Type and press Enter.

Budapest on monipuolinen kaupunkilomakohde

Pressimatka: Hungarian Tourism Agency

Minulle Budapest tuntui ajatuksissa pitkään jotenkin kamalan keski-ikäiseltä kohteelta, ja siksi vasta viisi vuotta sitten kävin ensimmäisen kerran. Mutta olin ollut ajatuksissani hirveän väärässä. Budapest oli hurjan ihana silloin, se oli vielä ihanampi, kun kävin vuotta myöhemmin uudelleen, ja suhteeni kaupunkiin vain syveni, kun kävin siellä nyt kolmannen kerran. Se on hurjan monipuolinen, kaunis ja herkullinen. 

Budapest on aika kompakti kaupunki, joten muutamankin päivän matkalla ehtii paljon. Julkisilla liikkuminen on myös halpaa (noin euron / lippu, vitosella päivälippu), jos haluaa säästää aikaa ja jalkoja. Tällaisilla vinkeillä saisi minusta aikaan melkeinpä täydellisen kaupunkiloman:

Käy Pyhän Tapanin tuomiokirkossa

Jos yhtään tykkäät kirkoista, tämä on Budapestin must. Se on kaupungin lukuisista kirkoista suurin ja sisältä ihan hurjan kaunis. Pääsymaksua ei ole, mutta ovella on vapaaehtoinen lahjoituslaatikko, johon kaikki sisäänmenijät pudottivat jotain. Hissillä tai portailla pääsee myös ylös kupoliin, josta on upea näköala yli kaupungin. Kartoissa Pyhän Tapanin tuomiokirkko löytyy nimellä St. Stephens Basilika. 

St. Stephens Basilika Budapest

St. Stephens Basilika Budapest

Vaeltele juutalaiskortteleissa

Budapestin kaupunginosat on numeroitu. Yksi mielenkiintoisimpia on numero 7,  juutalaiskorttelit. Siellä on synagoga (mahdollinen vierailla) mutta se on nykyään tunnetumpi elävästä kaupunkikulttuuristaan, kahviloistaan, rauniobaareistaan, kaupoistaan, muraaleistaan. Uusia, pieniä ravintoloita ja artesaaniolutpaikkoja on esimerkiksi Madách Imrellä (katu). Katukuva on omaleimaisen boheemi. 

Alueesta on lisää näissä jutuissani:
Vähän erilainen Budapest – paikkoja, joihin en olisi itse arvannut mennä
Vähän erilaista Budapestia – joulu meets. retro

Budapest

Budapest

Herkuttele kahviloissa. Budapest on kahvilakaupunki

Budapest on ihanien kahviloiden kaupunki. Siellä on perinteisiä vanhoja kahviloita, mutta myös uutta kahvilakulttuuria. Voit valita fiiniä wieniläistyyppistä tai trendikästä. Leivonnaistauko on kuitenkin aina hyvä idea.

Budapest
Tamp & Pull Espresso Bar

Budapest
Gerbeaud Café

Kurkista metroasemalle

Budapestin metro on Euroopan mantereen vanhin. Näin paikalliset haluavat sen ilmaista, koska Lontooseen metro ehti ennen. Kauniit metroasemat eivät vedä vertoja Moskovan kehäradan asemille, mutta vanhoissa säilyneissä asemissa on tyyliä. Kurkista asemalle vaikka keskustan Vörösmarty aukiolla.

Budapest

Budapest

Lähde kävelylle Tonavan rantamille

Kaupungin kauneus on helpoiten nähtävillä, kun kävelee pitkin Tonavan rantamia. On upeat rakennukset ja kauniit sillat. Illalla valaistuna ne ovat vielä päivänvaloakin maagisempia. Kun jatkaa Pestin puolella (keskusta, eri kuin linnan puoli) teatterille asti, ohittaa matkalla Bálnan (valas) kulttuuri-, ostos- ja ravintolakeskuksen, joka on saanut nimensä muodostaan ja jossa on kuvattu vaikka mitä elokuvia.

Budapest

Budapest

Tonavaa voi lipua myös jollain lukuisista jokiristeilyistä:
Tonava kaunoinen – risteillen Tonavalla

Syö ja juo hyvin 

Budapest on herkutteljan ja nautiskelijan unelma. Suosittelen näkemään vähän vaivaa ravintolan valinnan suhteen. Menemällä kävelykadun turistiravintoloihin ei saa rahalle samaa vastinetta kuin voi saada muualla. Unkarilainen ruoka noudattaa edelleen perinteitä, mitä tulee käytettäviin raaka-aineisiin, mutta se, mihin vaikkapa porkkana ja peruna taipuvat nykykeittiössä, onkin nautinto.

Unkari on mainio viinimaa. Ruokaan ja viiniin keskittyneellä matkalla sain maistettavaksi tusinoittain paikallisia viinejä, ja niiden maku ja laatu todella yllättivät. Jälkiruokaviini tokaji ei ole suinkaan ainoa, mitä tuolla maalla on tarjottavanaan. Erityisesti minua ihastuttivat kuohuvat.

Budapest

Budapest
Illallinen Vendéglő a KisBíróhozissa

Pistäydy värikkäässä kauppahallissa

Great Market Hall sijaitsee kävelykatu Váci Utcan päässä ihan kaupungin ytimessä. Se on kiva paikka saada silmäys siihen, mitä unkarilainen syö. Kauppahalli on toki myös aika turistinen, mutta sillä on vankka kannattajakunta myös paikallisten keskuudessa. Siellä näkee vihannesten värikirjon mutta myös sen, että kaikki osat eläimestä käytetään ravinnoksi. Yläkerrassa on myös käyttötavaraa ja vaatetta sekä ravintoloita. 

Budapest

Budapest

Rentoudu kylpylässä

Budapest on kuumien lähteiden kaupunki, ja siksi siellä on lukuisia kylpylöitä. Niistä tunnetuimmat ovat Gellért ja Széchenyi. Näiden kylpylöiden viehätys on minulle enimmäkseen niiden arkkitehtuurissa, mutta unkarilaisille kylpylät ovat monelle jokaviikkoinen rentoutumispaikka etenkin talvella. Vähemmän tunnetut ovat rauhallisempia. Esimerkiksi Rudas Bath sijaitsee Tonavan rannassa lähellä Gellértiä, ja sen porealtaasta on jokinäkymät.  

Gellert thermal spa Budapest

Säästä jalkoja maisemaratikka nro 2:ssa

Vaikkapa kauppahallilta ketjusillalle (Chain Bridge) voi ajella pitkin Tonavan rantaa ratikalla numero 2. Se on mainio maisemien katseluun. Ratikat eivät ole samanlainen turistien suosima nähtävyys kuin vaikka Lissabonissa, eli kyytiin mahtuu paikallisten mukaan helpolla. 

Kiipeä linnalle

Jos et ole kiinnostunut linnoista, saatat silti ihastua maisemista, jotka linnavuorelta avautuvat. Ylös pääsee myös funiculaarilla, mutta varsinkin sesongin aikaan jonottamiseen menevässä ajassa ehtii kiivetä portaat muutamaankin kertaan. Minuun sisätilat eivät tehneet vaikutusta, mutta en ole ollut linnafani ikinä. Sen sijaan vaikkapa Fisherman’s Bastionin näkymät parlamentille sytyttävät aina.

Budapest

Budapest

Nauti elämästäsi. Siihen Budapest on täydellinen.

Niin, ei ole Budapest mikään mummokohde, vaikka epäilemättä sopii mummoillekin. Se on hintatasoltaankin pysynyt aika kivana. Siellä on mahdollista ehkä sellainenkin, mihin muualla ei pystyisi, vaikkapa kahden Michelin-tähden ravintolassa syöminen. Tai mitä tuumaisit coctaileista tällaisessa ympäristössä? Kuva on High Note Skybarista. 

Budapest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 comments

 1. Kivaa tunnelmaa kuvissa, ja niistä huomaa että viihdyt Budapestissa! 🙂 Olen käynyt Budapestissa kerran ja tykästyin myös kaupunkiin. Kävin silloin Szechenyin kylpylässä, mutta olisi kiva palata ja kokeilla jotain rauhallisempaakin kylpylää. Kävin lukemassa myös postauksesi Onyxin michelin-kokemuksesta ja miten upeita annoksia sitä pystytäänkään kehittelemään, vau!

  1. Kyllä, minä todella viihdyin siellä jo kolmatta kertaa. Budapest on kiva. Rauhallista kylpylää etsivälle Gellertkään ei ole paras vaihtoehto. Se on kaunis, kuten Széchenyi, mutta vilkas. Minuakin houkuttelee ajatus jostain rauhallisemmasta. Samoista kuumista lähteistä vesi kumminkin tulee. 🙂 Ja ruoka, ah ja voih. Siinä todella on myös syy matkustaa Budapestiin.

 2. Me ihastuimme erityisesti metrolinjaan 1. Se on selvästi vanhin metrolinja Budapestissa, jo 1800-luvulta. Seuraavat linja rakennettiin vasta 1970-luvulla. Linjan 1 pysäkit ovat erittäin kauniita ja henkivät vanhaa aikaa.

  Budapest on kaunis, mielenkiintoinen ja monipuolinen kaupunkikohde. Siellä varmasti viihtyisi myös näin joulun alla!

  1. Joulumarkkinoita oltiin pystyttämässä, kun olin. Ne avattiin viime viikonlopppuna. Kojuja ja tunnelmaa on keskustassa monessa paikassa. Olin muutama vuosi sitten nimenomaan joulumarkkinoilla siellä.

 3. Siitä on jo aikaa, kun oon Budapestissä ollut, tarkalleen 12 vuotta! Kaupunki on varmasti muuttunut siinä ajassa paljon. Se oli joulukuun alkua ja parhaiten mieleen on jäänyt kylpylävierailu. Ulkoaltaaseen hipsittiin uikkareissa (ihan sairaan kylmä!) ja miten ihanaa oli mennä kuumaan veteen. Ja koska silloin oltiin ystävän kanssa nuoria, käytiin yöelämässäkin. Oi niitä aikoja! 😀
  Todellakin tekis mieli mennä kaupunkiin uudestaan.

  1. On varmasti muuttunut, mutta uskon, että parempaan suuntaan, vaikka juuri ravintolatarjonnan näkökulmasta. Jotenkin jäi kutina muutaman frinkkibaarivierailun jäljiltä, että ehkä vielä joku kerta myös Budapestin yöhön…

 4. Yhdyn näihin kaikkiin, ovat loistavia tapoja viettää aikaa Budapestissa, joka on niin ihana kaupunki!

  1. Budapest on ehkä vähän aliarvostettu kohde. Harva mainitsee sitä omien suosikkikaupunkiensa joukossa, mutta silti siellä käyneet sanovat poikkeuksetta, että ihana on.

 5. Kaunis kaupunki ja vaikuttaa todella monipuoliselta ja samalla rentouttavalta kohteelta. 🙂 Ensi vuonna olisi tarkoitus ensimmäistä kertaa Budapestiin suunnata, joten nämä vinkit tulee kyllä varmasti tarpeen. Nuo kylpyläthän ovat ihana ajatus myös siksi, että myös talvella voi päästä uimaan ja nautiskelemaan matkakokemuksesta samaan aikaan vaikka ei etelän lämmössä olekaan. Ihania kuvia. 🙂

  1. Budapest todella on monipuolinen kohde. Tietenkin jokainen etsii lomiltaan erilaisia asioita, mutta en oikein keksi, minkätyyppinen lomailija ei löytäisi Budapestista mitään (jos ylipäätään lähtee kaupunkilomalle).

 6. Tämä sai kyllä innostumaan Budapestistä!😍 Tekstistä välittyi ihana fiilis, kuinka hyvin tykkäät olla siellä. Laitan kaupungin ehdottomasti nyt kunnolla muistiin, jospa pääsisin käymään lähivuosina. Voin sitten palata sun vinkkeihin😊

  1. Budapest on niin helppo kohde viihtyä. Mutkaton. Siksi olen ollut monta kertaa ja voin hyvin mennä vielä uudelleenkin.

 7. Minäkin kuvittelin Budpaestia tylsäksi, mutta onneksi kaveri piti pintansa ja patisti matkaan, koska huomasin olleeni aivan väärässä. Kaunis, kiinnostava ja kompakti kaupunki. Ja toinen kerta vasta toden sanoi: olin joulunalusreissulla ihastuksissani. Idyllistä ja tunnelmallista. Sokerina pohjalla kylpyläkokemus tähtitaivaan alla. Lähtisin anytime kolmatta kertaa!

  1. Mistä ihmeestä meille on tullut ajatus tylsästä kaupungista? Ihan hullua! Viikko sitten suunnilleen oli joulukauden avajaiset. Lähdin kotiin pari päivää liian aikaisin. Kun kaikki markkinat ovat auki, Budapest on varteenotettava kilpailija mille vain joulumarkkinakaupungille.