Type and press Enter.

Kabaree Tallinnassa – ilotulitusta kaikille aisteille

Kun puhutaan kabareesta, epäilemättä suurimmalla osalla syttyy lamppu nopeasti: Moulin Rouge! Can can! Höyhenet! Pariisi! Pidetään can can ja höyhenet, mutta vaihdetaan Pariisi Tallinnaan ja Moulin Rouge hotelli Virun ravintola Merineitsiin. Kyllä! Viro on ollut kabareemaa jo yli sata vuotta. Siellä on ollut parhaimmillaan parikymmentä kabareeteatteria. Saksalaisesta vähän yhteiskunnallisestakin perinteestä ammentava virolainen kabaree elää ja voi hyvin, ja Virussa tanssitaan ja lauletaan vuodesta toiseen täysille saleille. Kun sain kutsun tämän esityskauden avajaisiin, olin todella utelias näkemään, mistä on kyse. 

Starlight Cabaret’n ja ravintola Merineitsin konsepti on mainio: syödään, juodaan ja nautitaan esityksestä. Kyseessä on yli nelituntinen kokonaisuus, joka tempaa mukaansa. Perjantai-iltapäivän vetämättömyys laivalla vaihtui nopeasti juhlatunnelmaan. Show ja dinner -konsepti (73 euroa) on vuosien varrella hiottu hyvin toimivaksi kokonaisuudeksi. 

Ilta aloitetaan hintaan sisältyvällä kuohuvalla. Siinä skoolailujen lomassa on aikaa tutustua ruokalistaan. Kolmen ruokalajin menussa alku- ja pääruokavaihtoehtoja on kolme. Jälkiruoka on kaikille sama, paitsi jos heittäytyy hankalaksi, kuten minä, saa toki muutakin. Kahvia juomattomana pyysin kahvisemifreddon tilalle toisia herkkuja. Kaikille ruokalajeille on myös suositusviinit (5 – 9 euroa). 

Alkuruoan jälkeen oli vuorossa ensimmäinen osa esityksestä. Sitten oli taas aika syödä, ja katsoa toinen osa, syödä ja katsoa kolmas. Forever Young -niminen esitys oli kunnianosoitus satavuotiaalle Virolle. Myönnän, että en minä vironkielisestä  esityksestä kaikkea ymmärtänyt, mutta se ei vaikeuttanut illasta nauttimista. Jonkin verran on tekstitystä englanniksi, mutta ei tyhjentävästi.

Ohjelmanumerot ovat lyhyitä, esitys etenee nopeatempoisena ja on todella näyttävä tanssi- ja laulunumeroineen. Se on alusta loppuun todella ilo silmälle ja korvalle. Pitkin esitystä tyyli muuttuu moneen kertaan, tullaanhan siinä historiasta kohti nykypäivää. Ensimmäinen kappale oli tuttu kaikille lukion vanhojen tanssit käyneelle ja viimeisen osan vieruskaveri sanoi olevan kuin Euroviisut. Tämä kertonee vaihtelevuudesta. Estetiikkakin vaihteli pitkien pukujen ja jo melkein pornojen kokovartaloverkkosukkien välillä. 

Entä ruoka? Tein illan aikana vähän muistiinpanoja. ”Mieletön ruoka”, olin kirjoittanut. Mitäpä siihen lisäämään. Keittiömestari Margus Tammpere on velho lajissaan. Kuvista toki ruokia pääse maistamaan, mutta kyllä, olivat vähintään yhtä hyviä, kuin miltä näyttivät. 

Juhlakansalle on toki myös drinkkilista (8 euroa). Esitysten aikana ei ole tarjoilua, mutta sen verran hyvää huolta vieraista pidetään, että ei kukaan kuivin suin jää. Tiedän, olen aika helppo, mutta kyllä minut sai valloitettua savuavalla gintonicilla. Hiilihappojää savuaa pitkään, ja onhan se näyttävä. 

Entä sitten ikuinen kysymys, mitä sinne pannaan päälle? Virolaiset pukeutuvat hyvin. Mutta pitkät puvut jättäisin tämän yhden otoksen perusteella pakkaamatta. Kyllä miehillä näkyi joka isännän perusvarustusta, eli pukua solmiolla ja ilman. Naisten nyrkkisäännöksi sanoisin, että jos puet samat, kuin millä menisit Suomessa talvihäihin, et voi pahasti mennä pieleen – ja pikkumustatyyppiset ratkaisut toimivat aina. Sanotaan, että Virossa ei voi ylipukeutua, mutta en minä tämän kokemuksen perusteella ihan ykkösissä kumminkaan lähtisi. 

Kauden esityksiin on vielä jonkin verran lippuja jäljellä. Parhaimmillaan ilta on vähän isommalla seurueella, mutta kyllä siitä nauttia voi millä vain kombolla. Antaa vain musiikin ja makujen viedä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

  1. Itse kävin vuosi takaperin fiilistelemässä saman kabareen ja voi veljet, kuinka me siitä tykättiinkään! Kaikki toimi niin hyvin, ruoka oli hyvää ja esitys todella mukaansatempaava! Tätä voi kyllä suositella kenelle tahansa! Meidän kabareeillasta voi käydä lukaisemassa täältä 🙂 http://www.rantapallo.fi/maaquzuu/ravintola-merineitsin-kabareeillallinen-viro-100-juhlavuosi-varikkaissa-kansissa/

    1. Olen samaa mieltä, että esityksessä ja illallisessa oli kaikki kohdallaan!

  2. Näyttää kiinnostavalta! Oliko kyseessä muuten kaupallinen yhteistyö? Oma blogini pyörii lähes pelkästään Tallinnassa, joten Tallinna-aiheiset postaukset kiinnostavat aina kovasti.

    1. Merkitsen aina kaupalliset yhteistyöt asianmukaisesti. Pitääkin tutustua blogiisi, milloin menen seuraavaksi Tallinnaan.

  3. Näyttää kiinnostavalta ja ruoka herkulliselta. Tallinnan baletit ja oopperatkin ovat korkealaatuisia. Suosittelen.

    1. Tuoka oli ihan taivaallista! Olen jotain musikaalia muistaakseni ollut Tallinnasa aikaisemmin katsomassa.