Type and press Enter.

Cristiansted ja Frederiksted St. Croixilla

St. Croix on suurin Yhdysvaltain Neitsytsaarista. Erityisesti Cristianstedin kaupungissa näkyi jossain määrin, että saari on ollut historiansa aikana parisataa vuotta Tanskan alusmaita. Aika hämmentävältä näytti Tanskan lippu liehumassa Yhdysvaltain lipun rinnalla. Kaupunkien skandinaavisilta vaikuttaville nimillekin löytyi historiasta selitys. 

croix4
Tanskan lippu Karibialla. Outoa.
PAP90719
Fredrikstedin satamassa

Laiva kiinnittyi suoraan Fredrikstedin pikkukaupugin keskustaan, josta vuokrasimme auton. Aviksen vuokraamo oli muutama sata metriä satamasta sukellusliikkeen yhteydessä. 85 dollarilla saatiin all inclusive -diili pieneen Toyotaan. Pienellä St. Croixilla oli mukava ajella. Nähtiin paljon. Tarinoita eksymisistä ja muusta olikin blogissa jo viime kesänä. 

PAP90836
PAP90801
Segway-poliisi kanoineen antaa saaresta turvallisen vaikutelman.
PAP90841

Muutaman mutkan jälkeen pääsimme Cristianstediin, saaren pääkaupunkiin. Se oli sunnuntaina unelias ja hiljainen. Kaupat olivat suurimmaksi osaksi kiinni, mutta rantakadun baarit ja ravintolat palvelivat nälkäisiä eksyjiä. Söimme pienessä panimoravontolassa, jonka oluet olivat kuulemma harrastajankin makuun ihan hyviä. Ja ei, emme jatkaneet matkaa rattijuoppoina. Olutta sai maisteltavaksi pienissä laseissa. Oikeastaan kaikki elämä näytti keskittyneen tälle pienelle rantakadulle.

croix
croix1
PAP90791
croix2

Cristianstedin voi sanoa olevan tyypillinen karibialainen pikkukaupunki, mutta sen viehätystä lisäsivät historialliset rakennukset Tanskan vallan kaudelta 1700-luvulta. Niitä ei monissa paikoissa ole. Kuten aika usein noilla kulmilla, mañana-meininki oli nähtävissä rakennusten kunnosta: yllättävän rapistuneita oli ihan keskustassakin. Vanhoista rakennuksista vierailimme Christiansvaernin linnoituksessa.

croix3
croix5
PAP90815
Tällaisia evakuointimerkkejä tsunamin varalle en muista muualla nähneeni.

Auton palautuksen ja laivan lähdön välillä tutustuimme vähän myös pikkuiseen Fredrikstadin satamakaupunkiin. Sen keskusta on muutama katu meren rannassa. Rantakadun talot ovat upeasti kunnostettuja (tai kunnossa pidettyjä), mutta jo seuraava katu sisämaahan päin osoittaa, että nämä pikkuvaltiot eivät ole vauraita. Eipä päiväturisti paljon voi kenenkään hyväksi tehdä. Määräänsä (= yhtä) enempää ei voi valkoviinisangrioitakaan juoda, enkä kertakaikkaan halua ostaa kolmea t-paitaa kympillä, vaikka halvalla saisi.

PAP90903
PAP90904
PAP90905
croix6
PAP90893
croix7

Jos haluaa risteilyllä vain relata eikä välitä retkeillä porukassa tai omatoimisesti, keskustan kupeessa on uimarantoja ihan kävelymatkan päässä. Rannan palveluista rahat ainakin menevät paikallisille yrittäjille. Rannalla pääsisi myös ehkä parhaiten katsomaan arkista karibialaista elämänmenoa. Käväisimme pikaisesti kastamassa varpaat turkoosiin mereen. Rannalla grillailtiin, pelailtiin ja uitiin, vietettiin rentoa sunnuntaita. Risteilykohteena St. Croix oli ihan kiva, mutta ainakaan näillä kokemuksilla en varaisi sinne pidempää lomaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. […] Päivä St. Croixilla (Annikan Travellover -blogi) […]

  2. […] Travellover: Christiansted ja Frederiksted St. Croixilla […]