Type and press Enter.

Karun kaunis Marrakeshin medina Eid al-Adhan rauhoittamana

Vaikka käristyvien lampaanpäiden katku oli etova ja tulilla jonkin verran porukkaa kokoontuneena, illan hulina oli ohi, valtaosa liikkeistä kiinni ja tunnelma medinassa enimmäkseen unelias. Kävelimme pitkiä matkoja vailla päämäärää. Usein päädyimme umpikujiin sokkeloisessa kaupungissa eikä auttanut kuin kääntyä takaisin. Aika tiheään oli kylttejä Djemaa el-Fna -aukiolle, eli sinne kyllä löysi, vaikka olisi ollut vähän eksyksissäkin. Silloin tällöin nuoret miehet halusivat neuvoa, pyytämättä ja kysymättä, aukiolle – ja aina suunta oli eri kuin kylteissä. Jännä perinne tällainen turistien höynäyttäminen.

marrake

PAP61480

marrake1

Kuvat kertovat tunnelmasta ja rakennuksista enemmän kuin minä osaan. Medina on upea ja kämäinen, likainen ja siisti, rujo ja hienostunut, kulunut ja romanttinen. Marokossa ollessani ajattelin vielä, että Marrakeshiin en koskaan enää halua takaisin. Mieli on kyllä jo vähän muuttunut. Ehkä Eid al-Adha -pyhän tienoo ei ollut otollisin aika. Paljon näimme ja koimme, mutta jotenkin se ahdisti minua. Ehkä tavallinen loppukesän viikko olisi antanut kaupungista erilaisen vaikutelman.

marrake2

marrake3-001

marrake4

PAP61472

Jos oikein ymmärsin, tuon yllä olevan oven takana on jonkinlainen hautakammio (tomb). Siinä kuvaillessamme luoksemme tuli mies, joka halusi näyttää ikkunan, josta tombiin näkee sisälle. Seuraavaksi jo lähdimmekin seuraamaan kaveria pikkuruisille kujille. Hän esitteli joitain muitakin tombeja. Saranoiden muodosta kuulemma erottaa, mikä on tombin ovi, mikä tavallinen. Joissain ovissa toden totta oli tyylitellyn atraimen näköiset saranat. Mitä ovien takana todellisuudessa oli, ei tietenkään koskaan selvinnyt.

Ainahan tällaiset seuraan lyöttäytyjät haluavat palveluksistaan rahaa. Käymme mieheni kanssa aina saman keskustelun: paljonkohan olisi sopivaa antaa, onko jommalla kummalla pikkurahaa. Päädyimme noin pariin euroon, onhan kouluttamattoman marokkolaisen keskipalkka noin kympin päivässä. Kovin oli tämä kaveri tyytymätön, kympin verran olisi halunnut.

PAP61490

PAP61601

PAP61560

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Marokko on kiehtonut minua matkakohteena ihan hirmusesti, mutta lähes jokainen Marrakeshissa käynyt kaveri on kuvaillut paikkaa nimenomaan ahdistavaksi. Kun joka tuutista tulee joku muka auttamaan tai höynäyttämään ja pyytämään rahaa. Sen puolesta en usko, että eri ajankohta olisi teidänkään kokemusta kovasti muuttanut.

    1. Ahaa, eli pyhien takia saatettiin jopa “päästä helpommalla”, jos ymmärrät, mitä tarkoitan. Lampaanpääjutut olivat etovuudessaan kuitenkin hieno kokemus, höynäyttäminen ja turistin hyväksikäyttäminen eivät sitä olisi olleet.