Type and press Enter.

Fes medinan ulkopuolella: puistoja ja kahviloita (ja lehmä)

Puolen päivän opastetun medinakierroksen jälkeen ei huvittanut enää lähteä kujille omin päin eksymään. Tuntui, että olimme nähneet (ja haistelleet) kylliksi. Uuden kaupungin, jos niin voi sanoa, kahvilat tuntuivat suuremmalta houkutukselta. Opas vei meidät syömään todella turistiseen paikkaan, jonka ruoka oli mautonta ja laadutonta. Jotain piti siis saada syödäkseen, koska illallinen oli varattu hotellille vasta paljon myöhemmäksi.

Hyvin vähiin jäi Fesin tuntemus medinan ulkopuolella, eikä ainakaan matkaoppaiden ja nettivinkkien mukaan siellä erityisen paljon nähtävää olekaan. Kävelimme pelkästään pääkatua, Avenue Hassan II:sta. Pitkältä matkalta sen keskellä on leveähkö puisto, mutta jotain on ontunut tien suunnittelussa: Jos haluaa kävellä puistoa pitkin, pitää risteyksissä ylittää aina kolme suojatietä. Suoraan ei pääse. Molemmin puolin Avenue Hassania on paljon kahviloita. En suostunut niistä yhteenkään, koska olin Casablancasta tullessamme nähnyt matkalla jonkin erittäin houkutelevan. Tietenkään en yhtään muistanut, kuinka kaukana se on.

PAP41297
Fesin pääkatu on Avenua Hassan II. Samanniminen oli aika monessa kaupungissa. Avenuen kaistojen välissä on puisto arviolta toista kilometriä.

PAP41313

PAP41350

Pettämätön kahvila-aisti minulla tuntuu olevan, koska löysimme ehdottomasti ihanan: Paulin. Paikassa oli etäisesti jotain tuttua. Kotona osui silmiini syy: olin ollut saman ketjun kahvilassa Brysselissä ja ihastunut ikihyviksi jo silloin.

fes31
Paulin herkut ovat vastustamattomia. Hintataso selviää jakamalla dirhamihinnan suunnilleen kymmenellä. Marokkolaisittain siis aika kallis, suomalaisittain ei.
fes32
Tyylikäs ulkoa ja sisältä. Terassi on vilkkaassa risteyksessä mutta pensaiden varjossa, eikä tuntunut, kuin liikenne olisi jyrännyt pöydässä. Jos emme olisi varanneet illallista hotellista, Paulin yläkerta olisi ollut varma valinta.

Jollei Fesissä olisi medinaa, ei sillä lyhyen kävelyn perusteella kovin paljon olisi tarjottavaa turistille. Toisaalta johan se on huomattu vaikka Chisinaussa, että viihtyminen on lähinnä omasta asenteesta kiinni. Mikä ettei kauniilla säällä vain istuisi kahviloissa, vähän kävelisi ja katselisi elämänmenoa, ehkä nauttisi uima-altaasta (jos sellainen hotellissa olisi), kävisi ostarilla (länsimainen, pienehkö).

Joistain paikoista pulppuaa puhetta, Fesin uudesta kaupungista ei. Silti se ansaitsee tulla esitellyksi, jollei muuta niin kuvina. Kaikki kuvat ovat Hassanilta tai sen poikkikaduilta.

PAP41318

fes3

PAP41300

PAP41312

PAP41338
Siihen se ilmestyi keskelle tietä Hiacen takakontista.

PAP41334

Fesissäkin petit taksit olivat punaisia kuten Casablancassa. Ympäri Marokon ajellessamme huomasimme, miten kaupungit saattoi erottaa toisistaan taksien väristä. Petit taksi on erinomainen tapa liikkua kaupunkialueella. Monet ovat aika vanhoja, mutta eipä niillä pitkiä matkoja ajetakaan. Parilla eurolla pääsimme medinasta keskustaan ja samalla hinnalla takaisin. Paluukyyti piti osata itse kysyä. Notkuimme ostari edessä ja pysäytimme pari autoa ennen kuin osui kohdalle oikeaan suuntaan menossa oleva.

PAP41363

PAP41358

PAP41353

PAP41352

Perinteisen ja modernin, islamilaisen ja länsimaisen yhdistyminen katukuvassa oli aika jännää. Samalla tontilla saattoi olla moskeija ja McDonald’s. Tämä tuli mieleen tuosta kuvasta, jossa keltaisten kaarien kohdalla on tienviitta muinaiseen medinaan. 

PAP41364

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.