Type and press Enter.

Grünerløkka, Oslon muodikkain kaupunginosa

Oslo on ollut  minulle tähän asti pari päivää kuninkaanlinna – oopperatalo-akselia, ja tästäkin on yli kymmenen vuotta. Myönnän, etten oikeastaan potenut kovin suurta innostusta kaupunkia kohtaan, koska ajatus lomasta paikassa, jossa on pakko miettiä, mihin oikeastaan on varaa, tuntui lähtökohtaisesti vähän hankalalta. Lomallahan pitäisi saada nauttia. Mutta kun Helatorstai ja pitkä viikonloppu lähestyivät, lennot melkein mihin vain alkoivat olla 300 euroa ja Osloon satasen. Aloin siinä sitten vähän lämmetä. Kyllä välirahalla kattaa vähän kalliimmatkin ruokalaskut. Kun vielä sain AirBnB-kämpän hyvään hintaan (250 euroa/3 yötä), alkoi keväinen Oslo ja erityisesti Grünerløkka puhutella koko ajan enemmän. (Eikä täällä nyt niin järkyttävän kallistakaan ole. Ehkä sen 20 prosenttia, minkä norjalaisten keskipalkka hakkaa meidät.)

Harvoin ehdin googlailla mitään etukäteen, mutta nyt löytyi Grünerløkka, Oslon SE kaupunginosa, muodikkain, hip ja pop juuri nyt. Se alkoi ajatuksissani nousta jo itseän suuremmaksi: pieniä putiikkeja, kahviloita, baareja, ravintoloita osittain entisellä teollisuusalueella Akerselva-joen rantamilla. Grünerløkka luki myös asuntoilmoituksessa, koska se on ehdoton myyntivaltti – vaikka asunto sijaitsisi 1,5 kilometriä oikeilta mestoilta. 

Grünerløkka oli ihan eri maailma, kuin ikinä olisin ajatellut Oslon olevan. Sen ei oikeastaan ajattelisi olevan edes missään Pohjoismaassa, Brooklynissa ehkä. Mutta eipä sitten tarvinnut paljon muualle mennäkään. Viihdyin niin hyvin. En kaivannut muuta. Tulin Osloon vain irrottautumaan arjesta. Leppoisa hengailu riitti, ja siihen Grünerløkka oli täydellinen.  

Näissä paikoissa viihdyin parhaiten:

Korttelit Olaf Ryes Passin ympärillä

Olaf Ryes Pass on korttelin kokoinen puistikko, ja sen reunamilla ja lähikaduilla on pakjon pieniä putiikkeja, erikoisliikkeitä ja vain vähän kaikkialta tuttuja ketjuja. On kirppareita ja fillarikauppoja, norjalaista designia ja uniikkeja lastenvaatteita. Lämpiminä päivinä kahviloiden ja ravintoloiden terassit täyttyvät. Näyttää olevan oslolaisissa samaa kuin kööpenhaminalaisissa: terassilla ollaan lämpölamppujen alla, vaikka ei kesäisen lämmin olisikaan. Tähän puiston kulmalle päädyin ensimmäisen kerran Grünerløkkaan tullessani, ja heti tuli jotenkin kansainvälinen fiilis. Sellaista en tavoita esimerkiksi Helsingissä missään.  

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Mathallen Oslo ja Dansens Husin terassi

Olen erilaisten kauppahallien fani, varsinkin jos niistä voi ostaa ruokaa-annoksia ja istua syömään, ottaa ehkä lasi viiniä ja katsella ihmisiä. Joen toisella puolella Olaf Ryes Passista katsottuna on Mathallen Oslo. Sen vieressä on Dansens Hus ja niiden välissä kiva, aurinkoinen terassi. Tämä kokonaisuus on osa Vulkania, asuntojen, ravintoloiden ja baarien keskittymää.   

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Jokirannan terassit Ingens Gaten katutaiteen kupeessa

Boheemein kulma Grünerløkkassa on Ingens Gate. Se on pieni kuja lähellä kaikkia taidekouluja. Molemmin puolin on muraaleja, pään yläpuolella roikkuu jättimäinen feikkikristallikruunu, alkuillasta hevibändi raahaa kamoja suomeksi kiroillen. Kujan päässä joen rannassa on molemmin puolin kivat terassit. Päivällä paikka tuntui minusta kivemmalta kuin illalla. Seurassa kyllä nauttisin pimeässäkin. Illan juhlien jälkeen kadulla voi lojua viinipulloja, jossain vähän haiskahtaa pissa. Mutta tässä nurkassa on jotain rosoisen viehättävää mutta silti aika keskiluokkaista. 

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Takapihat ja porttikongit

Paikoin Grünerløkkan sydämessä ei riittänyt kulkea pelkästään kadulla, koska talojen välistä pilkotti jotain kiinnostavaa. Milloin sieltä löytyi tyylikäs senioritalo, milloin ihan vain tyypillinen kerrostalojen viheralue. Virallisen katutaiteen ulkopuolisia töitä oli talojen julkisivuissa mutta myös sisäpihoilla. Kuvissa on suosikkitakapihani porttikonkeineen. Helposti tällaisesta maalatusta tulee vähän suttuinen fiilis, mutta ei täällä. Jotenkin taas niin norjalaista. (En tiedä mitään norjalaisuudesta, mutta se on stereotypisissä ajatuksissani terveyttä, rikkautta, kauneutta, urheilullisuutta, ulkoilmaihmisyyttä, järjestäytyneisyyttä. Ja kyllä, tiedän sen nyt olevan myös huono-osaisuutta ja kodittomuutta, ihan kaikkia samoja vaikeuksia kuin muuallakin, mutta nautitaan nyt vain tästä takapihasta.)

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Grünerløkka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 comments

 1. Onpa mielenkiintoinen kaupunginosa. Pitääpä laittaa mieleen, sillä suunnitelmissa on kesäloma-ajelu mm. Osloon.

  1. Minä en muuta tarvinnut kuin tuon kaupunginosan. Kyllähän Oslossa muutakin on vaikka kuinka paljon, mutta osan nähtävyyksistä kiersin viimeksi käydessäni.

 2. Tykkäsin itsekin kovasti Grünerløkka kun siellä kävin muutama vuosi sitten, tosin ihan niin perusteellisesti en ehtinyt sitä tutkia kuin sinä, kävin vain muutaman tunnin kävelylenkiltä. Ainakin Ingens Gate jäi välistä, mikä on harmi, koska vaikuttaa juuri sellaiselta paikalta josta olisin tykännyt! 🙂

  1. Muutaman tunnin kävelyllä ehtii nähdä kyllä epäilemättä suuren osan Grünerløkkasta. Onpa harmi, että et löytänyt Ingens Gatea. Se on joen toisella puolella ostoskaduista katsottuna. Sinne ei ehkä tietämättään tule mentyä.

 3. Oslo on omissa ajatuksissa ollut vähän harmaa ja sen lisäksi tosiaan kallis, mutta ehkä tämän postauksen myötä voisin ujosti katsella halpoja lentoja sinnekin suuntaan. Mutta siis, ehdottomasti listalle Grünerløkka!

  1. Tosiaan ei ole Oslo harmaa eikä oikeastaan ihan älyttömän kalliskaan. Ihan kohtuullisella budjetilla siellä selvisi, kun ei fine diningia valinnut, ja se nyt on kallista kaikkialla.

 4. Oma tietämys Oslosta, jossa en ole koskaan käynyt, on rajoittunut juuri mainitsemiisi oopperataloon ja patsaspuistoon. Ihan hirveästi mikään ei ole vielä saanut haluamaan kaupunkiin matkustamista, mutta tässä oli ensimmäistä kertaa jotain vähän kiinnostavamman oloista. Todella monipuolisen ja vähän berliinimäisen näköinen meininki siellä. Jos joskus Osloon menen, suuntaan ehdottomasti noille nurkille. 🙂

  1. On jännä, miten jossain kokee olevansa heti kotona. Grünerløkka oli minulle sellainen. Olin jo etukäteen kuvista zoomaillut, että saattaisin tuosta pitää. Ja pidinkin niin paljon, etten oikeastaan muualle mennyt. Hetkisen istuskelin oopperatalon ulkopuolella, mutta siitäkin sade ajoi pois. 🙂

 5. No onpas kyllä todella kivan oloinen kaupunginosa. Nyt alkoi Oslo-kuume nousemaan korkeammaksi! Mulla on ollut vähän samanlaisia mietteitä Oslosta. Se kiinnostaa kovasti, mutta tuo hintataso mietityttää. Matkustaisiko sittenkin Keski-Eurooppaan, jossa pystyisi samalla rahalla elelemään leveämmin? Mutta kyllä Oslo on silti vielä nähtävä joskus. AirBnB on varmasti toimiva ratkaisu tuolla varsinkin reissubudjettia ajatellen

  1. AirBnB on Oslossa tosiaan varsin hyvä vaihtoehto. Kun lennot ovat satasen pintaan, allekin, pystyy matkakulujen säästöllä vähän leventämään käyttörahakassaa – ja kas, elelemään jokseenkin samoin kuin missä vaan muualla. Verrattuna vaikkapa Dubliniin, josta juuri tulin, ei Oslo ole juurikaan kalliimpi (AirBnB itseasiassa halvempi selvästi) kuin aavistuksen ehkä alkoholin suhteen, mutta tuskin kukaan kai Osloon lähtee sillä periaatteella, että olenpa tukevassa humassa koko loman. 🙂

 6. Kiitos kivoista vinkeistä. Minä ihastuin Osloon viime keväänä. Olin käynyt kaupungissa useita kertoja, mutta se ei vaan koskaan tuntunut omalta. Sitten yhtäkkiä viime keväänä jokin losahti pakkalleen ja nyt haaveilen palaavani kaupunkiin. Sen verran on pieni paikka, että täytyy tietää mihin on menossa. Joka suunnasta ei löydy kiinnostavia kortteleita. Hintataso oli yllättävän siedettävä. Ei olenkaan niin kallista kuin muistelin. Luulempa syyn olevan se, että Helsinki on kallistunut hurjasti viime vuosina.

  1. Uskon tuohon samaan: Helsinki on kallistunut ehkä kovempaa vauhtia kuin Oslo, ja nyt ollaan lähempänä toisiamme. Minäkin muistin, että on superkallis. aikalailla Helsingin hinnoissa, sanoisin. Viikonloppumatkakohteeksi Oslo on mitä mainioin.

 7. Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta ja viihtyisältä paikalta, kyllähän jo tuolla kierrellessä ja putiikeissa plus terasseilla piipahtaessa saa hetkessä viikonlopun kulumaan. Joten taisi olla oikeasti hyvä valinta sittenkin suunnata Osloon muiden kalliiden kohteiden sijaan. 🙂

  1. Oslo oli ehdottomasti täydellinen valinta! Tietenkin sää myös suosi, ja kauniilla ilmalla mikä vain kaupunki onnistuu viihdyttämään viikonlopun verran. Mutta olen iloinen, että valitsin Oslon. Se oli todella positiivinen kokemus.

 8. […] jälkeen tarkoituksenamme oli jatkaa Grünerløkkan puolelle. Olin bongannut alueen Travellover-blogista. Kun vaimonikin oli jostain lukenut tästä ilmeisen trendikkäästä kaupunginosasta, päätyi se […]