Type and press Enter.

Budjetti auki – Kroatia on kallis sesonkiaikaan

Verrattuna muihin Balkanin alueen maihin Kroatia on kallis. Juuri tästä syystä en pari vuotta sitten noilla kulmilla yksin matkustaessani mennyt maahan, vaikka mieleni teki. Ei parin kuukauden reissussa vaan kassa kestänyt. Mutta nyt kun matkailu on satunnaisia päiviä tai ehkä viikko kerrallaan – ja en edes lähtenyt yksin -, Kroatia oli taas mahdollinen. Tässä jutussa on avattuna yksi kahdeksan päivän retken budjetti, ihan vain vinkiksi sellaiselle, joka omatoimimatkaa suunnittelee. Pari tarkennusta haluan sanoa kuitenkin vielä: Ensinnäkin matka oli heinä-elokuun vaihteessa, jolloin sesonki on kuumimmillaan – ja hinnat myös. Toiseksi varaukset on tehty aivan viime tipassa: lennot kahta päivää ennen matkaa, hotellit päivää ja kahta ennen. Tähän aikatauluun suhteutettuna hinta-laatusuhde oli oikeastaan ihan kohdallaan.

Untitled

Liikkuminen Kroatiaan ja Kroatiassa

Kahden hengen lennot Helsinki – Frankfurt – Dubrovnik (meno-paluu) Lufthansalla (sis. yksi ruumaan laitettava matkalaukku) maksoivat 671 euroa. Uber lentokentältä majapaikkaan keskustan kupeeseen oli 26 euroa. Taksin hinnaksi sanottiin eri sivustoilla noin 35 – 40 euroa, eli Uberilla sai pienen säästön. Bussikin olisi ollut, mutta oli myös yli 30 astetta lämmintä roudata tavaroita.

Auton vuokraus haluamaksemme viideksi päiväksi olisi ollut melkein tonnin, joten siinä oli mainio paikka säästää. Kun lähdimme vähän kiertelemään, otimme ensin bussin Dubrovnikista Splitiin (2 x 17 euroa), josta edestakainen lautta ilman autoa Hvariin maksoi 2 x 30 euroa. Saarivisiitin jälkeen jatkoimme Splitistä bussilla Trogiriin muutamalla eurolla ja sieltä aamulla vielä halvemmalla Splitin kentälle hakemaan autoa (bussit yhteensä noin 12 e). Halusimme Krkaan ja koska piti takaisin Dubrovnikiinkin päästä, auto tuntui tässä kohtaa helpoimmalta, vaikka oli törkeän kallis. Emme pitäneet autoa kuin aamupäivästä seuraavaan iltapäivään, mutta koska nouto ja jättö olivat eri paikasta, hintaa kertyi muhkeat 365 euroa (vakuutuksen omavastuu 0 e). Skootterin vuokra vuorokaudeksi Hvarilla oli 53 euroa. Dieselistä ja bensasta kertyi maksettavaa noin 30 euroa.

Liikkumisiin meni yhteensä 1251 euroa.

Untitled
Villisikavaroituksia näkyi muttei onneksi tiellä kirmaavia eläimiä.

Majoitus keskimäärin 134 euroa / yö

Majoituimme kolmessa eri paikassa. Kovin paljon ei ollut vaihtoehtoja jäljellä, mutta teimme onnistuneita löytöjä. Yksi kriteeri oli jonkinlainen parveke tai terassi, ja se täyttyi hyvin. Toinen oli sijainti keskustassa tai lyhyen kävelymatkan päässä. Muuten paikat olivat keskitasoa. Majoituksen hinta on ihan jotain muuta sesongin ulkopuolella: satunnainen tarkistus syyskuulle ja hinnat 30 – 40 prosenttia halvempia. Mutta koska loma oli silloin kuin oli, oli maksettava se, mitä pyydetään.

Apartments Blue & White Dubrovnikissa 3 yötä yhteensä 372 euroa

Pieni huoneisto sijaitsi rinteessä ehkä kymmenen minuutin kävelymatkan päässä vanhan kaupungin muurista, viiden uimarannalta. Itse asunto oli vaatimaton, mutta sen terassi ja näkymä olivat 6/5 ja isäntä erittäin avulias.

Untitled
Yönäkymä terassilta kohti Dubrovnikin vanhaa kaupunkia

Art Deco Pape Hvarissa 3 yötä yhteensä 458 euroa

Luvattu merinäköala oli kyllä, jos meni parvekkeen kaiteelle kuikuilemaan. Sijainti oli rauhallinen ehkä vartin kävelymatkan päässä ytimestä. Samassa talossa omistajan tyttären koira, jota pidettiin huonosti. Se särki sydäntä.

Vanjaka Bed and Breakfast Trogirissa 2 yötä yhteensä 240 euroa

Pieni B&B oli vanhankaupungin muurien sisäpuolella, erinomaisella paikalla. Keskeinen sijainti teki vähän meluisaksi. Yläkerran huoneessa oli mieletön parveke ja näkymä. Aamiainen kuului hintaan. Se syötiin läheisessä kahvilassa.

Untitled
Salakuva minusta Vanjaka B&B:n parvekkeella

majoitukset yhteensä 1070 euroa

Eläminen vie satasen jos toisenkin

Untitled

Kroatia ei ole halpa ruokailumittarillakaan, jos siis ei kokkaile itse. Lyhyellä lomalla lienevät aika harvassa ne, jotka haluavat hellan ääressä aikaansa viettää. Ravintolahinnat eivät olleet ehkä ihan Suomen tasoa mutta lähellä. Baarihinnat ovat vähän alhaisemmat, mutta sanotaanko, että toisen Aperolin ottamista saattoi hetken harkita (ja jättää myös ottamatta). Edellä mainittujen kulujen lisäksi sanoisin, että saimme ruokaan, juomaan ja pääsylippuihin (Dubrovnikin vanhan kaupungin muuri, Krkan kansallispuisto, veneliput Cavtatiin, Unesco kirkko jne.) kulumaan reilun tonnin. Mukana on pari pitkän kaavan mukaan nautittua erinomaista ateriaa viineineen (yksi lounas, yksi illallinen). Muuten söimme aika perusruokia keskihintaisissa paikoissa.

Untitled
Paluu Cavtatista

Ilman vahvistettua tietoa sanoisin, että eläminen vei 1200 euroa.

Yhteenveto: ihanan kallista, mutta (lähes) euroakaan en kadu

Kroatia osoittautui siis jopa hämmentävän kalliiksi. Mistään emme pihistelleet, mihinkään emme varsinaisesti tuhlanneet. Suurin osa euroista on käytetty lähestulkoon täydellisesti. Vain niitä kahta kertaa kadun, jolloin sain niin pahaa ruokaa, etten saanut sitä syötyä. Ensimmäinen oli simpukoita ketsupissa (siltä se näytti ja maistui) ja toinen risotto, joka oli lähinnä puuroa. Tällaiseen rahan laittaminen on kuin seteleiden polttamista, koska laskun maksun jälkeenkin on vielä nälkä. Ai niin ja sitten yksi viini, joka oli liian pahaa juotavaksi loppuun.

Sen verran todettakoon, että seuraavien matkojen soisin olevan vuorokausihinnaltaan halvempia. Mutta seuraava ei kuitenkaan ole: lennot Venetsiaan on jo ostettu, ja viikonloppumatkan päiväkustannukset ovat aina aika suuret, varsinkin jos päättää ostaa bisnesliput. (Ennen kuin alat miettiä tämän järjettömyyttä, sanoisin, ettei ole sitä ollenkaan: hintaero oli vain 20 euroa / lento, eli vaihtolennoilla 80 euroa/matkustaja. Lennoilla ruoka, odotellessa lounge, ilmaiset matkatavarat. Kroatian-matkalla yksi matkalaukku maksoi neljäkymppiä. Lufthansan bisneslentojen mukavuuden puolesta olen puhunut ennenkin täällä.)

Untitled
Niin söpö pieni cooleri ja jäälapio mutta viini ei niillä parantunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

 1. Joo, ainakin Dubrovnik heinäkuussa oli kallis, tosin mulla ei kulunut rahaa muuhun kuin hotelliin. Hotelli tarjoili myös hämmästyttävän hyvän illallisbuffan, joka maksoi muistaakseni 24 euroa. Siellä mä söin saksalaisten täysihoitolaisten kanssa… En olisi muuten tuohon tarttunut, mutta kun se hotelli oli keskellä ei mitään (koska hyvillä paikoilla olevat maksoivat viime hetkellä aivan poskettomasti). Ja yllätyin oikein positiivisesti.

  Muutama vuosi sitten olin huhtikuussa Splitissä, ja siitä ei jäänyt ollenkaan kallista kuvaa, mutta sepä ei ollutkaan sesonkia.

  Onpa kiva, että palaat Venetsiaan! Saa se vähän maksaakin. Milloin lähdet? Minulle jäi viime jouluna niin mukavat ja hienot muistot Venetsiasta, että luulen, etten palaa sinne enää koskaan niitä muistoja pilaamaan. Voisin kuvitella, että myös tänä syksynä Venetsia on hieno kokemus. Ainakin sieltä puuttuvat aasialaiset turistit, ja varmaan aika iso osa eurooppalaisistakin.

  1. Sesonkihinnoittelu näkyi ruoassakin. Ravintolat olivat vaan pokkana ulkomainoksiinkin vetäneet korkeammat hinnat päälle vaivautumatta uusimaan listoja. Se oli jopa vähän koomista. Eiväthän nuo meidän hotellit lopulta kalliita olleet, mutta kun vertaa alueen hintatasoon yleisesti, ero on huomattava. Ja tosiaan kun vertasin hintoihin vaikka syyskuussa, jolloin vielä on erinomaiset säät, 130 euroa heinäkuussa maksanut hotelli oli jotain kahdeksankymppiä. Mutta elämä on, kallista siis. 🙂

   Venetsiaan on vielä melkein kuukausi, siis ainakin kolme viikkoa liikaa! Turistimäärät ovat varmasti suurempia kuin jouluna, mutta epäilemättä paljon vähäisemmät kuin yleensä. Edellinen kertani oli juuri silloin, kun iso-K oli valtaamassa maailmaa, helmikuussa 2020. Helmikuu oli ihana aika. Karnevaalitkaan eivät saaneet aikaan mitään ruuhkia. Jos tänä joulunakaan ei pääse mihinkään lämpimään, mikä on aika todennäköistä, pitäisikö mennä Venetsiaan…

 2. Tänään sain toisen koronarokotuksen. Kroatia on yksi maktakavaihtoehto mihin seuraavaksi voisi lähteä. Ei halpaa varsinkaan sesonkiaikaan, mutta voisi silti tosiaan olla kiva kohde syksyllä.

  1. Onnea Mikko! Siis rokotuksesta! Ainakin minulla on ihan erilainen olo ollut sen jälkeen, kun toinenkin rokote on alkanut vaikuttaa.
   Olen itsekin vähän miettinyt Kroatiaan paluuta myöhemmin syksyllä. Olisi vähemmän ihmisiä ja varmasti edullisempaa.

 3. No jopas. Oltiin juuri syyskuun alussa viikko Montenegro/Kroatia. Suorat lennot Dubrovnikiin 389 €. Auton vuokra neljä päivää sis. vakuutuksen, toisen kuljettajan ja rajanylityksen jotain 276 €. Yöpymiset, seitsemän yötä (ensimmäinen Montenegrossa) 407€. Syömisiin kahdelta noin 360 €. Ulkona syöminen suurin piirtein saman hintaista kuin Suomessa.

  1. Syyskuu varmaan jo elokuuta edullisempi, kun lomakausi on ohi. Autonvuokrassa tosi iso ero, mutta näköjään myös majoituksessa. Silläkin toki merkitystä, missä olette olleet.