Type and press Enter.

Halong Bay halvalla, kun tukikohtana Cat Ba Island

Halong Bay on varmaan kaikkein tunnetuin Vietnamin turistikohteista – ja usein aika kallis. Mutta sen suurin saari Cat Ba on juuri siellä kaikkien ihanien maisemien keskellä Halonginlahdella, ja jos ei halua maksaa satoja euroja luksusristeilystä, mutta haluaa nähdä saman kauneuden, se onnistuu matkustamalla Cat Balle. En väitä ollenkaan, että kokemus olisi samanlainen. Se on monin tavoin todella paljon huonompi, mutta rehellisyyden nimissä se oli joiltain osin jopa parempi. Jos ei kaipaa risteilytunnelmaa, yön yli laivalla olemista, tähtitaivasta Halong Bayn yllä, laivan palveluja ja fiilistä, täysihoidon ihania ruokia, voi selvitä murto-osalla risteilyn hinnasta. Tässä postauksessa kerron, miten se onnistuu ja miltä Halong Bay näytti halpisversiona. Jos olet kiinnostunut siitä kalliimmasta versiosta, on tässä jutussa kokemuksiani yhdestä parhaaksi arvioidusta risteilyfirmasta ja tässä itse risteilystä.

Halong Bay

Halong Bay

Halong Bay

Halong Bay

Cat Ba Island on noin neljän tunnin matkan päässä Hanoista. Esimerkiksi Cat Ba Expressillä edestakainen matka maksaa 27 dollaria. Tulin itse samalla firmalla Ninh Binhin suunnasta ja jatkoin Hanoihin toisella firmalla. Hinta oli sama, mutta Cat Ba Expressin laatu moninkertainen. Osa busseista ajetaan lauttaan, eikä autosta tarvitse edes nousta pois. Osasta kyytejä pitää nousta pikaveneeseen. Joillain yhtiöillä roudataan itse tavarat, toisilla henkilökunta hoitaa. Vähän lyhyempi ajomatka oli muistaakseni Halong Bay -risteilyn satamaan, mutta tie oli paljon huonompi ja matka tuntui rankemmalta, vaikka kyytinä oli minivan, jonka penkit kuin nojatuolit. 

Halong Bay

Halong Bay

Halong Bay

Halong Bay

Majoituksesta Cat Balla ei kannata odottaa kovin paljon. Varasin itse liian myöhään, ja jäljellä oli pommeja tai vielä huonompia. Koko totuus ei ole ihan näin ankea, mutta keskihintaiset hyvät oli jo myyty loppuun. Jäljellä oli parikymppiä yöltä maksavia minun mielestäni kamalia luukkuja tai 150 maksava laadukkaampi, joka kuitenkin meni nyt omasta budjetistani yli. Ajoissa varaamalla saattaa saada jotain siltä väliltä. Lasketaan, että hotellihuone olisi vaikkapa 30 dollaria yöltä. Sillä näyttää saavan ihan kelpo majoitusta. Perillä on tarpeen olla vähintään kaksi yötä, jotta ehtii myös vesille. Matkat ja majoitus ovat nyt 107 dollaria.

Halong Bay on todella kilpailtu. Cat Balla on lukuisia toimistoja, jotka myyvät erilaisia risteilyjä. Minä varasin omani rantakadun varresta Full Moon Party Tour -nimiseltä firmalta, jonka myyjä hengaili Full Moon -hotellin edessä. Bileristeilystä ei kuitenkaan ollut kyse firman nimestä huolimatta. Valitsin päiväristeilyn, jolla näkee vähän Halong Bayta ja vähän Lan Ha Bayta samalla. Noin kahdeksan tunnin retkellä ei tietenkään näe yhtä paljon kuin kahden yön risteilyllä, jolla pääsee myös Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvalle osalle Halonginlahtea. Mutta jos haluaa vain kokea karstikalliot kerran elämässä, niitä kyllä näkee tälläkin tavalla. Ainakin kesäkuussa risteilyn sai varattua seuraavalle päivälle.

Ah, ne maisemat!

Halong Bay

Halong Bay

Halong Bay

Halong Bay

Halong Bay vaan on kaunis. En osaa sanoa, oliko Lan Ha Bay jotenkin erilainen. Tuskin. Kaunis meri, kauniit kalliot. Sitä Halong Bay on. Maisema ei muutu, matkaako siellä halvalla vai kalliilla. Jollain tavalla näiden päiväretkien reitti on erilainen kuin risteilyjen, koska kun lähdimme risteilylle, veneitä oli kymmeniä, jollei satoja. Voi sanoa, että siellä oli oikeasti ruuhkaa. Tällä retkellä näin muutaman satunnaisen veneen. Ehkä ensimmäisellä kerralla maisemat olivat jylhempiä ja ehkä kauniimpia – tai sitten minä olin niihin jotenkin jo toisella kerralla tottunut. En osaa sanoa. Ehkä voit verrata kahden postauksen kuvia ja miettiä itse. 

Päiväristeilyihin kuuluu myös aktiviteetteja. Ensin pysähdyimme Cat Ban edustalle toiselle turistisaarelle, Monkey Islandille, jolla oli mahdollisuus olla rannalla tai kiivetä ilmeisen jyrkkä rinne korkeimmalle kohdalle zoomailemaan maisemia. Olin itse vielä sen verran heikossa kunnossa sairastelujen jäljiltä, että en edes pyrkinyt ylös. Moni piti nousua rankkana, että loppumatka oli ollut ihan kunnon kiipeämistä. Flip flopeilla ei olisi pärjännyt, kuulemma. Pysähdyimme myös melomaan. Risteilyn hintaan kuului kajakki (kanootti?), ja korealaistytön kanssa lähdimme mekin, mutta myönnettäköön, että olimme surkean huonoja. Mutta hauskaa meillä oli. Kolmas pysähdys oli ankkuroituminen. Silloin saattoi käydä snorklaamassa, hyppiä veneen katolta tai kelluskella pelastusliiveissä muuten vain. Retken kruunasi oikeasti todella hyvä lounas. Kaikki kehuivat ruokaa varauksetta. Mitä arvelet tällaisen kokopäiväretken hinnaksi? Satasen? Juu ei. Se oli 18 dollaria. 

Halong Bay halvalla mutta kuitenkin ihan kohtuullisella laadulla maksaa siis yhdeltä hengeltä 105 dollaria, nykykurssilla (10.8.2018) 91 euroa, kahdelta 150 dollaria eli 130 euroa. Majoituksesta olisi helppo tinkiä vielä reilustikin, samoin bussinkin voi saada halvemmalla, eli kyllä Halong Bayn näkee hyvinkin kaksi ihmistä satasen pintaan, jos ensin vain jotenkin hilaa itsensä Hanoihin. Esimerkiksi Aphrodite Cruisesilla lähtö ensi viikolla, kahden yön täysihoitoristeily, on kahdelta halvimmillaan yli 800 euroa. Lisäksi pitää maksaa kuljetus satamaan. Kuten sanoin, molemmissa on puolensa. Olen itse enemmän risteilynaisia ja nautin omasta risteilystäni aivan mielettömästi – mutta päiväretkikin oli todella kiva. 

Halong Bay

Halong Bay

Halong Bay

Halong Bay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 comments

 1. Oih, ihanalta näyttää kyllä tuokin tapa. Ollapa tuolla toimiston sijaan. Oltiin maaliskuun lopussa risteilyllä, ja valinta kallistui Aphroditeen juurikin sinun ansiostasi. Silloin ei ollut vielä niin high season, hinta ei ollut noin paljoa ja Aphrodite oli kyllä täydellinen kokemus kaikin puolin. Mutta nyt haluaisin myös tuonne Cat Ba Islandille😁

  1. Aphrodite oli kyllä hyvä. Tämä on myös mainio tapa päästä lyhyemmäksi ajaksi Halonginlahdelle – mutta. Odota seuraava postaukseni. Cat Ba ei ehkä ole se, mitä haluat. :O

 2. Tutun näköisiä maisemia <3
  Eipä muuten tullut mieleen että Halong Baylle menon olisi voinut ratkaista näinkin, eri risteilyjen vertailussa oli jo ihan riittävästi homma. Kiinnostavaa!

  1. Tämä tosiaan on se budjettivaihtoehto eikä ollenkaan huono, mutta on risteilyssä oma tunnelmansa, vaikkapa tähtikirkas yö Halonginlahdella. Cat Ba kun itsessään ei ole sellainen kohde, johon erityisesti kukaan ehkä haluaa – paitsi minä onneton, kun en ollut oikein saanut selville, mikä paikka se on. 🙂

 3. Halong Bayn alue on kyllä niin kaunis! Omasta mielestäni ne kauneimmat maisemat Halong Bayn risteilyllä oli sillä pätkällä, kun lähdimme sieltä perinteisestä Halong Bayn yökohteesta Cat Balle, joten tuo retki Cat Balta käsin on varmasti varteenotettava vaihtoehto varsinkin budjettireissaajille. Mutta Cat Ba ei kyllä itsessään tehnyt vaikutusta, parhaiten jäi mieleen ne pitkälle yöhön pauhaavat karaokebaarit ja niiden hoilaajat. 😀

  1. Ahaa, sun reitillä on ollut Cat Ba tai ainakin sen suunta. Minä tutustuin tai siis kuulin koko paikan nimen ekan kerran tänä keväänä, eli oma risteilyni on ollut eri suunnalla. Risteilyfirmoja on niin älyttömän paljon, että pakko rettienkin vaihdella. Ja kyllä, Cat Ba todellakaan ei tehnyt vaikutusta…

 4. Onpas kiva, että näitä Vietnamin vinkkejä on tullut tänä vuonna paljon eri lähteistä. Oma ensimmäinen Vietnamin matka kun on jo suunnitteluasteella. Halong Bay on yksi ehdottomasti ohjelmaan kuuluvia paikkoja. Kyllä me varmaan sinne risteilylle joka tapauksessa menemme, mutta aikataulu voisi hyvinkin sallia myös tällaisen vaihtoehtoisen rauhallisemman retken lahdelle. Hieman pelottaa, että miten se ruuhka siellä vesillä vaikuttaa risteilykokemukseen. Tämä rauhallisempi vaihtoehto varmaan toimisi hyvänä vastapainona risteilylle. Maisemat sinällään näyttävät kovin tutuilta, Thaimaan Phang Ngan lahdella on kovasti samannäköistä. Kovin kauniita nuo karstikalliot ovat joka puolella.

  1. Ruuhkat vaikuttavat kyllä. Toisilta laivoilta ei pysty silmiä sulkemaan. Niitä on yöpymispaikoillakin näköyhteyden päässä lukuisia. Jos menee parin yön risteilylle, joka minusta ehdottomasti yhden yön risteilyä parempi vaihtoehto, ei ehkä ole tarvetta samalla matkalla enää päiväretkelle. Kauneuteenkin tulee ähky.

 5. Aika mainioilta näyttää nämä päiväretkenkin maisemat! Toki yönyliristeilyssä on varmasti oma hohtonsa, johon ei päiväretkillä yllä, mutta on hyvä että vaihtoehtoja löytyy monenlaisia. Vähän kauhulla odotan, mitä tuosta Cat Ban postauksestasi oikein löytyy 😀

  1. Pelkästään maisemia ajatellen päiväretki on tosi hyvä vaihtoehto. Samoin jos mietitään budjettia. Silloin tämä vaihtoehto on ihan ehdoton. Vähän aikaa pidän jännityksessä, mikä paikka Cat Ba onkaan. 🙂

 6. Loppujen lopuksi kun kuvia katselee, Halong bay muistuttaa todella paljon Krabin ympäristöä. No jouluna tiedän paremmin, onko näin.

  1. Googlailin Krabia, ja näyttää joo, että siellä voisi olla jotain samanlaista, mutta Halong Baylla saaria on lukuisia ja maisema jatkuu piiiitkään. Halong Baysta osa on Unescon maailmanperintökohdetta, joten kyllä siinä epäilemättä on jotain ihan uniikkiakin. 🙂

 7. Tää on varmasti hyödyllinen vinkki budjetilla reissaamiseen. Me ihastuttiin Bai Tu Long Bayhin niin, että se on aina oma ehdoton ykkössuositus, mutta siellä ei kyllä noin halvalla risteillä. Jos tiukalla budjetilla reissaa, en edes suosittelisi niitä yön yli kestäviä risteilyjä, sen verran hirvittäisi niiden hyttien taso tai pysyykö paatti edes pinnalla… Hinta-laatusuhde ei meidän Bai Tu Long Bayn risteilyllä päätä huimannut, mutta kyllä sieltä varmasti parempiakin löytyy, jos viitsii etsiä. Cat Balla oltiin vuosia sitten, ihan oiva tukikohta varmasti!

  1. Vaikka en itse budjettireissaaja ole, minusta tämä vinkki on ihan mainio. Tietenkin pitää saada itsensä Hanoihin asti, mutta siitä eteenpäin Cat Ban kautta pääsee superhalvalla. En halua edes ajatella, millaisia kaikkein halvimmat yön yli -risteilyt olisivat. :O Kuulin Lan Ha Baysta aiemmin, ja siitä näin tuolla päiväretkeällä palasen. En kyllä erottanut Halongista. :O Ihan uutena tuli ny6t mainitsemasi Bai Tu Long Bay. Apua, pitääkö sekin vielä lähteä katsomaan?!

 8. Tuo on varmaankin ihan hyvä budjettivaihtoehto edellyttäen, että saa edullisen maboituksen. Me otimme retken Hanoista. En muista mitä se maksoi, mutta tuskin kauhean paljon ja oli kyllä joka sentin arvoinen. Parasta oli juuri samettinen, pilkkopimeä yö ja yön hiljaisuus. Olihan niitä muitakin veneitä liikkeellä mutta eivät häirinneet minua.

  1. Edullisen majoituksen saaminen on helppoa. Keskihinta on ehkä jotain 30 euroa. Cat Balla on vain muutama selvästi kalliimpi (ja tasokkaampi) paikka. Kyllä ne risteilyt, joilla yövytään, ovat tunnelmaltaan ihan erilaiset. Halusin kuitenkin esitellä myös tämän vaihtoehdon, koska näinkin halvalla Halong Bayn voi nähdä.

 9. Thank you for so detailed post. May I use your feature image?

  1. Thank you!
   Could you tell me how you wanted to use it?