Type and press Enter.

Eurooppalais-arabialainen helmi – Alger

Pidin todella Algerista. Se on eurooppalais-arabialainen helmi Afrikassa. En voi sanoa kaupungissa ei voi sanoa olleen mitään erityistä – paitsi tietenkin Casbah – mutta silti se todella on erityinen. Ei minulla sellaista oloa ole, että kaupunkiin pitäisi pian palata, mutta pari päivää pidempään olisin kyllä viihtynyt. Tietenkin silläkin oli merkitystä, että pääsin Suomen loskapakkasvesisäästä hetkeksi katsomaan aurinkoa, sain pienen loman sukka- ja toppahousuista ja irtioton töistä, mutta jotain erittäin miellyttävää oli Algerin eurooppalais-arabialaisessa tunnelmassa on. Kunpa osaisin sitä sanoin paremmin kuvata.

Alger 078

Alger 094-001

Alger 102

Alger 053

Ranskalaisvaikutteesta kirkotkin on nimetty kuin Pariisissa. Sacré Coeur on ehkä yksi maailman rumimmista kirkoista, mutta emme tienneet sitä ennen kuin olimme jo paikalla. Ihmettelimme ruuhkia kirkolla. Kroatian suurlähettiläskin näytti tulevan. Vasta kirkossa tajusin olevan pääsiäissunnuntai. Pääsiäissunnuntain messu oli alkamassa. Kirkkoa suuremman vaikutuksen teki naapuritontin bensa-asema, tai lähinnäkin sen hinnat. Miltä tuntuisi saada tankki täyteen kympillä? Kirkolta kohti keskustaa kulkee Rue Didouche Mourad, jota opaskirjani sanoo kaupungin tärkeimmäksi kauppakaduksi ja myös hyvin eurooppalaiseksi. En ihan sanoisi, että sokkona paikalle tuotu uskoisi Eurooppaan päätyneensä, mutta toki ranskalaisvaikutukset näkyvät etenkin arkkitehtuurissa. Kun samaa katua jatkaa hirvittävän rumalta kirkolta päätyy ehkä maailman kauneimpaan postiin. Olin nähnyt rakennuksen ulkoa jo aikaisemmin ja vaikuttunut siitä, mutta nyt oli asiaa sisällekin. Jo vain oli tunnelma kattokruunujen ja holvikaarien alla erilainen kuin omalla lähi-R-kioskilla, jossa nykyään saan postiasiani hoidella.

alger39
Sacré Coeur Alger

alger312

alger311

alger313

Alger 519
Kahvilakulttuurin miehisyys on silmiinpistävää. Eipä näy missään tyttöporukoita kikattelemassa lattelasin äärellä.
Alger 529
Grande Poste

alger314

Alger 548

Alger 551
Näkymä postin portailta Place de la Grande Postelle

Koska muutama kirkko kuuluu joka matkaan, ei ensimmäinen saanut viedä mahdollisuutta toiselta. Matkaopas kertoi Notre Dame d’Afriquen sijaitsevan viehättävässä ympäristössä pastellitalojen keskellä. Kerrottiin turistien mieluusti ajavan mutkaisen tien mäen päälle bussilla ja kävelevän maisemia ihaillen alas. Vaihdoimme bussin etsiskelyn taksiin, mikä oli ihan viisas teko, koska alkoi sataa. Notre Dame d’Afrique on erinteinen kirkko, ihan kaunis . Eksoottisempaa olivat pihapiirissä laiduntavat lampaat. Lampaita miljoonakaupungissa. Kaupunkilaistytölle on lampaissa enemmän uutuusarvoa kuin kirkoissa.

Alger 597
Notre Dame d’Afrique

alger36

Alger 599
Kirkolta on avarat maisemat

Mutta pastellitalot? Ehkä jossain elämänsä vaiheessa talot ovat saattaneet olla karkkiväreissä, mutta eivät enää. Tavallisia taloja sateessa. Matkaoppaan mukaan reitti kukkulalta keskustaan on viehättävä mutkittelevan tien ja portaiden – merimaisemineen – yhdistelmä. Yhtään elämystä en olisi jäänyt paitsi, vaikka olisimme ottaneet taksin takaisinkin. Mutta niitä ei noin vain Algerissa oteta. Takseja on paljon, mutta paljon niitä käytetäänkin. Harvoin näkee liikenteessä vapaata autoa. Merenpinnan tasolta otimme bussin keskustaan. Ruuhkassa olisi melkeinpä kävellyt nopeammin. Kaupunkia ei ole mitoitettu alati kasvavalle autojen määrälle.

alger37

alger38

Alger on miljoonakaupunki, joten ei sitä oteta haltuun kolmessa päivässä. Keskustan, rannan ja Casbahin lisäksi halusin kuitenkin nähdä vielä jotain muuta. Kohteeksi valikoitui kaupunginosa nimeltä Hydra. Koska meillä ei ollut erityistä syytä valita mitään tiettyä, Hydra valikoitui lehdessä näkemäni vaatekaupan mainoksen vuoksi ja siksi, että matkaoppaan perusteella siellä oli joitakin mainitsemisen arvoisia ravintoloita. Olin altis ajatukselle jostain muusta kuin algerialaisesta ruoasta.

Julkisesta liikenteestä emme päässeet oikein selvyyteen, mutta luimme Air Algerin edestä Audin-aukiolta saatavilla olevista kimppatakseista, jotka maksavat hyvin vähän. Oletimme näkevämme jonkinlaisia pysäkkejä, mutta lentoyhtiön toimiston edessä oli vain joukko ihmisiä, siihen tuli tavallisen näköisiä takseja, aina välillä joku kysyi kuskilta jotain ja sitten hyppäsi kyytiin tai ei. Hetken seurasimme tilannetta, opimme toimintamallin, rohkaistuimme tekemään saman – ja kohta istuimme jonkun naisen kanssa samassa autossa matkalla Hydraan. Taksissa oli mittari päällä, ja suunnilleen kymmenen kilometrin matka maksoi ehkä euron (tai kaksi) meiltä kolmelta yhteensä. Hintani saattaa nyt olla väärin, mutta hintaluokka todella vähän pitää kuitenkin paikkansa. Jäimme pois samassa paikassa kuin nainen. Se oli jokin aukio, jota ei matkaoppaani kartoissa ole, koska ne eivät kata koko Hydraa. Ympäristö näytti vauraalta, mutta kaupunginosa onkin suurlähetystöaluetta.

Alger 555
Audin-aukiolta lähtee kimppatakseja
Alger 559
Ensimmäinen silmäys Hydraan. Tällä aukiolla jäimme pois taksista.

Alger 587

alger33

Päämääriemme, kaupan ja ravintoloiden, kanssa kävi vähän huonosti. Kauppa löytyi, mutta näytti siltä, ettei houkutellut käymään edes sisällä. Ravintoloita ei koskaan löynyt. Kysyimme neuvoa poliisilta, sen näköisiltä kadulla kulkijoilta, jotka saattaisivat olla koulutettuja ja puhua englantia, vaatemyyjältä. Aina ihmettelivät, että olemme jalkaisin liikkeellä. Saimme kuitenkin suunnan, ja hullut suomalaiset jatkoivat kävelyä.

Suurlähetystöt selittänevät sen, että kaupat olivat varsin länsimaisia. Jos Algerissa haluaa shoppailemaan, pitkä Hydran poikki kulkeva suurehko katu (tiedän, ei kovin täsmällistä, mutta kun kartta…) lienee paras siihen, ainakin jos länsimaista vaatetta haluaa, mutta ainakin merkkituotteissa hinnat olivat kovat. Mango olisi voinut olla hyvä vertailukohde, mutta kun en tiedä sen hintatasoa Suomessa, ei vertailu onnistu.

Alger 582

alger34

alger35

Ai miksi ravintoloita ei löytynyt? Kahden oppaassa mainitun piti sijaita lähellä Marttyyriaukiota. Kun kyselimme sinne neuvoa, saimme aina vähän ristiriitaisia viestejä suunnasta. Suunta kai oli aina oikea, mutta kun samannimisiä aukioita on kaupungissa kaksi. Tätä ei tiennyt edes taksikuski, jonka apuun lopulta turvauduimme. Hän ajoi keskustaan, kauas pois Hydrasta. Sille toiselle Marttyyriaukiolle. Keskustelu taksimiehen kanssa oli turistin näkökulmasta avartava. Hän kertoi turistimäärien olevan Algerissa niin pieniä, ettei hän esimerkiksi tiedä, millaisia nähtävyyksiä tai muita paikkoja matkaoppaat turistille ehdottavat. Ei hän tiennyt toisesta aukiostakaan. Omaa 37 euron kirjaani en hänelle lahjoittanut, mutta hotellilta saamamme mainos- ja karttavihkosen annoimme tarpeettomana, olimmehan jo seuraavana aamuna palaamassa kotiin. Kuinka pienellä voi toista ilahduttaa.

Jos satuit kiinnostumaan tai muuten olit aikeissa mennä Algeriin, en voi kuin suositella. Lennot ovat kohtuuhintaisia Pariisin kautta, hotellit melko kalliita, mutta eläminen muuten edullista. Viisumin saa parissa viikossa Algerian suurlähetystöstä Tukholmasta, ja kaiken voi hoitaa postitse. Rahanvaihto onnistui meillä hotellissa, ja kurssi oli ihan hyvä. Automaatteja on lentokentällä ja kaupungilla, ja Visa tuntui olevan käyttökelpoisin niihin. Kotimatkaa ajatellen en suosittele jättämään rahaa kuin taksimatkan ja välipalan verran. Muuta ei lentokentältä dinaareilla saa. Tax free ei niitä huoli. Viimeiset rahamme käytimme aamupalaan ja seitsemään pussiin Saharan hiekan kaltaisia kuivia keksejä, jotka eivät edes työpaikallani, jolla kaikki syötävä häviää, kun selän kääntää, menneet kaupaksi kuin vasta kahden viikon kuluessa.

alger3

alger31

alger32

Mäkisyyden vuoksi kaupunki kysyy kohtuullista kävelykuntoa. Siksikin luulisin kevään ja syksyn olevan parasta matkustusaikaa, kun ei ole liian kuuma. Pukeutumisessa täytyy olla konservatiivinen uskonnon vuoksi, ja jos alkoholia haluaa, pitää vain opetella olemaan ilman – tai viettää loma hotellin baarissa.

Alger 170
Hiltonin parvekkeelle näkyi ja iltaisin myös kuului huvipuisto. Yhtenä iltana yritimmekin sinne, mutta se meni nenän edestä kiinni.

alger310

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Olin Algeriassa puoli vuotta sinun jälkeesi. Harmi, kun en ollut löytänyt blogiasi ajoissa – olisin saanut monta hyvää vinkkiä. Mutta kyllä nämä Algerian-postaukset on tullut luettua monta kertaa siitä huolimatta. Kiva tapa muistella omaa reissua ja miettiä, että on siellä joku toinenkin suomalainen käynyt. Alger oli mukava, mutta Oran vielä mukavampi ja kauniimpi ja sen Royal Hotel aivan upea, ja kohtuuhintainen, joten sinne halusin vielä joskus palata. Se joskus oli nyt vuodenvaihteessa. Niinpä minulla on tuore kokemus viisumin hankkimisesta, ja toivonkin, ettet pahastu, kun postaan tähän step-by-step-ohjeet, jos niin onnellisesti kävisi, että muutkin suomalaiset rohkaistuisivat reissuun ja antaisivat Algerian yllättää positiivisesti. Ei nyt ihan heti tule mieleen toista arabimaata, jossa myyjä juoksee kolikko kädessä turistin perään, kun en tajunnut vaihtorahaa odottaa. Rehellistä ja ystävällistä väkeä, joka teki kaikkensa ymmärtääkseen mitä tämä outo, ranskaapuhumaton eurooppalainen kulloinkin tahtoi.

    Siispä sinä, joka tahdot Algeriaan Annikan jalanjäljille, näin haet viisumin Algeriaan (joulukuu 2017):

    1. Ryhdy toimeen ainakin 5 viikkoa ennen lähtöpäivää. Minun passini matka Helsingistä Tukholmaan kesti peräti 10 päivää!
    2. Varmistu siitä, että passi on voimassa vähintään 6 kk matkan päättymispäivästä
    3. Varaa lennot
    4. Varaa hotelli koko Algeriassa oleskelun ajaksi (tarvittaessahan voit peruuttaa varauksen viisumin saamisen jälkeen)
    5. Maksa viisumimaksu 600 SEK ja postimaksu 114 SEK (yht. n. 73 €) tilille IBAN: SE 45 6000 0000 0001 0570 2668; BIC/SWIFT HANDSESS; pankin nimi Handelsbanken ja osoite Karlavägen 20, 10041 Stockholm. Merkitse viestiksi koko nimesi ja teksti ”visa fee 600 SEK, postage 114 SEK”. Paluukuoressa oli frankeerausmerkintä 120 kruunua, joten jossain vaiheessa varmaan nostavat tuon postimaksun oikealle tasolle – kannattaa varmistaa tilanne!
    6. Lataa täältä http://www.embalgeria.se/wp-content/uploads/2012/10/F00017.pdf viisumihakemus, tulosta se kaksin kappalein ja täytä huolellisesti
    7. Liitä hakemuksiin kaksi valokuvaa, siis yksi kumpaankin lomakkeeseen. Kuvien tulee olla keskenään samanlaisia, joko värillisiä tai mustavalkoisia. Ei tunnu haittaavan, vaikkei kuva olisi ihan tuore.
    8. Liitä hakemukseen myös tuloste lentolipusta ja hotellivarauksesta, skanni matkavakuutuksesta (matkavakuutuskortista tms) sekä kuitti viisumimaksusta (kuitti voi olla itse tulostettu verkkopankista ja suomenkielinenkin käy)
    9. Lähetä kirjattu kirje, joka sisältää passisi, hakemukset valokuvineen ja kaikkine liitteineen sekä valmiiksi kirjoitetun vastauskuoren (siis kirjekuori, jossa on nimesi ja osoitteesi) Algerian suurlähetystöön Tukholmaan osoitteella Embassy of Algeria in Stockholm, Danderydsgatan 3-5 ,100 41 Stockholm, Sweden. Postimaksu Suomesta on 13,30 euroa.
    10. Seuraa lähetystä netistä. Kun lähetys on luovutettu vastaanottajalle, odota muutama arkipäivä ja soita sitten suurlähetystoon numeroon +46 8 679 9130 varmistaaksesi, että anomus on käsittelyssä ja että suurlähetystöllä on kaikki tarvitsemasi tiedot. Viisumikäsittelijän nimi on Amarouge ja hän puhuu sekä ruotsia että englantia. Itse unohdin tuon matkavakuutuksen, ja sieltä ei oltu yhteydessä vaan odottivat vain. Sain sitten lähettää vakuutuskortin skannin sähköpostitse. Itse viisumin myöntämiseen meni vain muutama päivä.
    11. Kun viisumi on myönnetty, suurlähetystö lähettää passisi takaisin kirjattuna kirjeenä. Voit halutessasi soittaa ja pyytää seurantakoodin

    Niin, ja jos jäit miettimään, että onhan Algerialla nykyään Helsingissäkin suurlähetystö, niin juu, niin on, mutta eivät vielä ole ehtineet saada sinne leimasimia ja muita tykötarpeita, joten eivät myönnä viisumeita.

    Hyvää matkaa!

    1. Oma juttuni tosiaan on jo vuosia vanha, eli nämä päivitetyt tiedot viisuminhankinnasta ovat varmasti tarpeeseen. Jospa saisivat leimasimet Suomeenkin, pääsisi tuossakin hommassa vähän helpommalla. Toisaalta posti kulkee kamalan hitaasti myös Suomessa.

  2. Onpa kiva kuulla, että muutkin suomalaiset ovat ihastuneet Algeriin :). Minä ihastuin niin, että olen täällä jo viidettä vuotta :).

    1. Oho, en minä ihan niin paljon, että muuttanut olisin. 🙂 Ehkä sinulla jokin muukin syy kuitenkin. Alger oli kyllä mielenkiintoinen ihan vain muutaman päivän turustillekin.