Type and press Enter.

Bohinjin laakso – aktiivilomailijan keidas Sloveniassa

Mitä minä siis tein Bohinjin laaksossa, jos se on aktiivilomailijoille? Paljonkin! Se sopii myös tällaisille mukavuudenhaluisille luontoilijoille, jotka viihtyvät kauniissa paikoissa, helpoilla reiteillä ja hyvän ruoan ja viinin parissa. Ennen tätä koko Bohinj oli minulle täysin tuntematon alue, mutta minulla oli kolme päivää aikaa Venetsian ja Brdan viinialueen välillä, joten johonkin minun piti juna ottaa. Aloitinhan Venetsiasta myös InterRailini. Autolla Bohinjin laaksoon ajaa Venetsiasta reilussa parissa tunnissa, junalla kestää jonkin verran kauemmin, ja Ljubljanaan on matkaa noin 80 kilometriä, joten sijainti on erinomainen, mutta silti laakso on edelleen aika tuntematon helmi.

Noin neljässä tunnissa olin vaihtanut maisemaa aivan kertakaikkisesti: Venetsian satoja vuosia vanhat palazzot, kanaalit, vaporetot, ihmispaljous ja yli 30 asteen kuumankostea sää vaihtuivat Alppien itäisimpään osaan (Juliaaniset Alpit) reilun 500 metrin korkeuteen ja jopa vähän kylmään ilmaan Triglavin kansallispuistossa. Jos Venetsian illassa piti pukeutua hyttysmyrkkyyn, Ribcev Lazin kylässä, Bohinj-järven rannalla, piti vetäistä farkut jalkaan ja neuletakkia ja goreteksia niskaan, että tarkeni lähteä asunnosta. Mutta se oli niin virkistävää vietettyäni 1,5 kuukautta helteessä. Venetsian jälkeen tervehdin riemulla myös Slovenian hintatasoa: otin lasillisen viiniä, sain luvan viedä lasin hetkeksi järven rantaan katsomaan kanssani auringonlaskua ja maksoin siitä 90 senttiä. Niin juuri, luit oikein.

Untitled

Untitled

Untitled

Bohinjin laaksossa on paljon pikkukyliä ja yhteensä nelisentuhatta asukasta, mutta kesä- ja talvisesonkina väkimäärä moninkertaistuu. Koska tosiaan ollaan Alpeilla, vuoret nousevat reiluun pariin kilometriin, korkeimmat lähelle kolmea, ja koska laakso on luonnonpuistoaluetta, ei laskettelukeskuksissa saa käyttää lumitykkejä, vaan täällä hiihdellään luonnonlumilla. Heinäkuun puolivälissäkin korkeimmalla Triglavin huipulla oli ollut vähän lunta, ja kun nousin kaapelihissillä reiluun 1500 metriin Vogelin laskettelurinteille, ilmaa saattoi sanoa aika hyytäväksi. Itse tyydyin pieneen kävelylenkkiin ylhäällä, mutta tarjolla oli vuokrafillareita, hissiä vielä korkeammalle (fillari mukana tai ilman) ja zip-linea. Vaijeriradalla ajellaan kuulemma myös talvella. Aika hyytävä ajatus.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Mutta alhaalla laaksossa viileä lämpötila oli oikeastaan aika ihanteellinen luonnossa kulkemiseen. Vain valokuviin pilvisen harmaa sää vaikutti vähän negatiivisesti. Onhan maailmassa enemmän värejä ja kauneutta kirkkaalla ilmalla. Yksi suosikkini oli Stara Fuzinan kylä ja sielä lähtenyt reitti Mostnican rotkolle. Vähän arvelutti mennä suljetusta portista: kenen maille tässä ollaan kävelemässä. Mutta portissa luki vain, että pitäisi sulkea se perässä, ettei karja karkaa. Bohinjissa ei vielä ole varauduttu kansainvälisten turistien suureen määrään, koska tämäkin kyltti oli vain sloveniaksi.  

Untitled

Untitled

Untitled

Bohinj-järven ympäri pääsee jalan. Matkaa on 12 kilometriä. Vain neljä niistä on sellaisia, että pääsee autolla tai edes fillarilla. Järven poikki Ribcev Lazista Vogelin kaapelihissille liikennöidään myös sähkömoottorisella lautalla, ja suurimman vesiputouksen, Savican, läheisyyteen myös bussilla. Viimeiset reilut 500 porrasta on noustava omin voimin, mutta ne eivät olleet ollenkaan pahat, ja putous on vaikuttava, kuten niillä on tapana olla. Aktiiviselle fillarityypille koko laakso on helposti saavutettavissa polkemalla, skoottereita vuokrataan, ja tosiaan julkisillakin pääsee kohtuullisesti. Niinpä Bohinj sopii myös autottomalle.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

2016-07-30

Alueella on muutama museo, mutta “alpine dairy farming” ja maailmansota eivät puhutelleet minua. Sen sijaan oman kyläni kirkko oli uskomattoman kiinnostava paikka. Aika moneen kirkkoon olen nenäni työntänyt, mutta aivan liian harvoin on ollut tilaisuus kuulla tarinoita kirkon historiasta ja eritoten sen maalauksista. Museossa oli ihana opas, jota kuuntelin reilusti yli puoli tuntia. Enemmänkin olisi mennyt helposti, mutta piti mennä lautalle. Museon freskot kertovat niin monia tarinoita, ovat yhteydessä aikalaiskulttuuriinsa ja paikalliseen elämänmenoon, että eihän niitä voisi edes ymmärtää pelkällä Raamatun tai taidehistorian tuntemuksella, vaikka ne olisivat kuinka hyvällä tasolla, ja jos eivät ole, silläkään ei ole väliä. Paholainen voi olla viattomankin näköinen, naisen voima aikamoinen, suolan puute tehdä ihmiselle vahinkoa – kaikki nämä ja hurjan määrän muita tarinoita kertoo Ribcev Lazin kirkko. Kirkko ja sen alapuolinen silta muodostavat ikonisen kuvan alueesta. Jos googlailet Bohinjia, kuvalta tästä yhdistelmästä et voi välttyä.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Ljubljanan ravintoloiden kaltaisesta kulinaristisesta ilotulituksesta en Bohinjin alueella päässyt nauttimaan, mutta ravintolat tarjoavat ylpeänä oman alueensa tyypillisiä ruokia. Yksi ylpeys ovat erinomaiset juustot. Makean veden kala on suosittua, erityisesti taimen, samoin perinteisten paikallisten listalta löytyi aika usein villisikaa ja karpaloa sisältävä annos. Jälkiruoat ovat valtavan kokoisia ja maultaan vähän erilaisia kuin monet totutut, kansainvälisesti tunnetut vaikkapa italialaiset jälkkärit, mutta mielenkiintoisia kokeiltavia nekin.

Untitled
Kun ravintolan terassilta on tällainen näkymä, ruoka voi maistua vain hyvälle.

Untitled

Untitled

Untitled
Savican putouksesta inspiraationsa saanut jälkiruoka

Aktiviteettini ja majoitukseni järjesti Hike&Bike ja tarjosi Slovenia Tourist Board
Lisätietoa Sloveniasta slovenia.info

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 comments

 1. Samoilla seuduilla olin seikkailemassa juuri kuukausi sitten. Alueen kulinaristinen kohokohta oli muuten Casa Franko, joka on kuuluisan TV-kokin pyörittämä rafla. Suosittelen! Me kävimme myös muutamassa museossa, jotka eivät minuakaan puhutelleet. Joillekin ne saattavatkin olla tosi kiinnostavia, mutta itse menin Sloveniaan nimenomaan aktiivilomalle. Kaunis ja kompakti maa, jota haluaisin tutkia enemmänkin!

  1. Tämä oli nyt kolmas kertani Sloveniassa. Siellä on niin kaikkea! Kauneus, ihmiset ja viinit olivat minun syyni tällä kertaa, ja kaikesta sain osani.

 2. Slovenia, mun suosikkimaani <3 Niin kuin Laurakin sanoi, jotenkin niin täydellisen kompakti. Kierreltiin toissakesänä Sloveniaa viikon ajan ympäri ämpäri, mutta Bohinjin laaksoon ei osuttu. Näyttää kuitenkin niin ihanalta, että tässähän olisi hyvä uusintareissun paikka… 😉

  1. Ekalla kerralla minäkin kiertelin viikon autolla rannikolta Lubljanaan ja pidemmälle sisämaahan Mariboriin. Toisella kerralla tutustuin pikaisesti Brdan alueeseen ja ympäristöön, ja tällä teissulla Slovenia todella vakuutti minut. Näistä kohteista on blogissa jo juttua, ja lisää tulee, koska Bohinjin jälkeen menin tutustumaan Brdaan vähän paremmin.

 3. Kiva nähdä kuvia ja lukea Bohinjin seudusta 🙂 Olemme itsekin suunnitelleet retkeä Bohinj-järvelle ja Vogel-vuorelle sitten kun pääsemme Slovenian reissulle… 🙂

  1. Hauskaa! Kiva, jos annoin lisäinspiraatiota lähteä Sloveniaan ja luontoon. Bohinj oli todellinen helmi, kuten Slovenia muutenkin on.

 4. Uijuijui! Joskus entisessä elämässäni olen ollut tuollakin päin Sloveniaa romantillisilla roadtripeillä, ja erityisesti sarvipääpatsas aiheutti nyt nostalgiaryöpyn. (Ehkä jotain integroitumisestani kertoo kumminkin se, etten nyt ihan tarkkaan osaa otusta nimetä…)

  Ihana paikka – ja hienoja kuvia, pilvisyys ei haittaa yhtään. Mun mielestä on itse asiassa monesti kivempaa kuvata pilvisellä säällä, aurinko tekee herkästi joistain kohdista liian kirkkaita ja joistain toisaalta varjojen takia ihan mustia. Tai sitten en vain osaa. 🙂

  1. On totta, että auringossa kuvaaminen on hankalaa. Ei siinä oikein mikään valottaminen toimi. Salamaa suositellaan, mutta olen niin huono pitämään sitä mukana.

   En minäkään muuten muista sarvipään nimeä, vaikka olin Sloveniassa ihan just!

 5. Ai vitsi, mulla on ihania (ja kuten tiedätkin, melko tuoreita) muistoja noista maisemista! Oma reissu tänä kesänä oli ensimmäinen kertani Sloveniassa, ja tykästyin hulluna! Bohinjin alueella on tosi kaunista. Sloveniaan aion palata.

  1. Olin itse kolmatta kertaa. Slovenia on niin vienyt mun sydämen. Pitää löytää uusia paikkoja koluttavaksi. Brdaan palaan varmasti kolmannen kerran. Bohinjillekin kyllä jäi paikka sydämeeni. 🙂

 6. Ensi keväänä viisikymppisiä viettämään Hisa Frankoon ja Antiq Paleceen. Fiilistelty jo chef’s table -ohjelman parissa.

  1. Kuulostaa ihanalta! Piti googlailla, mikä Hisa Franko on. Ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Mutta jo pelkästä ajatuksesta tuli nälkä.

 7. […] Matkoja retkiä hetkiä, Näkymiä vihreältä kukkulalta, Rajatapaukset, Toisiin maisemiin, Travellover, Unelmatrippi ja […]