Type and press Enter.

Islannin merkillinen luonto

Kiehtovinta Islannissa on sen erityinen luonto. Maassa olisi ehdottomasti pitänyt olla kauemmin. Koska saari on pieni, välimatkat eivät ole kohtuuttomat ja yhdessäkin päivässä ehtii nähdä luonnonihmeitä niin paljon, ettei sulatella ehdi. Suuri osa maasta on myös sellaista jäätikköä, ettei halvimmalla vuokra-autolla ole niille nurkille asiaa. Yhden päivän autoretkellä ehdimme tutustua lounaiseen osaan saarta, jossa ovat tunnetuimmat luonnon muovaamat nähtävyydet: Þingvellirin luonnonpuisto (kuuluu muuten Unescon maailmanperintölistalle), geysirit ja Gullfossin vesiputous.

Yhdessä päivässä ei hirmu pitkiä matkoja ehdi, mutta jo pienessäkin ajassa huomasi, kuinka monimuotoista islantilainen maisema voi olla. Rehevien metsien lisäksi maasto muuttui paikoin lähes elottomaksi.

126

127

138

205

206

Þingvellirissä on jylhiä kallioita. Paras kuvaaja paikasta olkoon nyt Unesco, jonka sivuilta lainasin määritelmän, mistä Þingvellirissä on kyse:

Þingvellir (Thingvellir) is the National Park where the Althing, an open-air assembly representing the whole of Iceland, was established in 930 and continued to meet until 1798. Over two weeks a year, the assembly set laws – seen as a covenant between free men – and settled disputes. The Althing has deep historical and symbolic associations for the people of Iceland. The property includes the Þingvellir National Park and the remains of the Althing itself: fragments of around 50 booths built from turf and stone. Remains from the 10th century are thought to be buried underground. The site also includes remains of agricultural use from the 18th and 19th centuries. The park shows evidence of the way the landscape was husbanded over 1,000 years.

islanninluonto
Þingvellir

Gullfossin vesiputoukset ovat suurimmat, mitkä minä olen nähnyt. Eivät ne Victorian putousten, Niagaran tai Iguazun veroiset ole, mutta kyllä veden voima ja putouksen yllä näkynyt sateenkaari olivat vaikuttavat.

193
Gullfoss, ‘kultainen putous’

191

Geysirit, kuumat lähteet, olivat myös jänniä. Oikeastaan enemmän meni aikaa purkauksen odottamiseen kuin itse purkauksiin. Kun vesi alkoi kuplia ja pitää hassua ääntä, oli purkaus odotettavissa ja kannatti nostaa kamera. Purkaus on myös varsin nopeasti ohi, eikä hitaalla pokkarikameralla välttämättä ehtinyt mukaan.

169

islanninluonto1

Päätimme autoretken Blue Lagooniin, geotermiseen (engl. geothermal) kylpylään. En ole kylpyläihmisiä enkä oikein ymmärrä vedessä lillumisen ideaa, mutta jos jonkinlaisissa kylpylöissä olen ympäri maailmaa käynyt (Sloveniassa, Etelä-Koreassa ja Japanissaa ainakin), jos matkaoppaissa vain riittävästi suitsutetaan, miten erityisiä ovat. Olen mainoksen uhri. Katsoin Blue Lagoonin nettisivuilta, että nykyään kylpyläkäynti maksaa 40 euroa/henkilö, ja jos haluaa yöpyä kylpylässä, vaihtelee kahden hengen huoneen hinta sesongista riippuen 190 – 280 euroa/vuorokausi. Siellä me sitten lilluimme, turkoosissa mineraalivedessä, ehkä tunnin ja jatkoimme matkaa takaisin Reykjavikiin. Kerran elämässä -paikka tämä oli ainakin minulle. Siis ei sellainen, mikä on pakko kokea, vaan kun kerran on nähnyt, se riittää.

209

Vaikka en ole luontoihminen juurikaan (ainakaan Suomessa), Islannin kaltaiset maat herättävät jonkinlaista kiinnostusta alkeelliseen patikointiinkin vaikka. Kiinnostus maahan heräsi parin päivän vierailulla. Ehkä joskus palaan. Siihen asti pukeudun vain tuulenpitävään islantilaisneuletakkiin ja muistelen maata lämmöllä. Tietenkin ostimme melkein samanlaiset, olimmehan häämatkalla. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.