Type and press Enter.

Euroopan laidalla – aika kaukana. Sisilialaisen elämänmenon ihmettelyä

Viimeisin muutamaa päivää pidempi matkani Italiaan oli pari vuotta sitten kesällä, jolloin viivyin Sisiliassa pari viikkoa. Silloin oli aikaa kunnolla tarkastella, millaista elämänmeno on toisella puolella Eurooppa, siis Suomesta katsottuna. Samaa unionia olemme, mutta meiltä pohjoisesta on Sisiliaan, yhteen Euroopan eteläisimmistä kolkista, melkoinen henkinen matka. Joistain asioista voi sanoa, että meillä Suomessa on paremmin, jotkin asiat ovat vain kertakaikkiaan erilaisia. Jutuistani ei kenenkään kannata hermostua, kunhan jutustelen siitä, mitä näin, kunhan ihmettelen vailla parempaa tietoa.

Siesta. Toki siestaa vietetään monissa muissakin maissa kuin Italiassa, mutta siellä se taas konkreettisesti osui kohdalle. Tietenkin kaupat menevät kiinni, ravintolat taas avautuvat muutamaksi tunniksi, mutta miksi junatkin lakkaavat kulkemasta? Jos lähdin johonkin aamulla, olin perillä jokseenkin siestan aikaan. En voinut ajoittaa perille pääsyä siestan päättymiseen, koska keskellä päivää ei kulkenut junia. Tulipahan vähemmän shoppailtua.

kesä 13 797
Aurinkokuivatut tomaatit, siinä vain avoimen taivaan alla, eivät öljyssä ja tölkissä
kesä 13 796
Irtotuotteiden hinta on yleensä /100 grammaa (etto)

kesä 13 794

kesä 13 779

Päivittäistavaroiden ostaminen. Kävin oikein turisti-infosta kysymässä, missä olisi Billa tai vastaava iso ruokakauppa. Ei ole. Lähin on mantereen puolella sen verran kaukana, että en halunnut sieltä asti kantaa. Infon mies piirteli karttaan rasteja kadunkulmista, joissa olisi pieniä kauppoja. Kertoi myös, että aamupäivällä ruokaa voi ostaa marketista (market), siis vähän niin kuin torilta, ja osoitti paikkaa kartalta. Selvä.

Lopulta minusta tuli pikkukauppojen fani. Oli mukava mennä tuttuun kauppaan aamulla ostamaan leipää ja leikkeleitä, tuoremehua, limua, vettä. Jos satuin löytämään kaupan. Vailla ruutukaavaa olevassa kaupungissa meni yli viikko, että löysin suorinta tietä kaupalle. Asioiminen on oma juttunsa. Leikkeleet eivät ole muovilaatikoissa ja kelmuissa, kuten meillä, vaan ne siivutetaan jokaiselle asiakkaalle erikseen. Olen ihme nössö, koska aina ensimmäinen kerta jännittää. Miten nyt saan ostettua kinkkuni? Säälittävää. Toisella kerralla menee jo paremmin. Samoin leivän osto. Eivät ole pussissa ja muovissa valmiina vaan tiskin takana. Pyydettävä on, jos leipää haluaa. Aivan lähimpään kauppaankin löysin, vahingossa, mutta sieltä ei saanut leipää. En yrittänyt toiste. Kovin pontevasti ei muuten kannata englanniksi yrittää… Harva ymmärtää, saati puhuu.

Hauska yksityiskohta omassa suosikkikaupassani oli aamupalasämpylöiden tekeminen. Näin monena aamuna, miten miehet (olivat aina miehiä) ostivat leivän, pyysivät sen halkaistuna ja ostivat siihen leikkeleet sisälle. Näin pääsee takuulla halvemmalla kuin menemällä kahvilaan.

Näistä pikkukaupoista saa monia välttämättömyystavaroita ja peruselintarvikkeita, muttei lihaa, kalaa, kasviksia, varsinaisia aineksia, joista laitetaan ruokaa. Siksi on market, aamupäivisin.

Mutta kuka pystyy käymään marketissa, jos on töissä? En tiedä, moneltako ruokaa alkaa saada. Ehkä ennen töihin lähtöä haetaan iltatonnikalat ja tomaatit? Nimittäin siestaan mennessä simpukat, kalat ja kurkut on pakattu ja market siivottu. Ei kaikilla voi olla kotiapulaista. Kuinka paljon naiset ovat kotona? Marketeissa ja lihakaupoissa (niitäkin siis on) on ehdottomasti oma viehätyksensä. Tykkään vain vaellella toreilla ja katsoa kaikkia värejä ja ihmetellä otuksia, joista en tiedä, miten ne syödään, mutta kyllä ilman S-marketia meillä jäisi syömättä. Kuka ja milloin hoitaisi ruoan hankinnan, jos liha, vihannekset ja leipä haettaisiin eri paikoista aamupäivän aikana?

kesä 13 793

kesä 13 792

kesä 13 778

Roskat. Monin paikoin Italiassa edelleen roskapussit laitetaan illalla oven pieleen ja yöllä joku käy ja vie ne pois. Esimerkiksi pari vuotta sitten, kun meillä oli vuokra-asunto Venetsiassa, roskapussi vietiin kadulle. Muistaakseni lasipullot laitettiin erikseen ja niille oli omat päivänsä. Viime vuonna Rapallossa oli aivan mielettömän pitkälle kehittynyt kierrätyssysteemi. Kadun päässä oli erilliset astiat lasille, paperille, muoville ja sekajätteelle. Koska en tällä kertaa edes nähnyt vuokraisäntääni, sain avaimen vain yhden hotellin vastaanotosta, kukaan ei ollut kertonut, mitä teen jätteille. Asia oikeasti huolestutti minua. Enhän voisi kahta viikkoa varastoida pusseja nurkissa.

Vähitellen alkoi selvitä. Jäteastioita on ympäri kaupunkia. En tiennyt, mihin niistä olisi lupa viedä, mutta ajattelin, että ehkä lähimpään. Kun tarkkailin ihmisiä, huomasin joidenkin kuskaavan roskiaan autolla, joidenkin pyörällä. Sitten oli kaltaisiani, jotka vain kertakaikkiaan kulkivat korttelin tai pari roskis kädessä. Kai siihenkin tottuisi. Pari viikkoa ei riittänyt. Tungin roskapussit vaatekauppojen paperikasseihin. Niiden kanniskeleminen oli melkein luontevaa.

kesä 13 777

kesä 13 780

kesä 13 788

Liikkuminen. Puheet italialaisesta liikennekulttuurista eivät ole liioiteltuja, päinvastoin kukaan ei ehkä saa kuvattua ajokulttuuria riittävän pöhköksi. Tällä kertaa en autolla liikkunut, mutta päänvaivaa aiheuttivat taas junat. Trenitalia on luotettavuudessaan surkea. Tällä kertaa junat ylipäätään tulivat ja vieläpä ajoissa, mutta useimmilta asemilta ei saa ostettua lippuja. Se taas on matkustajan vika, tai ainakin häntä siitä rankaistaan perimällä junassa ostetusta lipusta kunnon ylihinta.

Jos siis satut lähtemään liikkeelle asemalta, jolta lippuja saa, osta meno-paluu samalla. Augustan asemalla lippuluukulla oli lappu, että se on toistaiseksi suljettu. On ollut toistaiseksi vuodesta 2007 saakka. Muistaakseni andato e ritorno maksaa saman verran kuin kaksi yhdensuuntaista. Sen sijaan bussilla pääsee huomattavasti halvemmalla ostamalla menopaluun (Syracusa-Catania yhteen suuntaan 6 euroa, kahteen 9,20). Bussien kulku vaikutti luotettavalta, ja netistä näkee helpolla aikataulut (Interbus, Etna ja AST ovat suurimmat bussifirmat, jotka ajavat enimmäkseen eri reiteillä).

Yleistä tapakulttuurista. Varaudu naistenkin vessassa puhdistamaan istuin. Verrattain usein oli pissassa. Ei tästä sen enempää.

Jonottaminen. Ole röyhkeä. Käytä kyynärpäitä. Tai olet samanlainen nössö kuin minä, joka vain ajautuu kauemmas tiskiltä tai kassalta, mihin olikaan menossa, koska ei osaa etuilla ja tunkea kuin italialaiset.

kesä 13 782

kesä 13 781

Käsittämätön säätäminen. Catanian lentokenttä oli taas malliesimerkki siitä, kun ei vain toimi. Vaikka kaikilla olisi pitänyt olla boarding passit valmiina ja lähtöselvityksen pelkkä baggage drop, meni jonossa tunti, koska suurimmalla osalla ei mitään lähtöselvitystä ollut tehtynä. Turvatarkastuksen jälkeen oli vain yksi baari, josta olisi saanut ruokaa. Jonotin. Kun vuoroni tuli, kassahenkilö poistui. Ei koskaan tullut takaisin. Alkoi tehdä pitsaa. Viereiselle jonolle rynnittiin niin monesta suunnasta kuin mahdollista. En kyennyt. Lähdin pois. Nälkäisenä. Koska olen säälittävä nyhverö.

market1
Marketin kojuista saa myös päivittäistavaroita ja vaatteita.
market
Marketkujan rannan puoleisessapäässä on ihana herkkupuoti, mutta eipä kinkkuja ja öljyjä kuitenkaan niin helpolla tule lomamatkalla ostaneeksi.

Mutta vaikka kuinka on välillä outoa, löydän itseni Italiasta, tällä kertaa kyllä pohjoisesta, jo torstaina, ihmettelemästä luultavasti ihan samoja asioita.

Kuvat ovat kaikki Syracusan ruokatorilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Allekirjoitan useimmat kohdat, mutta Trenitalian kohdalla olet täysin hakoteillä. Olen asunut nyt lähes kuusi vuotta Italiassa, käytän junia mielettömän usein. Hyvin harvoin on myöhästymisiä tms. AndatA e ritorno maksaa kyllä saman kuin kaksi yhdensuuntaista. Hinnat ovat erittäin edullisia.

    1. Hei, kiitti kommentista. Vaikea sinun kuitenkaan on kokemuksiani toisiksi todistaa. Kohdalleni on, ympäri Italiaa, sattunut todella paljon myöhästymisiä. Enimmäkseen toki ovat olleet kymmenissä minuuteissa kuin tunneissa. Sinulla on käynyt ilmeisen hyvä tuuri.