Type and press Enter.

Guggenheim Bilbao – moni kakku päältä kaunis

Guggenheim taisi tehdä Bilbaosta tunnetun, ja se minuakin kaupungissa erityisesti kiinnosti. (Ja alennusmyynnit olisivat taiteen ja ruoan lisäksi myös kiinnostaneet, mutta ne alkoivat täydellä teholla vasta loppiaisen jälkeen. Espanjalaiset yhä edelleen aika laajasti jakavat lahjat vasta loppiaisena, onhan se päivä, jolloin Jeesus-lapsikinkin sai kalliita lahjoja tietäjiltä.) Paikalliset sanovat turismin kasvaneen museon myötä, mutta Bilbao on kehittynyt siinä sivussa paljon muutenkin eikä ole turistillekaan pelkkä museo.

Bilbaon Guggenheim on tunnettu erityisti arkkitehtuuristaan. Sen erikoinen ja näyttävä ulkoasu sekä ulkopuolella olevat jättiveistokset loivat minulle suuria odotuksia. Näin museon ensimmäisen kerran ylhäältä, kun otin funiculan kaupungin yläpuolelle Arxanda vuorelle. Vuoreksi tosiaan mokomaa nyppylää sanovat. Sieltä katsottunakin museo näytti vaikuttavalta joen rannassa, vaikkakin kaukaa katsottuna pieneltä. Illalla se on valaistu, ja viereisen kahvilan terassilla voi seurailla sen ympärillä kuhisevaa elämää. Joen ranta on suosittua ulkoilualuetta, ja jokainen ainakin muualta tullut, haluaa kuvan ainakin jättikokoisesta hämähäkkiveistoksesta.

Guggenheim Bilbao

Guggenheim Bilbao

Guggenheim Bilbao

Guggenheim Bilbao

Guggenheim Bilbao

Olen modernin taiteen ystävä ja hyvässä museossa viihdyn pitkään. Vertailukohdaksi otin viimeksi käymäni Erarta nykytaiteen museon Pietarissa. Odotukseni olivat tietenkin, että Guggenheim on moninverroin parempi, kiinnostavampi, ajatuksia herättävämpi. Venetsian ja New Yorkin Guggenheimeista on niin paljon aikaa, että niitä en voinut enää vertailukohtana pitää. Mutta odotukseni eivät täyttyneet.

Kun museoon astui sisälle, oikeastaan mikään ei muistuttanut sen ulkoisesta komeudesta. Sisällä oli aivan järkyttävän kuuma. Lippu- ja narikka-aulan jälkeen pääsin itse museoon. Sama fiilis jatkui. Tila oli toki kaikessa korkeudessaan vaikuttava, mutta esimerkiksi ulkopuolen muodoista ei näkynyt jälkeäkään. Kerroksia ja tasoja on useita. Kapusin ylimmälle ja lähdin järjestelmällisesti kiertämään kaikki näyttelytilat, jotka vain löysin. Pettymykseni kasvoi. Tilat olivat osa aika pieniä. Niissä oli muutama teos. Suuremmissa tietenkin vähän enemmän, mutta mikään ei puhutellut. Vain osiin puretun ja vaijereiden varaan jokainen osa kerrallaan nostetun auton kohdalle pysähdyin miettimään, että ai tuoltako minunkin autoni noin suunnilleen näyttäisi atomeiksi purettuna – mutta ei tämä nyt suuri taiteellinen oivallus ollut.

Guggenheim Bilbao

Guggenheim Bilbao

Jollain tavalla kaikessa yksinkertaisuudessaan vaikuttavin teoksista oli muutamasta ihmisen mentävästä, valtavasta labyrintista koostuva teos, jos täyttää valtavan huoneen. Kun kulki valtavien seinämien vierellä, en saanut oikein fiilistä, mutta ylhäältä päin se oli jotenkin upea. Museon sisällä ei saanut kuvata kuin aulatiloja, mutta sen verran saattoi sormi WhatsApp-viestiä kirjoittaessa lipsahtaa, että labyrintti kännykälle tallentui.

Minusta kaunein teos oli terassilla oleva tulppaaniveistos. Se oli upea iltavalaistuksessa. Mutta kyllä jäi vähän huijattu olo. Uskon kiertäneeni koko museon. Videoteokset jätin katsomatta, koska niistä en alun jälkeen saanut oikein otetta – niistäkään. Ja niin kävi, että tunnissa oli Guggenheim kierretty. Menin pettymykseeni museon baariin viinille. Se oli hyvää, kylmää ja halpaa. Mutta ei edes lohduttanut. Guggenheim päältä kaunis mutta silkkoa sisältä, sanon minä.

Guggenheim Bilbao

Guggenheim Bilbao

Guggenheim Bilbao

Guggenheim Bilbao

Guggenheim Bilbao

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

24 comments

 1. Kiitos rehellisestä kuvauksesta!

  1. En olisi halunnut ajatella näin. Ehkä vaihtuvat teokset vain ovat laadultaan erilaisia, ja nyt ei osunut sellaisia, joista olisin pitänyt tai joista innostunut. Jos vielä menen Bilbaoon, uskon kyllä antavani museolle toisen mahdollisuuden. Mutta pakko myöntää, että olin minä tällä kertaa pettynyt.

 2. Voi harmin paikka! Mutta ihan hyvä tietää, ettei museo välttämättä ole ihan maineensa veroinen. Bilbao ei aiemmin niin kiinnostanut, mutta luettuani Dan Brownin Alku- kirjan, innostuin juurikin tuosta Guggenheimista. Kirjan alun dramaattiset tapahtumat sijoittuvat juuri tuonne. Myös tuo labyrintti mainitaan, sekä hämähäkki, ja liuta muitakin taideteoksia. Kirja on tietysti vain kirja, mutta Brown on melkoisen tarkka kohteidensa kuvauksessa, ja olen joskus Roomaakin kiertänyt Enkelit ja Demonit- kirja yhtenä oppaanani.

  1. Ulkopuolen veistokset ovat hienoja. Ja rakennus on todella mielenkiintoinen. En minä ihan kokonaan tuomitsemaan menisi. Ehkä nyt osui vain vaihtuviin näyttelyihin sellaisia, jotka eivät minua puhutelleet. Olin juuri käynyt Tampereella katsomassa ihanaa Robert Longon näyttelyä ja tutustunut niin monenlaiseen ja hyvin kiinnostavaan moderniin taiteeseen Pietarissa, että ehkä omat odotukseni vain olivat liian suuret. Ehkä siksi petyin.

 3. tuo hämähäkki on mielettömän upea !!! ja kuvasi hyviä – kiitos niistä 🙂

  1. Kiitos Päivi! Ihanaa, että suomalainenkin antaa positiivista palautetta silloin, kun siltä tuntuu.

 4. Kiitos rehellisestä artikkelista. On aina vaativaa sanoa ääneen ettei keisarilla ole vaatteita.

  Jotenkin on tullut sellainen fiilis, että nyt kun Guggis on iso brändi, laadusta viis. Vaikka onhan tuo ulkoa tosi vaikuttava – ja se mainitsemasi labyrintti on komea myös. Hyvä ettei tule Helsinkiin, se Etelärannan rakennussuunnitelmakin oli niin mitätön. Ei mitään tuohon verrattuna.

  1. Venetsiassa ja New Yorkissa olen tykännyt. Epäilen, että nyt vain eivät vaihtuvat näyttelyt osuneet mun makuun. Mä olisin toivonut Guggista Helsinkiin, mutta on just noin, että ne suunnitelmat olivat vaikkapa just Bilbaoon verrattuna ihan aneemisia.

 5. Tunnustan, etten ole modernin taiteen asiantuntija enkä välttämättä lähin ystäväkään. Oli silti hauska huomata, että kokemuksemme olivat melko lailla samanlaiset. Minulle tuli pääsiäismuna mieleen, sillä ulkoapäin Guggenheimin rakennus on kaunis ja kiiltävä, mutta jätti sisältä onton vaikutelman. Nähtävää oli yllättävän vähän. Ehkäpä annan nykytaiteelle mahdollisuuden jossain toisessa museossa, jos tämä kerran oli alan ystävällekin pettymys.

  1. Asiantuntija en ole minäkään. Suhteeni on kuin viiniin: pidän tai en pidä. Pääsiäismunavertaus on kyllä osuva. Sellainen fiilis kyllä jäi. Päältä kaunis, silkkoa sisältä. Oli pettmys. Mutta juu ei ole Bilbaon Guggis sellainen, että sen perusteella kannattaisi tehdä päätös pysyä kaukana nykytaiteesta!

 6. Olen täysin samaa mieltä museosta.Melkeinpä olisi jäänyt parempi fiilis jos ei olisi jonottanut ollenkaan sisään ja maksanut pääsylippua..
  ulkopuolella oli paljon enemmän ihasteltavaa;upeat taideteokset ja valtava kukkiva koira..Itse Bilbaokin vaikutti kivalta muutaman tunnin oleskelun perusteella.

  1. Bilbao oli minusta ihana! Ja museo ulkoa ihan huippu. Mutta kyllä on myönnettävä, että eivät odotukset täyttyneet, mikä harmittaa edelleen. Onneksi ei ollut jonoa ja oli niin vähän ihmisiä, ettei tungoksessa tarvinnut kärvistellä.

 7. Hienoja kuvia iltavalaistuksesta! Olen aikaisemmin kuullut vastaavia kommentteja samasta paikasta, mutta eri näyttelystä. Tämä pistää miettimään, että onko museo aina sisältä ihan floppi.

  1. No kieltämättä tuollainen ajatus heräsi minullakin, jos muista näyttelyistä kuuluu samaa. Itse ajattelin, että vain nyt eivät vaihtuvat näyttelyt osuneet minulla. Mutta en silti jättäisi menemättä, jos Bilbaoon menen uudelleen. En voisi ottaa riskiä, että missaisin jotain kiinnostavaa. 🙂

 8. Höh, olipas harmittavan tylsän kuuloinen museovierailu. Hienoa, että kerroit kuitenkin rehellisesti mielipiteesi. Eihän sitä jokaisesta paikasta voi mitenkään tykätä! Jos vain katsoisi nuo kuvat lukematta tekstiä, voisi hyvinkin ymmärtää kokemuksesi väärin. Sen verran näyttävät kuvat olit tuohon valinnut. Tuo viimeinen kuva on todella upea ja toki nuo Jeff Koonsin tulppaanit näyttävät myös hienoilta.

  Tuo itse museorakennus on kyllä todella upea. Olemme Frank Gehryn suunnittelemiin rakennuksiin törmänneet muutamissa kohteissa ja ne ovat kaikki olleet todella mielenkiintoisia. Vaikka et museosta pitänytkään, sait minut kuitenkin kiinnostumaan Bilbaosta. Eihän sitä tiedä, voisin itse olla eri mieltä Guggenheimista.

  1. Rakennus ja teokset museon ulkopuolella ovat todella vaikuttavat. Fiilis on aivan erilainen ulkona kuin sisällä. Kyse ei muuten ole kuvista, jotka olen valinnut, vaan ihan kaikista olemassaolevista, kun ei museossa sisällä saa kuvata. Kaikki, jotka ovat juttua kommentoineet tässä tai Facebookissa, ovat olleet samaa mieltä, että kyllä on ollut sisältä pettymys. Toki ei se sitä sano, ettekö voisi olla eri mieltä. Jospa vaikka tulevat näyttelyt olisivat kiinnostavampia. Mutta Bilbao on kyllä ehdottomasti vierailemisen arvoinen kaupunki.

 9. On se kyllä näyttävä rakennus!!! Espanjan vuosina oli toiveena päästä käymään Bilbaossa, mutta tuolloin jäi kaupunki näkemättä ja musoe kokematta, enkä tiedä tuleeko enää mentyä sinne. Upeat kuvat, olet kuitenkin saanut vaikka kokemus oli pienoinen pettymys.

  1. Rakennus on todella vaikuttava. Vaikka se on niin erikoinen, se sopii maisemaansa yllättävän hyvin. Ehkä siksi, että on niin paljon tilaa ympärillä. Vaikka takana oleva silta on jotenkin ihan eri paria, sekään ei haittaa.

 10. Odotin innolla ajatuksiasi paikasta. En itse ole ”museohiiri” enkä reissaa maailmalla museoiden perässä – käyn joskus kun kohdalle tulee. Rakennus on upea ulkoa ja ulkona olevat taideteokset ovat mkelenkiintoisia, ja viihdyin paikassa toki pari tuntia. Ihan jees, mutta en usko että nykytaide on varsinaisesti oma juttuni joten syvällisempää arvosanaa en osaa antaa 😀 Mutta tuo ranta on upea ulkoiluun ja mainitsemasi vuori saa kyllä pakarat kipeiksi.

  1. Kovin kaukana olen minäkin museohiirestä, ja ihan liian moni hienokin museo on jäänyt käymättä, koska olen ollut mieluummin ulkona tai vaikka ostarilla. Mutta kyllähän hyvä museo parhaimmillaan on elämys. Sitä ei minusta Bilbaon Guggenheim ollut.

 11. No voi hitto! Me ajateltiin mennä käymään tuolla samalla kun käydään Guggenheimin Michelin-ravintola Neruassa. No, sen ainakin tiedän, että ruoka tulee olemaan hyvää, jos museo ei säväytä 🙂 Tosin näillä odotuksilla ei ehkä tule pettymystä museostakaan 😀

  1. Kyllä museossa käydä kannattaa. Ei kympin lippu varsinaisesti hukkaan mene. Mutta minulla olivat odotukset niin korkealla, että jouduin pettymään.

 12. Hei, kiitos blogistasi. Itse asuin Bilbaossa 6 vuotta työn merkeissä. Silloin näin monta hyvää näyttelyä Guggenheimissa. Ei ehkä kannata tehdä voimakkaita päätelmiä yhden päivävierailun perusteella 😉 Terveisin Veikko

  1. Kiitos Veikko!
   Ei kai museossa sentään enempää kerrallaan vietetä? Bilbaossa olin toki useamman päivän ja kaupungista pidin todella paljon. Mutta Guggenheim ei ainakaan tällä kertaa tehnyt vaikutusta.