Helsingin kävelyfestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran viime syksynä. Silloin 700 kävelijää osallistui kierroksille, jotka tutustuttavat Helsingin historiaan ja nykyaikaan erilaisilla teemoilla. Kevään kävelyfestivaali alkoi eilen ja jatkuu huhtikuun 29. päivään. En ollut kuullut koko tapahtumasta mitään, ennen kuin Facebook-feediini tuli mainos muutama viikko sitten. Innostuin heti tarjonnasta niin paljon, että ilmoittauduin kolmelle erilaiselle. Kympin kävelyt ovat minusta niin sopuhintaisia, että ei tarvinnut miettiä, osallistuako vai ei.
Eilen Verkkokaupan edestä Jätkäsaaresta alkoi Helsingin pudompi puoli -niminen kävely. Heti alkuun on todettava, että se ei ollut oikeastaan lainkaan sellainen kuin odotin, mutta kun annoin periksi ja luovuin ajatuksesta, että enhän minä tällaiselle kierrokselle mielestäni ilmoittautunut, osasin nauttia. Mutta siinäpä se, millainen olisi outo Helsinki? Mitä ajattelin siihen sisältyvän? En tiedä. Jotain undergroundia, jotain keskiluokkaisen kuplani ulkopuolista? Kierros oli kuitenkin vetäjänsä Aava Gröhnin näköinen: hän on erikoistunut teemabaarikierroksiin. Kertoi hän toki esimerkiksi, mistä voi vuokrata mallinukkeja, jos tarve yllättää, tai missä on kokonaan musta leikkipuisto. Jälkimmäinen varsinkin on minusta verrattain outo.
Kesät talvet pissaavan patsaan juurelta siirryimme Weird Antiquesiin. Voi miksi en ole käynyt siellä aiemmin? Rakennus on menossa remonttiin ja tämä antiikkiliike muuttamassa Hämeentielle Tuusulaan. Kaiken muuttotohinan keskelläkin oli helppo huomata, että liike on ihan helmi. Myönnän, että tällainen ei herätä minussa ostohaluja, mutta fiilistelyn ja tutkimisen halua kylläkin. Huono asiakas siis, mutta ilosanoman levittäjänä aika hyvä.
Tästä eteenpäin kiertelimme lähinnä baareja, kahviloita ja ravintoloita. Maailmalla ihailen aina kaikkea persoonallista ja mietin, miksi meillä Suomessa kaikki kuppilat ovat samanlaista vihreän kortin massaa – mutta kuinka väärässä olinkaan. En vain ole osannut etsiä oikeista paikoista. (Päivää aikaisemmin olin kyllä ystävieni kanssa käynyt Kafe Moskovassa, “pysähtyneisyyden ajan viimeisessä valuuttabaarissa”, lasillisella ihan kammottavaa ehtaa neuvostosampanjaa ja Why join the navy when you can be a piratessa innovatiivisilla drinkeillä – kiitos asioista paremmin perillä olevien ystävien.)
Olin ajatellut, että Helsingin kävelyfestivaali, tai ainakin tämä oudompi puoli -kävely, vetäisi keski-iältään nuorempaa porukkaa, mutta olinkin itse selvästi nuorimpia. Astuminen ensimmäiseen kuppilaan, 100 dogsiin, olikin toisille selvästi vähän kulttuurishokki. Mutta kun opas sanoi, että tässähän voi tilata vaikka hodarin tai lasillisen, kummasti alkoi porukka relata. 100 dogs on japanilaistyyppinen drinkkibaari, jonka baarimestareista ainakin Juuso Villanen on edustanut Suomea alan kansainvälisissä kilpailuissa. Drinksujen nimet olivat lastenelokuvien sankareita ja ainekset asteen verran epätavallisia, vaikkapa kuivattua punajuurta. Muita kierroksen kiinnostavimpia kuppiloita olivat Bar Mendocino, “vaihtoehtoinen rokkibaari”, jonka keski-ikä on kuulemma hyvinkin 30+, italialainen ralliautobaari, Milli miglia, jonka nimi ja sisustus liittyvät johonkin ihan oikeasti olemassaolevaan autokilpailuun sekä Steam Hellsinki, joka henkii koneromantiikkaa ja tarjoilee mm. 120 erilaista chilijuomaa.
Kävimme myös joissain kaupoissa. Tiesitkö, että Helsingissä on tähtitiedekauppa Alnilam, joka myy karttapalloja, tähtitieteeseen liittyvää kamaa mutta myös kaikenlaista lahjasälää? Sen ikkunassa on kuumailmapalloja ja muuta sympaattista pyöreää kamaa. Tokyakanista saa kaikkea Japaniin liittyvää, myös vaihdettua Japan airlinesin pisteitä lahjakorttiin ja vaikka bisnesneuvoja, jos haluaa perustaa japanilaisen ravintolan. Kaupat eivät olleet outoja, mutta tietyn teeman mukaisia ja pitkälle erikoistuneita kyllä. Seuraavat kuvat ovat kaikki Destinystä, vaate- ja sisustuskaupasta, joka on luultavasti kaunein liike, missä olen Suomessa käynyt.
Ja jos kerran toivoin jotain kuplani ulkopuolelta, sitä loppujen lopuksi kyllä sain. Jouduin häpeäkseni tunnustamaan, kuinka vähän tunnen kotikaupunkini baarisceneä (en yhtään). Opin siis paljon uutta, ja kun seuraavan kerran ollaan ystävien kanssa lähdössä drinksulle, on tässä jo valmis lista, mihin voidaan mennä. Ei ollenkaan huono saldo.
Tulevalla viikolla Helsingin kävelyfestivaali vie minut tutustumaan Vallilan katutaiteeseen ja Helsingin prostituution historiaan. Näistä lisää ainakin Travelloverblogin Facebookissa. Koko Helsingin kävelyfestivaalin ohjelman löydät täältä.
20 comments
Äh, miks en oo tuosta kuullut aiemmin. Tuo kierros on loppuunmyyty. 🙁
Nämä oudompi puoli -kierrokset myytiin loppuun nopeasti ja niitä tuli ohjelmaan neljä ylimääräistäkin, ja kaikille kävi samoin. Merkittävän osan kohteista näit postauksesta. Paljon toki oli muutakin, eli jos joku luki tämän ennen osallistumista, kannattaa lähteä silti kierrokselle. 🙂
Kiitos kivasta kirjoituksesta! Osallistuimme samalle kävelylle kanssasi. Itsekin odotin enemmän extremeä tai alakulttuuria, mutta toisaalta olin jo valmistautunut ennalta, että paikat voi olla tuttuja. Muutama uusi liike onneksi kävelyn aikana tuli tutuksi.
Kohderyhmää pohdin myös. Ehkä kävelykierrokset ei ole (useimpien) nuorten suosiossa noin yleisestikäänn, ja todellinen underground välttää todennäköisesti kynsin ja hampain niille joutumista 😄
Mukava kävely oli jokatapauksessa aurinkoisena lauantaina!
Vaikka siis osoitin hienoista pettymystä, kyllä minäkin kävelystä tykkäsin. Ja minulle kaikki kohteetkin olivat uusia!
Kaupunkikulttuuri on nuorten käsissä, niin ainakin sanotaan. Siksi osallistujien ikä oli minusta hämmentävän korkea. Onko tosiaan niin, että kävelykonsepti ja opastetut kierrokset ylipäätään ovat vanhempien sukupolvien juttu? Kohteet kuitenkin olivat kuitenkin silti minusta nuoremmille. Underground tosiaan lakkaa olemassa undergroundia, jos se avautuukin kaikelle kansalle. 😀
Helsingin prostituution lähihistoria on minulle tutumpaa kuin nämä kohteet tässä. Sattuneesta syystä tuo Bethel-paita voisi olla kovaa kamaa. Huomaan kuitenkin muuttuneeni vähän ohutnahkaiseksi konmarin myötä, enkä pidä siitä, että tilassa on liikaa tavaraa. Koska olen sellainen, niin miksi mennä ostamaan liikkeestä omaan kotiin lisää tavaraa, kun sitä jo ennestään on liikaa.
Minäkään en arjessa pidä ympärilläni tavarapaljoudesta, mutta vaikkapa juuri kaupat ja baarit, joissa on hulluna kamaa, mutta jostain syystä, viihdyttävät minua. Ehkä siksi rakastan hotelleja, että ympärillä on todella vain välttämättömät.
Kiitos mahtavasta vinkistä, ikinä ollut kuullutkaan kävelyfestivaaleista. Olisi ihan mun juttu! Tästäkin postauksesta sain kyllä monta hyvää vinkkiä tuleviin Helsinkireissuihin. Kiitos.
Ihan uusi juttuhan kävelyfestivaali on. Mutta sen tiedän, että ensi syksynä se järjestetän taas. Taidanpa silloinkin osallistua muutamalle, jos vain kiinnostavia on.
Miten tämä on mennyt multa ihan ohi? Huikeita kuvia ja varmasti on ollut mielenkiintoinen kävely. Tahtoo kanssa! Mistä näitä kävelyitä voi etsiä? Kympin maksaa helposti, kiva ettei ole heti hinnoiteltu yli.
Postauksessa oli mielestäni linkki? Facebookissa on myös Helsingin kävelyfestivaali -nimellä oma sivu. Kävelystä on siis vaikka minkälaisia vielä tällä viikolla.
Kiva, että tällaisia teemakierroksia järjestetään. Kävin Lontoossa entisen kodittoman kanssa kiertokävelyllä ja se oli kyllä mieleenpainuva kokemus. Plus organisaatio, joka tämän oli ideoinut tuki ja työllisti heitä, jonka ansiosta tämä Mike oli myös nyt työllistetty, eikä enää koditon.
Steam Helsinki on kyllä tosi hieno ravintola ja tuo 100 Dogs pitää ottaa haltuun jossain kohtaa, sitä ovat monet kehuneet. Tokyokan on yksi suosikkiliikkeistämme, sieltä löytyy Japani-faneille parhaat lahjat.
Tuo kertomasi Lontoon kävely ollut varmaan todella mielenkiintoinen, ja ihan parasta, jos on vielä tuollaista sosiaalista puoleta, että työllistetään ja jeesataan heikossa asemassa olevia. Osallistuin eilen Vallilan katutaidekävelyyn. Sekin oli omalla tavallaan todella antoisa. Uusia näkökulmia kaupunkikulttuuriin.
Voihan olin Helsingissä ja tullaiselle olisi ollut aikaa. No sitten luinkin, että ovat nuo kävelyt loppuunmyytyjä. Harmi. No tästä jutusta voi poimia muutaman vinkin omalle reitille. Nuo baarit kun olivat melk jänniä sisustukseltaan.
Kävelyjä on vaikka kuinka paljon erilaisia, oli viikonloppunakin, vaikka tämä yksi oli loppuunmyyty. Tämän viikon on vielä, ja sitten ensi syksynä taas uusi kävelyfestari.
Tämä konsepti on mulle kyllä aivan uusi, vaikka nuo kaikki baarit kyllä tunnistan paremmin kuin hyvin, sillä noilla huudeilla on tullut asusteltua useampikin vuosi. Olisipa kyllä itsekin mielenkiintoista osallistua jollekin teemakierrokselle, mutta tänä keväänä en taida enää ehtiä. Pitää olla siis kuulolla seuraavaa festivaalia ajatellen! Kiitos vinkistä!
Olepa hyvä! On ollut ilo levittää kävelyfestivaalin ilosanomaa!
Kiitos vinkistä. Olin ehkä kuullut Kävelyfestivaalista, mutta en ehkä oikein ymmärtänyt kuinka monipuolisia kierroksia onkaan tarjolla.
Nimi ei itsessään ole kovin houkutteleva, mutta tarjonta oli ihan mielettömän laajaa.
Onpa kiva, että Helsinkiinkin on tullut kävelyfestari! Lontoossa niitä on järjestetty ainakin siitä lähtien, kun itse muutin kaupunkiin. Meillä kaikki kierrokset ovat ilmaisia, joten opiskelijoita ja muita nuoria on aina paikalla paljon – en tosin tiedä, voisiko hinta vaikuttaa Helsingin festarin keski-ikään?
Voi hinnalla olla merkitystä. Toisaalta kymppi ei ole kovin paljon. Viimeinen kierros, jolle osallistuin, oli katsaus Helsingin prostituution historiaan. Siellä oli mukana jo kolmekymppisiäkin. 🙂