Type and press Enter.

Karun kaunis Comino – Maltan pienin saari

Maltan pääsaaren ja Gozon välissä sijaitsee pikkuruinen Comino. Se on pinta-alaltaan 3,5 neliökilometriä, ja sen vakituisilla asukkailla olisi reilu neliökilometri kullakin, jos maa olisi heille tasan jaettu. Saarella asuu siis vakituisesti vain kolme ihmistä. Kun yksi asukkaista taannoin kuoli, saari menetti 25 prosenttia väkiluvustaan. Mutta sillä on rauhaa rakastaville yksi hotelli, jonka parvekkeilta voi tuijotella kaukaisuuteen avomerelle. Saarelaisten ei tarvitse yksikseen muutenkaan olla, sillä sinne tulee satoja päiväretkeläisiä Maltan suuremmilta saarilta. 

Comino on kiva ulkoiluun. Sen luonto on karumpaa vielä kuin Gozolla, mutta kaunista. Saaren kiertäminen kestää kävellen kuulemma noin 1,5 tuntia. Satamassa on ruokakojuja – ja sai sieltä mojiton ananakseen, mikä ei ole hullumpi sekään noin lomalaisten tarpeita ajatellen. Jos viihtyy saarella pidempään, voi samaan ananakseen hakea uuden juoman puoleen hintaan (ihan vain vinkiksi). Rannan laattamaiset kalliot vaikuttivat juuri sellaisilta, että kun aurinko lämmittää, niillä tekisi mieli istua tunteja vain lukemassa ja välillä keskittyä kuuntelemaan vain merta. 

Gozo

Gozo

Comino

Comino

Comino

Gozolla samasta satamasta, josta lähtevät suuret lautat Maltalle, lähtee sekä vuoroveneitä että yksityisiä taksiveneitä Cominolle. Kesän sesonkina Comino voi olla aika täyteen pakattu, mutta vaikka ei haluaisi rantautua, pieni veneretki ei ole silti hullumpi ajatus. Merellä tuuli viilentää, mutta veneestä myös näkee paitsi Gozon uudesta perspektiivistä, myös ihan uudenlaisen kulman Välimereen. En ole missään nähnyt sitä ennen karibianturkoosina. Veneretkien suosiossa on nimeomaan ajella Blue Lagooniin ja kierrellä muutenkin vähän karun kauniin Cominon ympärillä.   

Kesäkuukausina lauttoja Gozolta Cominolle on kerran tunnissa, meno-paluu 10 euroa. Jos haluaa vähän pidemmän kierroksen ja nähdä luolia, joita vesi on vuosituhansien aikana louhinut kalliohin, hintaa on vitosen enemmän. Tämä oli vain yksi esimerkki, jonka googlailin. 

Comino

Comino

Comino

Yhteistyössä Malta Tourism Authority

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments

 1. Tuonne ajattelin lähteä viikonloppuna. Gozolta saa ilmeisesti myös vuokrattua kajakkeja, joilla voi mennä itsenäisesti kiertelemään kallioluolia. Vesi on ihan mielettömän kirkasta tuolla. Cominolla voi muuten myös telttailla ja olla yötä 🙂

  1. Maalis-huhtikuun vaihteessa ei ollut sesonki vielä niin käynnissä. Silloin en kajakkeja vielä nähnyt, mutta kuulin myös mahdollisuudesta. Merenkäynti oli myös sellainen, että aika avuttomalta olisi tuntunut kajakissa. Mutta voi että miten ihanaa se olisi tyynellä kesäsäällä!

 2. Harmittaa vieläkin, että Comino jäi käymättä joulukuussa. Se oli suunnitelmissa, mutta sitten paikan päällä kävi ilmi, että talviaikaan sinne pääseminen ei olekaan ihan niin helppoa, oli säävarausta ja muuta ja olisi muistaakseni pitänyt etukäteen soittaa ja kysyä minä päivänä ehkä vene kulkee… Toisaalta kesäsesongin aikaan porukkaa on pienellä saarella varmaan liikaakin. Koskaan ei ole hyvä siis 😀

  1. Kevät lienee siis parasta aikaa myös Cominolle. Suloinen pieni saarihan tuo oli. Kun päiväturistit häipyvät, se on varmaan ihana. Vähän jo haaveilin hermolomasta: viikko saaren ainoassa hotellissa. 🙂 Mutta mihin pakenisin päivisin?

 3. Näyttää just sellaiselta, mikä mua maisemallisesti kiehtoo 🙂 Pitää tutustua sun muihinkin Malta-postauksiin.

  1. Gozo sulatti mun sydämen. Comino oli sille vielä yksi plussa lisää.

 4. Comino on ihana! Sun kuvissa se toki näyttää ihan eriltä kuin omissa viime heinäkuussa napsituissa. Silloin nimittäin väkeä riitti! Tungos rajoittui kuitenkin silloinkin Blue Lagoonille, muuten rosoisia rantakallioita sai kierrellä aika rauhassa. Vesi oli kyllä niin häikäisevän ja syvän turkoosia, että harvassa paikassa olen sellaista nähnyt. Täällä meillä Espanjassa ainoastaan Baleaarien saarien rannoilla 🙂

  1. Heinäkuussa varmaan luontokin vielä kuivempi. Samoivat, että jo touko-kesäkuussa vihreys on poissa. Eipä sillä, että sitä Cominolla nytkään erityisen paljon olisi ollut. Jotenkin sääli, että Cominolle tehdään niin paljon retkiä. Kuinka ihana se on tällaisena vielä vähän uneliaana.

 5. Käytiin Maltalla ja Cominolla lokakuussa 2016. Olin jotenkin ajatellut, että lokakuussa pahimmat tungokset olisivat Blue Lagoonilla jo ohi, mutta väärässä olin. Nautimme sinisistä vesistä varmaankin viidensadan muun kanssa. Upea paikka se kyllä oli ja aivan fantastisen näköinen noissa kuvissa! Kokeilitko veden lämpötilaa?

  1. Jäi vesi kokeilematta. Oli tuulista ja meri välillä aika rajukin. Ei tehnyt mieli roikkua veneen reunan yli.
   Kiinnostavaa kuulla, että lokakuukin on vielä Maltalla noin vilkas. Luultavasti siis aikaista kevättä suositumpaa aikaa. Merivesi on silloin kyllä epäilemättä lämpimämpää.

 6. Oikeesti 3 asukasta? Täytyypä lisätä tämä saari vinkkilistalle Maltan kohdalle.

  1. Kyllä vain, kolme. Hotelli tietenkin lisää yöpyjien määrän moninkertaiseksi.