Type and press Enter.

Bologna – katettujen jalkakäytävien kaupunki

Kun on herännyt aamuneljältä, on koko päivän aika koomassa, vaikka olisi missä. Niinpä minä olin viime torstain koomassa Bolognassa. Kun haluaa lentää mahdollisimman halvalla, ei kulkuaikoja voi valita. On lähdettävä kello 6.10 kohti Müncheniä, haisteltava edellisillan Slush-tapahtuman bileiden höyryjä nuorten työmatkalaisten hengityksestä ja huomattava koneen laskeuduttua, että jatkolento lähtisi saman tien, jos vain sattuisi olemaan lippu sille lennolle. Koska ei ollut, norkoilin yli kolme tuntia odottamassa omaani.

Bolognan ehkä tunnetuimmat maamerkit ovat Asinellin ja Garisendan tornit, Due Torri (kaksi tornia).

Bologna on kiva kaupunki. Päästyäni keskustaan se alkoi heti vaikuttaa tutulta, olimmehan olleet siellä mieheni kanssa vuosia sitten. Niinpä annoin kartan olla laukussa ja vain kävelin. Sinne tänne, isoja ja pieniä katuja, kujia ja taas takaisin. Kuinka mielelläni kertoisin tärppejä, että sinne ja tänne ainakin kannattaisi mennä, mutta en osaa. Bolognassa ehkä sittenkin on parasta vain kuljeskella. Jos olisi kesä ja lämmin, istuisin terasseilla ja nauttisin ympäristöstä, mutta loppusyksystä on pysyttävä liikkeessä, ettei palellu (vaikka monilla terasseilla lämmittimet näyttikin olevan).

Kauneinta näkemääni oli minusta Piazza San Stefano. Sen olivat kansoittaneet nuoret. Luultavasti he viettivät valmistujaisia, koska joka seurueessa yhdellä oli seppele päässään. Jonkin matkan päässä yliopiston kulmilla oli ainakin illalla vähän turvattoman oloista: juhlivia ja humalaisiakin nuoria oli paljon, ja heistä kaikki eivät liittyneet valmistuneisiin. Joitain viehättäviä kujia on myös Piazza Maggioren tuntumassa.

Untitled
Piazza San Stefanolla on myös San Stefanon kirkko.
Piazza San Stefano
Piazza Maggiorella on mm. Palazzo Re Enzo.

Untitled

Jostain Piazza Maggioren läheisiltä kujilta löysin tällaisen ruokapaikan. Ei se Madridin San Miguelia lähellekään päässyt, mutta erinomaisia leikkeleitä ja juustoja sieltä sai.

Bologna on siitä hauska kaupunki, että siellä ei niin harmittaisi, vaikka vähän sataisi, koska tunteja voi kävellä katetuilla jalkakäytävillä. Niitä on lähteestä riippuen 30 – 60 kilometriä. Toisaalta aurinkoisenakaan päivänä vanhassa keskustassa ei juuri päivänvaloa näy, ja valokuvat näyttävät illalla otetuilta. Kaupunki on pimeä. Ja illalla se vasta pimeä onkin, koska tällaista vanhaa kaupunkia eivät valomainokset valaise.

Untitled

Vaikka Bologna on minusta kiva kaupunki, se on taas yksi näitä italialaisia peruskaupunkeja, joissa kannattaa käydä mutta jotka eivät tee erityistä vaikutusta. Itse huomaan, että kohteista, joista erityisesti pidän, riittää sanottavaa vaikka kuinka, mutta Bologna on niitä paikkoja, joista ehkä kuvat kertovat enemmän.

Untitled
Bologna on ihan hyvä kaupunki myös ostosmatkailijalle. Galleria Cavour on niille, joilla on muutama ylimääräinen toimintatonni mukanaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Jes, tulin tänne penkomaan sinun Italia-arkistoja, koska mulla on suunnitteilla tehdä ensi lauantaina päiväreissu Venetsiasta Bolognaan. Olen myös kuullut, että sieltä löytyy runsaasti noita katettuja jalkakäytäviä, ja jonkin lähteen mukaan niitä on kai rakennettu aikoinaan sen vuoksi, ettei hienojen aatelisrouvien tarvi käydä ostoksilla sateen kastelemina 🙂 En ole tätä ennen käynyt Bolognassa, mutta mulla on myös kaupungista sellainen mielikuva, ettei siellä ole mitään sen enempää maata mullistavaa, mutta voisi siellä silti piipahtaa (vaikka syömässä hyvää ruokaa jos ei muuta keksi 😉 ).

    1. Katetut käytävät ovat aika hauskoja – ja totta, ei tosiaan kastu, jos niiden alla pysyy. 🙂
      Pienessä kävelykeskustassa oli ainakin aika kiva food court -tyyppinen pikku halli ja joitain tunnelmallisia ravintoloita. Mutta miksi lähteä Venetsiasta?? Okei, olet siellä pitkään. 🙂