Type and press Enter.

Halong Bay luksusristeillen

Halong Bay risteily on ollut haaveeni jo pitkään. Edellinen yritys päättyi nopeasti omaan tyhmyyteeni: Helmikuussa olisi saanut halpoja risteilyjä, jos ei haittaa se, että on kylmää ja sateista. Me urpot vain ajattelimme, että Vietnamissahan on aina lämmin. On kyllä jossain päin pitkulaista maata, mutta ei täällä pohjoisessa. Silloin päädyimme tekemään Vietnamin kierroksen viikossa, näimme kaikenlaista, mutta ajatus Halong Baysta jäi kytemään. 

Untitled

Halong Bay risteily
Ei suurinkaan hytti suurensuuri ole, mutta aika kivaa vanhanaikaista puulaivaromantiikkaa se henkii.

Halong Bay risteily

Kuinka valita paras Halong Bay -risteily?

Jos pelkän Halong Bayn näkeminen riittää, voi valita vaikka kuuden tunnin päiväristeilyn: neljä tuntia Hanoista bussilla tai autolla, kuusi tuntia risteilyä ja sama jurnuutus takaisin. Jos haluaa päästä risteilyfiilikseen, on vaihtoehtona yhden ja kahden yön risteilyt. Suurempi osa valitsee lyhyemmän, mutta suosittelen ehdottomasti pidempää kahdestakin syystä: Kahden yön risteilyllä ehtii hengähtää kahden pitkän automatkan välillä. Ja se tärkeämpi: kahdessa päivässä näkee enemmän. Silloin ehtii myös siihen osaan Halong Bayta, joka on Unescon maailmanperintökohde. Unescoa ei suinkaan ole koko lahti vaan vain osa siitä. 

Risteilyfirmoja on valtavasti. Päiväveneet mukaan lukien Halong Bay täyttyy noin kolmestasadasta veneestä päivittäin. Oman valinnassa on minusta yksi tärkeä tekijä: jos pelkkä Halong Bayn näkeminen riittää, välttää vaatimattomampikin purtilo, mutta jos haluaa risteilystä elämyksen, siitä kannattaa maksaa vähän enemmän. Päädyin jälkimmäiseen, googlailemaan “best Halong Bay cruises” ja tavaamaan sen jälkeen Trip Advisoria. Päädyin Aphrodite Cruisesiin kahdesta syystä: sillä kehuttiin olevan järjettömän hyvä ruoka ja ihastuttava henkilökunta. Niin oli. En joutunut pettymään. 

Halong Bay risteily
Aphroditella on ihan julmanhyvä ruoka. Kauas ei ehditty satamasta, kun alkoi ensimmäinen ruokafiesta: monen ruokalajin lounas. Allergiat ja inhokit kysytään jokaiselta jo ennen risteilyä, joten lautasella on periaatteessa vain ruokia, jotka ovat vieraan makuun.

Halong Bay risteily

Halong Bay risteily

Halong Bay risteily

Halong Bay risteily

Aphrodite Cruises

Varaamalla terassihytin sai aika paljon lisäpalveluja, kuten vaihtoehtoisen ruokalistan (muilla set menu), kuohuviiniä, hedelmiä, välipaloja hyttiin, illallismahdollisuuden tähtitaivaan alla takakannella ja omalla terassilla, lounaan terassilla, kun tukka hulmusi tuulessa ja muut söivät ikkunan takana sisällä, oman henkilön, joka toimi henkilökohtaisena oppaana ja tarjoilijana. En tosiaankaan aina ole valmis maksamaan erityispalveluista, mutta nyt olin ison kiitoksen velkaa reissukaverille, joten halusin tarjota hänelle jotain spesiaalia – ja tuntuu, että saimme sitä kyllä. 

Laivassa oli vain 17 hyttiä, joten palvelukin oli henkilökohtaista. Sitä tosin osa käytti vähän väärinkin. Yksi pimu tilasi henkilökunnan hyttiinsä, koska siellä ei ole hoitoainetta. Jostain omistaan taisi joku henkilökunnan jäsen hänelle viedä, koska hyttiin varustukseen ei kuulunut. Toisaalta meillä oli merkkipäivä, jota juhlistettiin tuomalla kakku, laulamalla laulu, skoolaamalla meidän kanssa omalla terassillamme. 

Halong Bay risteily
Pitkän retkipäivän päätteeksi oveen koputettiin ja tuotiin vähän välipalaa. Tällainen lisä kuului ainakin terassihytin palveluun. Maistui muuten kylmä viini niin hyvältä.

Halong Bay risteily
Oi näitä hetkiä!

Halong Bay risteily

Kesäkuun puoliväli oli sään puolesta erinomainen aika Halong Baylla. Olin kuullut, että kirkkaita päiviä ei olisi paljon vaan lahdella leijailisi aina sumu, mutta ei leijunut. Sinisen taivaan alla enimmäkseen risteilimme. Sen verran illaksi nousi pilviä, että ihan täydellisiä auringonlaskuja ei päässyt ihailemaan, mutta kyllä nämäkin kelpasivat. Ja illan pimeässä oli ihana istua kannella ja nauttia happy hour mojitoa, kuunnella lähinnä hiljaisuutta. Lahdella yöpyy lukuisia veneitä ja vieläpä lähekkäin, mutta muualta kantautuu vain vaimeita ääniä jos sitäkään. Partyboatit eivät ole Halong Bayn juttu. Voimakkaimmin kannelle kuuluivat sittenkin ympäröivän luonnon äänet.

Aamuisin olisi ollut kannella tai chitä, mutta kun olin herännyt katsomaan auringonnousua ja todennut sen kauniiksi, oma sänky voitti vielä pariksi tunniksi. Laivalla oli muuten huippuhyvä sänky. 

Halong Bay risteily
Uuteen aamuun!

Halong Bay risteily

Halong Bay risteily

Halong Bay risteily
Toisena päivänä viedään Unesco-alueelle. Tämä oli minun lempimaisemani Halong Baylla.

Lisää kokemuksiani risteilyltä voit lukea tästä linkistä. 

Yhteistyössä Aphrodite Cruisesin kanssa

10 comments

 1. Näyttää ja kuulostaa just niin hienolta kuin olen Halong Bayn risteilyistä kuvitellutkin! Kovasti tekisi itselläkin mieli joskus tuonne, joten tuo vuodenaikahuomio on kyllä hyvä pointti. Mitä muuta tuolla oli risteilyohjelmassa kuin syöminen ja maisemien ihailu? Poistuttiinko laivasta retkille tms.?

  1. Ohjelmaa oli niin paljon, ettei paljon terassille ehtinyt! Luulin ennen risteilyä, että veneessä kellutaan pari vuorokautta – mutta erehdyin isosti. 🙂 Seuraava postaus on kaikista puuhista ja lisää tietty maisemia.

 2. Ihanalta kuulostaa ja näyttää : itselläkin haaveissa Vietnamin reissu: Hanoi, Halong Bay.. Siitä junalla etelään päin.. Pari pysähdystä junaradan varrella ja pääteasema Saigon. Mutta tuo vasta suunnitteluasteella lukuisien muiden suunnitelmien joukossa.

  1. Alkukesän Vietnam-viikot olivat ihanat. Nyt olen takaisin täällä ja tuntuu melkein, kuin ei olisi sama maa ollenkaan. Taidan jättää Vietnamin tauolle vähäksi aikaa. 🙂 Mutta siis Halong Bay on kaunis ja Vietnamissa paljon ihanaa.

 3. Olipas kiva, että satuit kirjoittelemaan vähän tasokkaammasta Halong Bayn risteilystä, sellainen 2:n yön versio onkin suunnitelmissa ensi talvelle. Aphrodite on näköjään erittäin varteenotettava vaihtoehto. En tiennytkään, että varsinainen Unesco-kohde on saavutettavissa vaan pidemmällä reissulla. Jään mielenkiinnolla odottelemaan tuota ohjelmapuolen kuvausta. Hoituiko kuljetus Hanoi – Halong Bay jotenkin Aphroditen puolesta?

  1. Minäkin luulin, että koko Halong Bay on Unescoa. Eipä ollut. Kauniita ovat maisemat yhden yön risteilylläkin, mutta minusta toinen päivä oli ehdottomasti kauniimpi. Matka Hanoista on aika epämukava, vaikka olisi hyvä autokin. Tie on huono. Sitä en yhden yön takia haluaisi tehdä. Aphroditelta sai ostaa kyydin. Vaihtoehtoina kai privaattikyyti tai minivan. Vanit olivat tosi laadukkaat, kuin nojatuolissa olisi istunut.

 4. Tämä tuli kuin tilauksesta, talven Vietnamin matkan suunnittelu on täydessä vauhdissa! Oltaisiin menossa tammikuun alussa, onkohan Halong Bayn risteilyssä silloin järkeä? Olen lukenut private boateista, jotka saa koko seurueelle kolmeksi päiväksi muutaman sadan euron hintaan/hlö, paljonkohan tälle luksukkaammalle vaihtoehdolle tulee hintaa? 🙂

  1. Noista privaattiboateista en tiedä. En osaa sanoa ollenkaan niiden hinnoista. Aphroditella kaikki hinnat nähtävissä suoraan nettisivuilta. Mitään luksuspikkuboateja en Halongilla nähnyt. Tai sitten en osannut katsoa. Helmikuulla oltaisiin itse viimeksi menty, mutta silloin säätä pidettiin huonona. Pohjois-Vietnam on meidän talvella aika kylmä. Halong Baylla kaikki aktiviteetit ovat kuitenkin ulkona, että sen puoleen säällä on väliä.

 5. Kylläpä on ollut upeaa. Minäkin olen jo muutaman vuoden haaveillut pääsystä mm Halong Baylle. Taidatte olla minun haavereitilläni…..Kiitos näistä vinkeistä. Jostin muualtakin olen lukenut, etti ihan ensimmäistä eteentulevaa risteilyä kannata ottaa. Kiitos näistä inspiraatiokuvista!

  1. Minäkin haaveilin risteilystä vuosia, mutta vihdoin sain toteutettua. Oli siellä niin kaunista!

   Kyllä laivoissa aikamoisia eroja oli. Minusta riippuu niin siitä, mitä risteilyltä haluaa, että minkä yhtiön valitsee. Aphrodite täytti täysin kaikki minun odotukseni. Ei se missään tapauksessa halvimmasta päästä ollut, mutta hinta-laatusuhde oli kohdallaan.

Comments are closed.