Type and press Enter.

Cenote Ik Kil on maaginen illan pimeydessä

Cenote tarkoittaa osaksi veden täyttämää syöpymällä karstikiveen syntynyttä sylinteri- tai maljamaista kuoppaa. Niitä on Meksikossa Jukatanin niemimaalla 3000. Osassa on merivettä, osassa sadevettä. Kun ajelee vaikka Cancunista kohti Chichen Itzaa, näkee siellä täällä opasteita, joissa lukee vain cenote ja jokin nimi. Googlaamalla ”best cenotes” päätyy mitä upampiin paikkoihin, joista suurin osa on Tulumissa, mutta onneksi en googlaillut ennen matkaa, koska oma suorastaan maaginen kokemukseni olisi voinut väljähtää ajattelemalla, että muualla olisi upeampaa. 

Cenote Ik Kil on lähellä Chichen Itzaa ja aivan hurjan suosittu. Kun menee sinne päivällä, jo kauas kuuluu hirveä meteli: kirkunaa ja huutoa. Kun katsoo ylhäältä alas kuoppaan, näky ei ole yhtään parempi: hurja määrä ihmisiä uiskentelee toinen toisissaan melkein kiinni. En sinusta tiedä, mutta minulle tuollaiset ovat painajaisia, mutta bussilasteittain sinne jengiä roudataan. Mutta kun kello on viisi, Cenote Ik Kil suljetaan yleisöltä. 

Cenote Ik Kil

Kun suunnittelimme Meksikon matkaa, halusin Holboxiin, mutta viikko rantalomaa tuntui liioittelulta. Kun Meksikoon asti mennään, pitää nähdä muutakin. Jos Chichen Itza ainakin. Retki Cancunista? No ei todella, todettiin yhteen ääneen. Matkalla kuitenkin tulee ämyrin täydeltä hengennostatusta, ja pysähdytään väkisin ainakin kahteen matkamuistomyymälään, joiden ”aito meksikolainen käsityö” paljastuu kiinalaiseksi krääsäksi jo ovelta. Entä julkisilla? Liikaa vaivaa. Otetaan auto. Edestakaisin kolme tuntia suuntaansa ajelua? No ei. 

Cenote Ik Kilin alueella on väljästi kymmenkunta bungalowia. Alue on vihreä, kuuluu luonnon ääniä, kasvaa jos jonkinlaisia kukkia. Se on oikeasti tosi kaunis. Ruokokattoiset mökit ovat netin kuvissa vähän pimeitä, mutta oikeasti viihtyisiä. Noin 75 eurolla saa majoituksen, aamiaisen ja vapaan pääsyn cenoteen – myös illalla, kun kaikki muut ovat menneet. Kuudelta alkaa asukkaiden oma aika. 

Hotel Ik Kil

Menimme molempina iltoina vähän ennen kuutta pyörimään sisäänkäynnille. Aurinko oli juuri laskemassa. Vaksi sytytti valot ja kehotti laskeutumaan portaat alas. Totesi vain tiukasti, että pelastusliivejä täytyy käyttää. Ensimmäisenä iltana ehdimme juuri alas, kun perässä tuli älämölöttävä perhe. Kaikki kovaääninen kertautuu ja kaikuu. Mutta toisena iltana saimme olla ehkäpä vartin ihan kahdestaan. Siellä me kelluimme tummuvan taivaan alla, maan uumenissa.

Maaginen paikkahan se on. Vedessä kelluessa voi katsoa, kun taivas alkaa ylhäällä tummua ja yö laskeutua. Silloin tällöin alhaalla lentää lintu. Seinät ovat pitkälti kasvillisuuden peitossa. Katosta roikkuu liaaneja. Mitään ei kuulu, vain veden ääni, jonka uimari saa itse aikaan. Vesielementtiä vähän vierastavalle vaikeinta oli laskeutua kalojen keskelle. Kesti jonkin aikaa tottua ajatukseen, että siellä niitä on, mutta eivät ne tule iholle. Vasta sitten uskalsin rentoutua ja heittäytyä pelastusliivin kelluttamaksi. 

Cenote Ik Kil
Cenote Ik Kil

Cenote Ik Kil oli erikoinen kokemus. Se oli ainutlaatuinen. Siellä kuopan pohjalla tuli taas ajateltua, kuinka ihmeellinen tämä pallo on ja kuinka jänniä paikkoja täällä on – ja kuinka onnekas on, että pääsee niitä tutkimaan.

Hotel Ik Kil oli nappivalinta majapaikaksi. Rahalle sai vastinetta. Sen heikkous oli vain sijainti aika kaukana kaikesta. Jos halusi illalla ruokaa, oli pakko lähteä autolla muutaman kilometrin päähän Pistéeseen, mutta kun kerran näin tuon hurmaavan kylän, ei mikään olisi toisena iltana pitänyt sieltä ja maailman ihanimmasta hedelmäkaupasta poissa. 

Lue lisää: Pisté sai minut ihastumaan Meksikoon 
Ik Kilin omat sivut löydät tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Varmasti hieno kokemus kokea Ik-Kil kokonaan ilman ruuhkia ja muutenkin tuollainen bungalow kuulostaisi mukavalta. Me olimme Chichén Itzálla heti aukeamisaikaan aamulla, jossa kierreltyämme siirryimme Ik-Kilille. Aivan kahdestaan emme alueella päässeet olemaan, mutta varsin rauhallinen se kuitenkin vielä aamulla onneksi oli, ja kokemus oli vielä miellyttävä.

    1. Bussimatkoilla siirtymisiin menee niin paljon aikaa, että varmaan on iltapäivä pitkällä, että porukka on Ik Kilillä. Me ei käyty alhaalla ollenkaan päivällä. Tunnelma on päivällä varmaan aika erilainen kuin illalla.

  2. Tuo on upean näköinen “uima-allas”, todella tunnelmallinen. Voisin hyvin olla tuolla yhden yön ihan vain siksi, että saan kokean tuon kaikessa rauhassa. Bungalowikuvakin on kaunis, vähän kuin viidakossa yöpyisi.

    1. Me haluttiin olla Chichen Itzassa heti aamulla, joten oli luontevaa jäädä kulmille kahdeksi yöksi. Se oli hyvä idea, koska samalla sain kokea Pistéen ja uimista rakastava kumppanini pääsi kahdesti tuonne. Muutenkin rauhoitti matkaa, kun kuitenkin mahdutettiin viikkoon aika paljon. Hinta-laatusuhde oli todella hyvä.