Type and press Enter.

BookBeat on kirjasto kännykässäsi

Kuinka monta kirjaa tarvitsee neljän kuukauden reissulle? Monta! Paljonko ne vievät tilaa ja painavat? Liikaa. Oli pakko päästää irti ajatuksesta, että kirjan pitää olla konkreettinen, että sen tuntuman ja tuoksun pitää olla niin kuin aina ennenkin, olinhan oppinut lukemaan reissussa sanomalehdenkin digipainoksena. Imagen suuressa kirjanumerossa oli taannoin pieni juttu, joka kertoi minulle ratkaisun: BookBeat, “kirjojen Spotify”. BookBeat on kirjasto kännykässä! Voisin lukea niin paljon kuin haluan ja kantaa mukana vain yhtä laitetta, jossa kaikki kirjat olisivat. 

BookBeatin käyttöönotto oli helppoa. Loin tilin, lisäsin lahjakortin* tunnuksen (samassa kohdassa myös hoidetaan maksu luottokortilla), latasin AppStoresta (on versioita muillekin kuin i-laitteille) sovelluksen ja sitten aloinkin selailla tarjontaa. Kirjoja on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja kieliasetuksilla voi vaikuttaa, millä kielillä kirjoitettua kirjallisuutta tulee näkyville.  

Koska haluan lukea itse missä tahansa, myös paikoissa, joissa ei ole verkkoa, oli tärkeää, että kirjat voi myös ladata laitteelle. Verkon puuttuminen tai hitaus on reissussa hotelleissakin ihan tavallista, ja tietenkin luen myös lentokoneessa, rannalla ja missä vain, missä ei voi odottaa voivansa olla online. Vain lataamiseen tarvitsee verkon, mutta sen voi hoitaa vaikka kotona valmiiksi: latausten määrää rajoittaa vain oman laitteen kapasiteetti.

BookBeat

BookBeat

Ajattelin sähköisen kirjan lukemista jotenkin hankalaksi, mutta erehdyin. Se tuntui ensimmäiseltä sivulta alkaen lähes yhtä luontevalta kuin paperisen kirjan. Konkreettisen kirjan tuoman fiiliksen puuttuminen on alkuun – ehkä noin kymmenen sivun verran – vähän outoa, mutta eihän se silloinkaan tarinoiden lumoa vähennä. Kännykältä lukemista en ole vielä kokeillut, koska se tuntuu kirjaksi vähän pieneltä. Luen iPadilla, mutta kyllä minä puhelintakin vielä kokeilen. BookBeatin valikoimissa on muuten aika suuri osuus äänikirjoja. Siihen maailmaan en ole itse vielä tutustunut. Pelkään liian nopeaa nukahtamista ja vaikeutta keskittyä, mutta ehkä pitkällä bussi- tai lentomatkalle äänikirja voisi olla rentouttava. Kokeilen.  

En osaa sanoa, kuinka pitkäksi aikaa BookBeatin nykyinen valikoima riittäisi ainoaksi luettavaksi, jos muuta kirjallisuutta ei olisi. Kirjoja kuitenkin on jo tuhansia ja niitä tulee koko ajan lisää. Tästäkin syystä minusta on hyvä, että käyttöön ei tarvitse sitoutua kuin kuukaudeksi kerrallaan. 16,90 euron kuukausimaksu on minusta edullinen, ja kun kuntosalien kaltaista pakkojäsenyyttä, joka monella muuttuu parin viikon jälkeen kannatusjäsenyydeksi, ei ole, mukaan lähteminen on riskitöntä. Eihän tuolla rahalla kuitenkaan saa kuin ehkä 1,5 pokkaria, mikä on lukijatyypille aika pieni määrä kuukaudessa. 

BookBeat mahdollistaa konseptiltaan myös sellaisten kirjojen selailun, joita ei itselleen kuitenkaan ostaisi. Esimerkiksi Anneli Auerin tarina on minulle sellainen. Se vähän tekee uteliaaksi, mutta en kaupasta kirjaansa ostaisi. Oman käyttöni aloitin myös kirjalla, joka olisi kaupan hyllylle jäänyt: Mielikuvistuspoikaystävä. Olin kuullut kirjailijan haastattelun joskus radiossa ja ajattelin kirjan sopivan kevyeksi riippumattoluettavaksi. No, luin sieltä täältä ja vaihdoin Tommi Kinnusen Lopottiin. Nyt päästiin asiaan! 

BookBeat
BookBeatin käyttöjärjestelmä on selkeä. Lukuohjelman lataaminen kävi helposti, ja sivuilla on monelaisia tapoja etsiä uutta luettavaa.

ARVONTA (PÄÄTTYNYT!)

Rakastatko sinäkin kirjoja? Osallistu arvontaan ja voita puolen vuoden BookBeat-lahjakortti. Osallistuminen on helppoa: klikkaa BookBeatin valikoimaan (tästä) ja kommentoi sen jälkeen tätä juttua. Kerro, missä juuri nyt olisit mieluiten lukemassa ja mitä BookBeatin kirjaa. Osallistu toukokuun 28. päivään mennessä ja varmista, että annat toimivan sähköpostiosoitteen kenttään, jossa sitä kysytään. 

ILMAINEN BOOKBEAT KOKEILUKUUKAUSI

Klikkaamalla tästä pääset kokeilemaan BookBeatia ilmaiseksi kuukauden ajan (normaali ilmainen kokeilujakso on kaksi viikkoa). Vasta kokeiltuasi tiedät, onko BookBeat sinun juttusi. Kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti maksullisena, mutta voit perua sen milloin tahansa, myös kokeilukuukauden aikana, jolloin kokeilu on täysin ilmaista. 

*yhteistyössä BookBeatin kanssa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 comments

 1. Haluaisin lukea L.M. Montgomeryn Anna ystävämme -kirjaa laiturilla jossakin järvi-Suomessa lämpimänä kesäiltana, hiljaisuudessa, vain aaltojen liplatusta ja kuovin huuto…

 2. Akvarelleja Engelin kaupungista on vieläkin lukematta, joten sen voisin kuunnella. Mielelläni olisin Koh Samuilla.

 3. Aki Hintsan Voittamisen anatomia ja haluaisin kuunnella sitä samalla kun nuuhkin ja tuijotan vastasyntynyttä poikaani 🙂 Sijainti on toissijainen asia tällä hetkellä 🙂

 4. Jo Nesbon Jano kiinnostaisi, mutta aika moni muukin tuolla! 🙂 Sitä olisi kiva lueskella jossain reppureissussa Etelä-Euroopassa…

 5. Mä taitaisin lukea kirjaa Rotko. Vaikuttaa tosi hyvältä! Ja täällä omassa kodissa Ranskassa 🙂

 6. Mökillä Saimaan rannassa lukisin aurinkoterassilla Martina Haag:in Olin niin varma meistä.

 7. Stephen King Uinu uinu lemmikkini, Tiberias järjen rannalla Israelissa

 8. Näin äitiyslomalla kiinnostaa Juha T. Hakalan kirja Onnellinen lapsi. Aurinkoisia kesäpäiviä ja lukuhetkiä laiturilla odotellessa!

 9. Olen lukenut jo vuosia iPadilta kirjat ja lehdetkin. Myös e-kirjastojen ilmaiset kirjat ovat käytössä. Esim. Helsingin kaupunginkirjaston Helmet on kattava. Sieltä voi netin kautta ladata kirjoja 14 vuorokaudeksi. Tarvitset kirjastokortin nron ja siihen PIN-koodin. Helmetistä löytyy myös mahdollisuus ladata yli 120 maailman suosituinta aikakauslehteä ja yli 6000 paikallislehteä ympäri maailman. Maksulliset kirjat hankin edullisesti pääosin Elisa Kirjasta. Jotain olen ostanut Kindlestä ja Amazonista. IPadilläni on tällä hetkellä kirjoja lähes 200. Olen itse 67-vuotias senioreiden it-vertaisopastaja ja erikoistunut mm. e-kirjoihin. Tutustukaa suomalaisten e-kirjastojen tarjontaan! Kirjoja on mukava lukea reissussa iPadiltä tai jopa iPhonelta.

 10. Tämä nojatuolini on niin mukava, että ihan siinä istuskellen haluaisin lukea, ja luettavaksi valitsisin Emelie Scheppin kirjan Ikuisesti merkitty. Se vaikuttaa jännittävältä, ja olen lukenut siitä hyviä arvosteluja 🙂

 11. Mä voisin lueskella Satu Rämön Islantilainen voittaa aina-kirjan, kun juuri sain luettua hänen ja Hanne Valtarin inspiroivan Unelmahommissa-teoksen. Ja koska Lidossa alkaa kohta varsinaiset biitsikelit niin siellä Adrianmeren äärellä, jäähilemojito kädessä fiilistellen! 🙂

 12. Veera Vaahteran kirja kevyesti kipsissä kiinnostaa 🙂

 13. Mökkilaiturin nokassa mun viihdykkeenä olisi kyung-Sook Shinin Pidä huolta äidistä.

 14. Mieluiten olisin lukemassa toki jossain tropiikissa uima-altaan äärellä! Yleensä ostan lentokentältä pokkarin mukaan, mutta vähänkään pidemmällä reissulla tää olis kyllä hyvä vaihtoehto. Ja sit työmatkoilla äänikirjat!

 15. Just nyt ihan vain omalla parvekkeella lukemassa Börjlindien Kolmatta ääntä. 🙂

 16. Latasin Martina Haagin ‘Olin niin varma meistä’ ja aion lukea sitä Barcelonassa.

 17. Arvonta on päättynyt. Paljon onnea Erja! Laitan sinulle viestiä!
  Kiitos kaikille osallistuneille ja kiitos lukuvinkeistä, joita annoitte samalla minulle!