Type and press Enter.

Gdansk on suositeltava minilomakohde

Gdansk pääsi yllättämään. Olin nähnyt kuvia sen kauniista taloista, mutta olin luullut kuvien kaikkien olevan suunnilleen samasta paikasta jonkin yhden kadun varresta tai joen rannasta, mutta ihastuttavaa arkkitehtuuria oli koko vanha kaupunki. Tyylisuuntia tuntematta sanoisin, että ainakin jotain samaa rakennuksissa on kuin Amsterdamissa: korkeita, kapeita, kiinni toisissaan koko korttelin mitalta ja usein julkisivultaan koristeellisia. Niin sitten kävi, että ihastuin ikihyviksi. En tarvinnut kolmeksi päiväksi muuta kuin vanhan kaupungin kadut, kahvilat, ravintolat (Ruoasta kirjoitinkin jo täällä.) ja mainion vanhanaikaisen sukkahousukaupan. (Kyllä vain, itäisestä Euroopasta ostan aina sukkahousuja, koska hinta ja laatu, ja tällä kertaa valikoima oli erinomainen, vai mitä sanot esimerkiksi Suomen talveen sopivista 100 denierin stay upeista?)

Näin talvella Gdansk oli aika hiljainen. Jos vertaan vaikka Tallinnan vanhaan kaupunkiin, se oli suorastaan aneeminen. Mutta minulle se passaa hyvin. Ero juuri vaikkapa Tallinnaan on siinä, että ihan ytimessä ei ole kovin paljon esimerkiksi kauppoja. Jos haluaa katsella kenkiä tai ostaa vaatteita, on melkienpä lähdettävä ostareille tai ainakin vanhan kaupungin ulkopuolelle. Matkamuistoja oli tarjolla toki ja aivan hurja määrä meripihkaa. Sitä olisi saanut kaikissa muodoissa melkeinpä kaikkialta. Yksi viehättävimpiä katuja on Mariacka Street, Amber Streetinäkin tunnettu, jonka varrella on oikein meripihkamyymälöiden keskittymä. 

Długi Targ

Gdansk

Gdansk

Długa

Długa

Długa

Gdansk

Vanhan kaupungin pääkatu Długa on rakennustensa puolesta kaunein. En tiedä, montako kertaa kävelin sitä päästä päähän ihan vain katsellakseni rakennuksia sekä pilvisellä säällä että auringonpaisteessa. Sen varrella on kahviloita ja ravintoloita, sekä vanhanaikaisen oloisia että moderneja. Lähinnä Motławajokea katu levenee Długi Targiksi, joka olisi kesällä varmasti ihana, kun terassit olisivat auki, kauniit rakennukset loistaisivat auringossa ja Poseidonin patsaan (Neptune’s Fountain) ympäristön rakenteluhommat olisivat toivottavasti ohi. Mutta tämä oli myös ainoa paikka, jossa sisäänheittäjät yrittivät saada asiakkaita ravintoloihin. Näillä kulmilla en itse syönyt kuin aamupalaa. Omaksi ravintolakadukseni muodostui muutaman korttelin päässä Szeroka.

Mariacka Street, Amber Street

Mariacka Street, Amber Street

Gdansk

Gdansk

Yritinhän minä Tripadvisoria selailla löytääkseni must see -paikat, mutta sitten luovutin. En oikeastaan halunnut alkaa etsiä mitään. Gdansk oli parhaimmillaan juuri noin: fiilistelyyn, kävelyyn (Puhelimen aktiivisuusmittari näytti illalla helposti 8 kilometriä, vaikken kulkenut kuin aika pienellä alueella.), jättimukilliseen kaakaota, pitkiin duunisessioihin kahviloissa mutta myös yllätyksiin. Ulkoapäin kirkot näyttivät aika ankeilta ja synkiltä: valtavan kokoisia tummatiilisiä möhkäleitä. Mutta niihin kannattaa pistäytyä sisälle. Minuun teki vaikutuksen erityisesti  St. Nicholas Church, Gdanskin ensimmäinen katolinen kirkko, joka onnekseen selvisi toisesta maailmansodasta naarmuitta. Valtava kirkko oli täysin hiljainen. Siellä olimme alkuun vain minä ja takapenkissä puoliunessa nuokkuva vahtimestari. 

Olin lentokentältä hotelliin tullessa nähnyt kauniin rautatieaseman tornin ja jonkinlaista eläväistä torielämää. Laajentukoon reviirini, ajattelin. Kävelin reippaasti kohti rautatieasemaa, pistäydyin kauppahallissa, yritin päästä kaupungin uuden puolen makuun, mutta kovin pian huomasin, että Gdansk on parhaimmillaan jossain muualla – ja luikin pikaisesti portista takaisin kauniille kaduille. Parempi oli visiittini joen kahden haaran väliin asettuvilla pienillä saarilla. Ne ovat kivoja kävellä, noin pikaiseen, ja sitten palata taas sinne, missä oli paras fiilis olla. 

Gdansk

Gdansk

Gdansk

Gdansk

Ei Gdansk tästä eteenpäin minun suosikkikohteeni ole. Mutta jos kysyt, suosittelenko, vastaan, että ehdottomasti. Se on todella kiva pienelle citybreikille. Se toimii talvella, mutta on lukuisine terasseineen ja joenrantoineen epäilemättä moninverroin mukavampi, kun on vähän lämpimämpi. Samaan kaupunkialueeseen kuuluu myös Sopot hiekkarantoineen, joten edullinen kesäretki Pohjois-Puolaan voisi olla ratkaisu kesälomasuunnitelmiin?    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments

 1. Kesällä Gdanskissa on aika paljon turisteja, joten olen päätynyt välttelemään vanhankaupungin seutua kuumimman sesongin aikaan. Sen sijaan esim. Gdynia on kesällä myös oikein mukava ja rauhallisempi, kuin Gdansk 🙂 Hiekkarannat ulottuvat täältä Gdanskiin asti. Helin niemimaalta (jonne pääsee Tricitystä myös mm. lautalla) on myös upeat, valkoiset hiekkarannat.

  1. Vähän mietinkin, onko liiankin turistien kansoittama kesällä. Siis on. Talvi oli tästä päätellen mainio aika käydä.

   Tuntuu niin hullulta ajatus, että Puolassa olisi valkoisia hiekkarantoja. Ne melkeinpä kyllä pitäisi omin silmin nähdä.

 2. Me käytiin Gdanskissa viime vuoden maaliskuussa ja paikka hurmasi meidät täysin! Ehkä juuri siksi että meilläkään ei ollut kovia ennakkokäsityksiä niin paikka pääsi yllättämään positiivisesti. Vanhakaupunki oli aivan upea ja talot näyttivät ihan piparakkutaloilta väreineen ja koristeluineen eikä hintatasokaan hirvittänyt missään vaiheessa. Täältä ainakin suuret plussat Gdanskille maaliskuussa, ei ollut tungosta ja säät olivat mielyttävät!

  1. Maaliskuussa sää on varmaan todennäköisesti parempi kuin tammi-helmikuun vaihteessa. Mutta kun aurinko alkoi paistaa ja taivas oli sininen, koko kaupunki muutti kokonaan ilmettä. Yllätyin kyllä todella positiivisesti!

 3. Mainitsit noista itäeuroopan sukkahousuvalikoimista. Olen mies, mutta havainnut sukkahousut hyviksi alusvaatteiksi. Olen löytänyt puolasta ja Tsekeistä myös miehille tarkoitettuja sukkahousuja, ja myös ostanut niitä. Samalla olen huomannut, että noissa kaupoissa on todella laajat valikoimat naisten sukkahousuja niin värien kuin kuvioidenkin suhteen. Ja hinnat noissa erikoisissa sukkahousuissa on kuitenkin maltilliset. Esim. miesten tukisukkahousuja ostin joskus hintaan 7 – 8 €/kpl. Joskus aikoinaan kun Wolford esitteli miesten sukkahousut, niin niiden hinta oli yli 70 €/kpl.

  1. Nyt tuli uutta tietoa! En ole tiennyt, että miehille valmistetaan sukkiksia. Siis kun en ole ajatellut, että miesten ja naisten sukkiksissa olisi jotain eroa. Itä-Euroopassakin kulttuuri alkaa muuttua. Ennen naiset käyttivät paljon enemmän hameita ja varmaan sieltä on peruja myös sukkiskaupat ja niiden mainiot valikoimat. Suomessa kaikki vähänkään erikoisemmat maksavat ihan hulluna. Tuolla olin kuin karkkikaupassa.

 4. http://sklep.adrian-rajstopy.eu/sklep/men.php?offset=1

  Tuossa yksi valmistaja, joka valmistaa miesten sukkahousuja. Eihän niissä käytännössä muuta eroa ole, kuin pituus mitoitus. Toiseksi on paljon mukavampi miehenä ostaa miesten sukkahousut. Niitäkin useat kuitenkin pitää naisellisena.

  1. Ymmärrän toki tuon puolen, että miesten sukkahousuissa on miehisempi tuntu, vaikka nylonit periaatteessa ihan samanlaiset muuten olisivatkin.

 5. Voi kääk. Eipä tässä voi ihan naama peruslukemilla kommentoida kun lukee kaiken 😀

  Mutta siis todellakin. 100 denierin stay upit kuulostavat siltä että nyt taisit todellakin tehdä säästöreissun. Laadukkaat stay upit ovat Suomessa aivan törkeän hintaisia. Kauniita nuo mukulakivikadut ja talot niiden varsilla. Voin vain kuvitella miltä tuolla näyttää, kun kevät purskauttaa puut lehteen.

  1. Kevät tekee takuulla Gdanskin vielä paremmaksi paikaksi mennä sukkahousu- ja sukkaostoksille. Olkoon nyt, että kommentointi lähtee vähän sivuraiteille käsitellessään lähinnä sukkiksia, on sanottava, että kaikki sukkisvinkit ilolla vastaan. Tykkään itse käyttää, mutta mieluumin laittaisin rahat matkoihin kuin jatkuvasti uusiin sukkiksiin, kun eivät tahdo kovalla rahalla Suomesta ostetut kestää mitään.

 6. Puola saattaa olla kaiken kaikkiaan hyvä minilomakohde. Tehtiin viime kesänä 4:n hengen pikku budjettireissu Varsovaan. Oli sen verran pisteitä, että sai 4:lle palkintolennot ( tarvitsee vaan 20.000 p/lento)ja ihan ydinkeskustasta huoneiston 100:lla yö. Kolmen yön reissu tuli maksamaan 100 €/ tyyppi. Varsova on tavallaan järkyttävän ruma, mutta jotenkin minusta kiinnostava. Ja sielläkin ihania kahviloita ja hyviä ruokapaikkoja nousee kuin sieniä sateella. Niin, ja lentokentältä pääsi julkisella liikenteellä suoraan oven eteen varmaan noin 50 sentin hintaan. Gdanskissa en ole käynyt, kiva lukea kokemuksiasi siitä.

  1. Kun kohde on riittävän ruma, se alkaa olla viehättävä. Itä-Eurooppa tarjoaa tällaisia vaihtoehtoja kyllä. 🙂 Olenkin joskus katsonut Varsovaa sillä silmällä, että voisi mennä käymään. Ainakin laatuhotellit olivat tosi edullisia. Puolan kohteista uskon kuitenkin seuraavaksi meneväni Krakovaan.