Type and press Enter.

Blue Lotus – kun sekasyöjä vegaaniruokakurssille päätyi

Olen aika huono sanomaan ei, milloin tarjoutuu mahdollisuus kokeilla jotain uutta. En muistaakseni ollut ennen ollut minkäänlaisella kokkailukurssilla, joten kun mahdollisuutta osallistua tarjottiin, sanoin heti kyllä. Kuulostihan Power Bowls Workshop vähintään kiehtovalta. Rehellisyyden nimissä minulle sanasta bowl tuli mieleen vain trendikkäät (vai joko ovat pois muodista?) smoothie bowlit, ja näin jo itseni väkertämässä kaikkein instagrammattavinta kippoa ikinä, mutta voimakipot olivat sitten jotain ihan muuta.

Päädyin vegaaniparatiisiin. Olin eksynyt.

Ihan kaikkien väärinkäsitysten välttämiseksi avaudun vähän omista ruokailutottumuksistani. Olen sekasyöjä, joka syö punaista lihaa varsin harvoin, porsasta ei oikeastaan enää koskaan. Syön harvoin pelkkää kasvisruokaa, mutta minulla ei ole mitään sitä vastaan. Minulle vain kaikenlaiset ääripäät ovat vähän vaikeita. Kun kerrotaan, että kokkaamamme ruoan voi viedä kurssin lopuksi ravintolaan ja vaikka siinä syödessä sitten meditoida, koin olevani äärimmäisyyksien äärellä, jossain oman mukavuusalueeni rajoilla. Mutta kun pääsin hetkellisen shokkiefektin ohi ja sain sanottua olevani Annika, sekasyöjä, uteliasuuttani kurssilla, koin, että nyt olemme saaneet sanoa ääneen omat elämäntapamme ja tasaveroisina jatkamassa puuhailua.

Kurssia veti Ivor, nuori kroatialaismies. Hänellä oli apunaan maannainen sekä kaksi thaimaalaista, kokkeja kaikki. Oppilaina olimme minä ja kaunis brasilialainen tyttö, joka oli vegaaniksi ryhdyttyään halunnut tulla oppimaan, miten tehdä hyvää ruokaa. Thaimaalaiskokille olin ihan painajainen. Hän kävi aina selkäni takana siivoamassa keittiötäni, koska olin ilmeisesti sotkenut sitä liikaa.

Blue Lotus

Blue Lotus

Blue Lotus

Blue Lotus

Iltapäivä eteni niin, että Ivor ensin näytti, miten ateriat valmistetaan, ja sitten oli meidän vuoromme tehdä perässä. Suinkaan emme tehneet kaikkea vaan aika paljon annettiin valmiina. Se olisi toisaalta sääli, mutta näin emme olleet keittiössä koko iltaa. Ensimmäisenä opin kuorimaan appelsiinin niin, ettei jäljelle jää kuin hedelmäliha. En ole uskaltanut ostaa appelsiineja tämän jälkeen, koska kuoriminen ei ollut järin nopeaa, mutta enää en yhtään tahdo pureskella välillä liian sitkeitä viipaleita, haluan pelkän hedelmälihan.

Koko menu on tässä. Kaikista tehtiin siis kippoja, siis power bowleja.

Appelsiini-fenkolisalaatti appelsiini-mantelikastikkeella
Lentils bowl: vihreitä linssejä, vihreitä papuja, paahdettua kukkakaalia, välimerellistä tacoa ja kurkkua
Falafel bowl: quinoa falafeleja, jugurttikastiketta ja vihanneksia

Blue Lotus

Blue Lotus

Blue Lotus

Osa ruoista valmistettiin niin, että ehkä kotona ei onnistu. Ei minulla ainakaan ole riisin höyrystintä, vaikka se kuulemma olisi ehdottomasti paras riisin valmistukseen. Toisaalta se valkoinen höttöriisi, jota kai suurin osa Suomessa syö, ansaitsisi vain pään pyöritystä täällä. Mutta ei kurssi mitään sinänsä erikoisuuksia sisältänyt, etteikö kotona voisi värkätä samoja juttuja. Oma suosikkini olivat quinoa falafelit, joita epäilemättä joskus vielä teen. Jaan tässä sen ohjeen sinullekin.

Quinoa falafelit (neljälle)

Ainekset:

1 kuppi liotettuja kikherneitä
½ kuppia keitettyä quinoaa
2 rkl hienonnettua sipulia
2 hienonnettua valkosipulin kynttä
2 rkl hienonnettua korianteria
2 rkl hienonnettua persiljaa
1½ tl juustokuminaa (jauhe)
½ tl korianterijauhetta
½ tl suolaa
3 tl omenaviinietikkaa
2 rkl hienonnettua siitakesientä
1 rkl hienonnettua punaista chiliä
½ tl sitruunamehua (Tämän määrän täytyy olla ohjeessa väärin. Eihän tässä ole mitään ideaa.)
paistamiseen öljyä

Valmistus:

  1. Laita kikherneet blenderiin ja hienonna. Siirrä seos kulhoon.
  2. Laita kaikki muut ainekset benderiin ja hienonna. Siirrä kikherneet joukkoon ja sekoita hyvin.
  3. Muotoile seos joko muotin avulla tai käsin ja paista runsaassa öljyssä keskilämmöllä niin kauan, että falafelit ovat kauniin ruskeita kauttaaltaan.
  4. Tarjoile esimerkiksi salaatin, tomaatin, avokadon ja muiden valitsemiesi lisäkkeiden kanssa.

Blue Lotus

Blue Lotus

Blue Lotus

Blue Lotus

Blue Lotus

Kun kaikki kolme ruokalajia oli valmistettu, oli aika syödä. Enpä ennen olekaan mennyt omien eväiden kanssa ravintolaan. Siinä sitten istuin ehkä maailman kauneimman brasilialaisen nuoren naisen kanssa viiden tähden hotellin ravintolassa ja vetelin omin p0ikku kätösin väkertämääni ruokaa. Koko tilanne oli vähintään absurdi. Tyttö kertoi, miten aina kokkikurssin jälkeen käy lenkillä tai kuntosalilla ja on iltaisin sitten tosi väsynyt. Hän olisi siis viipynyt Blue Lotuksessa pidempään ja kokkaillut vegaanista thairuokaa aamusta iltaan jo viikon. Kun hän oli närkkinyt joitain palasia illallistaan ja lähti nukkumaan, minä tilasin reilun lasillisen valkoviiniä ja jatkoin herkullisten falafelien ja täydellisesti kuorittujen appelsiinien mutustelua. Olin taas tyytyväinen, että olin lähtenyt kokeilemaan jotain uutta.

Blue Lotus toimii Evason Hua Hin hotellin yhteydessä, joten kokkailu on helppo yhdistää viiden tähden lomailuun Pranburissa, rauhallisessa ympäristössä Thaimaassa.

Yhteistyössä Blue Lotus ja Evason Hua Hin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

  1. Oih, tällaiselle minäkin haluaisin osallistua! Ja kiitos falafel-reseptistä, sitä pitää ehdotomasti kokeilla 😋.

    1. Kaikenlaista kannattaa kokeilla, vaikka se olisi itselle jotenkin vierastakin, kuten minulle vegaaniruoka. Kokemukset ja elämykset – sitä matkailu parhaimmillaan on!

  2. Kiitos reseptistä, nämä saattaisivat onnistua kotioloissakin!

    1. Onnistuvat varmasti. Eivät vaatineet kuin blenderin ja pannun.

  3. Kiitos falafelreseptistä tosiaan. Olen maailman surkein kokki ja asiaa pahentaa se, että olen ollut kasvissyöjä yli 20 vuotta… 😀 Ehkä aloitan näistä falafeleista! (Toki nyt muutaman kasvisruoan hallitsen vaikka unissani, mutta tällainen kurssi olisi unelmani!)

    1. Saattaa vähän yksipuolista ollut, jos muutamaa reseptiä veivaat. 🙂 Nuo falafelit olivat tosi hyviä ja hullun helpot tehdä.