Type and press Enter.

Herkullinen Helsinki: bliniviikot ovat alkaneet!

bliniviikot

Minulla ei ole paljoa perinteitä, joista pitäisin vuosittain kiinni, mutta yhdeksi on alkanut muodostua tammikuiset bliniviikot. Jos on jouluähkyssä, saattaa kaivata rasvaa ihan vain pitääkseen oloa yllä. Jos taas ei ole, on sitä suurempi syy tankata vähän pitkän talven varalle. Kuten lukion biologian opettajani aikoinaan sanoi, “rasvat ovat hyvän makuisia”. Tämä muuten pätee blineihin täydellisesti! Ja kuten bliniperinteestäni voi päätellä, minulla ei ole tapana aloittaa tammikuussa bikinikuntoon 202x -projekteja… 

Mutta asiaan. Kävin testaamassa (pressi- ja pr-tilaisuuksia) kolmen vähän erilaisen helsinkiläisravintolan blinit tässä tammikuun alussa. Koska bliniviikkoja on vielä jäljellä, ehkä näistä saat vinkkiä, mihin itse voisit mennä herkuttelemaan. 

Kappeli henkii historiaa

Bliniviikot Kappeli

Bliniviikot Kappeli

Bliniviikot Kappeli

Ravintola Kappeli on ollut osa suomalaista ravintolahistoriaa jo 152 vuotta. Kanta-asiakkaita ovat oleet niin Albert Edelfelt kuin Eino Leinokin, jonka kantapöydästä kerrotaan olleen näkymä suoraan Kämpin ovelle, että kirjailija on voinut seurata ystäviensä mahdollista astumista sisään. Erikoisuus on Edelfeltin suoraan seinään maalaama taulu, joka on remonttien myötä päätynyt keittiöön ilma- ja kosteustiiviin lasin alle. Blinejä on Kappelissa ollut saatavilla jo noin sadan vuoden ajan, ja nykymuotoisia bliniviikkoja on vietetty parikymmentä vuotta.

Minä en ikinä ole osannut valita blineille vain yhtä täytettä (vai päälliseksikö sitä pitäisi sanoa?). Niin paljon kuin mätiä rakastankin, on valintani aina ollut lajitelma, jossa on kaikkea mahdollista. Kappelissa sen nimi on blinipaletti, ja se sisältää siianmätiä, punasipulia, smetanaa, poromoussea, kylmäsavulohitartaria, katkarapuskagenia, suolakurkkua ja metsäsienisalaattia. Jos ihan yhtä pientä asiaa saisi toivoa, olisi mukana suolakurkuille tilkka hunajaa. Mitään muuta parannusehdotusta en osaisi sanoa. Täytteitä riittää hyvinkin kahdelle blinille, ja moni syökin kaksi, jos ateriaan ei kuulu muuta. 

Bliniviikoilla on saatavilla myös kolmen ruokalajin blinimenu, joka sisältää paletin lisäksi hummeri-rapukeittoa ja valinnaisen jälkiruoan listalta. Täyteläisen ja täydellisesti talveen sopivan keiton jälkeen tiesin, että on paras ammentaa kaikki täytteet yhdelle blinille eikä edes haaveilla toisesta. Jälkiruoalle on onneksi tyttövatsa. Blinien kanssa suositellaan juotavaksi kaikkia lempparijuomiani: sampanjaa, kuohuviiniä ja rieslingiä. Ai niin, ja olutta ja tietenkin venäläisittäin votkaa. 

Kappelin bliniviikot kestävät 28.3. saakka

Blinipaletti 33,90 e (S-etukortilla 29,90 e)
Blinimenu 62 e (55 e)
lisäblinit euron

Bistro Manun mutkattomat blinit

Bliniviikot Bistro Manu

Bliniviikot Bistro Manu

Bliniviikot Bistro Manu

Hotelli Presidentin Bistro Manussa on kivaa kortteliravintolan tunnelmaa. Se on helppo paikka pistäytyä vaikka töiden jälkeen tai leffan päätyttyä iltapalalla. Manun blinilista on rakennettu toisaalta pikaista piipahtamista silmällä pitäen tai sitten pidemmän kaavan mukaan nautittavaksi alkukeittoineen ja jälkiruokineen. 

Blinit ovat alunperin tulleet Suomeen Venäjältä ja olleet ylimystön juhlaruokaa. Vuosikymmenten saatossa bliniperinne on Venäjällä arkipäiväistynyt, ja niitä saatetaan syödä vaikka aamupalaksi tai pikaruokana. Tässä on muuten seuraavan Venäjän-matkani yksi etsittävä asia: pikaruokapaikka, joka tarjoaa blinejä. Vielä en ole sellaiseen törmännyt, mutta en ole osannut etsiäkään. 

Bistro Manussa blinit tarjoillaan kappalehintaan ja asiakkaan omilla lisäkevaihtoehdoilla. Perusblini sisältää punasipulia, suolakurkkua, tilliä ja metsähunajaa. Lisäkkeinä on saatavilla siianmätiä ja smetanaa, lohitartaria ja smetanaa, katkarapuskagenia, savuporomoussea ja metsäsienisalaattia. Kuvissani esiintyvän lajitelman siis saa tilaamalla kaikki lisäkkeet, mutta tällaista ei suoraan ole ruokalistalla. Omia suosikkejani olivat siianmäti, lohitartar ja katkarapuskagen. Savuporomoussessa oli valitettavasti jokin voimakas mauste, joka peitti alleen savuporon maun, josta tavallisesti pidän todella paljon. 

Blinilistalla on alkuruokana pehmeää maa-artisokkakeittoa. Jos nyt olisi kunnon talvi, se olisi ihana lämmittelyruoka vaikka sellaisenaan. Jälkiruokana on vähän raskaiden blinien vastapainona keittiömestari Janne Tihtosen kehittelemä unelmankuohkea mustikkatiramisu, moderni ja suomalainen versio klassikkojälkiruoasta.   

Bistro Manun bliniviikot kestävät 7.4. saakka.

Perusblini 7 e (S-etukortilla 6 e)
Lisukkeet 4 – 7 e
Keitto ja jälkiruoka 10 e (9e)

Ytimen klassikko: Ravintola Lasipalatsi

Bliniviikot Ravintola Lasipalatsi

Bliniviikot Ravintola Lasipalatsi

Bliniviikot Ravintola Lasipalatsi

Olen ensimmäisen kerran eläissäni syönyt blinejä Ravintola Lasipalatsissa. Muistaakseni ystäväni kutsui bliniviikoille. En ehkä edes tiennyt, mitä olin menossa syömään, tai ehkä tiesin nimeltä ja ulkonäöltä nuo auringonkeltaiset herkut. Lapsuuden perheeni ei todella ollut mikään kulinaristien kasvattamo, mutta olen onneksi myöhemmin voinut vähän paikkailla ja tutustua monenlaiseen. 

Kun viikon sisään syö blinejä kolmannen kerran, vähän pelkäsin, miten muijalle käy. Mutta kuten monella käy jouluruokien kanssa, ne maistuvat taivaalliselta tietyn ajan, ja sitten on kiintiö täynnä. Sanoisinko, että oma kiintiöni on nyt siinä mallissa, että palataan asiaan vaikka kuukauden kuluttua. Sitten voin aloittaa alusta. Mutta kolmas kerta ei vielä tehnyt mitenkään tiukkaa. Blinit ovat omalla tavallaan oivallista lohturuokaa, ja tässä ties kuinka monetta kuukautta jo jatkuvassa syksyssä iloa pitää saada vaikka sitten lautaselta. 

Lasipalatsin blinivalikoima on valtava: on erilaisia settejä, syö niin paljon blinejä kuin haluat -paketteja, blinejä yhdellä lisukkeella ja myös vegaanisia sekä kasvisvaihtoehtoja. Näissä melkein tuli valinnan vaikeus. Päädyimme seuralaiseni kanssa yhteen settiin kaikella mahdollisella ja perinteiseen muikunmätiversioon. Setissä oli muikunmätiä, sipulia ja smetanaa, savustettua muikkua ja marinoitua punasipulia, graavilohitartaria, punajuuri-omenatartaria, metsäsienisalaattia ja marinoitua punasipulia sekä venäläisiä suolakurkkuja ja hunajaa (paitsi että hunajaa ei lautasella ollut). 

Tässä testiviikollani olen huomannut, että milloin syön alkukeiton ja jälkiruoan, on yksi blini ehdoton maksimi. Milloin taas alkuruokaa ei ole, ateriaksi pitäisi olla puolikas lisää. Mutta kun punnitsin vaihtoehtoa puolikas blini vai jälkiruoka, vei voiton tietenkin jälkiruoka. Olin jo kotona saattanut alkaa haaveilla greipistä ja paahdetusta valkosuklaasta. Kolmannen ainesosan, avocadosorbetin vaihdoin tyrnisorbettiin. Onnittelin itseäni hyvästä valinnasta.

Ravintola Lasipalatsin bliniviikot 28.3. saakka

Yksittäiset blinit lisukkeella 11,50 – 18 e
Syö niin paljon blinejä kuin haluat erilaisilla lisukevalikoimilla 26,50 – 30 e
Vegaaninen ja kasvisvalikoima 24 e.   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.