Type and press Enter.

Candidasa leppoisaan lomailuun Balilla

Nyt on aika alkaa virittäytyä taas Aasiaan, lämpöön, aurinkoon, mereen… Viikon päästä on lähtö lähellä. Sitä odotellessa voi vaikka muistella viime kesää ja Balia. Viimeinen Bali-retkemme oli Candidasaan. Ei sen sinne pitänyt olla, ja oikeastaan mikään ei mennyt, niin kuin piti, mutta se oli hyvä reissu silti. Tulambenissa on uponnut laiva. Tämä hylky oli matkamme tarkoitus, mutta ei sitä kukaan nähnyt. Sukellusretket Sanurista ovat turhauttavan pitkiä matka-aikojen takia, joten ajattelimme mennä molemmat johonkin hollille, jotta mies pääsee helposti pinnan alle. Tulambenissa ei ollut sopivaa majoitusta, mutta eihän 25 kilometriä niin pitkä matka ole? On se. Ehkä Hotels.comin kilometritkään eivät ihan pitäneet paikkaansa, mutta tunnin matkahan se oli, eivätkä lähisukellusfirmat suunnanneet sinne, koska merenkäynti oli aika kova.

Onneksi sukeltamaan pääsi muuallekin, onneksi sekin reissu oli hyvä, hotelli kiva, skootteriretki fantastinen, sää lempeän tuulinen (ja balilaisille hyytävän kylmä) sekä aurinko, sininen taivas ja aaltoileva meri niin ihanat kuin ne aina ovat.

Candidasa on hyvä paikka, jos tykkää kivoista, rauhallisesta ja kohtuuhintaisista resorteista, rauhallisesta iltamenosta, hyvästä ruoasta, skootteriajelusta ja hemmottelusta. Näihin voin antaa mainioita vinkkejä.

Candi Beach Resort on hintaluokkaa alle satasen yö. Sillä saa neljänneksen pikku talosta, aamiaisen, pari uima-allasta, pienen rannan ja leppoisia hetkiä. Se on juuri sellainen neljän tähden paikka, joissa välillä viihdyn ihan vain tekemättä mitään. Hotellilla käynnissä olleen remontin vuoksi, jonka ainoa häiriö oli, ettei allasbaari ollut auki, hintaan kuului ilmainen lounas hotellin ravintolassa. Kivaa huomaavaisuutta minusta. Hotellilta järjestetään myös vaivatta aktiviteetteja, sukellusta ja skootterin vuokrausta.

Untitled

Untitled

Me vuokrasimme ne skootterit. Balilla pitää olla kansainvälinen ajokortti tai paikan päältä poliisilaitokselta ostettu sekä suomalainen kortti. Vuokravehkeet ovat 125-kuutioisia, eli ilman korttia ei ajelemaan parane lähteä. Liikennemäärät ovat noilla kulmilla ihan kohtuullisia. Sekaan uskaltaa kyllä, jos ajaminen ylipäätään kaksipyöräisellä on tuttua.

Untitled

Paikoin maisemat ovat aivan huikeita, mutta enimmäkseen mennään pienten kylien läpi ja meri saattaa näkyä vain häivähdyksenä jossain taustalla. Kylissä ei suinkaan piile Balin kauneus vaan riisipelloissa, palmuissa ja meressä. Välillä tuuli yltyi puuskissa kovaksikin, mutta se oli vain helpotus. En tiedä, kuinka kovaa pitäisi ajaa, että siitä aiheutuva ilmavirta riittäisi viilentämään helteisessä säässä.

En osaa kuvailla, kuinka fiiliksissäni olin. Yhtäkkiä olimme jo yli 60 kilometrin päässä hotellilta.

Kävimme keskustelun:
– Mihin me ollaan menossa?
– Eikö me sinne Tulambeniin?
– Me ajettiin se ohi jo ainakin 20 kilometriä sitten.
– Ai jaa.

Oli mutkaisia ja mäkisiä taipaleita, paikoin taas pitkiä suoria, eli mukavan vaihtelevaa maastoa. Vuokra-Honda oli hyvä ajettava. Pysähdyimme satunnaiseen rantahotelliin lounaalle ja toiseen limulle. Kivannäköisiä paikkoja molemmat, mutta keskellä ei mitään, jollei ole omaa ajopeliä.

Untitled

Untitled

Untitled

Paluumatkalla liikennemäärät olivat lisääntyneet ja pitkiä matkoja ajeltiin jonossa rekkojen ja arkojen autoilijoiden perässä. Päästömääräykset eivät tuolla päin maailmaa ihan eurooppalaisella tasolla, ja kun vielä tie muuten pöllysi, hotellille palattiin naama mustana, vain aurinkolasien vaaleat läikät kasvoilla.

Candidasan palveluihin oli hotellilta jonkin verran kävelymatkaa tai parin euron verran taksilla. Aivan huippupaikka oli La Rouge. Ruoka oli hyvää, palvelu huomaavaista, kadunvarren terassi mukava ja takapihan ruokailualue ihastuttava palmujen katveessa. Palveluun kuului myös kotiinkuljetus (ihmisten). Päinvastainen oli Grazy Kangaroo. Katkaravuista osa oli raakoja. Kun lähetin ne takaisin, odotin uutta annosta, mutta mitä vielä: Sain saman lautasen kuorineen, vain katkikset oli paistettu uudelleen. Ne samat! Ai miten kävi ruokahalulle?

Untitled

Untitled

Olen huono käyttämään hotellien palveluita, mutta Candi Beachin spa oli testin arvoinen. Sain rumista jaloistani sievät kukkavarpaat ja hoitohuoneesta saattoi koko ajan katsella merta, huojuvia palmuja ja taivasta. Piti hieronta rannallakin kokeilla. Pimeässä illassa, tähtitaivaan alla, meren kohina korvissa paikallinen perinteinen hieronta oli aika luksusta. Eihän se varsinaista lihashuoltoa ollut, mutta rentouttavaahan siinä oli makailla. Kyllähän tällaiseen voisi tottua.

Oikeastaan tähän tiivistyvät ajatukseni koko Balista: se oli kiva, mutta ei mitenkään erityinen. Voisin ihan hyvin mennä takaisin, mutta oikeastaan minulla ei ole siihen mitään tarvetta. Viihdyin, mutta aika harvassa paikassa en viiihdy.

Untitled
Paluumatkalla Sanuriin näkyi paljon parhaimpiinsa pukeutuneita balilaisia. Käynnissä oli joitain seremonioita, joista emme oikein päässeet perille. Tämä jengi musisoi kuorma-auton lavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

46 comments

 1. Bali on tullut vastaan monessa blogissa, sekä suomalaisessa että muunmaalaisessa, viime aikoina! Samoja fiiliksiä tuntuu olevan usealla eli että on kiva paikka ja tykätään, mutta ihan top kymppiin se ei yllä. Mielenkiintoista olisi itse käydä katsomassa, toistaiseksi Bali kun on vielä itseltä kokematta!

  1. Juuri noinkin minä Balista ajattelen: se on kiva, mutta ei pakko palata -kohde. Silti uskon sinne vielä joskus palaavani. 🙂

 2. Olen käynyt Balilla neljä kertaa, ja jokaikinen kerta olen vannonut sen olevan viimeinen. Jostain ihmeen syystä huomasin nytkin yrittäväni puhua reissukumppania ympäri, että mennään tammikuussa Balille. En tiedä itsekään, että mikä paikassa vetää minua puoleensa.

  1. Hihi. 🙂 Minustakin tuntuu nyt, ettei ole tarvetta palata, mutta silti voisin vaikka mennäkin. Ei me paljoa ehditty nähdä, vaikka pitkään oltiinkin. Saaressa olisi varmasti vielä sellaista, mikä voisi vaikka yllättää positiivisesti.

 3. Onpas kaunista, mut toi paikasta toiseen liikkuminen ei kuulosta kovinkaan sujuvalta. 😀 Lähiaikoina Bali on näkyny niin monessa blogissa, et väkisinhän tässä tulee matkakuume sinne suuntaan. Asiaa ei auta yhtään se, etten oo Balia vielä nähny.

  1. Meillä oli silloin tällöin auto ja kuski. Se oli kohtuuhintaista. Ei halpaa, mutta ok. Tuonne Candidasaankin kuski vei Sanurista ja haki parin päivän jälkeen pois. Ei tarvinnut itse stressta vuokra-autolla ajamista.

 4. Mulla on iskenyt kiinnostus Baliin nyt monen blogin kautta – enimmäkseen noiden tuoreiden hedelmien ja smoothieiden takia 😀 Olisi kyllä ihanaa reissata laajemmin tuolla kaksipyöräisellä, mutta itsehän en omista yhtään mitään ajokorttia 😀

  1. Kaksipyöräishommaa kannattanee tosiaan treenailla jossain muualla ensin. 🙂 Toisaalta tietty ajotaitojen ja toisaalta poliisin vuoksi. Tuoreet hedelmäthän ovat Aasiassa ihan taivaasta!

 5. Minulla taas on niin, että hyvin harvassa paikassa enää sanottavammin viihdyn. Harva asia on kovinkaan jysäyttävä. Ehkä saman lautasen saaminen takaisin paremmin keitettyjen katkisten kanssa on aika jysäyttävä kokemus, mutta ei suinkaan myönteisessä mielessä. Skootterilla en ole myöskään ajanut koskaan minnekään. Minulla on huono kulkuvälinekarma. Tiedänpä sellaisen, jolla on huono luotimuurahaiskarma.
  Bali on mesta, joka on ruksattu punakynällä pois mun kartaltani, koska kaljahuuruiset turret, mutta ei tuo nyt niin pahalta kuulosta.

  1. Jos ei maailmalla oikein missään viihdy, ei kannata tuhlata rahoja matkustamiseen. 🙂
   On Balilla ne kaljamestansa, mutta Candidasan tyyppisiä rauhallisempiakin paikkoja epäilemättä paljon.

 6. Niin tuttu tuo skootterikeskustelu, näin on käynyt itsellekin jossakin päin maailmaa päristellessä. 🙂 Oikeastaan minusta tuo Candidasa vaikuttaa jotenkin tosi houkuttelevalta tämän postauksesi perusteella. Rauhalliselta paikalta, jossa voisi ottaa kerrankin tuollaisen vähän kivemman hotellin ja huristella kaksipyöräisellä ympäri saarta. Ei ollenkaan huono vaihtoehto!

  1. Kuvailemaasi oleiluun Candidasa oli erinomainen. Ympäriinsä huristelu on aika suhteellista, koska liikenne paikoin tosi ruuhkaista, mutta noin periaatteessa sekin onnistuu. 🙂

 7. Kauniita kuvia!
  Mulle Bali on haaveiden kohde, se minne joskus haluaisin päästä eikä sen periaatteessa pitäisi olla ihan mahdotontakaan. Mielellään yhdistäisin siihen muutaman kaupunkilomapäivän Singaporessa.

  1. Kuulostaa hyvältä lomasuunnitelmalta. Esimerkiksi Singaporeen verrattuna Bali on kivan edullinen kohde.

 8. Tämä oli sinänsä hyvä postaus, että tuonne Candidasaan on ollut matka jo parina talvena harkinnassa. Tämän postauksen perusteella se voisi olla viikoksi ok-kohde ja sitten toinen viikko jossain vähän vilkkaammassa paikassa. Jostain syystä kaikki viime reissut on suuntautunut Aasian sijasta Karibialle, vaikka aina vannomme seuraavan suuntautuvan Aasiaan. No seuraavaksi taas Karibialle… 😀

  1. Minä taas olen viime vuodet pyörinyt taas Aasiassa muutamien Karibia-vuosien jälkeen. Aasiassa olen jotenkin niin kotonani.
   Candidasa on leppoisaan lomailuun kyllä ihan mainio paikka.

 9. Ai ai, kun nuo riisipellot näyttävät kauniilta! Niiden alta on tietenkin kaadettu sademetsää ja kun peltoja on paljon, eihän se oikein luonnonmonimuotoisuutta tue, mutta silti…kauniita ovat. Vähän sama juttu kuin Sri Lankan vehreät teeviljelmät. Nekin ovat hyvin kauniita, vaikka eivät missään tapauksessa “luonnonmukaisia.” En ole Balilla koskaan käynyt, mutta Indonesiassa kyllä ja voin hyvin kuvitella, kuinka tunnelma parhaimmillaan on paratiisimainen. Lähtisin kyllä koska vain Balille, vaikka ei se listalla aivan ykköskohteeni olekaan…

  1. Riisipellot ja teeviljelmät ovat tosiaan kauniita. Teeviljelmiä ihailin Cameron Highlandissa ja reilun viikon päästä pääsen katsomaan Sri Lankaan. Olet kyllä oikeassa, että ihmisen tekosia. Koskematonta luontoakin onneksi vielä on, jos sitä kaipaa.

 10. Samat fiilikset jäi Balista. Kauniit riisipellot ja auringonlaskut, mutta ei yllä top 10. Itse en uskaltanut vuokrata skootteria, mutta voin kuvitella tuon vauhdin hurman sen kyydissä.

  1. Ei mitään kyydissä! Kyllä minä ajan skootterini itse. 😀 Skootterilla ajelu on ihan parasta vapautta! Yksin reissussa ollessani en ole uskaltautunut, mutta kyllä minä senkin vielä teen.

 11. Kauniita nuo peltomaisemat ja kiva rantahotelli. Hieronnassa ja hoidoissa kiva käydä, kun ei tarvitse itseään kipeäksi maksaa. Tuolla voisi joskus käväistä.

  1. Aasiassa hoidot ovat usein niin edullisia, että minäkin raaskin niitä ottaa. Suomessa mietin, mitä kaikkea tälläkin hinnalla reissaisin…

 12. Jaksan aina ihailla kaikkia jotka ulkomailla reissatessa vain hyppäävät skootterin tai minkä tahansa kulkuneuvon rattiin ja lähtevät liikenteen sekaan ajelemaan. Minulle ainoat kulkuvälineet on apostolinkyyti tai polkupyörä. En vain jotenkin uskalla, kun liikenne ja liikennekäyttäytyminen vaikuttaa lähes kaikkialla niin hurjalta. Eipä sillä, tykkään kyllä hyötyliikunnasta. 😀

  Bali olisi kyllä aika upea kohde omalla listallani. Ehkäpä joskus.

  1. Minäkin kävelen reissussa paljon, mutta jos mahdollisuus Segwayhin tai skootteriin avautuu, tartun tilaisuuteen. 🙂

 13. Bali on yksi niita harvoja Kaakkois-Aasian matkakohteita, joka kiinnostaa. Candidasa ja Candi Beach Resort eivät vaikuttaneet lainkaan hassummilta paikoilta leppoisaan lomailuun, oli mukava lukea kokemuksia ja vinkkejä näistä tulevia matkasuunnitelmia ajatellen.
  Rentouttava spa-hoito merta katsellen ja kuunnellen on vaan niin ihana lisä lomaan, niitä tulee silloin tällöin testattua, eikä sitä voisi kyllä tuollakaan sivuuttaa!

  1. Minua taas Kaakkois-Aasiassa kiinnostaa kaikki. Balille en olisi nytkään päätynyt, jollei tutuilta olisi saanut edullisesti vuokrattua taloa. Mutta ehdottomasti kannatti mennä. 🙂

 14. Onpa Balista kirjoitettu paljon blogeissa! Itse en ole koskaan ollut kiinnostunut siellä käymään, mutta ehkä pitää muuttaa mieltä koska maisemat näyttää todella upeilta 🙂

  1. Bali on niin leppoisaa lomailua, että sinne moni helposti menee. Kuten totesin, se ei ole koskaan ollut minulle must-kohde eikä ole vastaisuudessakaan, mutta sen verran kiva, että saatan mennä uudelleenkin.

 15. Minkälaisia oli näkymät veden alla? Ollaan suuntaamassa huhtikuussa mestoille, ja nyt kova arpominen päällä, että mitkä kohteet mahdutetaan mukaan.

  1. “Paljon kaloja ja kilppareita”, vastaa perheen pinnan alla käynyt.

 16. Samat fiilikset jäi Balista. Kiva paikka, mutta ei jättänyt pakkoa palata uudelleen. Tosin on se siltikin alkanut houkutella uudelleen ja veikkaan, että joskus vielä palaan sinne :).

  Ja skootterilla ajelu, parasta! Oi sitä vapauden tunnetta! Vuokraan usein skootterin tai mopon Aasian reissuilla, koska se on niin kätevä, halpa ja hauska kulkuväline. Oli hauska itseasiassa kun ajelimme ensiksi Balilla skoottereilla ja ihmettelimme puheita Kutan ruuhkista (varsinkin silloin oli paljon tietöitä meneillään). Eihän me niitä ruuhkia tajuttu katsella kun skootterilla pääsi aina autojonojen ohitse nopeasti. Sitten kun kerran jollain yhteiskyydillä tulimmekin takaisin niin siinähän sitä seistiin pitkässä letkassa ja haikailtiin takaisin skootterien päälle :D.

  1. Vaikka minulla on oma 250-kuutioinen Vespa kotona ja olen ihan tottunut kuski, Aasian liikennekulttuuri on mulle paikoin vähän liikaa. Esimerkiksi Sanurissa, joissa meillä talo oli, ei herännyt mitään halua vuokrata, vaikka kuinka ajattelimme sieltä käsin skootteriretkeillä. Mutta kyllä, se vapauden tunne on mieletön. Olen aina sanonut, että ei naisten vapautuminen ole rintsikoiden polttamista torilla vaan oma Vespa. 🙂

 17. Itse olen törmännyt kans viime aikoina Baliin monessakin blogissa ja olen kyllä yllättynyt. Itsellä on elänytsiitä ajatus jonkinlaisena maanpäällisenä paratiisina, mutta kukaan ei oikein ole siitä tuntunut olevan vaikuttunut?

  1. Bali on sellainen ei tässä. Oikein mitään vikaa ei ole mutta ei mitään upeaakaan -kohde. Jos on Aasiassa muualla pyörinyt, Bali ei tarjoa oikeastaan mitään uutta. Mutta silti se on ihan kiva, jollei mene Kutan kaltaisiin turistihelvetteihin. Tai voihan joku niistäkin tykätä. 🙂

 18. Noista riisipeltokuvista voi jotenkin oikein tuntea sen kosteuden, mikä ilmassa on leijaillut. Bali kiinnostaisi, vaikka en siitä hirveästi tiedä enkä ihan yhtäkkiä osaisi sanoa, minne siellä kannattaisi matkustaa. Monet ovat kehuneet, mutta toisaalta kaupungit ovat saaneet myös vähän negatiivissävyitteisiä kommentteja. Voi tosiaan olla, että vastaavia paikkoja löytyy muualtakin.

  1. Denpasar ei minusta ollut mitenkään kiinnostava. Toisaalta oli niin kuuma, että halusin nopeasti takaisin meren rannalle enkä oikeastaan antanut sille edes mahdollisuutta. Ubud on kaupunkina turha, mutta sen ympäristössä on kaikkea kivaa. Aivan varmasti Baliltakin löyty kivoja paikkoja, kuten Ubudin lähistö ja vaikka juuri Candidasa. Pitää vain miettiä, mitä saarelta haluaa.

 19. Candidasa minäkin olen joskus muinoin yöpynyt, ja silloin se oli hyvinkin hiljainen paikka eikä ilmeisesti meno ole sen koomminkaan siellä karannut käsistä. Mukavaa vastapainoa Balin perinteisemmille turistipaikoille.

  Jos ette Liberty Wreckiä päässeet ihailemaan, niin voin tarjoilla videomaistiaiset 🙂

  http://www.matkakuume.net/2015/08/apneista-fi.html

  1. Juu, ei ollut kovin vilkkaaksi muuttunut vieläkään. Ravintoloita oli ihan kivasti. Kesä oli tietty muutenkin rauhallista aikaa.

 20. Kivaltahan tuolla näyttää. 🙂 Balilla en ole käynyt, mutta mies ja melkein kaikki muutkin tuntuu tosiaan olevan samaa mieltä, että se on ihan kiva, muttei oikein muuta. Lämpö, meri ja skootterilla ajelu on kuitenkin kivaa yleensä ihan missä vaan. 😀

  1. Juuri sellaiseen mukavaan oleiluun Bali on oikein kiva. Hyvinhän minäkin siellä neljä viikkoa sain kulumaan. Välillä käytiin Bruneissa ja Gili T:llä, mutta oikeastan siihenkin se on hyvä: Aasian tukikohta.

 21. Ihan samat fiilikset oli minulla Balin reissulta: kiva kohde, mutta ei nyt niin ihmeellinen. Meillä oli kyllä niin ihana villa, jossa oli oma uima-allas, että viettetiin kyllä suurin osa sitten siinä omalla villalla. Ei ehkä ihan fiksua, mutta ei kai aina tarvitsekaan. Välillä on ihana vaan hemmotella itseään laiskalla tekemättömyydellä. Ja minäkin kävin, useampaan otteeseen, hotellin spassa hemmoteltavana, vaikka tavallisesti en hotellin palveluista välitäkään. Mutta aamupalahedelmät oli kyllä niin hyviä (aamupalakin tarjoiltiin omaan villaan), että melkeinpä sen aamupalan takia sinne voisin kuitenkin joskus palata…

  1. Meillä oli 2-kerroksinen talo tukikohtana, mutta sitten retkeiltiin ympäriinsä. Ubudissa oma villa ja oma uima-allas oli ihan huippukiva. Aamiainen tarjoiltiin omalle terassille. Mikäs siinä oli hedelmiä tankata. Silloin pelkäisin, että enää ei mikään muu kelpaa kuin villa ja oma allas, mutta pakko oli laskea standardit takaisin normaaliksi. 🙂

 22. Olipa kiva ele hotellilta tuo lounas – voisipa allasbaarin aina vaihtaa ilmaiseen lounaaseen, haha =) Minkä hintaisia teidän hotellin spapalvelut oli?

  1. Hitsit, en yhtään muista. Olisiko pedikyyri kynsien koristeluineen ollut jotain 25 euroa. Se oli selvästi enemmän kuin olisi ollut kadulla, mutta ympäristö oli niin ihana. Katselin ikkunasta merta ja huojuvia palmuja.

 23. Bali. Hmm. En kyllä usko sinne palaavani. Tai ehkä, jos joku tarpeeksi hyvä tarjous sattuisi kohdalle. Mopolla päristely ympäriinsäon parhautta juuri Balin kaltaisissa paikoissa. Mutta on nuo riisipellot silti aina vaan upean näköisiä. 🙂

  1. Juuri näin! En varmaan, mutta ehkä silti. Jos. Kun. Ei sitä koskaan tiedä.