minun juttuni.

 9. Upeita kuvia! Katutaide on kyllä mahtavaa. Itsekin kiertelin pari kuukautta sitten Espanjassa Esteponassa, jossa myös on tosi upeita taideteoksia.

  On ollut tosi mielenkiintoista lukea sun matkakertomuksia, vähän niinkuin olisi itsekin matkassa mukana. 🙂

  1. Kiitos! Ihana kuulla, että pystyn välittämään tunnelmia niin, että voit hetken kuvitella olevasi mukanani maailmalla.
   Täytyy pitää mielessä Esteponakin, jos joskus eteläiseen Espanjaan päädyn.

 10. Voi että nämä on hienoja! Noita varmasti kiertelee ja katselee paljon mieluummin kuin monia taidemuseoita 😀 Lempparini olivat ehkäpä Cultural Girls ja Please Care n Bathe Me.

  1. Niin jakaa katutaide mielipiteitä kuin jakaa mikä tahansa taide. Näissäkin miellyttävät eri teokset eri ihmisiä.

 11. Upeita teoksia! Tuollaisia katselee mielellään.

  1. Minä olin ihan fiiliksissäni niitä etsiessäni. Kartan pikkukuvista ei aina nähnyt kuin ehkä osan teosta tai ei ainakaan pystynyt millään arvelemaan, minkä kokoinen työ milloinkin on.

 12. Chiang Main vanhassa kaupungissa ne katutaiteet ovat hieman vähemmässä kuin siellä Nimmanhaemin alueella, missä me asuttiin. Niistä on kuvia vaikka kuinka paljon, pitäisi ehkä tehdä katuttaidepostaus 🙂

  1. Okei. Mä pyörin enemmän vanhassa kaupungissa. Olin silloin vain muutaman päivän.

 13. Mielettömiä teoksia! En ookkaan nähnyt noin hienoja “3D” teoksia muualla.

  1. En minäkään muista nähneeni tuollaisia, mihin olisi yhdistetty jotain esineitä. Ne oli kyllä upeita!

 14. Tosi kivoja maalauksia! Kävin Malesiassa viime vuonna, mutta George Towniin en eksynyt. Pitänee lähteä Malesiaan joskus uudemmankin kerran 🙂

  1. Minullekin jäi palo palata. Olen pari kertaa ollut aikaisemmin, mutta nyt vasta kiertelin enemmän. Joitain vuosia sitten olin viikon KL:ssa ja 15 vuotta sitten Langkawilla. Näin enemmän nyt, ja tuli halu nähdä ehdottomasti vielä lisää.

 15. Vau! R a k a s t a n katutaidetta ja monesti on tullut kierrettyjä kaupunkeja nimenomaan siihen keskittyen jättäen museot vähemmälle.. Valenciassa en koskaan kyllästynyt kiertämään vanhaa kaupunkia kun vajaassa vuodessakin seinät ehtivät muuttua moneen otteeseen. 🙂

  1. Sitten sinun lienee pakko matkustaa George Towniin… Jos ymmärsin oikein, sinnekin tulee koko ajan lisää.

 16. No tämä on taidetta jos mikä! Aivan upeita, tuolla kiertelisi mielellään!

  1. Juu, menisin uudelleen milloin tahansa.

 17. Vau, tota voi tosiaan sanoa katuTAITEEKSI, toisin kuin niitä töhryjä, joita Napoli oli täynnä! Erityisen kiinnostavia oli nämä kolmiulotteiset työt.

  1. Joo, eivät ole satunnaisia tageja tai wanna be -taiteilijoiden suherruksia. Niitä näkee ihan liikaa. Näiasä todella oli jotain ideaa.

 18. Aivan mahtavia, oivaltavia teoksia! Tuollaista katutaidetta pitäisi olla enemmän, ilmaista piristystä ja kauneutta kaduille kaikkien nähtäville. Kiva ja kattava postaus George Townin katutaiteesta, oli mukava nähdä nämä vaikken paikan päälle nyt juuri pääsekään niitä ihastelemaan 🙂

  1. Minä tykkäsin ihan hurjasti. Kaupunki vanhoine taloineen oli muutenkin ihana, ja nämä vielä lisäksi!

 19. Itse olen käynyt Penangissa & George Townissa pikaisesti vain yhden päivän risteilyllä ja paikka vaikutti kyllä silloin todella mielenkiintoiselta. Niin kuin risteilyillä yleensä, niin eihän päivässä ehdi mitään kunnolla näkemään. No saapahan sen tiedon, mihin voi mennä ajan kanssa uudestaan ja mihin ei.

  Tein itse Brysselissä pääsiäisenä vastaavanlaisen kaupunkiretken, missä kierreltiin talojen seinissä olevia sarjakuvien maalauksia eli Comics Strip. Suosittelen sitä, jos Brysseliin menee! Ja jos itse menen George Towniin vielä joskus, niin tämän teen ilman muuta – kerrassaan hienoja maalauksia oli monet näistä.

  1. Totta, risteilyissä on juuri tuo hyvä puoli: näkee vähän ja saa tuntumaa, mihin joskus voisi palata ajan kanssa. Brysselin sarjakuvista olin autuaan tietämätön, kun kävin pari vuotta (?) sitten. Mutta kiitti vinkistä, jos vielä tulee mentyä.

 20. “lyötiin käteen kaksi karttaa: toinen katuruoasta, toinen katutaiteesta”

  Minähän olisin kiertänyt kummatkin…! Ehkäpä niin teitkin : )

  Katutadetta on tullut ihailtua ja etsittyä Berliinissä ja Singaporessa.
  Nämä, nyt esitetyt menevät oivaltavuudessa kyllä heittämällä noiden kahden kaupungin ohi. Tai ehkäpä niitä ei tulisi edes laittaa samalla viivalla arvioitavaksi…Berliiiissä, kaupungin menneisyys määrittelee monen katutaideteoksen aiheen. Singaporessa taas kaikkeen liittyy jotenkin halua tehdä isosti ja isolla rahalla.

  Hienoja!

  1. Niin, miksipä vertailemaan. Kaikilla on oma lähtökohtansa, mistä ovat syntyneet. Katuruoan suhteen olen vieläkin vähän arka, ja malesialainen katuruoka tulee helposti lieskoina korvista. Kirjoittelinkin kyllä tutkimusretkesräni penangilaiseen ruokaan, oppaanani rouva Lam.

 21. Upeita! Tällaista soisi enemmän Suomeenkin katukuvaa värittämään.

  Itse en jotenkin lämmennyt Penangille juurikaan ja Georgetownille vielä vähemmän, mutta toisaalta visiiteistä on niin kauan aikaa että kiinnostuksen kohteet olivat kovin erilaisia. Pitäisi ehkä antaa uusi mahdollisuus vielä joskus.

  – Miika

  1. On muuten jännä, miten suhtautuminen iän myötä erilaisiin paikkoihin muuttuu. Toisaalta mitäpä siitä, vaikkei Penang maistuisikaan. Onneksi on paljon muuta, mihin mennä. Minulle Penang muodostui tärkeäksi, ja epäilemättä palaankin vielä. Joskus.

 22. Ooh, miten upeaa katutaidetta! Ihanasti sovitettu ympäristöön.

  1. Osittain tosiaan on osa olemassaolevaa ympäristöä, osittain tyhjissä seinissä ja muureissa, jotka muuten olisivat aika elottomia.

 23. Ihan mielettömän upeaa katutaidetta. Ei uskoisi heti että aasiassa tulee moista vastaan joten olinkin yllättynyt Yogyakartan katutaiteesta Indonesiassa:)

  1. Pitääpä googlata Yogyakarta, ihan vieras paikka mulle!

 24. mielettömiä kuvia ja tunnelmia! tahdon tuonne!

  1. Minäkin. Haluan takaisin. Heti!