Fiskars – tunnelmallinen syksylläkin

Fiskars – tunnelmallinen syksylläkin

Fiskarsin kylästä moni lienee kuullut ja aika moni siellä vieraillutkin, mutta tiesitkö sen tarinan? Kun tehdastoiminta alueella loppui, tuli eteen, mitä tehdä kaikilla sen kiinteistöillä, jotka olivat olleet niillä sijoillaan jo Fiskarsin ruukin ajoilta. Syntyi kuningasidea: tarjotaan työ- ja asuintiloja sopivaan hintaan luovien alojen ammattilaisille, jotka saattoivat tuoda työnsä, käytännössä omat kätensä ja luovuutensa, mukanaan. Nykyään noin 600 asukkaan kyläyhteisössä asuu yli sata käsityöläistä, eikä kyse ole mistään kutojamummoista vaan Suomen huippua olevista graafikoista, muotoilijoista, keraamikoista ja muista taiteilijoista, jotka ovat keränneet arvostetuimpia suomalaisia palkintoja ja saavuttaneen mainetta maan rajojen ulkopuolellakin.

Fiskars

Fiskars

Fiskars

Fiskars on erinomainen päiväretkikohde varsinkin kaikille eteläsuomalaisille, ja kauempaa tuleva voi myös yöpyä kylällä. Oma auto on paras kulkuneuvo, mutta Karjaalle pääsee junalla ja sieltä (valitettavasti aika harvoilla) bussivuoroilla tai taksilla Fiskarsiin. Ennen joulua on myös vaivaton vaihtoehto pääkaupunkiseutulaisille: Helsingistä järjestetään matkoja lauantaisin jouluun asti Frimanin tilausbusseilla Kiasman pysäkiltä. Lisätietoja kannattaa klikkailla osoitteesta Frimanmatkat.fi.

Vielä tämän viikon lauantaihin asti joen rannassa, jota kylänraitti myötäilee, on nähtävillä valotaidetta, kun Pohjoismaiden suurin valotaidetapahtuma Lux Helsinki vierailee Fiskarsissa. Joenrantaa valaisevat kymmenet lyhdyt, jotka ovat taiteilijoiden ja taideopiskelijoiden valmistamia. Fiskarsissa on Lux Helsingissä aiemmin nähtyjä teoksia mutta lisänä myös paikallisten tekijöiden töitä, jotka ovat nähtävissä myös tammikuussaa, kun Lux Helsinki valoittaa taas omalla maallaan. Lyhdyt ovat osa TULI&VALO-tapahtumaa, johon liittyy lisäksi esityksiä aina lauantaisin Kuparipajan Mustassa Salissa. Viimeinen on luvassa vielä lauantaina 21.11. kello 19.

Travelloverblogi Fiskars

Travelloverblogi Fiskars

Kun TULI&VALO jättää Fiskarsin, siellä ei tarvitse edelleenkään pimeässä kulkea, sillä sitten on aika sytyttää jouluvalot.

Olen ollut Fiskarsissa pari kertaa, mutta en koskaan tutustunut siihen kunnolla. Muistan näyttelyn Makasiinissa, tai lähinnä tilan, johon mentiin luiskaa pitkin vähän kuin navetan ylisille. Muistan parkkipaikan ja sillä jonkinlaiset antiikkimarkkinat, jotka minun silmissäni olivat lähinnä kirpputori, koska olen niin huono ostelemaan oikeastaan mitään, mikä menisi yleisnimen tavara alle. Näkemykseeni antiikkimarkkinoista ei siis kannata luottaa lainkaan! Mutta kun nyt sain viettää blogimatkalla Fiskarsissa kokonaisen päivän, olin myyty ja tiedän meneväni takaisin. Tarvitsen ehdottomasti ainakin päivän lisää ehtiäkseni nähdä vielä sen, mikä nyt jäi näkemättä.Luultavasti jään yöksi, jotta voisin mennä nukkumaan ja herätä samaa tahtia kylän kanssa (ja piipahtaa iltasella ehkä Vanhaan Pesutupaan tehdyssä baarissakin…).
Mikä minut sitten sai ihastumaan niin paljon, että menisin uudelleenkin?

Fiskars on erinomaista ruokaa

Jos sanon, että Fiskarsissa voisi viettää koko päivän vain syöden, en valehtele yhtään. Jos aloittaa aamun Kellotornirakennuksessa Cafe Antiquessa tai kesällä torikahveilla, voi siitä sujuvasti siirtyä Kuparipajaan lounaalle. Jos jättää vaikka jälkiruoan väliin tai satsaa kunnolla makeisiin, voi päiväkahvit nautiskella PetriS Chocolate Roomissa, jossa on vitriinin täydeltä herkkuja, joista valitseminen ei ole helppoa. Koska makean päälle tarvitaan suolaista, voi valua kylänraittia muutaman sata metriä kohti Fiskars Wärdhusin, Suomen vanhimman edelleen toiminnassa olevan majatalon, ravintola Wärssyä ja illallista. Yömyssylle voi pyöriä (koska oletan vatsan olevan aika täynnä) Laundry Café Bariin vanhaan pesutupaan joen toiselle puolelle. Nälkävaroitus! Seuraavat kuvat saattaavat aiheuttaa pakonomaista ruokailun tarvetta.  

Kuparipajan lounaalla sain esimakua ravintolan joulupöydän parhaista paloista: kylmäsavusiikamoussea, Jääkellarin lohta, silakkaa, pikkelöityjä kasviksia.

Untitled

Pääruoaksi possun poskea ja kauden juureksia

Untitled

Juusonvalmistaja Thierry Jung esittelee tuorejuustoja.

Untitled

Voimakkaita kovia juustoja

Untitled

PetriS Chocolate Roomin tunnelmaa

Untitled

Suklaamoussekakku on PetriSin suosituin. Kuulemma muutkin kakut vertaansa vailla. Tällaisia asiantuntijalausuntoja kuului naapuriherkuttelijoilta.

Untitled

Wärdshusin tunnelmaa

Untitled

Illallisella gourmet saavutti vielä seuraavan tason: alkuruoaksi sorsalientä ja -moussea.

Untitled

Pääruoaksi hirvenlihapullia

Untitled

Jälkkäriksi lakkasorbetia ja -kastiketta

Fiskars on historiaa 

Minusta syömisen lisäksi ihan parasta Fiskarisissa on vain kuljeskella ympäriinsä. Tätä samaa teen reissussa aina, joten mihinpä maankiertäjä tavoistaan pääsisi.  Kylä on rakentunut joen molemmin puolin. Koska puut ovat jo pudottaneet lehtensä, kylänraitilta saattaa nähdä punamultaisten talojen nousseen rinteeseen. Suuri osa asuinrakennuksista on vanhoja: Peltorivin työväenasuntojen kivijalat jo 1700-luvulta, nykyrakennuksetkin 1800-luvun alkupuolelta. Vaikka alue on museomainen juuri vanhojen rakennustensa ja historiansa vuoksi, se on elävä kylä, jossa ihmiset asuvat. Ala-asteella on noin 70 lasta, eli Fiskars ei ole kuoleva yhteisö lainkaan.

Untitled

Travelloverblogi Fiskars

Travelloverblogi Fiskars

Fiskarsin museo esittelee ruukkilaisten arjen ja työn historiaa. Museossa järjestetään opastuksia, aikamatkoja ja erilaisia tapahtumia, joilla välitetään tieto ruukin elämästä 1600-luvulta nykypäivään. Museon kauppa on myös todella söpö vierailtava, vaikkei näyttelystä olisi kiinnostunut.

Travelloverblogi Fiskars

Travelloverblogi Fiskars

Travelloverblogi Fiskars

Fiskars on ostosmahdollisuuksia

Fiskarsissa ei tarvitse pelätä joutuvansa kiinalaisen krääsän pauloihin, koska sellaista siellä ei myydä. Lukuisista myymälöistä löytää lähinnä paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten tuotteita. Fiskars on sisustajan mekka: keramiikkaa, designia, lasia, kierrätysmateriaaleista tehtyjä uusiotuotteita, koruja, nahkaa, kynttilöitä… ja suurin osa käsityönä Fiskarsissa valmistettua. Jos arvostat suomalaista suunnittelua ja käsityötä, mikä ettei kannattaisi lähteä tänne vaikka joululahjaostoksille.

Untitled

Kantti myy design- ja käsityötuotteita.

Untitled

Onoma on fiskarsilaisten muotoilijoiden, taiteilijoiden ja käsityöläisten osuuskunnan myymälä.

Untitled

Untitled

Desicosta saa käsintehtyjä kynttilöitä kaikissa sateenkaaren väreissä.

Untitled

Rekolan panimon oluita

Mielenkiintoinen kohde on myös Rekolan panimo, jonka myymälästä saa ostaa panimon omia artesaanioluita. Koska itse en ole oluttyttöjä, taidan vastedes silti löytää itseni panimon kaupasta, koska siellä myydään myös Fiskarsin juustolan tuotteita. Pääsin maistamaan Thierry Jungin käsityönä valmistamia artesaanijuustoja, ja voin sanoa, että näillä juustoilla on sielu. Vielä kun kuulin romanttisen tarinan kaiken takaa, olen varma, että nämä juustot tehdään rakkaudella, mikä väkisinkin heijastuu juustojen makuun.      

Fiskars on tapahtumia 

Ympäri vuoden Fiskarsissa tapahtuu. Lokakuussa on ollut Slow food festivaalia, stand upia ja halloween juoksua, marraskuussa TULI&VALO ja pian on alkamassa ruukin joulu, joka tarjoaa erilaista ohjelmaa. Kuparipajassa järjestetään konsertteja. Ruukissa on myös mahdollista osallistua erilaisiin työpajoihin ja tehdä olkitöitä, puhaltaa lasia, kokeilla takomista.

Minusta kiinnostavin tulevista tapahtumista on Maan maut – jouluinen ruokatapahtuma itsenäisyyspäiväviikonloppuna (la-su) Makasiinissa. Myynnissä on kaikenlaisia jouluisia ruokatuotteita, lihaa, kalaa, makkaroita, vihanneksia, viljaa, marjoja, hedelmiä, säilykkeitä, hunajaa. Jos viettäisin joulun kotona, voisin harkita elämäni ensimmäisen ikioman joulukuusen hankkimista. Sen verran hauskalta kuulosti joulukuusisafarin konsepti: traktorin lavalla nykäistään tyypit kuusiviljelmälle, ja sieltä saa valita itselleen mieluisimman, ja kai jos haluaa, myös itse sahata tai hakata oman puunsa. 

Fiskarsin joulun tapahtumat näet kaikki tästä linkistä. Muutenkin Fiskars Villagen nettisivut tarjoavat tietoa kaikesta ruukkialueella tapahtuvasta. 

Fiskars on mitä ikinä voit päivämatkalta toivoa

Mietiskelin Fiskarsin katuja kulkiessani, että jotain puuttuu. Minusta se on Fiskarsin kohdalla Unescon maailmanperintökohde -titteli. Eihän tällaista satoja vuosia vanhaa, edelleen elinvoimaista ja näin hyvin säilynyttä kyläyhteisöä taida olla missään. Voiko missään olla esimerkiksi samanlaista kulttuurin ja luovuuden keskittymää kuin täällä, Raaseporin kaupungissa, Pohjan alueella Fiskarsissa? On tämä titteli paljon aneemisemmillakin kohteilla, jos minulta kysytään. 

Ihan täysin ei onnistunut päivä Fiskarsissa pakottavaa matkakuumettani taltuttamaan, mutta aivan ihana irtautuminen arjesta ja turistifiilis on täysin mahdollista näin lähellä kotia.  

Arvonta

EDIT. 1.12. Arvonta on päättynyt. Onnea Liisalle, joka vie Fiskarsiin lapsensa ja miehelle tuliaisena Rekolan panimon olutta. Voittaja on tavoitettu, ja lahjakortti on matkalla. 

Osallistumalla Travelloverblogin ja Hotelli Tegelin arvontaan voit voittaa juuri sen, mistä tuolla aiemmin itse haaveilin: majoituslahjakortin, joka oikeuttaa kahden hengen yöpymiseen hotelli Tegelissä! Lahjakortti on voimassa vuoden 2016 loppuun. 

Osallistuminen on helppoa: kommentoi tätä blogijuttua kertomalla, kenet veisit mukanasi Fiskarsiin ja mitä näistä kaikista ihanista aktiviteeteista haluaisit hänen kanssaan tehdä. Osallistu marraskuun loppuun mennessä.

Voit muuten tuplata mahdollisuutesi voittaa osallistumalla arvontaan myös Pingviinimatkat-blogissa! Cocoa etsimässä -blogissa voit voittaa hotelliyön Fiskarsin toisessa kivassa hotellissa, Wärdhusissa. 

P.S. Kuka osallistuisi minun bulvaaninani? Minä haluaisin tuonne itsekin! 😉 

Matka toteutettu yhteistyössä Fiskars Villagen ja Pienen Ideapuodin kanssa

– –

Voit fiilistellä Fiskarsia lisää näistä blogeista:

Lumo lifestyle
Rauharentola
Passionate Traveller
Kristallin hohtoa
Cocoa etsimässä 
Beach House Kitchen
Pingviinimatkat

Next Post:
Previous Post:
There are 129 comments for this article
 1. Avatar
  Kthetraveller at 11:16

  Oi ja vau! Niin ihana blogikirjoitus ja nuo kuvat toi taas viime viikonlopun tapahtumat niin elävästi muistoihin! En tiedä nyt olenko oikeutettu osallistumaan arvontaan, mutta heitän silti oman kommenttini mukaan. Ottaisin mukaan tietysti oman mieheni, jonka kanssa olisi ihana viettää romanttinen päivä, ilta ja öhöm yö hotellissa. Nauttisimme Fiskarsin tunnelmasta ja herkullisesta ruoasta, eipä siihen muuta tarvittaisi 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 20:26

   Ei tainnut säännöissä olla, että kielletty kanssabloggaajilta. 🙂 Fiskarsiin tosiaan lähtisin minäkin takaisin koska vain.

 2. Avatar
  Satu Rauharentola at 11:43

  Ihanat kuvat. Mukana arvonnassa, kahdenkeskeistä aikaa ei meilläkään ole liiaksi. Mukaan Fiskarsin tunnelmasta nauttimaan ottaisin ehdottomasti mieheni <3.

  • Avatar
   Annika Author at 20:27

   Kiitti! Fiskars on niin kuvauksellinen. Taitaa perhellisillä juuri kahdenkeskiselle ajalle näin syyspimeydessä olla kysyntää.

  • Avatar
   Annika Author at 20:27

   Kulttuuria ja ruokaa Fiskars todella tarjoaa!

  • Avatar
   Annika Author at 20:28

   Ympäriinsä käyskentelyyn Fiskars on mainio paikka, ja välillä voi tankata herkkuja ja jatkaa taas.

  • Avatar
   Annika Author at 20:28

   Fiskarsin joulutunnelman minäkin haluaisin nähdä. Sunnuntaista eteenpäin se on mahdollista.

 3. Avatar
  Nina at 17:43

  Oi oi miten ihanalta paikka näyttää!!! Kiitos tästä upeasta postauksesta ja kaikista näistä mielenkiintoisista vinkeistä 🙂
  Veisin mieheni tuonne rentoutumaan ja nauttimaan kanssasi kaikesta! Neljän lapsen vanhempien oma aika on todella harvinaista,mutta sitäkin tärkeämpää. Tekisimme tuolla vaikka mitä kivaa 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 20:29

   Ole hyvä! Ihana kuulla, että sait vinkkejä!

 4. Avatar
  Eevi / Rentomaktablogi at 18:36

  Mainio ajoitus tälle postaukselle. Mä nimittäin olen mieltänyt Fiskarsin ihan täysin kesäkohteeksi eikä tullut mieleen että siellä toden totta olisi aika ihana käydä joulun alla. Mielelläni lähtisin puoliskoni kanssa viettämään romanttista viikonloppua, ja piipahdettaisiin ihanan illallisen lisäksi ainakin Desicon mainiossa puodissa ja Rekolan panimon antimia hamstraamassa.

  • Avatar
   Annika Author at 20:30

   Kesäkohteeksi minäkin olen Fiskarsin mieltänyt, mutta nyt oivalsin, ettäsinne voisi mennä milloin tahansa. Joulunajassa varmaan vielä ihan oma extratunnelmansa.

 5. Avatar
  Mirka at 18:43

  Ihana Fiskars on tuttu kesäretkipaikka, mutta nyt heräsi into jouluvisiittiin. Ruokaa, juomaa ja shoppailua, mukana kulkisi puoliso. 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 20:31

   Voin vain kuvitella jokirannan ja sen talot jouluasussa. Luultavasti ihanan tunnelmallista.

 6. Avatar
  Stacy Siivonen at 20:58

  Olen käynyt Fiskarissa jo niin monta kertaa, että jo kauan sitten olen seonnut laskuissani. Cafe Antique on ollut minun suosikkini, sen lisäksi käyskentelen jokivarressa, mikä on kvaakkujen ja koskikarojen suosiossa, onpa siellä ollut kuningaskalastajakin. Mukaani Fiskariin haluaisin tietysti ystäväni Lauran, joka on paljasjalkainen fiskarilainen ja joka on tehnyt työtä Cafe Antiquessa.

  • Avatar
   Annika Author at 23:37

   Taisin Cafe Antiquen nähdä vain Onoman ja kahvilan välioven kautta. Se näytti tunnelmalliselta. Sinne menen seuraavaksi. Varmasti!

 7. Avatar
  AnnKat at 22:00

  Veisin parhaimman ystäväni viimein puhaltamaan lasia, jota olen halunnut päästä kokeilemaan jo pidemmän aikaa. Lisäksi kaikki tunnelmalliset kahvilat voisi kierrellä… 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 23:35

   Tuo sinun täytyy toteuttaa, suosii onni arvonnassa tai ei! Elämässä pitää toeuttaa haaveita!

 8. Avatar
  Tuula Kleiman at 22:50

  Veisin Fiskarsiin kaikki elämäänsä ja vauhtiinsa uuvahtaneet ihmiset – ja siellä oltaisin ja viipyiltäisiin vaan, annettaisiin ruukin täyteläisien kiireettömyyden kannatella ja uudistaa jokaista solua: kaikki mitä vastaan tulee on hyvää niin silmille, suulle, sielulle kuin sydämelle !

  • Avatar
   Annika Author at 23:35

   Miten kauniisti sanottu! Hyppäisin kyytiin heti.

  • Avatar
   Annika Author at 23:36

   En voi kuin nöyrästi kiittää. <3

 9. Avatar
  Ansku BCN at 00:32

  Ihana fiilis tässä postauksessa <3. Pääsin viime kesänä ilokseni ensimmäistä kertaa Fiskarsiin ja tykkäsin kovasti! Mielelläni veisin sinne serkkutyttöni, joka on minua monet kerrat majoittanut Suomenreissuilla. Me mentäis syömään hyvin! (Toivottavasti hän ei tätä kommenttia lue, koska jos voitan niin haluan tämän olevan yllätys :))

  • Avatar
   Annika Author at 17:00

   Fiskarsissa on jotain ainutlaatuista. Siellä pitäisi vierailla kaikkina vuodenaikoina. 🙂

 10. Avatar
  Pauliina Mässeli at 11:49

  Houkuttelevia kuvia! Fiskars on minulle vieras paikka, mutta ihastuin. Mukaan lähtisi aviomies ja hänen kanssaan ainakin herkuttelisin ravintoloissa ja tietenkin tutustuisin seutuun.

  • Avatar
   Annika Author at 16:58

   Matkablogeista oppii uutta ja saa tarpeita. 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 16:56

   Kiitos Sanna. Teillä olisi luultavasti mukava päivä kummitytön kanssa!

  • Avatar
   Annika Author at 14:37

   Ole hyvä! Toivottavasti sait jotain konkreettista ideaa, mitä tehdä matkalla.

 11. Avatar
  Johanna at 19:34

  Houkuttelevan näköistä! Veisin Fiskarsiin äitini, ja varmaankin söisimme kaikkea ihanaa, shoppailisimme Onomassa, ja kävisimme museossa.

  • Avatar
   Annika Author at 14:39

   Onomassa oli kaikkea todella ihanaa. Oma suosikkini oli yhdessä kuvassakin alakulma näkyvä astia, joka on koverrettu puupölkystä, siis yhdestä puukappaleesta. Miten joku voi olla niin taitava?!

 12. Avatar
  sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi at 19:50

  Se on nyt semmoinen homma että lähtisin tuonne sen maailman kilteimmän miehen kanssa josta on ollut puhetta. 😀 Joo, me tykätään syömisestä ja historiapaikoista, joten me voitais nyt voittaa tämä kun Färsaarten matka meni sivu suun……..

  • Avatar
   Annika Author at 14:39

   Syömisestä tykkäävälle Fiskars on ihan huippu!

 13. Avatar
  Maarit at 20:19

  Ilman muuta lähtisin oman miehen kanssa ja eiköhän se kävellen kiertely ruokailuineen olisi kaikkein parasta! Ei olla vielä kertaakaan oltu missäänpäin Suomea sellaisella kahdenkeskiselä retkellä yöpymisineen, joten pitäisi sekin päästä joskus kokemaan. Fiskars on vielä näkemättä minulla. Täällä Suomessakin on niin hurjasti näitä kiinnostavia paikkoja! 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 14:40

   Suomessa tosiaan on vaikka mitä, mutta ainakin minä olen niissä aika huono käymään. Fiskarsiin menen kyllä vielä uudelleen!

 14. Avatar
  Cride at 23:50

  Ihana postaus. Juuri julkaisin myös omani ja lähdin kurkkimaan, että mitä muut matkaseuralaiset ovat kirjoitelleet. Mielelläni osallistun kanssa arvontaan, jos ei ole meitä suljettu pois osallistumasta. Mukaan ottaisin tällä kertaa perheeni ja lähtisimme viettämään mukavan perhepäivän Fiskarsiin.

  • Avatar
   Annika Author at 14:41

   Linkitinkin juttusi tuonne omani perään muiden joukkoon. On kiva, että lukijat voivat fiilistellä Fiskarisa monesta blogista.

 15. Avatar
  Virpi /Täynnä tie on tarinoita at 09:46

  Jo ennenkuin pääsin jutussa siihen asti, että luin kysymyksen kenet veisin tänne, mietin että näyttää aivan meidän äidin paikalta! 😀 Eli nappaisin kyytiin äitimuorin hypistelemään kaikkia ostosmahdollisuuksia ja fiilistelemään vanhoja aikoja museoon sekä tietenkin syömään!

  • Avatar
   Annika Author at 14:41

   Teillä olisi luultavasti hyvä päivä äidin kanssa!

 16. Pingback: Jouluinen viikonloppu Fiskarsissa – suosittelemme! – Cocoa etsimässä -matkablogi
 17. Avatar
  Carita at 10:31

  Olipa kivan rento kuvaus mahtavasta paikasta! Edellisestä Fiskarsin visiitistä on liian kauan ja matkaan lähtisin miehen kanssa kauniita rakennuksia ja käsityötaitoa ihmettelemään. Oman vanhan kotimme kunnostus on alkamassa, joten virikkeitä tuolta löytyisi varmasti 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 14:42

   Vanhoja taloja Fiskarsissa ainakin on. Toisten koteihin ei ehkä asiaa ratkailuja katsomaan, mutta ulkoa voi varovasti kurkkia. 🙂

 18. Avatar
  Johanna at 10:59

  Olen jo pitkään haavellut pääseväni käymään tuolla Fiskarsissa mutta vielä ei haaveeni ole käynyt toteen. Jos nyt pääsisin niin mukaani ottaisin rakkaan mieheni jonka kanssa saadaan todella harvoin viettämään kahden kesken laatuaikaa.

  • Avatar
   Annika Author at 14:43

   Jos ei onni suosi arvonnassa, napatkaa lapset mukaan ja menkää koko porukalla viettämään päivää Fiskarsiin. Joulutunnelmasta luultavasti tykkäisivät lapsetkin.

 19. Avatar
  Marja-Liisa at 11:49

  Vietin pyhäinpäiväviikonlopun Fiskarsissa ja paikka on kyllä ehdottomasti yksi Suomen ehdottomasti vierailemisen arvoisista paikoista! Kiitos kuvauksestasi! Lähtisin sinne uudelleen mieheni kanssa kaksin nauttimaan hyvästä ruoasta ja ihanasta kylätunnelmasta – nimenomaan näin ei varsinaisena sesonkiaikana!

  • Avatar
   Annika Author at 14:45

   Joulun aika taitaa olla toinen sesonki, muttei kesän veroinen. Minustakin Fiskars ansaitsee viipyä pidempään kuin muutaman tunnin. Minäkin haaveilen yön yli retkestä sinne.

 20. Avatar
  Mia at 12:46

  Veisin hyvän ystäväni. Hän on todellinen pölynenä historiaan tutustumisen suhteen. Fiskarsin idyllinen kylänraitti on kuin tehty kävelyyn ja piipahteluun eri kohteissa.

  • Avatar
   Annika Author at 14:45

   Historiafanille Fiskars on epäilemättä aarreaitta!

 21. Avatar
  Heikki at 19:25

  Ottaisin mukaan vaimoni, kävisimme ainakin syömässä Kuparipajassa. Samalla kun vaimo shoppailee pikkupuodeissa itse tutustuisin Rekolan Panimon tuotteisiin.

  • Avatar
   Annika Author at 20:00

   Tuollainen voi olla pariskunnalle hyvä työnjako. 🙂

 22. Pingback: Pingviinimatkat - Fiskars
 23. Avatar
  Milla – Pingviinimatkat at 23:18

  Mielenkiintoista lukaista tämä sinun postaus, kun ei ihan koko päivää kuljettu samoja polkuja 🙂
  Tekisi niin mieli osallistua arvontaan, mutten taida kehdata 😀 Fiskarsiin suuntaan varmasti vielä talven aikana uudestaan! Pitäähän Juhanankin päästä herkkuja maistamaan ja muutenkin jäi vielä paljon katseltavaa. Mainitsemasi Laundry on omallakin seuraavan retken listalla. Kiitos vielä mukavasta päivästä ja rentouttavaa joulun odotusta.

  • Avatar
   Annika Author at 14:42

   Minä ainakin kehtasin osallistua Pingviinimatkojen arvontaan, eli pannanpa sinutkin osallistumaan! 🙂

 24. Avatar
  Eeva at 03:11

  Veisin äitini, Fiskars on juuri sopivan matkan päässä ja sieltä löytyy paljon mielenkiintoista katseltavaa ja paikkoja herkutteluun.

  • Avatar
   Annika Author at 14:43

   Mielenkiintoista todella riittää!

  • Avatar
   Annika Author at 14:43

   Sinulla siis on kokemusta jo ja silti haluat uudelleen. Paikan on siis oltava hyvä!

 25. Avatar
  Piia K at 10:13

  Mukaan lähtisi mieheni, jonka kanssa kiertäisimme ravintoloita ja putiikkeja. Viettäisimme oikein herkullisen miniloman kauniissa ympäristössä. 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 14:44

   Mies, joka on innostunut putiikeista? Vai parkkeeraisitko hänet Laundryyn juomaan Rekolan panimon olutta ja menisit itse shoppailemaan? 😉

 26. Avatar
  Pinja at 10:46

  Fiskarsissa vierailu on ollut jo pitkään mielessä ja tämä postaus ehdottomasti lisäsi vielä intoani päästä pian käymään. Paikallisten käsityöt ja taide kiinnostaa, ruuan ja paikan kauneuden lisäksi. Poikaystävän kanssa lähtisin irtiotolle arjesta ja kaupungin hälinästä. 🙂 Ihana postaus, kiitos!

  • Avatar
   Annika Author at 14:45

   Voi kiitos itsellesi. Fiskars on niin ihana paikka, että siitä syntyy väkisinkin kivoja juttuja.

 27. Avatar
  Laura R. / RIMMA + LAURA -matkablogi at 12:09

  Fiskars on kyllä ihanan tunnelmallinen! Mä nappaisin mukaan miehen ja tän tulevan pikkuihmisen, ois ihanaa päästä minilomalle talviseen Fiskarsiin koko pienen perheen voimin! <3 Fiskars on mulle tuttu paikka kesältä, mutta kovasti haluaisin palata sinne talvella fiilistelemään lunta ja ihanaa ruukkitunnelmaa – niin ja tietty herkuttelemaan! Tuolla PetriS Chocolate Roomissa on kyllä ihania herkkuja, käytiin siellä kakkukahveilla viimeks kun pistäydyttiin Fiskarsissa 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 14:45

   Pikkuihmiselle ensimmäinen matka voisi olla Fiskarsiin. Ei olisi kulttuurishokkia. 🙂

 28. Avatar
  Bombe at 14:57

  Menisin viettämään uutta vuotta ja vuosipäivää mieheni kanssa. Fiskars olisi sopivan romanttinen miljöö meille, ja ruoka olisi varmasti hyvää!

  • Avatar
   Annika Author at 22:36

   Joen rannassa käsi kädessä kävely illan hämärryttyä olisi kyllä aika romanttista. <3

 29. Avatar
  Nimetön at 14:57

  Mulla on yksi A:lla alkava ystävä ja tyttäreni kummitäti, jonka kanssa mielelläni lähtisin. Syötäis ja juotais hyvin, ulkoiltais ja nukuttais sekä ilmassa kaikuisi runsaasti naispuhetta. Olisi äärettömän rentouutavaa.

  • Avatar
   Nimetön at 14:57

   Terveisin Päivi 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 22:37

   Naispuhetta, skumppaa, suklaata – melkoinen tyttöjen ilta. 🙂

 30. Avatar
  Teija Alipirjelä at 17:12

  Näin paikan viimeksi kesän lopulla, kun tyttäreni kanssa veimme koiran paikalliselle eläinlääkärille kasvaimen poistoon. Oli kyllä mukava ja empaattinen paikka. Söimme aivan mahtavassa ravintolassa. Kiva ois kokea tämä vaikka talvella. Mukaani ottaisin mieheni. Se voisi olla vaikka häämatkamme 😉 Kyseinen matka kun jäi tekemättä pienten lasten vuoksi vuonna 2000……..

  • Avatar
   Annika Author at 22:40

   Olin yllättynyt, kun näin pikkuruisella kylällä eläinlääkärin. Mietin, miten potilaita riittää, mutta jos sinne tullaan kauempaakin, on lääkäri epäilemättä hyvä. Ja tietty jos hoitaa tuotantoeläimiäkin, on kulmilla epäilemättä monenlaista potilasta.

 31. Avatar
  Marianne at 20:37

  Lähtisin mieheni kanssa fiilistelemään ympäristöä, rentoutumaan ja lepäämään. Asutaan tällä hetkellä pienessä yksiössä ja ollaan jo pitkään etsitty yhteistä isompaa kotia tuloksetta, hermoja raastavaa touhua…! Pienimmätkin breikit ja irtiotot tästä kämpästä ovat tällä hetkellä todella tärkeitä.

  • Avatar
   Annika Author at 22:40

   Perhesovun vuoksi olisi kyllä hyvä, jos pääsisitte irtiotolle Fiskarsiin!

 32. Avatar
  Anastasia at 22:00

  Menisin mieheni kanssa ennen joulua ostoksille Onomaan ja haluaisin käydä syömässä Ravintola Kitamurassa. Olen käynyt Fiskarsissa vain kerran kesällä. läpikulkumatkalla. Kiva olisi jäädä ihan yöksi kiertelemään ja katselemaan.

  • Avatar
   Annika Author at 22:41

   Kitamura onkin minulle ihan vieras. Pitääpä seuraavalla kerralla katsastaa vaikka se! Kiitti vinkistä.

 33. Avatar
  Hannele at 01:10

  Upealta ja kiinnostavalta näyttää. Työn puitteissa olen käynyt tuolla keväällä, mutta nyt joulun korvilla voisi ehdottomasti olla tunnelmallisempi. Juustojen maistelu ja suklaahuone olisivat kivoja kokemuksia. Myös minä päätyisin varmaan käveleskelemään ympäriinsä ja museossa kävisin. Miehen kanssa menisin! 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 22:42

   Talven sopii hyvin vähän herkutella juustoilla ja suklaalla.

 34. Avatar
  Jenni at 02:11

  Mä veisin miehen mukanani tuonne joulun välipäivinä, kun ollaan tulossa Suomeen. Ei jaksa koko aikaa viettää sukulaisten nurkissa, joten tällainen miniloma loman sisällä kelpaisi hyvin. 😉 Me ollaan aiemminkin oltu Fiskarsissa ja tykättiin kierrellä gallerioita ja museoita, joten sitä varmaan nytkin tehtäisiin.

  • Avatar
   Annika Author at 22:42

   Sukulaisia pakoon. 🙂 Mainio syy mennä Fiskarsiin on kyllä sekin!

  • Avatar
   Annika Author at 22:43

   Loistava suunnitelma!

 35. Avatar
  Liisa at 17:23

  Minä veisin Fiskarsiin jälkikasvuni. Lasinpuhallusta, suklaata, hitusen taidetta ja kotiin jätettävälle isille tuliaisiksi kylän omaa olutta. Ilta päättyisi tyynysotaan hotellissa – ja kesällä uusiksi. 😉

 36. Avatar
  Jonna at 21:12

  Veisin Fiskarsiin poikaystäväni, sillä erityisesti näin etäsuhteessa yhteiset päivät tahtoo viettää täysillä! Hyvää ruokaa, kauniita maisemia ja taidetta – siinä sielu lepää.

 37. Avatar
  Marke at 21:16

  Suuren lapsi- ja eläinlauman keskeltä on välillä ihanaa päästä irrottautumaan aikuisten vapaavuorolle. Viime kesän Fiskarsin reissu oli ihana: taidetta, käsitöitä, hyvää ruokaa ja seuraa sekä monelaisia elämyksiä ja tunnelmaa. Lähtisin kumppanini kanssa uudelleen koska vain!

 38. Pingback: ARVONTA: Voita hotelliyö kahdelle Fiskars Wärdhusissa – Cocoa etsimässä -matkablogi
 39. Avatar
  Laura at 22:21

  Fiskars on kyllä ehdottomasti yks sellainen kotimaan kohde, jonne en oo vielä ehtinyt käymään mut joka löytyy top3-listalta! Mä ottaisin mukaan mun rakkaan pikkusiskoni ja lähtisin tutustumaan paikkaan puhtaasti kiertelemällä ja katselemalla oman fiiliksen mukaan, ilman sen kummempia aikatauluja 🙂

 40. Avatar
  Terhi at 22:42

  Ottaisin mukaan jomman kumman vanhemmistani. He ansaitsevat sen. Tuolla olisi kyllä aivan mahtava käydä! Kun ei muuten tule oikein reissattua. Ja vanhempani varsinkaan eivät oikein pääse reissaamaan. Olisi kiva päästä… Ja mitä siellä tekisimme? Voi, kaikkea mahdollista! 🙂 Söisimme hyvää ruokaa, katselisimme paikkoja… Ei sanat riitä! Tuo olisi ihan unelmaa! Kotimaista sellaista! 🙂

 41. Avatar
  klaara at 23:24

  Pari vuotta sitten kävin Fiskarsissa. Uskomattoman ihana paikka, josta ostin kauniita vaatteita sekä panimotuotteita. Juustot jäivät silloin ostamatta ja uusia vaatteitakin voisin hankkia. Puolisoni kanssa menisin, vaikka ei hän noista ostoksista välitä, mutta voi nauttia sillä välin kauniista luonnosta.

 42. Avatar
  Tiia/ReiseReise at 23:35

  Veisin Fiskarsiin poikaystäväni ja luulen, että nauttisimme noista kaikista herkuista, vaikka kyllä nuo putiikit tietysti mua kiinnostaisi, mutta poikaystävä ei ehkä jaksaisi niitä kierrellä. Ja hän rakastaa ruokaa. Ja mä herkkuja, joten siinä sitten olisi molemmille jotain. Eli valinnat olisivat Wärdshus ja PetriS Chocolate Room.

 43. Avatar
  Nelliina at 23:51

  Ihana tunnelmapostaus! En lole koskaan käynyt Fiskarsissa, joten sivistyksessäni on aukko 😉 Tyttäreni ottaisin mukaan herkutteluretkelle ja ihailemaan palaa kauniista Suomesta <3

 44. Avatar
  BIKKE at 11:00

  Kyllä se olisi ukkokulta… Voisi yhdistää sytoreissun tuolla yöpymiseen… Hyvää ruokaa ja upeita maisemia.. Minun aktiviteettini olisikin käyskentely ja syöminen.. Mies voi käydä vaikka takomassa minulle ..sormuksen 🙂 🙂

 45. Avatar
  jenni at 12:32

  Puolison ottaisin mukaan ja varmasti tulisi ihasteltua jouluista Fiskarsia, herkuteltua ja shoppailtua 🙂

 46. Avatar
  Pia at 13:15

  Ihania kuvia ja tunnelma kuvissa 🙂 Ottaisin mukaan mieheni. Fiskars on varmasti ihana kesällä (miksipä ei talvellakin). Nauttisimme ihanasta ruoasta ja Fiskarsin upeista maisemista.

 47. Avatar
  Jenna / Journey Diary -matkablogi at 13:29

  Meillä on tammikuussa ensimmäinen hääpäivä, joten tämä olisi täydellinen tapaa juhlistaa sitä yhdessä nauttien kauniista ympäristöstä ja hyvästä ruoasta. Ennen helmikuun laskettua aikaa olisi myös ihanaa päästä rentoutumaan, kahdenkeskinen aika kun vähenee sen jälkeen jostain kumman syystä 🙂

 48. Avatar
  Tarja at 10:29

  Ihastuin paikkaan heti, kun katsoin kauniita kuviasi ja luin tekstiäsi.
  Huusin miehenikin katsomaan postaustasi. Hän tekee paljon käsillänsä täällä kotona. Hän ompelee nahkarukkasia ja on tehnyt pienistä nahanpaloista päiväpeitteen. Hän tekee puukkoja. Hän valmistaa kotiviiniä voikukkien kukinnoista ja viinimarjoista.

  Mieheni kiertelee kirpputoreja. Olen varma, että hän viihtyisi Fiskarsissa koko päivän. Hän ei suostu matkustamaan ulkomaille (eikä oikeastaan kotimaassakaan), mutta jos voittaisin yöpymisen Fiskarsissa, niin sinnä hän suostuisi lähtemään.

  Lupaan, että hän voi ostaa myös Rekolan panimon olutta. (olen itse absolutisti).

  Tarja

 49. Avatar
  Annika Author at 12:10

  Nyt kommentteja alkaa olla niin paljon, etten jouda kaikkiin enää henkilökohtaisesti vastata. Kaikki luen, ihania ovat! Toivon arpaonnea ihan jokaiselle! Vielä on sunnuntaihin asti aikaa osallistua!

 50. Avatar
  Olga at 12:20

  Ihana palkinto ja upean näköinen paikka! Ottaisin mukaani tietenkin rakkaan poikaystäväni. Herkuttelisimme ja oluen ystävinä maistelisimme Rekolan panimon oluita. Olisi aivan ihana irtiotto arjesta, toivottavasti onni on mukana! 🙂

 51. Avatar
  Jari at 12:40

  Juusto- ja suklaaherkut houkuttelevat – ja kyllä lakkasorbettikin maistuisi! Miljöö on tosi ihana kävelyyn ja rauhoittumiseen. Kerran olen käynyt tuolla tunnin tai parin pikapyrähdyksellä. Olisi mahtavan upeaa päästä tutustumaan alueeseen paremmalla ajalla.

 52. Avatar
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista at 13:51

  Mikään ei voita gourmet-illallista tuollaisissa tunnelmapuitteissa. Kuolaan kirjaimellisesti noita kuvia katsellessa. Oma mies, maailman paras matkakumppani, messiin ja menoks!

 53. Avatar
  Sepi at 01:05

  Vaimon kanssa lähtisimme ja nauttisimme ehdottomasti ainakin hyvästä ruoasta ja palasta historiaa, niillä pääsisikin jo aika pitkälle!

 54. Avatar
  Saga Storbacka at 14:26

  Poikaystäväni kanssa olisi ihanaa päästä hieman rentoutumaan stressaavan syksyn jälkeen. Molemmat olemme opiskelijoita joten rahaa ei oikeen riitä itse kustannuttaa yhteistä matkaa. Olen kuullut Fiskarsista vain hyvää, olisi ihanaa päästä niihin rentouttaviin maisemiin syömään hyvää ruokaa ja vain nauttimaan yhdessä olosta!

 55. Avatar
  Marja-Liisa at 22:14

  Veisin ehdottomasti mieheni tänne rentoutumaan ja nauttimaan, syksy on ollut työntäyteinen eikä virkistykselle ole jäänyt aikaa. Hyvästä ruoasta ja tunnelmasta nauttisimme.Ja shoppailtavaakin olisi.

 56. Avatar
  Ritva at 10:53

  Käymisen arvoinen paikka, kiertäisin varmaan joka ikisen paikan , ettei vaan jäisi mitään näkemättä/kokematta.
  Mukaan tietysti mieheni ja tyttäreni ja vielä kahdelle olisi autossa tilaa, varmaan mukaan lähtijöitä löytyy.
  Ihania kuvia Fiskarsista, tunnelmaa täynnä.

 57. Avatar
  Maria at 11:55

  Lähtisin ystäväni kanssa herkuttelemaan, tutkimaan luontoa ja tietenkin noita ihania käsityöputiikkeja 🙂

 58. Avatar
  Leena at 18:48

  Oi Fiskars ainakin kerran kesässä on päiväretken kohde…mutta jos tärppäis niin mikä että ei myös talviaikaan ja oikein yöpymisen kera….tietysti puolison kanssa ❤️

 59. Avatar
  Kerttu Heikkilä at 20:35

  Fiskarsiin lähtisin ehdottomasti poikaystäväni kanssa, molemmat persoina suklaalle ja hyvälle oluelle viettäisimme aikamme ensin suklaakakuilla herkutellen ja sitten Rekolan panimon oluita maistellen!

 60. Avatar
  Kaisa at 23:14

  Murmelin mukaan pakkaisin,
  me herättäis aamulla aikaisin:
  Syötäis aamiainen buffetissa,
  käveltäis kierros pikku putiikeissa.
  Mentäis Onomasta Desicoon
  eikä tarvis lähtee Mexicoon,
  kun lomailla voi täälläkin, Suomineidon maisemissa.
  Fiskarssissa – missäs muussa.

 61. Avatar
  Johku at 23:40

  Kuvasi Fiskarsista ovat todella houkuttelevia ja herätit loistavan ajatuksen visiitistä Fiskarsiin ennen joulua kesäisen retken sijaan 😊 Mukaan ottaisin hyvän ystäväni, jota arjen kiireessä ja välimatkojen takia näen liian harvoin. Herkuttelisimme hyvän ruuan ja juoman parissa ja kiertäisimme kaikki käsityöläisten putiikit. Kiitos innostavasta blogistasi!

 62. Avatar
  Junnu at 08:40

  Hei, teimme pari vuotta sitten pikaisen pysähdyksen avopuolisoni kanssa Fiskarsissa. Aikataulumme oli kuitenkin tiukka, emmekä ehtineet juuri muuta, kuin syödä sämpylät välipalaksi torilla. Nyt aloitimme tiukan säästämisen häitämme varten, emmekä oikein pääse matkustelemaan. Keväinen Fiskars olisi hieno yllätys tulevalle vaimolleni, sillä molemmat tykästyimme paikkaan kovasti. Haaveilen tarjoavani kumppanilleni hyvää ruokaa hienossa ravintolassa ja suurena oluen ystävänä, Rekolan Panimon tuotteet kiinnostavat. Tuosta miljööstä saisimme myös varmasti napattua uuden hienon otoksen makuuhuoneemme photowallille.

 63. Avatar
  Tanja at 18:18

  Haluaisin puolison kanssa nauttia Fiskarsin tunnelmasta ulkona kuljeskellen, tutustuen puoteihin ja syömällä hyvin Wärssyssä.

 64. Avatar
  Annika Author at 18:47

  Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille. Osallistumisaika oli marraskuun loppuun. Onnetar suosi Liisaa, ja lahjakortti on jo matkalla voittajalle.

 65. Avatar
  Ilona K at 13:36

  Tuoreen avopuolisoni.
  Nauttisimme ihanista ruokalajeista, herkuista eritoten suklaista, maisemista ja ennen kaikkea toisistamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.